Az NHH feltérképezi a „roaming-veszélyes” zónákat

Hirdetés

Magyar földön, az országhatárok közelében tartózkodva bizony könnyen előfordulhat, hogy egy-egy mobiltelefon átlép egy külföldi szolgálató hálózatára, mely lényegesen magasabb hívásdíjakat eredményezhet. A Nemzeti Hírközlési Hatóság még ebben a félévben elkészülő térképe ezen zónák felismerésében segíthet. A nemzetközi szerződések értelmében az egyes szolgáltatók jelei a határokon túl legfeljebb 15 kilométerre nyúlhat be szomszédos ország területére. Erre azért van szükség, hogy a határok közelében is megfelelő szolgáltatást tudjanak nyújtani a szolgáltatók. Ez általában nem jelent komolyabb gondot a határok közelében élőknek, hiszen ők rendszerint kézi hálózatválasztásra állítják a telefonjukat, ám az odalátogató turisták megfeledkezhetnek erről.

A 2007 nyarán életbe lépett uniós roaming-rendeletek hatására persze a percdíjak lényegesen alacsonyabbak lettek. Fontos tudni, hogy a mobiltelefonok általában automatikusan választják ki a legerősebb jellel rendelkező hálózatot, mely nem feltétlenül a legolcsóbb megoldás. Általánosságban igaz, hogy célszerű a mobiltelefonokat kézi hálózatválasztásra állítani, mely nem csak a határok mentén segíthet pénzt megtakarítani, de legtöbb szolgáltató kedvezményes percdíjakat kínál bizonyos külföldi partnerhálózatokon, melyek szintén jelentős megtakarításokhoz vezethetnek.

Azóta történt

  • Jöhetnek az új mobilszolgáltatók

    Az NHH a mobiltelefon-piac versenyélénkítése érdekében új mobilszolgáltatók piacra lépését lehetővé tevő pályázatokat hirdetett meg.

Előzmények

Hirdetés