Az Accenture folytatja a Symbian fejlesztését

A Reuters és a BBC korábbi feltételezéseinek megfelelően a Nokia 7000 fő leépítését jelentette be, mellyel együtt a Symbian fejlesztés is kiszervezésre került. A finn óriás sajtóközleménye szerint a stratégiai együttműködési megállapodás keretében az Accenture 3000 Nokia alkalmazottat vesz át a nyár végéig, akik kezdetben a platform fejlesztését folytatják, vagyis a Windows Phone rendszerre való átállás ideje alatt az Accenture biztosítja a Symbian operációs rendszer fejlesztését és a rá épülő alkalmazásokat a Nokia számára. A kiszervezésekkel együtt további 4000 fő – köztük 1400 finnországi alkalmazott – leépítése is bejelentésre került, akik több lépcsőben, 2012 során kerülnek elbocsátásra.

Hirdetés

Jo Harlow, a Nokia okostelefonos részlegének vezetője szerint az átszervezése nem csak új karrierlehetőséget jelent a stratégiaváltás miatt érintett alkalmazottak számára, de a Symbian rendszer fejlesztésére nézve is előnyös, hiszen a kapcsolódó szolgáltatások üzemeltetése is olyan kézbe kerül, mely számára a mobil platform további üzleti lehetőségeket rejt. A Nokia és az Accenture együttműködése 1994-ben kezdődött, mely utóbbi 2009-ben a Symbian alapú modellek gyártóinak és a kapcsolódó szolgáltatók fejlesztőinek támogatását is átvette. A 215 000 alkalmazottat foglalkoztató Accenture a tervezett megállapodás keretében a Nokia és a teljes Windows Phone közösség számára is biztosít majd szolgáltatásokat, vagyis az együttműködés messze túlmutat a Symbian keretein.

A Symbian és MeeGo fejlesztés leépítése Stephen Elop, a Nokia Microsofttól átigazolt vezetője szerint éves szinten egymilliárd eurós megtakarítást jelenthet 2013-tól, mellyel együtt a gyártó teljes figyelme a készülékek és szolgáltatások fejlesztésére összpontosulhat. A 2012 végéig elbocsátásra kerülő 4000 alkalmazott elhelyezkedésének megkönnyítése érdekében a Nokia átképzéseket és tanfolyamokat szervez, valamint konzulensek és állásközvetítők bevonásával, illetve dedikált álláskereső portál létrehozásával a potenciális munkáltatók felkutatásában is aktívan részt vesz, továbbá a saját vállalkozások alapítását is segíti. Az érintettek 2011 végégig a Nokia alkalmazásában maradhatnak, 2012-ben pedig több hullámban, 2 hónapos felmondási idővel kerülnek elbocsátásra.

Azóta történt

Hirdetés