Jönnek a tízhüvelykes 4K táblagépek

Hirdetés

A kamerák frontján hosszú éveken át zajló „megapixel-háború” továbbra sem ért véget, csupán a hadakozás színhelye került át a kijelzőkre. Az Apple iPad rendkívül finom rajzolatú 2048 × 1536 képpontos kijelzője már önmagában több képpontból építkezik, mint a lapostévék zöme, ám a Nexus 10 bemutatásával a Samsung bebizonyította, hogy 2560 × 1600 képpont is rápréselhető egy tízhüvelykes panelre. A QHD, azaz 2560 × 1440 képpontos okostelefonok bejelentésével azonban egyértelművé vált, hogy az iparág tovább akarja folytatni az egyre értelmetlenebb versengést, így a Japan Display már tavaly bemutatott egy 3840 × 2160 pixeles megjelenítőt 12,1 hüvelykes méretben.

A nyolcmillió képpontból építkező megoldás legnagyobb problémája a mérete volt, hiszen a legtöbb gyártó nem nagyon kísérletezik a tíz hüvelyk feletti kategóriával, ráadásul a hatalmas felbontás meghajtásához rendkívül erős grafikus gyorsító is szükséges, mely akkor még nem igazán állt rendelkezésre. A grafikus gyorsítók legújabb generációja azonban már felkészült az extrém felbontású megjelenítők érkezésére, így a Japan Display is elérkezettnek látta az időt egy újragondolt 4K2K panel bemutatására, méghozzá 10,1 hüvelykes méretben. A gyártó közleménye szerint az alacsony hőmérsékletű poliszilícium (Low Temperature PolySi) panel fogyasztása az amorf szilícium technológiát alkalmazó WQXGA kijelzőkkel közel azonos, így a köré épülő táblagépek üzemideje is hasonló lehet.

Azóta történt

  • Sharp: 4K kijelzők mobilokba is

    Két éven belül piacra kerülnek a Full HD paneleknél négyszer nagyobb felbontású kijelzőkkel felvértezett okostelefonok.

  • Még nem kell 4K kijelző mobilokba!

    Az üzemidő drasztikus romlása miatt a Huawei a közeljövőben nem tervezi a nyolcmillió képpontból építkező megjelenítők bevetését okostelefonjaiban.

Előzmények

Hirdetés