Google nélkül lép piacra itthon is a P40 lite

Az első olyan, a Huawei szerint nagy mennyiségben értékesített telefon érkezett meg, amely már teljes mértékben a HMS-re alapoz.

Rendszerint az aktuális Mate és P szériás csúcsmodellek előtt a Huawei piacra dobja a könnyített képességű, középkategóriás verziót, ezúttal a P40 a soros, aminek a “lite” utótagú variánsa már azelőtt itthon is a boltokba kerül, hogy a tényleges P40 elérhető lenne. Noha a Mate 30 Pro hivatalosan elérhető itthon, de nagyon korlátozott mennyiségben, úgyhogy mondhatjuk, hogy az P40 lite lesz az első megmérettetése a HMS-nek hazánkban, amely a Google szolgáltatásokat hivatott pótolni.

A P40 lite színei
A P40 lite színei [+]

Mint ismeretes, 2019. május 19-én az USA embargós listára rakta a Huawei-t, ami azt jelentette, hogy attól a pillanattól kezdve csak külön engedély birtokában üzletelhettek amerikai cégek a kínai gyártóval, ezt az engedélyt pedig a Google nem kapta meg, bár nemrég folyamodtak érte hivatalosan is. Ez azzal járt, hogy a friss Huawei készülékek nem kaphatják meg a Google licenszet, ami ugyan a nyílt forráskódú Android használatát nem korlátozza, ám a Google Mobile Services nevű szolgáltatáscsomag telepítése nem megengedett. Ez pedig azt jelenti, hogy az új P40 lite-on nincs GMail, YouTube, Maps, Play Áruház és Drive sem. A Huawei ehelyett a saját ökoszisztémáját, a HMS-t kínálja, amely azonban a rengeteg beleölt erőfeszítés és pénz dacára nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő, noha szinte napról-napra fejlődik.


[+]

A P40 lite azonban elég jó áron nyit itthon, egy hajszálnyival a 100 ezer forintos határ alatt lesz elérhető, ezért cserébe pedig egy elég erős versenyzőt kap a vásárló, legalábbis ha csak a hardveres oldalát nézzük a készüléknek. A friss Kirin 810-es chipset igen potens, a mi méréseink szerint picivel a Qualcomm Snapdragon 730-as szintje felett teljesít, ami a Qualcomm egyik legjobb ajánlata a középkategória felső szegmensében. A biztonság kedvéért 6 GB RAM és 128 GB belső tárhely is az ajánlat része.


[+]

A készülék 6,4 inches IPS kijelzőt kapott, a kameraluk a bal felső sarokban kuksol. Az ujjlenyomat-olvasó a telefon jobb oldalán ül, egyben ez a bekapcsológomb is, két nanoSIM tuszkolható be balról, illetve a második helyett Nano Memory kártya is betehető. A hátlapon négy elemű kamerarendszer vonja magára a figyelmet, amely egy 48 megapixeles fő modulból (quad-Bayer), egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű egységből, egy 2 megapixeles makró kamerából és egy szintén 2 megapixeles mélységszenzorból tevődik össze. Van benne Crystalclear mód, ami 48 megapixeles fotót készít több felvétel összerakásából, valamint esti mód is, ami azonban csak a főkamerával működik. Videót Full HD-ban tud rögzíteni, optikai stabilizáció nincs.


[+]

A hátlap alatt 4200 mAh-s akkumulátor terpeszkedik, ehhez 40 Watt teljesítményű gyorstöltés dukál, az adapter része a gyári csomagnak. Van 3,5 mm-es jack dugasz is, amihez headsetet is adnak, bár az nem egy különösebben highend darab. A P40 lite-ot szolgáltatói kínálatban is megtalálhatjuk majd, nagy kérdés, hogy a vonzó ár mennyire teszi úgy is kelendővé a gépet, hogy a Google szolgáltatások nincsenek rajta. Tesztünk viszont hamarosan lesz a készülékről, erre nyilván mi is kitérünk majd.

Előzmények

Hirdetés