Hirdetés

CES blog: Ülj be, fiam, 1-es!

Hirdetés

Létezik Los Angeles és San Francisco között egy messze földön híres és roppant látványos óceánparti út, 1-es jelöléssel, és mivel a két kaliforniai nagyváros között mintegy 500 mérföld, vagyis 800 kilométer út van, nem érdemes azon végigrohanni – mi félúton, a parttól nem messze, San Simeonban szálltunk meg. Los Angelest a nemrég erdőtűzzel és sártengerrel is megkapott Malibu meglátogatásával hagytuk el, és egyetlen nagyobb megállónkat Santa Barbara jelentette, amit Mary határozottan ajánlott.

Kalifornia Állam 1-es útja
Kalifornia Állam 1-es útja [+]

A kaliforniai turisztikai fejlesztések tanácsában tevékenykedő hölgy a British Airways 11,5 órás London - Los Angeles járatán adott hasznos tippeket, amiket meg is fogadtunk. A 90 ezer lelket számláló, módos kisváros leginkább kikötőjéről és múzeumnak tűnő, ám nagyon is működő bíróságáról híres (Santa Barbara County Courthouse), és mivel az óceánba aznap reggel már belelógattuk lábunkat, az utóbbi kényelmes meglátogatása mellett döntöttünk.

A bíróság épületegyüttesének egy részlete, az óratoronnyal
A bíróság épületegyüttesének egy részlete, az óratoronnyal [+]

A mediterrán stílusú kisváros szívében elhelyezkedő, spanyol gyarmati jegyeket hordozó intézményt 1929-ben adták át, és hófehér épületegyüttesével nem lehetett nem észrevenni, bár napszemüveg nélkül fájdalmas volt a nap oldaláról ránézni. A bíróságot (amerikai értelemben véve) szűk utcák, pálmafák, buja zöld növényzet és virágok veszik körbe, és január 1-jén szerencsére ingyen meglátogathattuk ma is működő óratornyát.

Santa Barbara és a háttérben Kalifornia hegyvonulatai az óratoronyból
Santa Barbara és a háttérben Kalifornia hegyvonulatai az óratoronyból [+]

A látvány fentről magáért beszélt: Santa Barbara a végeláthatatlan Csendes-óceán és a hatalmas Sziklás-hegység vonulatai közötti, szűk földnyelven, roppant festői környezetben helyezkedik el, csupa hófehér épülettel, cseréptetővel, templomokkal és zöld növényzettel. A bíróság persze bíróság, és amikor tárgyalás folyik, az épületben a csend honol – szerencsére újév nagyján ezzel nem kellett számolni, egy túldíszített tárgyalótermet meg is tudtunk tekinteni.

Elég látványos tárgyalóterem
Elég látványos tárgyalóterem [+]

Az ember egyből ideköltözne, ám minket várt az aprócska, óceánparti San Simeon Lodge motel, és ha addig Los Angeles nem mutatta meg az igazi Amerikát, a létesítmény megtette. Hatalmas parkoló a kétszintes, neonfényes motel előtt, angol WC helyett csobbanós és leszívós fajta, billenő kilincs helyett elfordítós, plusz a háttérben, látszólag a semmi közepén egy italbolt, hátha. Míg egy olcsóbb városi hotel lazán kispórolja a hűtőt, itt nem csak ez: hajszárító, vasalódeszka és egy sok praktikus apróság akad. Lent pedig kis ABC, étterem, bár és úszómedence is.

Ám várt ágyikónk, mert reggel az Elephant Seal Vista Point őrülten nyivákoló, böfögő, mindenféle fura hangot kiadó elefántfókái következtek, és az akár kéttonnás, egymásnak eső, hatalmas hímek látványától egyből megörültem a köztük és köztünk lévő kerítésnek. Miközben az urak egymással vannak elfoglalva, a hölgyek fókabébieikkel foglalkoznak, akik folyamatosan anyu tekintetét keresik, és hihetetlenül aranyosak. Simogatni, etetni, zavarni persze nem szabad, mi pedig nemsoká odébb is álltunk.

A San Simeon Lodge moteljának erkélyéről. Balra az óceán (tőlünk pont nem látszott), jobbra a hegyek
A San Simeon Lodge moteljának erkélyéről. Balra az óceán (tőlünk pont nem látszott), jobbra a hegyek [+]

Az 1-es út innentől meredek hegyoldalak óceánparti részén halad, és bár Kalifornia nem a legcsapadékosabb hely a világon, Salmon Creek Falls vízesése így is meghökkentő volt, és jéghideg. A le-fel haladó és össze-vissza tekergő, néha roppant szűk út pedig meggyőzően keverte a mélykék víztükör végtelenségét a kopár, magas hegyekkel és a semmiből előbújó, buja fenyőerdőkkel. Itt tényleg leesik az ember álla, és elgondolkodik, vajon mekkora munkával épülhetett ide ez az aszfaltcsík, amit gyakran tesz tönkre egy földcsuszamlás vagy komolyabb kőzuhatag, de az erdőtüzek is sokszor előfordulnak.

Bone123 és a Bixby Creek Bridge
Bone123 és a Bixby Creek Bridge [+]

Mégis sikerült már az 1930-as évek elején szó szerint áthidalni a leglehetetlenebb szakaszokat – Bixby és Rocky Creek Bridge hídjai filmek tucatjaiban és jó pár játékban szerepeltetik magukat, és nem akármilyen hátteret nyújtanak a kaliforniai hegyek és a Csendes-óceán sem. Big Sur kirándulóparadicsoma sűrű fenyveseivel és látványos partjaival húz erre lapot, a kis faházikók, a vendéglők, a motelek és az éttermek hangulata bármiféle giccs nélkül festői és csodálatos. Más kérdés, hogy a városkáktól távok másfélszer annyi itt a benzin gallonja, de hát muszáj volt autónkba tölteni.

Az 1-es csak ritkán hagyja el a tengerpartot, és akkor sem rossz a látvány
Az 1-es csak ritkán hagyja el a tengerpartot, és akkor sem rossz a látvány [+]

Az 1-es út Santa Cruz felől közelíti meg San Franciscót, míg a 101-es autóút Szilícium-völgyet hasítja keresztül Cupertinóval (Apple), Mountain View-val (Google), Palo Altóval (HP) és ezernyi másik, ismert vállalattal és ismeretlen, start-uppal. Még szatíra is készült az amúgy roppant szimpatikus helyen lévő techvölgyről, ám mi sem az Android verziók bábuit, sem az új Apple Parkot nem látogattuk meg. Utunk ugyanis rögvest Steve McQueen legendás városába vezetett, egyből a híres Golden Gate hídhoz. Folyt. köv.

Azóta történt

Előzmények

  • CES blog: La La Land

    Szűk másfél nap jutott Los Angelesre – mit lehet megnézni ennyi idő alatt egy 15 milliós metropoliszban? Hollywoodot, az óvárost, LA-t naplementekor és Santa Monica Beachet.

  • CES Blog: Varsó - Los Angeles második (harmadik) nekifutásra

    A LOT megint nem bírt magával: londoni gépük is lerobbant, úgyhogy ugrott az American Airlines csatlakozás. Szerencsére a British Airways Boeing 787-esét elértük, és a lengyel télből csak pálmafás 20 fokba jutottunk.

  • CES Blog: Este már Los Angelesben alszunk - na persze!

    A propelleres Bombardier gép rendben fel- és leszállt, aztán a Dreamliner megadta magát – rögtönzött este Los Angeles helyett Varsóban, ahova úgyis el akartam menni.

Hirdetés