Hirdetés

iPhone szerviz blog: Adatok átvitele iPhone-ok között

A jó hír az, hogy mindegy milyen iPhone-t használtunk korábban, az adatátmentési folyamat ugyanaz, köszönhetően az iCloudnak és az iTunesnak. Hogy melyiket válasszuk? Teljesen mindegy, amelyik szimpatikusabb. Ebben a cikkben mindkét opció lépéseit végigvesszük.

Mindenek előtt egy utolsó biztonsági mentés

Ha az iCloudot választjuk az adatátvitelhez, akkor mindenképpen javasolt, hogy a folyamat megkezdése előtt manuálisan készítsünk egy biztonsági mentést azért, hogy minden adat (üzentek, tartalmak stb.), amit az utolsó automatikus biztonsági mentés óta a készülékre került, biztosan mentésre kerüljön. A manuális biztonsági mentés lépései a következőek:

  1. Indítsuk el a Beállítások applikációt a régi iPhone-on.
  2. Nyomjunk az iCloudra.
  3. Koppintsunk a Backupra.
  4. Válasszuk a Back Up Now funkciót.

Megjegyzés: A fenti leírás csak akkor működik, ha a régi iPhone készüléken is az iOS 8 valamelyik verziója fut. Amennyiben az a lecserélt készüléken iOS 7 vagy régebbi szoftver van, akkor a folyamat annyiban tér el, hogy a 3. pontban be kell lépnünk a Tárolás és Biztonsági mentés menüpontba, 4. lépésként be kell kapcsolnunk az iCloud-mentést, majd a Back Up Now-ra kell nyomni, és várni, hogy a mentés teljesen befejeződjön. Amint kész a biztonsági mentés, elkezdhetjük az iClouddal az adatátvitelt. iPhone szervizünk kollégái szívesen segítenek, bármilyen kérdés merülne fel a biztonsági mentéssel vagy az adatátvitellel kapcsolatban.

Adatátvitel iClouddal

iCloud és iCloud Drive közötti különbség
Nagyon fontos kiemelni, hogy az iOS 8 már iCloud Drive-ot használ, ami nem azonos a korábbi szoftververzióknál megszokott "sima" iClouddal. A Drive ugyanis kibővített funkciókat tartalmaz, így aki frissített iOS 8-ra és elfogadta az Apple kitételét, hogy iCloud Drive-ot használ, az a korábbi szoftvert futtató készülékein már nem tud biztonsági mentést végezni a felhőbe, és visszaállítani is csak olyat tud majd, ami az iOS 8-ról készült. Erre fel is hívja a figyelmet az Apple, mégis nagyon könnyű átsiklani felette.

Amennyiben helyesen elvégeztük az első bekezdésben foglaltakat, akkor az adatátviteli folyamat egészen magától értetődőnek tűnhet. Lássuk lépésről-lépésre:

  1. Amint az új iPhone-t bekapcsoltuk, először is ki kell választanunk azt nyelvet, amin használni szeretnénk a telefont, majd az országot ahol vagyunk.
  2. Válasszuk ki egy Wi-Fi hálózatot, és csatlakozzunk fel rá. Amennyiben nincs elérhető Wi-Fi akkor választhatjuk Mobil adatforgalmat is, de tudnunk kell, hogy adatforgalom használata mellett nem minden adatunk kerül átvitelre az iCloudból. Applikációk, fotók és videók csak Wi-Fi-n keresztül mennek át.
  3. A következő képernyőn válasszuk a Visszaállítás iCloudból opciót.
  4. Jelentkezzünk be az iCloud-fiókunkba, majd koppintsunk a Következő fülre.
  5. Fogadjuk el az Általános Szerződési Feltételeket és erősítsük meg az elfogadást az előugró ablakban.
  6. Válasszuk ki azt a Biztonsági mentést amit az új iPhone-ra szeretnénk telepíteni. (A rendszer nem csak a legutolsó biztonsági mentést tárolja, így több opció közül választhatunk.)
  7. Üssük be az iCloud jelszavunkat.
  8. Várjunk amíg az új iPhone végez az adatok átvitelével. Ez a folyamat eltarthat egy darabig (attól függően, hogy mennyi adatot kell átvinni), így ajánlott a készüléket töltőre tenni a folyamat alatt.

Ahogy azt a manuális biztonsági mentésnél is említettük ezt a folyamatot is Wi-Fi-n keresztül érdemes elvégezni. Ha a folyamat befejezése előtt valamilyen okból megszakad a Wi-Fi kapcsolat, akkor sincs miért aggódni, amint újra Wi-Fi hálózatra csatlakoztunk az adatátvitel onnan fog folytatódni, ahol megszakadt az összeköttetés.

Adatátvitel iTunesszal

Vannak olyanok, akik szerint a biztonsági mentés és a visszaállítás iTuneson keresztül a legbiztonságosabb. És van is ebben valami. Nem is beszélve arról, hogy ha valaki régebbi iPhone-ról vált, akkor nincs is más opciója, mint az iTunes. Mielőtt leírnánk hogyan is vigyünk adatot az iTunes segítségével, az első és legfontosabbat említsük meg: minden alkalommal az iTunes legfrissebb verziószámát használjuk a folyamathoz.

  1. Amint az új iPhone-t bekapcsoltuk, először is ki kell választanunk azt nyelvet, amin használni szeretnénk a telefont, majd az országot ahol vagyunk.
  2. Válasszunk ki egy Wi-Fi hálózatot, és csatlakozzunk fel rá. Amennyiben nincs elérhető Wi-Fi akkor választhatjuk Mobil adatforgalmat is, de tudnunk kell, hogy adatforgalom használata mellett nem minden adatunk kerül átvitelre.
  3. Válasszuk a Visszaállítás iTunesból menüpontot.
  4. Amennyiben még nem csatlakoztunk ahhoz a számítógéphez, ami az iTunes biztonsági mentésinket tartalmazza, akkor az új iPhone-on megjelenik egy erre figyelmeztető üzenet.
  5. Az iTuneson belül válasszuk ki a legutolsó Biztonsági mentést.

Ezzel készen is vagyunk. Amint az iTunes elkezdi a folyamatot, csak hagyjuk, had tegye a dolgát. Természetesen az átvitt adat mennyiségétől függően, ez a folyamat is eltarthat egy ideig. Egy dologra kell figyelnünk, az iPhone az adatátvitel teljes ideje alatt a számítógéphez legyen csatlakoztatva. Amint az iTunes elvégezte a feladatait, üzenetben jelzi, hogy a készülék lecsatlakoztatható.

Az iPhoneSzervizBuda.hu csapata

Előzmények