Begyújtaná a rakétákat a Bluetooth

A Bluetooth technológia által biztosított adatátviteli sebességet középtávon jelentősen növelő lépésre szánta el magát a szabványt gondozó érdekcsoport (Bluetooth Special Interest Group, SIG), amikor bejelentette útitervének módosítását. A szervezet 2007-ig megteremti az ultraszélessávú (ultra-wide band, UWB) technológiával kompatibilis közeghozzáférés-vezérlési (MAC) protokoll alkalmazásának feltételeit, ezzel lehetővé téve, hogy a Bluetooth bruttó adatátviteli sebessége a jelenlegi 3 Mbps-ról akár 480 Mbps-ra növekedjen.

Hirdetés

A soron következő, Lisbon kódnevű specifikáció a jövő év elején érkezik, és a Bluetooth jelenlegi leggyorsabb verziójának, a 2.0 + Enhanced Data Rate szabványnak a sebességét hozza, megtoldva azt néhány finomítással, például erősebb biztonsági algoritmussal. Az erre épülő készülékek prototípusai a várakozások szerint 2006 második negyedévében mutatkoznak be.

Az első UWB-kompatibilis szabványtervezet Seattle kódnéven fut, és 2007 első negyedévére tervezik véglegesítését, a készülékek fejlesztése pedig a harmadik negyedév végéig zárulhat le. A Bluetooth bruttó sávszélessége ezzel 2-3 méteres körben 480 Mbps-ig, 10 méteres körben mintegy 110 Mbps-ig nőhet.

A kompatibilitás megteremtése nemcsak mérnöki, hanem diplomáciai értelemben is különös kihívás elé állítja a Bluetooth SIG tagjait, hiszen az UWB technológiával kapcsolatban „történelmileg” többféle megközelítés létezik, és az IEEE 802.15 (WPAN) munkacsoportjának szabványalkotási eljárását is két konkurens tömörülés, az UWB Forum és a WiMedia Alliance próbálja saját érdekei szerint alakítani. A Bluetooth SIG mindenesetre csak akkor érdekelt az UWB technológia alkalmazásában, ha végül megszületik a fizikai rétegre vonatkozó egységes specifikáció, ám ebben az esetben sokkal hamarabb hozzájut a gyors adatcsatornákhoz, mintha saját fejlesztésekbe fogott volna.

Az új útiterv egy konvergenciaréteget irányoz elő, amely az UWB MAC rétege, illetve a Bluetooth logikai kapcsolatvezérlő (LLC) és alkalmazási rétegei között teremt összeköttetést. A megoldás az eddigieknél több szolgáltatás és profil kialakítására is módot adna, amely azt eredményezné, hogy a Bluetooth többféle készülék kommunikációs interfészeként szolgálhatna a jövőben. Emellett az UWB eszközök is beilleszthetők lennének a Bluetooth protokoll alá, és lehetséges lenne például egy Bluetooth eszközről multicasting segítségével több UWB/Bluetooth eszközre adatokat továbbítani.

Az UWB körüli helyzetet tovább bonyolítja a nemzeti frekvenciagazdálkodási hatóságok eltérő szabályozása. Az UWB technológia ugyanis a hagyományos adatátviteli eljárásokkal (rádió- és tévé-műsorszórás, Bluetooth, Wireless LAN stb.) ellentétben nem csupán egy szűk, koncentrált sávot, hanem egy rendkívül széles frekvenciatartományt használ. Ez lehetővé teszi nagyon alacsony energiájú és rövid impulzusok alkalmazását, és enyhíti az interferenciákkal és visszaverődésekkel járó problémákat is, ugyanakkor az alkalmazható maximális sugárzási teljesítményt illetően egyelőre nincs egyezség a hatóságok között.

Hirdetés