A Samsung lehet a világ legnagyobb chipgyártója

Hirdetés

A japán Nomura Securities jelentése szerint a Samsung félvezetőgyártásból származó bevételei elérhetik a 15,1 milliárd dollárt a második félévben, amivel átveheti a vezető helyet az Inteltől. Az amerikai cég az első, személyi számítógépekbe szánt Pentium processzorok 1993-as bevezetése óta első helyen szerepel a világ félvezetőgyártóinak sorában, anélkül, hogy egyszer is hátrányba szorult volna bármelyik konkurenssel szemben.

Így készül a lapka
Így készül a lapka [+]

A piacelemzők szerint az Intel várható bevételei viszonylag kicsivel, de alulmaradnak a Samsung várható forgalmától, ami a dinamikus közvetlen hozzáférésű memóriamodulok (DRAM) iránti igény növekedésének,  valamint az SSD technológia térnyerésének köszönhető. Arról nem is beszélve, hogy a félvezetőgyártás keretei a mobilszegmens átalakulásával kitolódtak, a hordozható okoseszközökbe szánt ultramobil komponensekre is egyre nagyobb a kereslet.

A Nomura Securities feltételezi, hogy a Samsung éves viszonylatban is meghaladja az Intel bevételeit mintegy 3 milliárd dollárral, így az Intel becsült 60,5 milliárdos forgalma már nem jelent automatikusan piacelsőséget. A Samsung előremozdulására egyébként már az IC Insights is utalt májusban. A dél-koreai gyártó nem egész 25 év alatt a 7. helyről küzdötte fel magát, összbevételeinek jelenleg már több, mint a felét a félvezető és chipgyártás adja, míg néhány éve még a mobilos szegmens dominált. Nem mintha azt elhanyagolnák. Az idei csúcsszéria is elég meggyőző lett.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Hirdetés