Aranybánya lenne a mobilok újrahasznosítása

A szörnyen hosszú nevű China Electronic Equipment Technology Development and Utilization Association and Environmental Protection Organisation adatai szerint Kínában, de egyébként világszerte is, a használt mobilkészülékek kevesebb, mint 2%-át hasznosítják újra. Az újrahasznosítási ráta emelése nem csak a környezetre lenne kedvező hatással, de jelentős profitot is termelne. Ha Kína összehozza 2030-ig, hogy a leselejtezett mobilok 85%-át újra fel tudja használni, az 130 milliárd jüan bevételt jelentene. Az 5330 milliárd forint. Ami már felfoghatatlan szint.


[+]

Ezen kívül 30 milliárd kWh energiát takarítanának meg a nyersérc bányászatával szemben, ami amúgy sem rendelkezik olyan jó kihozatallal, mint a készülékekből kipiszkálni a már tiszta, jó minőségű aranyat. Egy tonna elektromos hulladék 230 gramm aranyat tartalmaz, míg bányászattal 10 gramm aranyat lehet összeszedni. Nem mellesleg legrosszabb esetben is 20, de akár 65%-kal kerül kevesebbe, mint hagyományos értelemben és módszerrel bányászni.

Valószínűleg az újrahasznosításra leginkább a várható profit fogja motiválni az államokat és a cégeket, azért a mínusz tízezer tonna széndioxid is elég jól hangzik, mint kellemes mellékhatás. Ez nem biztos, hogy sokat mond, ha egyáltalán mond valamit. Úgy valószínűleg jobb lesz, hogy ekkora mennyiséget 26 ezer oda-vissza út eredményez a Peking - New York vonalon egy Boeing 747-400-as géppel.

Hirdetés