Jöhet a 200 megapixeles zoomkamera?

Szenzorzoomban nyerné meg a Samsung a telefotós versenyt, az S24 Ultra is ez irányban fejlődne.

A Samsung közzétett egy sajtóközleményt azt bizonygatva, hogy megéri a mobilos teleobjektív mögé is méretes, nagy felbontású kameraszenzort helyezni szenzorzoomos képességekkel. Hát jó reggelt! Mi a Huawei P50 Pro óta tudjuk, hogy ez tényleg nyerő megoldás, ott ugyanis egy kamera készített kitűnő zoomfotókat 3,5x-ös natív és 7x-es szenzorzoomos állásban, köszönhetően a méretes, 64 megapixeles szenzornak és az ügyes feldolgozásnak. Ezzel szemben a Galaxy S23 Ultra egy-egy 10 megapixeles zoomkamerával kell beérje 3x-os és 10x-es optikai nagyítással, érdemtelenül középszerű rajzolattal 12 megapixelre skálázva. Ám a koreai gyártó végre kezdi belátni, hogy megéri csúcsminőségű szenzort használni nagyítási feladatokra is, és egyből lelépné a konkurenciát. (Itt jegyezném meg, hogy egy félmilliós csúcstelefonnak nyugodtan lehet az ultraszéles kamerája is nagyfelbontású, amit számos kínai gyártó meglépett).

Natív, 2x-es és 4x-es szenzorzoom egy 200 megapixeles ISOCELL kamerával
Natív, 2x-es és 4x-es szenzorzoom egy 200 megapixeles ISOCELL kamerával (forrás: Samsung)

Egy 200 megapixeles ISOCELL szenzorral például a 2x-es és a 4x-es szenzorszintű zoomfotó is elég jó minőségű lehet, hogy kiváltson egy 2x-es és 4x-es optikai nagyítású kamerát. De nem arról van szó, hogy ezzel a lendülettel a Samsung kispórolná a teleobjektívet, hanem egy ilyen optika mögé is ekkora felbontású lapkát pakolna. Ezzel egy 3x-os teleobjektív szenzoros trükkökkel szállíthatna 6x-os és 12x-es, jó minőségű zoomfotókat, egy 1/1,4"-es ISOCELL HP3 szenzor ugyanis egyszerre elég nagy ahhoz, hogy rengeteg fény jusson minden képpontra, és elég kicsi, hogy egy 70 mm körüli objektív elé férjen anélkül, hogy a telefon túl vastagra hízna.

4x-es szenzorzoom egy 200 megapixeles kamerával vs. 3,9x-es hibrid zoom egy 3x-os teleobjektívvel
4x-es szenzorzoom egy 200 megapixeles kamerával vs. 3,9x-es hibrid zoom egy 3x-os teleobjektívvel (forrás: Samsung)

Meglehet, hogy már a Galaxy S24 Ultra rámegy a szenzorzoomos teleobjektívre, csak nem annyira, mint amit a közlemény előrevetít: az Ice Universe szerint 10-ről végre 50 megapixelesre fejlődik a nagyobbik fókusztávolságú zoomegység, viszont tízszeresről ötszörösre csökken az optikai nagyítása. Ez megfelelő szenzorzoommal nem feltétlenül lenne baj, sőt: 1/3,52"-ről 1/2,52"-re váltva a méretesebb szenzor végre csúcsminőséget szállíthatna, ha nem is olyan jót, amire egy 1/1,4"-es ISOCELL HP3 lenne képes. Úgy tűnik viszont, hogy a 3x-os teleobjektív marad a 10 megapixeles és 1/3,52"-es szenzornál a következő Samsung csúcsmobil hátoldalán, pedig lenne értelme a sajtóközleményből dolgozni, és két 200 megapixeles kamerát használni, plusz egy 50 megapixeles ultraszéleset. Sebaj, ha nem a Samsung, majd valamelyik kínai gyártó meglépi.

Előzmények

Hirdetés