A kamerás mobilok jövője

Hirdetés

Sok éve már, hogy megjelent az első integrált kamerával ellátott mobil. Az áttörés után sorra jelentek meg a fényképezős mobilok, manapság pedig a szolgáltatás már nem számít extrának, sőt, kis túlzással annyira alap lett, mint az SMS-küldés lehetősége - szinte alig jelennek meg kamera nélküli mobilok.
Tavaly több mint 500 millió fényképezővel ellátott mobilt értékesítettek világszerte, ez a szám pedig jövőre még nagyobb lesz - felmérések szerint 2011-ben már minden harmadik emberre jut majd egy ilyen mobiltelefon.

 

A gyártók közül jelenleg a Nokiának van a legtöbb kamerás mobilja, övék a piac 26 százaléka. A második Motorola, 20 százalékos részesedéssel, de népszerűek még a Sony Ericsson Cybershot telefonjai is. A felbontásban szintén drasztikus változások várhatók: jelenleg a mobilok 38 százaléka VGA kamerával rendelkezik, 4 év múlva viszont mindössze 7 százalékuknak lesz ilyen felbontása. Per pillanat 1 megapixeles, CMOS érzékelős mobilokból van a legtöbb, de egyre többen vannak azok, akik digitális fényképezőgépüket szeretnék leváltani egy telefonnal - ebben az évben előre láthatóan az eladások 2 százalékát fogják kitenni a legalább 5 megapixeles modellek. Fontos továbbá, hogy 2008-tól a felbontás mellett egyre nagyobb hangsúlyt fognak kapni az olyan szolgáltatások, mint az autofókusz, az optikai zoom, valamint a használható mobilfény.

Azóta történt

Hirdetés