Alkalmazásbemutató: Menetrendek

Androidra és HMS-re is befutott az országos tömegközlekedési útvonaltervezés.

A közösségi közlekedés úgy a leghatékonyabb a közösségi média korában, ha a megállókban kihelyezett táblák mellett a menetrendek a mobilról is elérhetők, ideális esetben a járművek élő pozíciójával. Mert ha valaki fejből be is magolja az adatokat, forgalmi fennakadás, elterelés, ideiglenes lezárás vagy pótló járat akkor is közbeszólhat, hogy egy busz, villamos, hajó vagy vasúti szerelvény ne akkor fusson be, amikor arra az ember számítana. Véletlenszerű tervezésére is jól jönnek a hivatalos és harmadik féltől származó tömegközlekedési alkalmazások, és az utóbbiak sorát gyarapítja most Bogyó Sándor beszédes nevű alkalmazása, a Menetrendek.

[+]

Sándor a BME üzemmérnök-informatikus szakján tanul, és eleinte hobbicéllal fogott bele egy olyan app fejlesztésébe, melynek egységes, országos tervezés a célja élő járatinformációk belekalkulálásával, és tavaly készült el az iOS-es változattal. Ezt követi most a publikálás a Google Play Áruházban és a Huawei AppGalleryben, a HMS ökoszisztéma szűkös hazai alkalmazásfelhozatala miatt az utóbbi pedig különösen jó hír. A Menetrendek tehát nem kizárólag a fővárosra és a BKK-ra hagyatkozik: felhasználja a Volánbusz, a MÁV, a Paksi Közlekedési Kft és a Blaguss Agora (Szombathely) menetrendjeit is, és amennyiben elérhető az app számára adatbázis az élő járatpozíciókra, a tervezésben és a menetrendekben ez szerepet kap.

[+]

A Menetrendek kétségtelen erénye a letisztult, modern, átlátható felület kaotikus adattömeg és opcióáradat nélkül: az alkalmazás elmentett megállóinkkal és járatainkkal indít, avagy a közeli indulások képernyőjével választásunk szerint, szimpla simítással a két oldal között. Én is itt töltöttem a legtöbb időt, elvégre leggyakrabban a pillanatnyi indulásokra és csatlakozásokra voltam kíváncsi, de későbbi induláshoz vagy üzemezett érkezéshez is könnyen nézem ki adatokat, vagy böngésztem végig egész napos táblázatokat. Jó pár kedvenc megállót mindjárt a közeli javaslatokból összeollóztam, de a keresőből ugyanolyan könnyen kiránthatók a releváns helyszínek és járatok – ha több településen vagyunk érdekeltek tömegközlekedésben, célszerű szolgáltatót váltani.

[+]

Tetszik, hogy több tucat személyesen összeválogatott tétel esetében is remekül elkülönülnek a bejegyzések a járművek jól látható számozásával és színeivel, a megállókra és járatokra bökve pedig a térkép és adott esetben a jármű pozíciók is megjelennek, illetve a releváns forgalmi változásról is értesülünk. Az útvonaltervezőre alul válthatunk, és országosan is működik a dolog – mondjuk Budapest és Szombathelyi között a Menetrendek a BKK és a Volánbusz vagy a MÁV kombinációjával válogat össze útvonalat, természetesen az átszállási időket és a szükséges gyalogtávokat kijelezve. Amúgy teljesen gyalogos vagy kerékpáros tervezés is kérhető, bár erre jobb célalkalmazást használni.


[+]

Egy olyan térképnézet nekem viszont hiányzik, ahol minden megálló, útvonal és az összes pillanatnyi járatpozíció elérhető ömlesztve, hogy ezekre bökve mindjárt minden opcióból válogassunk. Végcélt sem lehet a térképre bökve választani egyelőre, a szöveges keresőt kell használni. Menthetjük viszont az otthoni, a munkahelyi, az iskolai és egyéb címeket a célirányos járattervezéshez bárhonnan, és hasznos extra, hogy Bogyó Sándor fejlesztése kijelzi a vágányszámokat és buszállásokat, ha a forrás közzéteszi. A lényegre törő dizájn ügyesen igazodik a világos és a sötét rendszertémához, iOS-en pedig Apple Watch kliens is akad a további kényelemért. Mint mindig, a puding próbája az evés: érdemes tenni egy próbát a Menetrendekkel, amely ide kattintva próbálható ki iOS-en, errefelé telepíthető a Play Áruházból és innen érhető el az AppGallery változat.

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: menetrend.app

    A korábban Budapesti Menetrend néven futó app kilenc magyar városban segít a közösségi közlekedésben aszfalton, sínen, vízen és két keréken.

Hirdetés