A MediaTek darabszámban, az Apple profitban volt az első

A tajvani cég szállította le a 2023-as Q4-ben a legtöbb chipet, de a kaliforniaiak nyertek a legtöbbet saját lapkáikon.

Összesítették az okostelefonokba SoC-kat fejlesztő cégek által leszállított lapkák számát a 2023-as negyedik negyedévre vonatkozóan a Canalys piackutatónál, az eredmények pedig a MediaTek győzelmét mutatják. A piackutató szerint a Q4-ben a Dimensity 9300-zal jelenleg a legerősebb mobilchip címét is birtokló MediaTek 117 millió darab SoC-t szállított le a 2023-as Q4-ben, míg az Apple 78 milliót, a harmadik helyen álló Qualcomm pedig 69 milliót. A MediaTek így +21%-os éves növekedést tudott felmutatni darabszámban és +22%-os volt nyereségük mennyisége az előző év adott szakaszához képest. Ezt 23 milliárd amerikai dolláros bevétellel könyvelhette el a cég, viszont ez is kevés volt az első két helyhez.

Bevétel szempontjából ugyanis az Apple áll a dobogó élén, 87 milliárddal zárta az almás cég a 2023-as Q4-et, ez +20%-os bevételnövekedés az előző évhez képest. A második helyen a Qualcomm áll 30 milliárd amerikai dolláros bevétellel, ami -2%-os bevételcsökkenés 2022 azonos időszakához képest. A Samsung Exynos lapkákból származó bevételei hatalmasat zuhantak (-44%), viszont a dél-koreai cég rendesen megtolta a Qualcomm és a MediaTek szekerét is az utolsó negyedévben tavaly: a Qualcomm bevételének 40%-át, a MediaTek bevételének 25%-át biztosították a Samsung megrendelései. A legtöbb Qualcomm lapkát viszont nem a Samsung, hanem a Xiaomi vásárolta, de a kínai cég az olcsóbb Snapdragon SoC-kat kereste, így a Qualcomm bevételének csak a 17%-át biztosítva.


(forrás: Canalys) [+]

A Unisoc +24%-os éves növekedést tudott elérni 27 millió darab leszállított SoC-vel és 3 milliárd amerikai dolláros bevétellel. A darabszám tekintetében negyedik, bevételben hatodik helyet elérő Unisoc vásárlói körében leggyakrabban a Transsion Holdings márkái (pl. Infinix, Tecno) tűnnek fel, de a Realme és a Lenovo is bőszen vásárolt Unisoc lapkákat az olcsóbb készülékeibe.

Darabszámok sorrendjében következő a Samsung az ötödik helyen 13 millió eladott Exynos szettel (-48% YoY) és ebből befolyó 5 milliárd dolláros (-44% YoY) bevétellel. Közvetlenül mögöttük visszatér Huawei a listára +5121%-os éves növekedéssel a leszállított 7 millió darab HiSilicon Kirin lapkával, amivel állítólag 7 milliárd dollárnyit termeltek maguknak a kínai belső piacon. Ezzel pedig bevételben megelőzték a Samsungot 2023 negyedik negyedévében. De látható az adatokból az is, hogy a Huawei továbbra is vásárol a Qualcommtól, bár ők a legkisebbek a megrendelők között.

Az új Kirin lapkák egyelőre nem elérhetők Kínán kívül
Az új Kirin lapkák egyelőre nem elérhetők Kínán kívül [+]

A közölt lista végén a Google áll, a Tensor lapkákból 3 millió kelt el, ez -4%-os változás az egy évvel korábbi állapothoz képest, viszont az ezekből termelt 2 milliárd dollár +22%-os bevételnövekedést jelentett a vizsgált időszakban a mobilos félvezető-fejlesztők között.

Előzmények

Hirdetés