2018. január 23., kedd

Gyorskeresés

Komoly bevételek az Androidból, a Google mégsem örülhet

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: AndroidAuthority

Az Oracle-lel folytatott perben az előbbi nyilvánosságra hozta a Google eddigi teljes Androidhoz kapcsolódó bevételi és nyereségi mutatóját.

A befektetők alighanem boldogan olvasták a minap kijutott információt, miszerint az Android fennállása óta az operációs rendszerből és a kapcsolódó szolgáltatásokból eddig 31 milliárd dollár folyt be a keresőóriás kincstárába (mintegy 9 billió forint), és ebből 22 millárd dollár volt a nyereség (6,4 billió forint). Mindez a Google és az Oracle perének január 14-ei állomásán hangzott el, méghozzá a felperes részéről. Az Oracle az Androidban található Java API-k kapcsán perelte be a Google-t még 2010-ben, egészen pontosan azért, mert szerintük azok az ő szellemi tulajdonukat képezik, a keresőóriás viszont nem fizet a használatukért. 2014-ben már mellettük döntött a bíróság (az API-kat is le lehet védetni), amelyet követően a Google a legfelsőbb bírósághoz fordult, az ellenük hozott döntést mégis helyben hagyták. Az AndroidAuthority szerint a Google-t akár 1 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére is kötelezhetik, illetve a mostani, a per során megnevezett bevételek és nyereségek alapján akár még ennél is többre.

Több éve tart a Google és az Oracle pereskedése
Több éve tart a Google és az Oracle pereskedése (forrás: StaticWorld) [+]

A Google nem örül, hogy a fenti adatokat az Oracle a bíróság előtt megnevezte, és az erről szóló jegyzőkönyv egy időre publikussá vált, bár a vállalat nem erősítette meg a számok hitelességét. A keresőóriás jelezte a bíróság felé, hogy az Androidot érintő pénzügyi számok bizalmasak, és nyilvánosságra hozataluk anyagi kárt okozhat, ez egy időre mégis megtörtént. Az Oracle-lel folytatott pernek természetesen még nincs vége, viszont mostanában már olyan pletykákat lehet hallani, hogy az Android N-től kezdve az Oracle Java API-k helyett a Google az OpenJDK-ra épülőket fog használni. A következő rendszerverziót várhatóan a május 18-20. között esedékes I/O fejlesztői konferencián prezentálja először a keresőóriás.

H​irde​té​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.