Füllentésen kapták a Galaxy Watch5 Prót

Sokkal vastagabb és nehezebb, mint amit a specifikáció állít, persze mindenre van magyarázat.

Megváltoznak a téridő szabályai egy fekete lyuk eseményhorizontját átlépve, mégse kell a szomszéd galaxis közepét megcélozni, hogy a kis naprendszerünkben megszokottól eltérő dimenziókkal találkozzon az ember. Az 1"-es kameraszenzor a Xiaomi 12S Ultrában például inkább 1" típusú, mert valójában jóval kisebb, csak épp a hidegháborús TV korszakban használt vidikoncsövek átmérőjéhez viszonyít a szakma. És persze azokat az ügyesen(?) szerkesztett renderképeket is ismerjük kisebb gyártóktól, amelyeken akkora a kijelző, hogy túllóg a házon, aztán megérkezik a cucc a tesztre, és kiröhögjük a káváit.

A kütyüipar is tartogat kellemetlen meglepetéseket, a sportőrült DC Rainmaker pedig megtette, amit akkor már a hozzánk is eljutott óra esetében mi is: lemérte a Samsung Galaxy Watch5 Pro dimenzióit, majd összevetette a specifikációval. Sajtóanyag: az óra 10,5 milliméteres vékony, valóság: 15,22 milliméter. Tömeg: 46,5 gramm, mérlegünk: 75 gramm. Ezek komoly különbségek, szóval mit talált már megint ki valamiféle összeesküvő szeánszon a szakma? Például azt, hogy nem úgy értik ám a 10,5 millimétert, hogy leteszed az asztalra, és mellérakod a vonalzót, és legmagasabb pontja mellett elolvasod az értéket, az órarész vastagságát közlik, kiemelkedő szenzorpúp nélkül. Ja, és a 46,5 gramm az órarész tömege, nem az egész óráé szíjjal, ahogyan a gyanútlan vásárló a pakkból kihalássza.


Így mérték meg, így is kell hordani? [+]

Oké, de ki hord órát pánt és hiányzó szenzorok nélkül? Mert velük mindjárt vaskosabb a cucc, mint amit állítanak, és a Samsung oldaláról pedig az apróbetűs megjegyzés is hiányzik, hogy ők hogyan méricskéltek. Ám mielőtt mindenki a koreai gyártónak esne, érdemes megemlíteni, hogy az Apple a Watch Series 7 esetében 10,7 milliméterről beszél, pedig DC Rainmaker 13,1 millimétert mért, a Garmin Forerunner 255 Music pedig elvileg 12,9 milliméteres, de igazából 14 milliméter legszélesebb pontján. Ám ez még mindig nem 50%-os eltérés, mint Samsungéknál, és mivel a dologra a SamMobile rajongói portál is felkapta a fejét, gyanítjuk, hogy kapunk a dologra valamiféle hivatalos választ, ám ebből a kapuból nem lesz könnyű az öngólt kihalászni.


[+]

Bár a magyar termékoldalon nem is látom a vastagságot, folytatnánk a történetet: a hivatalos sajtóközlemény 45,4 milliméteres szélességről és magasságról beszél, és az óra kör alakú, lehetne tehát átmérőt is írni, nem? Nem egészen, mert hacsak a unibody titán órarészt is nézem szíj nélkül, akkor is kilóg két-két kar alul-felül, hogy a 20 milliméteren cserélhető szíjat befogadja, és velük együtt az óra már 53 milliméter hosszú, és ugye ezt is érzem az alkaromon. Ezzel a lendülettel felemlegetnénk a gyorstöltés Samsung szerinti értelmezését is: a nemzetközi termékoldalon előnyként van feltüntetve a Watch5 Pro efféle képessége a gyorstölteni nem tudó Watch4 ellenében, és pont az előbb vettem le a cumót a hivatalos, 25 wattos Samsung Fast Charge 2.0 adapterről, amelyen 25 fokos szobában 113 percet pihent, mire 0-ról 100%-ig jutott. Ez melyik galaxisban számít gyorsnak?


[+]

Egyébként a Garmin bőbeszédűbb specifikációban, és szíjjal együtt jelöli a tömeget, ez is valami. Ezzel szemben a Samsung leírása szűkszavú, pedig kíváncsiak lennénk például, hogy a valóban masszív Galaxy csúcsóra a címlapon hangoztatott Mil-STD-810H tesztekből pontosan mit teljesített? Mert azon belül nem egy, hanem több tucat létezik, és vajon ütésállóságra, rázkódásra, extrém hőmérséklet- és légnyomás-különbségre, sós vízre vagy savas esőre, esetleg szálló porra, homokra tesztelték-e? És milyen sérülésre vállalnak jótállást, ha a júzer katonai tesztre hivatkozva viszi az óráját szervizelni? Végeredményben, bár biztos lesz valamiféle kommunikáció, úgy lenne egyenes, ha a gyártók, ha már mindenképp kidomborítanák egy forma szűken mért előnyeit, odaírnák a teljes vastagságot, hosszúságot, töltésidőt és tömeget úgy, ahogy azzal a vásárló a kicsomagolás után találkozni fog. Amúgy a Galaxy Watch5 Pro eddig remekül szerepel a mobilarenás próbakörön, de még a néha különleges utat járó Magyarországon sem 10,5 milliméter vékony vagy 46,5 grammos.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés