Hirdetés

djuice blog: Feltöltőkártyás tarifacsomagok összehasonlítása

Igazság szerint egy ideje illett volna már írnunk egy korrekt tarifaösszehasonlító cikket a Mobilarena virtuális hasábjaira, de nem tettük meg. Ennek több oka is van, mindenek előtt az, hogy a tarifák a djuice szóhasználatával élve valóban trükkösek, mindig van egy réteg, akiknek elméletileg jók, de sokan végül mégis beleszaladnak valami galibába, "este olcsó, nappal drága" díjcsomagjuk van, de valamiért mégis kell nappal beszélniük egy órát, a gatyájukat is ráfizetik.

A dolog most annyiban változott, hogy a djuice nyomására reagálva a többi szolgáltató is elkezdte csökkenteni a feltöltőkártyás tarifáit, sőt, talán mintha egy kicsit egyszerűsödtek is volna a dolgok, legalábbis a kommunikáció szerint. Ideje volt már, hogy utánajárjunk annak, hogy mi a helyzet a piacon, plusz megnézzük, hogy valóban a djuice ajánlata-e a legjobb, mert sokan ezt állítják, nyilván nem véletlenül. Sokat gondolkodtunk egy táblázatos összehasonlításon, de rájöttünk, hogy kicsit sem lenne átlátható, ezért marad a szöveges, megspékelve összehasonlítható számokkal, már amennyire ez lehetséges. Fontos tisztázni, hogy a kártyás ajánlatok közül mindegyik percalapon számláz, erre tehát nem is térnénk ki, de nem árt tisztában lenni vele, hogy ezen a területen semelyik cég sem jobb a másiknál.

djuice

kártyás 29

A név elég beszédes, 29 forintos percdíj minden hálózatba, napszaktól függetlenül. Az SMS ugyanennyibe kerül. Ha éjféltől éjfélig (tehát 24 órán keresztül) telefonálnánk, 41 760 forintunkba kerülne ezzel a csomaggal.

T-Mobile

Domino

Csúcsidőben 59, azon kívül 39 forintos percdíj, éjszaka csak 31. Értelemszerűen gyengébb ajánlat, mint a mindig-mindenhova 29 forint, de még a fix 41 (Vodafone és Telenor, lásd lejjebb) ajánlatnál is rosszabb.

Domino Aktív

A Domino aktív abból a szempontból érdekes, hogy kis túlzással előfizetéses csomag is lehetne, ugyanis van havidíja, 490 forint 30 napra. Ha megvesszük, kapunk minden földi jót, hálózaton kívül és belül, csúcsidő és csúcsidőn kívül, kicsit nehéz átlátni. Hálózaton belül csúcsidőben 26, azon kívül 16 forint a percdíj, más mobilhálózatba 10-10 forinttal drágábban, azaz csúcsidőben 36, azon kívül pedig 26 forintért lehet beszélni, ami jól hangzik. Marha nehéz átlagolni a dolgot, ha a T-Mobile 44 százalékos piaci részesedését némi kedvességgel 50-re kerekítjük (azaz feltételezzük, hogy minden második ember a "hálózaton belül" kategóriába esik), plusz azt is feltételezzük, hogy csúcsidőben és azon kívül pontosan ugyanannyit beszélünk, 26 forintos átlag percdíjat kapunk. Nem szabad viszont elfelejteni a 490 forintos "havidíjat", ami nem tűnik nagy összegnek, de kártyásoknál nyilván számít (gyakorlatilag 20 perc beszélgetés, amit nem is beszélhetünk le), plusz az sem biztos, hogy csúcsidőn kívül és belül tényleg ugyanannyit fecsegünk. Sajnos azt sem könnyű megtudni, hogy meddig tartanak ezek az időszakok, mert a honlap nem írja, viszont a tájékozató letöltése után kiderül, hogy a kedvezményes időszak választható: a hétvége biztosan benne van, azon kívül hétköznap 7-12, 12-16 vagy 19-22 óra lehet, az alapbeállítás ez utolsó. Ha a leghosszabb, 5 órás kedvezményes időszakkal számolunk (hétköznap 7-12 óra) és átlagolunk, 26,7 forintos percdíjat kapunk, feltételezve, hogy minden második ember T-Mobile ügyfél, ami kicsit ugye túl optimista, plusz az 500 forint még hozzájön. Nem rossz csomag, de talán kicsit sok benne az útvesztő, az viszont mindenképp pozitív benne, hogy ha meg is szalad a ló (valamiért sokat kell csúcsidőben beszélnünk hálózaton kívülre), akkor sem fogjuk a gatyánkat kifizetni, hiszen a legmagasabb percdíj nem 70-80 forint, mint sok más csomag esetében.

Domino SMS

A neve beszédes, SMS-re jó (de annyira nem; 23 forint), telefonálni nem, hiszen csúcsidőben 73, azon kívül 32 forint a percdíj, ami jóval gyengébb az ajánlatok többségénél.

Domino7

Érdekes csomag: csúcsidőben 80, azon kívül 22, éjszaka 11 forint a percdíj. Az éjszaka minden nap este 10-től másnap reggel 7 óráig tart, a kedvezménes időszak este 8 és este 10 óra között és pénteken napközben (reggel 7 - este 10) él. Nagyon meg lehet vele csúszni, gyakorlatilag csak az éjjel dolgozóknak lehet jó.

Domino Nap

Fix díjas mutatvány, 41 forint, csak úgy, mint a többieknél. A djuice ajánlata jobb, de ezt nem csak 26 év alattiak vehetik meg.

Domino Egyenlítő

Egyenesen értelmetlen csomag, ami ugyanaz, mint az SMS, csak csúcsidőben egy forinttal olcsóbb (72 forint / perc), viszont a szöveges üzenetek jóval drágábbak (hálózaton belül 33, azon kívül 31 forint). Tényleg nem értem, hogy Magyarországon 2010-ben miért ajánl ilyet egy szolgáltató.

Telenor

Praktikum

Alapesetben a percdíj 41 forint, melyhez 30 napra díjmentesen megrendelhető egy-egy csomag. Ezek közül az első a hálózaton belüli hívásokat csökkenti 20 forintra, a hálózaton kívülieket viszont 59-re növeli (a Telenoré a piac 33 százaléka, magyarul minden harmadik ember van náluk, ezt is beszámolva ez átlagosan 46 forintos percdíjat jelent, rosszabbat, mint az alapdíj). A második a csúcsidővel játszik, akkor 59 forintért, egyébként 20-ért lehet beszélni. A cég holnapja olyan szinten nem ad tájékoztatást, hogy nem tudni meg, hogy mikor van csúcsidő, az biztos, hogy hétvégén a 20 forintos percdíj él. Jóval gyengébb ajánlat, mint a konkurenseké, a legszomorúbb pedig az, hogy a kék szolgáltatónál nincs is más alternatíva.

Vodafone

VitaMAX Standard

A koncepció ugyanaz, mint a djuice csomagánál, csak itt magasabb a percdíj, 41 forint, mindig, mindenhova. Az egész napos telefonálás 59 040 forintba kerülne.

VitaMAX Klub

Ez egy olyan csomag, mely a hálózaton belül telefonálóknak kedvez, vodás társainkat ugyanis 20 forintért hívhatjuk, a többiekkel 49-ért beszélünk. Ha átlagolunk, feltételezve, hogy minden második ember vodás, akkor 34,5 forintos percdíjat kapunk, de azért nem árt tudni, hogy Magyarországon a Vodafone a legkisebb "rendes" szolgáltató (a djuice ugye kisebb, de náluk nincs is ilyen hálózaton belül/hálózaton kívül dolog, plusz a Telenor birtokában vannak), az ügyfelek 23 százaléka van náluk, magyarul minden negyedik mobilhasználó vodás. Ha így nézzük, 41,75 forintos átlagolt percdíjat kapunk. Egész napos telefonálás (6 óra vodásokkal, 18 óra nem vodásokkal) 60 120 forintos számlát eredményezne.

VitaMAX Party

Az SMS itt mindössze 20 forint, a percdíj viszont elég sok, csúcsidőn kívül 29, csúcsidőben 49. Ráadásul a csúcsidő is marha hosszú, reggel 7-től este 8-ig tart, magyarán csak hajnalban és éjjel lehet vele annyiért beszélni, amennyiért a djuice-osok bármikor tudnak. Messze a leggyengébb csomag a Vodafone kínálatában.

VitaMAX Tuning

Érdekes csomag, melynél a percdíj az adott hónapban feltöltött összeg nagyságától függ. Ha 3000 forintnál kevesebbet tolunk fel, 41 forintért beszélhetünk, 3000 és 4999 között a percdíj 32 forint, 5000 fölött pedig 26. Az adott tarifa csak a feltöltést követő 30 napon belül érvényes, kizárólag 26 év alattiak vásárolhatják meg. Tulajdonképpen jól átláthatónak tűnik, de csak akkor, ha tudjuk, hogy mennyit telefonálunk. Amennyiben havonta 5000 forintot biztos, hogy elköltünk, akkor jobban járunk vele, mint a djuice csomagjával, az viszont már egy más kérdés, hogy aki ennyi pénzt eltelefonál egy hónapban, az miért venne magának prepaid csomagot, az előfizetéses ajánlatok között ezerszer jobbak vannak (például a 2500 forintos havidíjú számlás20 a djuicenál, ahol az egész előfizetési díj lebeszélhető, a percdíj pedig 20 forint, fixen). Az összehasonlítás kedvéért: ha  26 forintos percdíjjal számolunk, 24 órás telefonálás 37 440 forintba kerülne ezzel a csomaggal.

Konklúzió

Tisztán látszik, hogy a Magyarországon kapható feltöltőkártyás csomagok egy része kissé nehezen kisilabizálható, sok esetben "megéri neked, HA..." jellegű jellemvonásokkal rendelkeznek. A fix ár 41 forint, a djuice-nál 26 év alattiaknak 29, gyakorlatilag tényleg úgy tűnik, hogy ez a legnagyobb biztonságot adó, jó eséllyel legolcsóbb csomag, melynek egyedül a Vodafone VitaMAX Tuning állíthat konkurenciát abban az esetben, ha az ügyfél minden hónapban beszél legalább 5000 forintot - ez viszont tényleg egy előfizetéses összeg, nem feltöltőkártyás, plusz ez a csomag is csak 26 év alattiaknak érhető el, tehát ezen életkor fölött nem nagyon érdemes kártyásnak lenni, drágák a percdíjak. Talán a T-Mobile Domino Aktív csomagja kivétel, matematika alapján kedvező a percdíj, de ugye benne van a veszély, hogy amennyiben nem akkor és oda telefonálunk, ahova kellene, könnyen megszaladhatunk (de olyan nagyon nem, a legmagasabb percdíj is csak 36 forint). Viszont havi szinten egy ötszázasunkba kerül: ha ingyen lenne, egyértelműen kikiálthatánk egy győztest a "felnőtt" csomagok között, így nem tesszük, plusz kicsit csóváljuk a fejünket, amiért a kártyás csomagokat havi előfizetési díjért árulja a T-Mobile.

Bocha

Azóta történt