Hirdetés

Apple blog: Véget érhet a harc a Kodak szabadalmaiért

Ugyan a Kodak a közelmúltban csődvédelmet kért, ennek időpontját nem is olyan rég meghosszabbították, s egyelőre úgy tűnik, hogy a számos szabadalmat birtokló Kodak értékesíteni tudja szabadalmait. Eredetileg két erős jelentkező adódott a szabadalmak megszerzésére, méghozzá az Apple és a Google személyében. Az Apple és a Google érdeklődése persze egyáltalán nem meglepő, hiszen a fotográfiára szakosodott amerikai vállalat szabadalmai igencsak fontosak lehetnek a képkészítés, képszerkesztés kapcsán. A Kodak persze még nem veszett el teljesen (február 28-ig kitolták az adósság rendezésének lehetőségét), így bízott abban, hogy szabadalmaiért minimum 500 millió dollárt kaphat a közeljövőben.

Ezzel az összeggel – és még további kölcsönnel – egyébként a Kodak vissza tudná fizetni a hitelezőktől igényelt pénzösszegeket, s 2013 első felétől a cég elérhetné, hogy újra régi fényében tündököljön. Öröm az ürömben, hogy ezért a dicsőségért kompromisszumokat is kell kötnie a Kodaknak, ugyanis személyes jelenlétüket csökkenteniük kell ahhoz, hogy nagyobb figyelmet fordíthassanak a kereskedelmi hirdetésekre. Az előzetes pletykák mindenesetre elég kecsegtető összegekről szóltak, akár a 2 milliárd dollárt is elérhették volna, ám azóta kiderült, hogy az Apple és a Google nagyjából 150 és 250 millió dollár közötti összeget szánna az ügyletre, ami viszont már messze elmarad a Kodak szép reményeitől.

A végső megoldás azonban a napokban alakulhatott ki, ám az előzményekkel ellentétben sokkal komplexebbé vált a történet. A szabadalmak felvásárlását (értékesítését) intéző Intellectual Ventures ugyanis a két óriásvállalat mellett több céget is bevett a buliba, így a Google-ön és az Apple-ön kívül a Samsung, az Adobe, a Huawei, a Facebook, a RIM (Research in Motion), az Amazon, a HTC, a Shutterfly, a Microsoft és a Fujifilm is részesedik a szabadalmakból. Ugyan ezek a szabadalmak keresetindítás alapját is képezhetik, ám az említett 12 vállalat emiatt nem perelheti egymást. Jó hírrel térnek át tehát a Kodaknál a 2013-as esztendőre, s reméljük, nem kell búcsút intenünk ennek az igazán tradicionális cégnek!

Azóta történt

Előzmények