2026-ra ígéri a Sony és a Honda első közös villanyautójuk piacra dobását

Első piacként az Egyesült Államokat jelölték meg, másodiknak Japánt. Ha ott sikeresek lesznek, talán Európába is jön.

Bejelentette a Sony és a Honda, hogy terveik szerint 2026-ban piacra dobják első közös fejlesztésű elektromos autójukat. A prémium kategóriásnak ígért villanyautó 50-50 százalékos együttműködés eredménye, mely hivatalosan Sony Honda Mobility néven fut idén év eleje óta. A gyártást 2025-ben kezdenék a Honda 12 gyárának egyikében az Egyesült Államokban, vélhetően Ohióban, 2026 elején pedig már ki is szállítanák az első megrendeléseket. A japánok Tesla gyakorlatához hasonló módon tervezik az értékesítést: online csatornán, a vásárlónak (vagyis itt előrendelőnek) szabad kezet adva abban, hogy a megadott opciók közül személyes igényeire szabja a járművet.

A Vision-S O2 SUV, a Sony által a 2022-es CES-en bemutatott koncepcióautó.
A Vision-S O2 SUV, a Sony által a 2022-es CES-en bemutatott koncepcióautó. (forrás: Sony) [+]

A Sony Honda Mobility vegyítené a Honda autógyártásban szerzett tapasztalatát azzal a tudással, amit a Sony szenzorok, szoftver, szórakoztatóipar, valamint egyéb elektronikai és telekommunikációs téren szerzett, s amiket a koncepcióautóiban már prezentált. Az együttműködéstől azt remélik, felvehetik a versenyt az amerikai Teslával vagy a kínai BYD-vel az elektromos autók piacán.


A Sony Vision-S. [+]

A tervek szerint az első amerikai vásárlók 2026 első felében már meg is kapják autóikat, a Japán piacra pedig a 2026-os év második felében érkezik meg az első szállítmányokat az autókból — mondta Mizuno Jaszuhide, a Sony Honda Mobility elnök vezérigazgatója az október 13-án tartott sajtótájékoztatón.

Kavanisi Izumi, a Sony Honda Mobility elnöke és operatív vezérigazgatója beszél a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Kavanisi Izumi, a Sony Honda Mobility elnöke és operatív vezérigazgatója beszél a csütörtöki sajtótájékoztatón. (forrás: The Japan Times) [+]

Az autóról olyan adatokat, mint árazás, hatótáv, vagy az alapként használt platform, egyelőre nem árultak el. A képviselők a sajtótájékoztatón viszont arról beszéltek, hogy egy guruló okostelefonként képzelik el a járművet, amihez a Sony biztosítja a szoftveres hátteret és a felhőszolgáltatásokat. Utóbbiak fizetési és szórakoztató rendszerekhez is képesek lesznek csatlakozni, a tervek között havi előfizetéses rendszer is szerepel különböző funkciókkal. Ugyanígy a Lvl. 3-as önvezető funkciókhoz is a Sony fejlesztései adják az alapot, de erről sem osztott meg több információt egyelőre a Sony Honda.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés