Hirdetés

Az Európai Bizottság dönt az Apple üzletéről

Az Apple tavaly bejelentette, hogy felvásárolja a brit illetőségű Shazam zenefelismerő alkalmazást, illetve a komplett rendszert, ami egyes európai országokban aggályokat ébresztett. A tranzakció viszonylag kedvező anyagi feltételek mellett zajlott, noha a Shazam értékét messze többre becsülik, mint a 400 millió dolláros vételár. Az egymilliárdos értékbecslésnek nagyon prózai oka van: a rendszer részletes és kiterjedt globális adatbázissal rendelkezik mind az Android, mind az iOS felhasználókról, plusz hasznos analitikai algoritmusokkal dolgozik.


[+]

Az Európai Bizottságnak benyújtott vizsgálati kérelmet is ez alapozza meg. Az Apple tegnap hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a Shazammal kötött megállapodás jóváhagyására, amelynek április végén lehet eredménye. Az európai versenyjogi szabályozások érvényesülésért felelős Bizottságot konkrétan hét uniós tagállam kérte fel a vizsgálatra. Attól függetlenül, hogy a Shazam viszonylag kis cég, szinte felbecsülhetetlen mértékű adat birtokában van.


[+]

Az Apple célja, hogy a Shazamot az Apple Musicba integrálja, ezzel értelemszerűen a mindeddig hatókörén kívül eső - egyéb platformokról származó, nemzetközi - adatokra is szert téve. A tranzakcióval nem csak a Shazam által biztosított letöltési, népszerűségi és felhasználói adatok kerülnek a cég birtokába, de nagyjából monopolhelyzetbe kerülhet a műfajban. Az Európai Bizottság korábban már kifejezte aggodalmát a kicsi, de nagy mennyiségű, gazdaságilag stratégiai jelentőségű adatbázissal bíró cégek óriásválallatok általi felvásárlását illetően, az Apple és a Shazam egyesüléséről legkorábban április végén születhet döntés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • Az Apple kezében a Shazam

    Jókora kedvezménnyel juthatott hozzá az Apple a zenefelismerő szolgáltatáshoz.

  • Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

    Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Hirdetés