Alkalmazásbemutató: menetrend.app

A korábban Budapesti Menetrend néven futó app kilenc magyar városban segít a közösségi közlekedésben aszfalton, sínen, vízen és két keréken.

Hét éve volt szerencsém először kipróbálni Szincsák Tamás Budapesti Menetrend appját, ami azóta is a legsokrétűbb efféle megoldás a fővárosban, és idő közben több másik hazai település menetrendje is elérhető lett, külön-külön. Menetrend.app néven épp ezért egy tető alá fogta az AppCorner tenyérnyi fejlesztőcsapata a főváros, Debrecen, Dunaújváros, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs és Szeged közösségi közlekedési információit, hogy az országot járva is könnyen eligazodjon az ember.


[+]

Pedig a dolog nem egyszerű, lévén ahány település és tömegközlekedési szisztéma, annyi információforrás, a tervezett és váratlan menetrendi, forgalmi és egyéb változásokról nem is beszélve. Négy város használ nemzetközi szabványokat ennek megkönnyítésére (Budapest, Miskolc, Pécs, Nyíregyháza), másutt a csapat és önkéntesek végzik a frissítéseket. A BKK járatai és a Futár szolgáltatás lehetővé teszi a valós idejű járműadatok használatát, ami a főváros gyakori dugóit, baleseteit és lezárásait figyelembe véve a fix menetrendnél dinamikusabb infószerzést és útvonaltervezést tesz lehetővé, a pillanatnyi és előre bejelentett forgalmi változásokat pedig a menetrend.app is szépen egybegyűjti.

[+]

A Play Áruházból és az AppGalleryből letölthető alkalmazás mindjárt felkínálja, mely városok menetrendjét fogjuk használni, és beszerzi a legfrissebb adatokat, amelyek persze idővel frissülnek, és az offline módhoz offline térkép is kérhető. Amúgy meg elérhető vektoros és műholdas nézet, a járatok útvonalának, illetve a forgalomnak a jelölése, és ugyebár a fővárosban a járatok aktuális, élő pozíciójának megjelenítése. Célszerű a leggyakrabban használt busz, villamos, troli, éjszakai járat, HÉV, metró, BKK-s hajójárat és agglomerációs vonatjáratok információit a kedvencek közé összefogni, ezzel indít ugyanis a menetrendek.app kezdőoldala. Egyes járatok megállói és a célirány mellett konkrét megállókat is a kedvencek közé adhatunk az összes ott megálló járművel, ami praktikus, lévén több opció is számításba jöhet.

[+]

Ugyanilyen hasznos az útvonaltervező: a térképen a végcélra vagy a keresőben a célmegálló nevére bökve máris kapunk számos opciót és útvonalalternatívát, a közösségi járatok mellett a szükséges sétát is belekalkulálva, valósidejű adatokkal kicselezve a dugót, ha akad kerülőút a kertek alatt. Egyébként gyalogos és kerékpáros útvonaltervezés is akad, a térképen pedig a közösségi kerékpározás állomásai is megjelennek. A gyakran használt útvonalak és járatkombinációk szintén felbukkanhatnak a kedvencek között, a testreszabási opciók között pedig egyéni igényhez igazítható a téma (világos vagy sötét), a betűméret, a használat módja (online vagy offline), illetve a nyelv (az angol, német és olasz opció a turisták dolgát könnyíti meg).

[+]

Nem véletlenül használom a mostantól menetrend.app néven futó, remek fejlesztést az óta, hogy először megismerkedtem vele, aki pedig korábban Budapesti Menetrendként telepítette, annak egy frissítéssel az új, egyesített verzióra váltott. Az app használ némi reklámot alul, de vásárolható reklámmentes verzió, amivel a lelkes gárdát is támogatja az ember, az AppCorner pedig júliusra ígér egy kapcsolódó akciót. Az efféle visszajelzés nemcsak a menetrendek frissen tartását, hanem a további fejlesztéseket is garantálja (hamarosan Püspökladány és Berettyóújfalu is beléphet a képbe), és aligha véletlen, hogy országszerte 275 ezren használják a menetrend.appot.

Azóta történt

Hirdetés