Jól teljesít az európai mobilpiac

Az idei harmadik negyedévben Európában számolhattak a gyártók a legjelentősebb növekedéssel.

A Canalys elemzése szerint az európai mobilpiac mutatta fel a legnagyobb növekedést a leszállított készülékek számát tekintve az összes régió közül. 8%-os erősödéssel minden idők legjobb harmadik negyedéves európai eladási számait érte el 2019 Q3-ban, megelőzve a hatalmas volument képviselő ázsiai régiót is. Ez főleg a Samsung és a Xiaomi erősödésének köszönhető, akik éves összehasonlításban is pozitív számokat tudnak felmutatni.

A Samsung továbbra is dominálja a piacot, éves viszonylatban 26%-kal több készüléket szállítottak, birtokolva ezzel a piac 35,7%-át. A Xiaomi a harmadik negyedévben is kiemelkedően sikeres a régióban, éves szinten 73%-kal erősített, ami jelenleg a negyedik helyre elég, 10,5%-os piaci részesedéssel. Az Európában igen népszerű Nokia készülékeket jegyző HMD Global viszont piacot veszített, ahogy egyébként kisebb mértékben, de az Apple is.

A Huawei a nemzetközi helyzet ellenére megőrizte második helyét és stabilan tartja a számokat éves összevetésben, piaci részesedés tekintetében viszont 1,7%-ba került a szállítmányok minimális visszaesése. Az elemzők a kínai márkák erősödését prognosztizálják, ami a kiegyensúlyozott piacnak is köszönhető. A szolgáltatói és a független készülékek aránya Európában közel azonos, ami vonzóvá teszi a piaci környezetet, a Brexit viszont valamelyest torzítja a valós viszonyokat.

Minden egyes kilépési dátum előtt megnövekedett a raktárkereslet, főleg a Samsung és az Apple prémium eszközei iránt, ami ugrásszerűen növelte a leszállított készülékek számát. A kiugrásokat viszont visszaesések követték a bizonytalan helyzet miatt (vámok, kereskedelmi lehetőségek etc.), a március és október közötti számok tehát nem feltétlenül a valós keresletet mutatják.

Előzmények

Hirdetés