Hirdetés

Hatalmas árvágásra készül a HTC

Beszállítói adatok alapján egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a HTC One sorozat sem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, így a tajvani cég az egyetlen szóba jöhető lehetőség mellett döntött, mely a jelenleg piacon lévő és az eljövendő Android és Windows Phone termékpaletta radikális árvágása. A megfelelő profit realizálása érdekében így komoly költségcsökkentésekkel is számolni kell, melynek egyik áldozata a Beats Audio lehet, vagyis az alapcsomagba helyezett fülhallgatók elhagyása után a teljes hangrendszer elhagyásra kerülhet. A HTC a „neve-nincs” szolgáltatói modellek beszállítói közül az egyedi Windows Mobile és Android felületekkel emelkedett ki, mely olyannyira jól sikerült, hogy a hosszú évek alatt prémium márkanévvé nőtte ki magát. Az AT&T és az Apple 2011 végéig tartó exkluzív forgalmazói megállapodásának köszönhetően hosszú ideig az „iPhone-hatás” sem nagyon befolyásolta az amerikai és világpiaci szereplését, hiszen a legtöbb szolgáltató prémium HTC modellekkel próbálta ellensúlyozni az Apple-partner konkurensek ajánlatait.

A tajvani cég tavaly kezdődő mélyrepülésének hátterében két fontos tényező áll. Az egyik az exkluzív iPhone forgalmazási szerződések lejárta lehet, melyet követően a korábban kimaradt szolgáltatók is az Apple üdvöskéjét helyezték előtérbe, míg a másik a Galaxy S II premierje lehet, mely az Android-alapú konkurenseit felszereltség és dizájn terén is messze maga mögé utasította. A HTC idei stratégiájának központi eleme éppen ezért a dizájn és felszereltség terén is előremutató One X áprilisi premierje volt, mely az Apple és Samsung termékfrissítései előtti több hónapos „űrt” próbálta kihasználni, méghozzá minden korábbinál agresszívabb és drágább reklámhadjáratot bevetve. A havi forgalmi- és pénzügyi adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy ez is kevés volt a piac visszaszerzéséhez, hiszen az olimpiai fényben úszó Galaxy S III és a Samsung idő közben frissített olcsóbb készülékei minden régióban nagyobb eladásokat produkáltak, melyet mi sem jelezhetne jobban, mint a HTC júliusi árbevételének 16,6 százalékos zuhanása.

A tajvani gyártónak túl sok választása nem maradt. Az új iPhone és a Galaxy Note II szeptemberi premierjét nehezen tudná erősebb modellekkel ellensúlyozni, pláne, hogy ezzel együtt az iPhone 4S ára is a sok éves gyakorlatnak megfelelően 100 dollárt mérséklődhet, míg az iPhone 4 várhatóan az iPhone 3GS 375 dolláros árán folytatja tovább a pályafutását. A HTC helyzetét tovább rontja, hogy a Windows Phone 8 hardveres képességeinek felskálázásával a Nokia ismét beléphet a prémium szegmensbe, így dizájn és műszaki felszereltség terén is igen erős ajánlatokkal rukkolhat elő. Bennfentes informátorok és pénzügyi szakértők szerint a HTC az év hátralévő részében árversennyel próbálkozik majd, ám ez csak ideig-óráig lehet megoldás. Megfelelő stratégia nélkül 2014-ben valószínűleg már nem fog tudni önálló cégként létezni a HTC.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés