A Samsung megnyitja külsős appok számára az AI fordítás lehetőségét

A fordítás magán az eszközön történik biztonsági okok miatt.

Hirdetés

A Galaxy S24 bemutatójának egyik legizgalmasabb része a telefonbeszélgetések hívás közbeni lefordítása volt, ami még akkor is rettentő előremutató dolog, ha egyelőre még magyar nyelven nem működik a megoldás (de elvileg az idei évre ígérték). Azt is ígérte a Samsung még januárban, hogy az AI funkciók bekerülnek majd a korábbi csúcsmodellekbe is a One UI 6.1-es frissítéssel, ami így is történt.


(forrás: Reddit) [+]

A cég kutatás-fejlesztési vezetője, Won-Joon Choi egy blogbejegyzésében most azt mondja, hogy a közelgő Fold6 és Flip6 bemutatóra időzítve további fejlesztésekkel készülnek az AI megoldások kapcsán, ezek zöme egyelőre inkább csak homályos célozgatás arra, hogy a Samsung szerint a hajlítható készülékek flexibilitásával összehangolt mesterséges intelligencia egy nagyon remek dolog lesz, de szerencsére akad egy olyan konkrétum, ami valóban változást hozhat az AI használatának kibővítéséhez.

A telefonhívásokban történő fordítás eddig ugyanis csak és kizárólag a klasszikus hanghívások során volt elérhető, a Samsung azonban azt jelenti majd be, hogy ezt a lehetőséget megnyitja harmadik féltől származó üzenetküldő alkalmazások számára is, ha azok segítségével hanghívást bonyolítunk. Ide tartozik a Messenger, a WhatsApp, a Viber, hogy csak legismertebbeket említsük, de ez alapvetően egy lehetőség a külsős fejlesztők számára, nem a Samsung dönti el, hogy melyik platform igényel majd hozzáférést az AI lehetőségekhez, hanem az alkalmazások mögött álló cégeknek kell felkészíteni erre a megfelelő szolgáltatásokat.


[+]

Won-Joon Choi arra is kitért, hogy a fordítás magán a telefonon történik és nem használja a Samsung szervereit annak érdekében, hogy a felhasználói adatok biztonságban legyenek. A szakember szerint ahogyan az NPU-k (az AI feladatok megoldásáért felelős processzorok) teljesítménye növekszik, úgy egyre több és több olyan AI feladatot lehet áttolni magára az eszközre, amit korábban csak a felhőben tudtak megoldani, ugyanakkor ez azt is előrevetíti, hogy minél frissebb és erősebb a készülék, annál inkább lesz csak arra képes, hogy ezt megoldja, vagyis lépcsőzetesen alakulhat évről-évre és modellről-modellre az, hogy mely AI funkciók maradnak fixen a telefonon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés