Leállította oroszországi online boltját az Apple

Hihetetlen, de tényleg felfüggesztette oroszországi online értékesítését az Apple. A cégnek nincsenek fizikai boltjai Oroszországban, így a lépéssel gyakorlatilag elérhetetlenné váltak a cég eszközei. Szolgáltatón keresztül lehet még ugyan kapni almás logóval ellátott telefonokat, de például iPad-et, ami nem található meg a szolgáltatók kínálatában, már nem vesznek egy orosz gyereknek sem, legalábbis az Apple orosz weboldaláról semmiképp.

Aki mégis próbálkozik, a következő üzenetet kapja: „Hamarosan visszatérünk. Jelenleg éppen frissítjük az Apple Store oldalát”.

Oroszország száguld az államcsőd felé, a rubel a héten 20 százalékot veszített az értékéből, a 17 százalékosra emelt állami alapkamat sem állította meg a folyamatot. Csak szerdán öt százalékkal gyengült a dollárhoz képest az oroszok pénzneme.

Bár a karácsonyi szezon egyértelműen a legjobb időszak a cégek eladásai szempontjából, sokan ebben az időszakban hozzák össze éves forgalmuk 30-40 százalékát is akár, a gyenge orosz pénz miatt mégis úgy döntöttek, ezt az évet kihagyják. Emelni nem nagyon érdemes, hiszen az óriási infláció és a bizonytalanság miatt kicsi az esélye, hogy a drágábban értékesített eszközöket kifizessék a vásárlók.

Azért november végén az Apple megpróbálta, 25 százalékkal emelte az iPhone 6 és iPhone 6 Plus árát, de az eredeti 847 dolláros viszonyszámhoz képest 585 dollárt ért egy Oroszországban eladott iPhone6, azóta pedig tovább romlott az orosz fizetőeszköz.

Az idei évben nem várnak újabb rekordot az Apple oroszországi eladásait tekintve, pedig az elmúlt évek adatai nem voltak rosszak: 2013-ban 1,57 millió iPhone-t adtak el, majdnem kétszer annyit, mint 2012-ben az IDC adatai alapján (főleg a szolgáltatói értékesítéseknek köszönhető a bővülés mértéke).

Hirdetés