64 bites jövő felé mozdul a MediaTek is

A Dimensity 9200 már csak részben támogatja a 32 bites alkalmazásokat, eggyel közelebb lökve az Androidot a 64 bites jövő felé.

A Google évek óta próbálja az Androidot a 64 bites jövő felé terelni, a Play Áruházba felkerülő alkalmazások esetén például kötelezi a fejlesztőket arra, hogy az appok támogassák a 64 bites architektúrákat, idén pedig sajátmárkás telefonjaiban, a Pixel 7-ben és Pixel 7 Próban szoftveres szinten letiltotta azokat a programokat, melyeknek nincs 64 bites változata. A Tensor G2 pedig technikailag támogatná ezeket a programokat, a Google szerint ugyanakkor így jobb teljesítmény érhető el, a nem 64 bites programok tiltásával 25%-kal jobb CPU teljesítményt ér el a Tensor G2 és az Android rendszer 150 MB-tal kevesebbet használ az operatív memóriából bármilyen szituációban.

A Dimensity 9200 SoC felépítése.
A Dimensity 9200 SoC felépítése. (forrás: Mediatek) [+]

Beállt a Google mögé a MediaTek is, igaz, nem teljes mellszélességgel. A nemrég bemutatott Dimensity 9200-as csúcslapkájuk ugyanis részben elhagyja a 32 bites programoknak támogatását. A nyolcmagos CPU négy teljesítménymagját érinti a korlátozás, a Cortex-X3 és a Cortex-A715 magokat, ezek kizárólag 64 biten működnek immáron, ám a maradék négy Cortex-A510 megtartja a 32 bites támogatást. Vagyis a Google által jelzett teljesítménybeli és RAM felhasználást érintő javulás nem egyértelmű a MediaTek lapkája esetén, vélhetően a telefongyártók döntik majd el, hogy szoftveresen blokkolják-e a 32 bites programokat. A MediaTek tesztjei szerint egyébként a Dimensity 9200 többszálas adattömörítésben 92%-kal gyorsabb a 64 bites környezetben, visszafejtésben pedig 80%-kal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés