Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rauschie

    senior tag

    A fejhallgatós topicban felmerült az igény egy össznépi találkozó, fejhallgatóteszt megszervezésére, így elindítom a témát.

    Mostantól ide lehet tehát írni, ki jönne, kinek mikor lenne jó, ki mit tudna hozni, mit szeretne hallani. Ahogy alakul a létszám, folyamatosan fejlődik majd az első hozzászólás, lesz egy lista arról, ki mit tud hozni, esetleg mit szeretne hallani.
    Hadd szóljon! :)

    update:
    Időpont: 2011. jan. 29. Ha sokan lesznek, akiknek ez nem jó, még változhat. Aki szeretne ott lenni, de nem jó neki az időpont, jelezze!
    Helyszín:
    Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános iskola és Gimnázium
    1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8.
    Megközelíthetőség. Ingyenes parkolási lehetőség az iskolától 50 méterre.

    Listák a jelen állásról:

    Akik jelezték, hogy szeretnének ott lenni:
    Ha valakit kihagytam, elnézést kérek tőle, írjon rám!

    AMDFan
    baluka26
    bigmasterg+1fő
    BUZSI1
    dalek
    DBAtti
    ecosse
    egy Heedaudio delegált
    hennessys
    kk831228
    KMT
    lehoako
    Nertpaelg
    <MZ/X>
    p_adam
    rauschie
    schawo
    shufny
    Zinho
    zoliur

    A cuccok, amik úgy fest, jönnek:

    források:

    1 sokkimenetes stúdió kártya
    1 kétkimenetes stúdió kártya
    Cambridge Audio Dacmagic
    Styleaudio Carat UD-1
    VibaVoice Pocket DAC

    erősítők/combók:

    Audinst HUD MX-1
    3xBravo Audio V2
    1 DIY IC erősítő
    Heed CanAmp
    Hivox Lupus Junior
    Matrix M-Stage V2

    fejhallgatók:

    AKG:
    K140 cardan
    K142
    K141 monitor
    K240 sextett, monitor, studio, mk2
    K272HD
    K340 electret
    K370
    K450
    K500
    K501
    K530Ltd.
    K601
    K66
    K81DJ

    Grado:
    SR200

    Sennheiser:
    HD202
    HD 205
    HD250 linear
    HD 515 G4ME
    HD555x2 (1stock+1moddolt)
    HD570
    HD580
    HD598
    HD650
    PX100
    PX200

    Stax:
    SR-Sigma

    Superlux
    HD668B

    egyéb:

    1x Fostex PM-1 hangfalpár
    3x notebook

  • Воланд

    titán

    .

    [ Szerkesztve ]

    "Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

  • ABE

    őstag

    Motorola DEFY személyre szabott ROM - ahogy én csinálom

    Lehet, hogy valakinek még mindig nem teljesen érthető az első hozzászólás alapján, hogyan is működnek a ROM-al kapcsolatos módosítások, így leírtam részletesen, hogy nálam miként történik a dolog. Fontos, hogy ez a leírás arra vonatkozik, hogy minden beállítást és telepített programot veszni hagyok, úgymond nulláról szabom személyre a telefont, nem szórakozom mentéssel. A frissítéshez 64 bites Win7 oprendszert használtam, de régebbi Windowsokkal is működik a dolog.

    0. A legelső lépés az akku feltöltése. Fontos, hogy teljesen feltöltve, vagy legalábbis közel fullon legyen az akku, így nem érhet meglepetés. Még egy apró dolog, bár ez inkább az én heppem: ha új szoftvert rakok a telefonra, mindig formázom a memóriakártyát is előtte, persze a számomra fontos dolgok lementése után.

    1. A szükséges letöltendő cuccok (olyan sorrendben írom, ahogy szükség lesz rá):

    - Motorola Handset USB Driver
    - RSD Lite 4.9
    - 2.34.1-es Blur-mentes ROM
    - z4root
    - Clockwork MOD recovery
    - Frozen Eclair (a 2.34-hez való)
    - Titanium Backup (ez elérhető a Marketről is)

    Letöltés után feltelepítem a Motorola drivereket és az RSD Lite-ot a gépre, a lista utolsó négy elemét pedig felmásolom a memóriakártyára.

    2. Mielőtt nekilátnék a ROM cseréjének, a régi szoftvert lenullázom, a Settings/Privacy menüpontban nyomok egy Factory data reset-et. A telefon újraindul, de nem kezdem el beállítgatni, hanem kikapcsolom. Ezután belépek a gyári recoverybe, ami a következő módon történik: akkut kiveszem, akkut visszarakom, majd nyomva tartom a hangerő növelő és a bekapcsoló gombot egyszerre. Amint a képernyő háttérvilágítása feléled (kb. 3 másodpercnyi gombnyomás után), elengedem a gombokat, és ekkor egy fekete képernyő fogad, bal felső sarokban a felirat: Bootloader

    Ekkor összekötöm az USB kábellel a gépet és a telefont, és hagyom, hogy a Windows telepítgesse a szükséges drivereket (feltéve, hogy ez az első alkalom, hogy ilyen módban kapcsoltam össze őket). Ha rendben végzett a dologgal, elindítom az RSD Lite-ot, sikeres kapcsolat esetén a program érzékeli a telefon jelenlétét – Status: Connected...
    Ezután a "Filename:" ablakban kikeresem a letöltött .sbf fájlkiterjesztésű gyári 2.34.1-es ROM-ot, majd rányomok a Start gombra. Ez eltart 5 percig, és amint végzett, automatikusan újraindul a telefon. Az újraindítás még további 2-3 perc, csak akkor húzom le a telefont a kábelről, amikor a programban a result fül alatt megjelenik a PASS felirat.

    Tehát ebben az állapotban a 2.34.1-es jelölésű, "fél-bluros", hivatalos, közép-európai ROM van a telefonon, ami olyan, mintha most vettük volna ki a dobozból a telefont. Aki mondjuk 2.21-es ROM-ról váltott erre, és nem is akar mást, csak a Blur szolgáltatások eltűntetését, az akár meg is állhat itt. Mivel én többet akarok kihozni a telefonból, nem is szenvedek a mindenféle beállításokkal egyelőre, hanem továbblépek a kettes pontra.

    3. A következő lépés a telefon rootolása, ez nagyon egyszerű: első lépésként a Settings/Applications menüpont alatt pipát rakok az Unknown sources ponthoz (a felugró ablakra OK-t nyomok), ezzel engedélyezem a letöltött alkalmazások telepítését. Majd ugyanitt, a Development menüpontban bepipálom az USB debugging módot, ami a rootolás miatt szükséges. Ezután telepítem a z4root-ot a memóriakártyáról (File Managerből elérhető a memóriakártya), s amint települt a program, el is indítom (Open). Kiválasztom a Permanent root opciót, így folyamatos marad a hozzáférés. Szöszöl pár másodpercig a program, s amint végez, automatikusan újraindul a telefon, és megjelenik a menüben a Superuser. Itt pl. be lehet állítani, hogy ha egy program teljes jogosultságot kap, akkor küldjön-e üzenetet, illetve lehet ellenőrizni, hogy mely programoknak van teljes hozzáférése. A lényeg, hogy innentől kezdve már rootolt telefonom van, tehát jöhet a custom recovery felrakása.

    4. Ahhoz, hogy tudjak "főzött" cuccokat telepíteni, illetve lementeni az aktuális ROM-ot, felrakom a Clockwork MOD recovery-t (custom recovery). Ez szintén egyszerű művelet, ennek a telepítőjét is a memóriakártyáról telepítem, és onnantól kezdve megjelenik a menüben a System Recovery nevű ikon. A System Recovery felületébe belépve kiválasztom az Install Recovery System-et, s amikor Superuser jogosultságot kér, engedélyezem neki (Allow). Innentől kezdve már lehetőség van belépni a módosított recoverybe (Recovery Boot).Tudni kell, hogy ez a recovery nem írja felül a gyárit, tehát bármi gond lenne, a 2. pontban említet módszerrel bármikor visszarakható a gyári, tiszta ROM.

    5. Megvan hát a rootolás, van custom recovery, most jöhet egy kis rendszergyorsítás, mégpedig a Frozen Eclair személyében. Kiválasztom a Recovery Boot opciót, ami a custom recoverybe visz, bal felső sarokban: GoAPK Defy Recovery. A felület kezelése egyszerű: a hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépkedni, a bekapcsoló gomb rövid megnyomásával pedig belépni egy-egy menüpontba, vagy kiválasztani valamit. Kiválasztom, hogy Install zip from SDCARD, utána Choose zip from sdcard, és megkeresem a korábban felmásolt FrozenEclairDefy_V2.34.1.zip-et. Ezzel a frissítéssel kb. 1 perc alatt végez is, majd jöhet a Reboot system now. Újraindul a telefon, ekkor nincs más hátra, mint a z4root-ban kiválasztani a Reroot opciót, és az automatikus újraindítás után van egy jó kis alap rendszer. Ekkor már beállítok pár alap dolgot, mint pl. Google account, hálózati hozzáférések, hogy a Market elérhető legyen.
    Megjegyzem, hogy akármely főzött ROM is kerülne fel, ugyanez a menet, tehát univerzális a módszer. :)

    6. Jöhet a testreszabás, amikor is eltávolítom azokat a programokat, amikre nincs szükségem. Figyelem! Az én listám az én igényeimnek megfelelően van összeállítva, megbízhatóan működik, de lehet, hogy olyat is kitöröltem belőle, ami másnak viszont hasznos lehet.

    Mielőtt gyomlálni kezdenék, felrakom az ingyenes LauncherPro homescreent (felületet) a Marketről, így abból kisebb eséllyel van gond, ha véletlenül olyan cuccot törlök, ami a Blur felülethez kapcsolódik. Ezt a felületet használom, mert ingyenes, gyors, és jól személyre szabható. Feltelepítem a memóriakártyáról vagy a Marketről a Titanium Backup-ot, első indításkor engedélyezem neki a Superuser hozzáférést. Ha ezzel megvagyok, bootolok a custom recoverybe, és készítek egy biztonsági mentést, mielőtt nekiállok gyomlálni: Backup & Restore/Backup. Így ha valamit elrontanék, gyorsan vissza tudom állítani a kiindulási állapotot. Olyankor a custom recoverybe visszalépve először egy wipe cache majd wipe data cuccost nyomok, és ha ez megvan, akkor a Backup & Restore menüben pár perc alatt visszaállítom (restore) az elmentett kiinduló állapotot.

    Tehát a lista, hogy miket távolítottam el:

    3G mobile hotspot, AdService, Alarm & Timer, Android Live Wallpapers, Browser, Browser Plugin, Browser Message, Calculator, CarDock, Connected Music Player, Contacts unconnected, DLNA, DlnaSystemService, ESMusica, Greek keyboard, HipHopOfficial, Home screen tips, Kindle, Kodak perfect touch, Live Wallpaper Picker, Magic Smoke Wallpapers, Manage SIM card, Media share, Messages, MotoBlur Calendar, Music Visualisation Wallpapers, MySpace, Phone Portal, Quickoffice, QuickContact, Revolver TV, SIM Toolkit, Sound recorder, Sticky Note, Toggle widgets, TrueCountry, TTS Service, Universal inbox, Weather, Work Contacts

    Van még pár olyan program, amit törölhetnék, mert működik a telefon nélkülük is, de azzal már megnyirbálnám a funkciókat is, esetleg a stabilitást veszélyeztetném, vagy rosszabb esetben be is lassulna a rendszer.

    És mit kaptam eredményül? Egy olyan rendszert, ami gyors, és nincsenek benne a számomra felesleges programok és szolgáltatások. Érzésre is kellemesebb használni, a gyárinál szerintem gördülékenyebb.

    A sebesség összehasonlítására Quadrant adatokkal tudok szolgálni:
    - túlhúzás nélkül (800MHz-en) átlagban 1200 körüli eredmények
    - túlhúzva (1200MHz-en) átlagban 1550-1600 közötti értékek

    [ Szerkesztve ]

  • ABE

    őstag

    Motorola DEFY - gyakran ismételt kérdések

    Mielőtt belemennénk a konkrét kérdésekbe és válaszokba: a Defy egy Android rendszerű okostelefon, ennek megfelelően kis beletanulást igényel, ha minden funkcióját ki akarod használni, és a saját ízlésednek megfelelően szeretnéd testreszabni. Ennek első lépése, hogy a használati útmutatót elolvasod, illetve a telefon beállításait, opcióit végigböngészed. Hidd el, sokkal hamarabb, és sokkal több kérdésedre kapsz választ, ha foglalkozol egy kicsit a telefonnal, és nem a fórumba rohansz egyből minden egyes apró problémával. A topikban már elég sok tapasztalat összegyűlt a több ezer hozzászólás alatt, és sok kérdésre érkezett már válasz, ezekből egy esszencia van kigyűjtve a következő sorokban. Ha valamit nem találsz benne, először használd a fórum keresőjét, ez sokszor hamarabb vezet eredményre, mintha megvárnád, míg valaki reagál. Továbbá fórumtársaidat is megtiszteled azzal, ha nem kell sokadjára is ugyanazokat a kérdéseket megválaszolniuk...

    - Milyen színekben létezik a telefon?
    Van tisztán fekete verzió, illetve a fehér. Ez utóbbinál a telefon közepe fehér csak, a többi része fekete.

    - Hol érdemes venni a telefont?
    Az árak folyamatosan változnak, ezért érdemes böngészni a netet a legjobb ajánlat után.

    - Szolgáltatónál függetlenül kapom a telefont?
    Volt olyan visszajelzés a fórumban, miszerint a T-Mobile-os telefon elfogadja bármely szolgáltató kártyáit, de ez még nem garancia arra, hogy te is függetlenként fogod megkapni akár ott, akár másik szolgáltatónál.

    - Milyen garancia jár a telefonhoz?
    Alapvetően két lehetőség van: gyári, 2 év (HU) garanciás telefon, ez a drágább. A másik lehetőség a GSM boltos (EU) garancia, ami általában 1 év teljeskörű jótállást jelent, de a garanciális javítást saját szervizben oldja meg a bolt. Érdemes figyelni arra, hogy előfordul, hogy ugyan a GSM bolt honlapján 24 hónap garancia szerepel, de ez saját, 12 hónap teljeskörű, és plusz 12 hónap szoftvergaranciát jelent. Ezeknek a feltételeknek minden esetben ajánlott utánakérdezni, a biztonság kedvéért a szolgáltatós telefonoknál is.

    - Ezt, vagy egy másik telefont vegyek?
    Neked kell eldöntened, hogy mi a fontos, a tesztben megtalálhatóak a fontosabb tulajdonságok. Ami kiemeli a többi telefon közül, az egyrészt a sokat hangoztatott strapafon mivolta, tehát pornak, ütésnek, karcolásnak, víznek, strapálásnak jobban ellenáll. Másrészt pedig a telefon súlyát és méreteit tekintve nagyon kellemes adottságokkal rendelkezik, nem túl nagy, nem túl kicsi, kényelmes használni és hordani.

    - Mennyit bír az akku?
    Használati módtól és beállításoktól függ. Nagyon durva használattal akár pár óra alatt is le lehet meríteni (sok 3D-s játék, GPS, kamerázás), de erős használattal alapvetően kibír egy napot a telefon. Ha nincs gyötörve nagyon, 2-3 napos üzemidő is elképzelhető.

    - Van-e magyar nyelv a telefonon, vagy fel lehet-e tenni?
    Nem érhető el magyar nyelv a telefonra, sem hivatalosan, sem házilag. Egyelőre még nem tudni, de elképzelhető, hogy a 2.2-es frissítés során bele fog kerülni a magyar nyelv támogatása.

    - Hol találok magyar nyelvű használati utasítás?
    Innen letölthető

    - Melyik Android fut a telefonon?
    Egyelőre csak a 2.1-es érhető el hivatalosan Európában, Kínában viszont már 2.2-vel árulják.

    - Lesz-e Android 2.2 vagy 2.3 a telefonra?
    A Motorola az európai piacra 2011 második negyedévére ígéri a hivatalos 2.2-t (Froyo), de a 2.3-ról (Gingerbread) nincs hír. 2.1-en alapuló módosított ROM-ok ügyében ez az oldal ajánlható: XDA fórum (angol nyelvű)
    Létezik már 2.2-es ROM is, de hivatalosan csak a kínai piacra, viszont felrakható a többi Defyre is (van benne angol nyelv). Kiss trükközés kell hozzá, hogy a Google szolgáltatások is működjenek vele. További információkat itt és itt találsz, illetve a fórumban vannak első benyomások róla.

    - Mi az a MotoBlur?
    Itt található róla egy angol nyelvű tájékoztató: [link] A MotoBlur alapvetően két részből áll: egyrészt jelenti a Motorola saját homescreen felületét, másrészt például olyan szolgáltatásokat, hogy a MotoBlur accounton keresztül pl. a Facebook profilt össze lehet hangolni a telefonkönyvvel.

    - Mi az a hangszóró hiba?
    A lényeg, hogy egy hibásan megtervezett forrasztás miatt a hangszóró (amelyik a fülednél van) elnémul, és csak headsetről vagy kihangosítva lehet hallani a másik felet. Ez a hiba az eddigi információk alapján főként a korai gyártású (októberi), főleg német piacra készült (szoftverben DE jelzésű) Defyknél fordul elő. Általában az egyik okozója a gyakori fülhallgató bedugás/kihúzás, de ettől függetlenül is előjöhet a hiba. A problémára már van megoldás, garanciában javítják, de sajnos ehhez szervizbe kell vinni a telefont.

    - Hogyan tudom megnézni, hogy mikori gyártású a telefon, és milyen piacra készült?
    Itt egy angol nyelvű leírás az értelmezéshez: [link] A lényeg, hogy az akku alatt található egy azonosító (olyasmit kell keresni, amire példát mutatnak a linken), ebből az azonosítóból az 5. és 6. jegy mutatja meg a gyártási évet és hónapot. A szoftver típusát a Setting/About phone menüpont alatt láthatod, a DE jelzésűek a német piacra készültek.

    - Nyöszörög a hátlap, ez egyedi hiba?
    Nem egyedi hiba, gyakorlatilag mindenki találkozik ezzel, hogy erősebb nyomásra a hátlap közepe/alja nyöszörög. Ez részben a rögzítő mechanika miatt van, részben azért, mert a hátlap és az akku között van egy hézag. Megoldás, ha az akku és hátlap közé raksz valamit, ami kitámasztja a hátlapot. Figyelj oda, hogy ezzel ne feszítsd ki a hátlapot, mert a hátlapnak vízzáró szerepe van.

    - Hogyan tudom a telefont a számítógéphez csatlakoztatni?
    Amikor rákötöd a gépre a telefont, megjelenik felül az értesítési sávon egy figyelmeztetés, ott ki tudod választani, hogy milyen módban szeretnéd létrehozni a kapcsolatot.

    - Hogyan tudom letiltani a mobilnetet?
    Amennyiben abszolút nem szeretnéd, hogy legyen mobilnet a telefonodon, a következő lehetőségeid vannak:
    - Settings/Wireless&Networks/Mobile networks/Access point alatt a hozzáférési pontokat ki lehet törölni, vagy át lehet írni hibásra az adatokat.
    - Setting/Data manager/Data delivery alatt vedd ki a pipát az All mobile data elől

    Ha csak ideiglenesen szeretnéd tiltani a mobilnetet, a legegyszerűbb megoldás, ha felteszed a Marketről ingyenesen leszedhető DCSwitch vagy APNdroid nevű programokat, és kapcsolgatható widgetként kirakod a főképernyőre. Léteznek fizetős widgetek is, persze bővített funkcionalitással, mint pl. a SwitchPro Widget.

    - Hogyan tudom beállítani, hogy csak 2G hálózatot használjon a telefon?
    Setting/Wireless&Networks/Mobile networks/Select network alatt tudod megadni, hogy melyik üzemmód legyen engedélyezve.

    - Hogyan tudok gyorsan váltani a 2G és 3G között?
    Létezik erre külön program (widget) a Marketen, 3G kulcsszóra kell rákeresni. Sajnos 2.1-es Android alatt ez a widget csak annyit tesz, hogy bevisz a beállítások közé, tehát nem egy kattintásos a művelet. Ellenben 2.2 (Froyo) alatt ez már egy kattintással módosítható lesz, úgy fog működni, mint bármelyik kapcsoló.

    - Hogy lehet widgetet/ikont kirakni a főképernyőre?
    A képernyőn hosszú nyomást követően felugrik egy lista, ebből lehet választani. Az eltávolításhoz pedig hosszan kell nyomni az ikonra, és lehúzni alulra, ahol pirosra vált.

    - Hogyan tudom zseblámpaként használni a telefont?
    A Marketen a flashlight vagy a torch szavakra rákeresve többféle program is található.

    - Van valami visszajelzés a beérkező üzenetek/elmulasztott események jelzésére?
    Igen, a telefon bal felső részén van LED, ami bizonyos időközönként felvillan, ha esemény van, de ez természetesen kikapcsolható a beállítások között.

    - Elég gyér a gyári kamera szoftver, mit tehetek?
    A Camera 360 nevű alkalmazás letölthető a Marketről, aminek több funkciója van, de sajnos sok beállításhoz ez sem fér hozzá. Minőségi javulást nem feltétlenül hoz, és sajnos eléggé zabálja is az akksit.

    - Hogyan tudok megadni saját hangokat a beállításokban?
    A következő könyvtárakat kell létrehozni a memóriakártyán, és oda bemásolni a hangokat:
    Csengőhang: ringtones
    Értesítőhang: notifications
    Ébresztőhang: alarms
    Ha ezekbe a könyvtárakba helyezed a saját mp3-akat, már látni fogja a telefon is.

    - Ha rácsatlakoztatom gépre a telefont, nem a beállított hangok szólnak. Miért?
    A memóriakártyán lévő fájlokhoz ilyenkor csak a számítógépnek van hozzáférése, a telefonnak nincsen. Tehát ilyenkor az ott tárolt mp3-akat sem tudja lejátszani, így átmenetileg alapértelmezett hangokat használ. Lecsatlakoztatás után automatikusan visszaállítja a rendszer a korábban beállított hangokat.

    - Elfelejt ébreszteni a telefon, mi lehet az oka?
    Ha használsz valamilyen task killert, akkor abban ignore list-re kell tenni az ébresztő programot, különben kilövi az ébresztést is. A másik lehetőség, hogy egész egyszerűen nincs aktiválva az ébresztés.

    - Akkor nem is érdemes task killert használni?
    Erről megoszlanak a vélemények, van aki egyáltalán nem használ, de sokan élnek a lehetőséggel. Mértékkel érdemes használni, nem kell 5 percenként kilőni a programokat, de egy-egy beragadt folyamat kiiktatására jó lehet.

    - Hogyan tudok ékezeteket használni?
    A Setting/Language&keyboard/Input method alatt válaszd ki a Multi-touch beviteli módot. Ezután lehetőséged lesz az ékezetes betűk használatára, ha egy-egy magánhangzóra hosszan nyomsz. Másik megoldás pl. a Marketről az Anysoft Keyboard, ami ingyenes, és van magyar kiosztása is. Ezen kívül léteznek még más, leginkább fizetős megoldások is.

    - Honnan tudok leszedni iGO-t?
    A Nav N GO androidos termékei (iGO My Way és a Motonav) külön nem vásárolhatóak meg, csak úgy lehet hozzájuk jutni, ha a gyártó a telefonhoz megveszi a licenszet, mint pl. Samsung Spica vagy Moto XT720 esetén is történt. Nem hardveres korlátai vannak, hogy nem futhat minden készüléken, hanem a cég üzletpolitikájából adódik, hogy pl. Defyn nem működhet legálisan, hiszen a Motorola nem csomagolta hozzá. Ebből kifolyólag ebben a topikban az iGO beszerzésével kapcsolatos kérdések értelmüket vesztik, mivel wareznak számítanak.

    - Akkor milyen navigációt tudok használni?
    Ha van mobilneted, akkor a gyárilag telepített Google Maps jó lehet egyszerűbb navigációra (sajnos hangos irányítást nem tud, és netről szedi le a térképet), viszont teljes értékű, netet nem igénylő megoldás pl. a Sygic, ami 8e forint környékén beszerezhető.

    - Nem ajánlja fel MotoBlur account létrehozását a telefon, mit tegyek?
    Alapvetően két ROM fordul elő a Defyken: az egyik, amelyikben teljes értékű MotoBlur van, ez van általában a GSM boltos telefonokon, vagy van pl. a T-mobil által is forgalmazott készülékeken található "fél MotoBlur", ahol nincs account létrehozási lehetőség, és az ezzel járó sallang. Az előbbiek 2.21-es verziószámú, Blur_Version szoftverek, az utóbbiak a 2.34-es Moto_Version szoftverek. Ennek ellenőrzését a Setting/About phone menüpontban lehet elvégezni. A Blur-mentes verzió tapasztalatok szerint gyorsabb, és az akkut is jobban kíméli.

    - A telefonkönyben megjelentek a Facebook kontaktok, de nincs szükségem rájuk, mit tegyek?
    Menj a Facebook alkalmazásba, ott a settings menüben a don't sync lehetőséget válaszd, és máris eltűnnek a Facebook ismerősök a telefonkönyvből. A másik lehetőség, hogy a telefonkönyben elrejted a felesleges kontaktokat.

    - Nem tetszik a MotoBlur felület, le tudom cserélni?
    Igen, Marketről több ingyenes homescreen felület is letölthető (pl. ADW Launcher, LauncherPro), ezek általában jobban testreszabhatóak, és akár gyorsabbak is, mint a gyári felület.

    - A Marketen csak ingyenes alkalmazásokat találok, mit tehetek?
    Magyarországon egyelőre nincs fizetős Market támogatás, tehát alaphelyzetben nem lehet vásárolni, és nem is látszanak a fizetős programok. Erre született egy megoldás, mégpedig a Marketről letölthető program, a Market Enabler személyében. Ezt telepítve és elindítva a program hamis SIM kártya adatot küld a Marketen, így láthatóvá válnak a fizetős alkalmazások, és a bankkártya adatok megadása után a vásárlás is lehetséges. A Market Enabler működéséhez rootolt telefon szükséges.

    - Hogyan tudom a QR kódot használni?
    Kell hozzá egy kódolvasó, pl. a Barcode Scanner, ami ingyenesen letölthető a Marketről. A telefon kameráját használva értelmezi a kódot, és automatikusan a linkelt oldalra irányít.

    - Zavarnak a reklámok, mit tudok tenni ellenük?
    Ha rootolt telefonod van, a legegyszerűbb megoldás, ha a Marketről letöltöd az AdFree nevű programot, ez blokkolja a reklámok letöltését. Másik lehetőség, hogy amennyiben semmiféle élő hálózati kapcsolat nincsen, a reklámok nem is tudnak letöltődni a netről.

    - Mi az a rootolás?
    Pongyolán megfogalmazva: a rootolás segít hozzáférni az alapértelmezésben rejtett rendszerfájlokhoz és szolgáltatásokhoz, tulajdonképpen kibővülnek a lehetőségek a használat során.

    - Hogyan tudom rootolni a telefont?
    Innen letölthető a z4root nevű program, ezt egyszerűen a memóriakártyára kell másolni, telepíteni, majd a programot elindítva a permanent root opciót kell választani. Előtte a Setting/Applications/Developement menüben az USB debugging opciót be kell jelölni. Ha végzett, újraindul a telefon, és innentől kezdve beállítható a superuser jogosultság a programoknak (ezeket manuálisan kell engedélyezni, amikor rákérdeznek).

    - Szeretném kigyomlálni a felesleges programokat, hogy tehetem meg?
    A gyári alkalmazáskezelővel erre nincs lehetőség, de rootolt telefonnál pl. letölthető Marketről a Titanium Backup nevű program, amivel le lehet törölni ezeket. Mielőtt megfontolatlanul elkezdenél törölgetni, olvass bele a fórumba, vagy kérdezz.

    - De mégis, milyen programokat tudok eltávolítani a Titaniummal?
    Próbálkozásokat követően egy nagyjából lista, hogy mit lehet büntetlenül eltávolítani: [link] Ez csak egy iránymutató lista, ROM-tól is függ, hogy konkrétan mi van a szoftverben, és igényeken/bátorságon is múlik, hogy mi kerül kigyomlálásra. Aki ebbe belefog, készüljön fel rá, hogy egy megfontolatlan törlés miatt teheti újra az egész ROM-ot.

    - Miként tudok ROM-ot (szoftvert) cserélni?
    Alapvetően két lehetőség van: stock ROM (hivatalos gyári) cserélgetése, vagy custom ROM (főzött, házilag barkács) felrakása. Az előbbihez az RSD Lite nevű program kell alapvetően, utóbbihoz a custom recovery.

    - ROM cserével lehet függetleníteni a telefont? Vagy mi a módja?
    Nem lehetséges a szoftver cseréjével a függetlenítés. Mivel ez a téma tiltott a fórumon, nem is érdemes feszegetni.

    - RSD Lite használata (stock ROM frissítés):
    Innen letölthetőek az eddigi hivatalos ROM-ok. Mindegyikben van angol nyelv, a 2.51-es ROM-ról nem lehet visszalépni, rootolása nehezebb: [link] A leginkább ajánlott talán a 2.34-es ROM, ami kellően gyors, és kevés benne a sallang. Ezeket a fájlokat az RSD Lite nevű programmal lehet felrakni, előtte még szükség lesz a Motorola Handset driverekre is. A ROM csere nem bonyolult: első lépésként fel kell telepíteni a drivereket és az RSD Lite-ot. Ezután be kell lépni a telefon saját recoveryjébe (akku ki, akku be, hangerő növelő gomb és bekapcsoló gomb nyomva tart egyszerre, míg felvillan a képernyő világítás), majd az USB kábellel a géphez kell csatlakoztatni a telefont. Ha a Motorola driverek rendesen telepítve lettek, akkor a Windows benyögi, hogy ilyen-olyan eszközök sikeresen telepítve. Szóval ezután jöhet az RSD Lite program, érzékelni fogja, hogy a telefon csatlakoztatva van. Ki kell választani a szimpatikus ROM-ot (figyelem, csak a gyáriak közül), majd start. Elszöszöl vele pár percig, a végén automatikusan feláll a rendszer, és ennyi.

    Figyelem! A félreértések elkerülése érdekében: a stock ROM-ok számozása (2.21, 2.34, 2.51, stb.) nem az Android rendszerverzióját jelenti, hanem a Motorola saját jelölése. Nem szabad összekeverni őket, ugyanis az előbb említett számozások mind 2.1-es Android rendszert takarnak.

    - Custom recovery telepítése:
    Rootolás után lehetőség van olyan recoveryt felrakni, ami segítségével bármilyen Defyhez készült egyedi ROM felrakható a telefonra. Innen letölthető a Clockwork MOD recovery, kártyára másolás után szimplán telepíteni kell, majd a programba belépve lehet választani, hogy ebbe a recoverybe bebootoljon a telefon. Azt tudni kell, hogy a telefon saját recoveryjét (lásd az előző pontot) nem írja felül, tehát biztonságos a használata.

    - Custom recovery használata:
    Billentyűkombináció nélkül, közvetlenül a telepített programból lehet belelépni, de itt az érintőképernyő már nem működik. A hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépegetni, és a bekapcsológombbal lehet belépni egy-egy menübe. Lehetőség van az aktuális ROM lementésére a backup menüpont alatt, biztos ami biztos alapon ajánlott.

    - Custom ROM-ra frissítés:
    A menete attól függ, hogy milyen formátumú ROM-ot töltesz le, a lényeg, hogy a custom recovery a kiindulási alap. Amivel én találkoztam, ez a ROM volt, ennek a menete: zip letölt, könyvtárba kicsomagol, az sdcard/goakprev/backup-ba bemásol a mappát. DATA/Factory reset, majd az előbb említett mappából visszaállítás (restore), és végezetül ismét DATA/Factory reset, és újraindítás. Elképzelhető akár olyan ROM is (legalábbis Spicán volt ilyen), hogy csupán egy update.zip fájlt kell frissíteni, amire van szintén külön menüpont itt.

    - ROM csere esetén megmaradnak a korábbi beállításaim/telepített programok?
    A tapasztalatok szerint igen, feltéve, hogy nem csináltál factory resetet vagy wipe data/cache-t.

    - Nem reagál semmire a telefon / nem áll fel a rendszer / hülyeséget ír ki. Megöltem?
    Első lépésként próbáld kivenni majd berakni az akkut, hátha ettől észhez tér. Ha többszöri próbálkozásra sem reagál semmit, akkor az RSD Lite-os megoldással szinte biztos, hogy vissza lehet hozni a telefont az élők sorába. :)

    Nem áll össze a fejemben ez a ROM csere dolog, el tudnád magyarázni lépésről lépésre?
    Itt egy részletes leírás

    Figyelem!
    A ROM-ok csere-beréjét mindenki saját felelősségére végezze, ha valamiben nem biztos, kérdezzen, vagy ne is álljon neki a dolognak. A leírtakat többen is végrehajtottuk már a fórumban, tehát kipróbált dolgok, s habár nem egyszerű elrontani a telefont, senki nem vállal felelősséget azért, ha mégis károsodik a készülék. Fontos, hogy bármilyen ROM cserének csak feltöltött akkuval álljunk neki, ugyanis a ROM csere/lementés nagyon szívja az akkut, és nyilván senki nem akarja, hogy a folyamat közben adja meg magát a cucc.

    CPU állítgatások:

    - Oveclocking (túlhúzás):

    Szükséges programok: Z4Root, Milestone Overclock (MO), utóbbi Marketről is elérhető.

    A maximális CPU frekvencia beállításához a telefonnak rootolva kell lennie, majd a Milestone Overclock-ban betöltjük az MO modulját (Load module), a csúszkán beállítjuk a kívánt frekvenciát, majd alkalmazzuk a beállítást (Apply).
    Saját frekvencia beállítását a Menü->Settings dialógusban lehet beállítani, frekvencia, feszültség sorrendben. (a többit nem érdemes piszkálni)
    Az MO saját feszültség értékeinél alacsonyabbat is be lehet állítani, mivel a Defy processzora fejlettebb mint a Milestone-é.

    Figyelem! A túl magas frekvencia és feszültség értékek hosszútávon károsíthatják a telefont. A túl alacsony feszültség esetén a telefon újraindulhat, esetleg lefagyhat, semmire nem reagáló telefonon az akkumulátor eltávolítása segíthet.

    A program beállítható hogy a telefon újraindítása után automatikusan induljon el kernelmodulja (Autoload on boot). Amennyiben a frekvencia és feszültség értékekkel kísérletezünk, érdemes ezt NEM bekapcsolni.

    - Teljesítményhatárok beállítása:

    A telefon akkumulátorának kímélése céljából a frekvenciákat használattól függően alakíthatjuk a SetCPU programmal. A SetCPU főoldalán az aktuális frekvenciát láthatjuk, illetve beállítható maximális és minimális érték. A Profiles fülön új profilokat hozhatunk létre, melyet az Enable kapcsoló bepipálása után alkalmazhatunk.

    Leggyakrabban alkalmazott profilok:
    Charging/Full: teljesen feltöltött illetve töltőn/USB-n lévő telefon esetén alkalmazza
    Battery < x%: x százaléknál kisebb töltöttségű akkumulátornál
    Screen Off: üzemen kívüli állapotban, kikapcsolt kijelzőnél. Érdemes mind max, mind min értékként a legkisebb frekvenciát megadni.

    - Undervoltage (alulfeszelés) / underclocking (alulhúzás):

    Figyelem! Ez a művelet nem ajánlott kezdőknek!

    A maximális frekvencián kívül a SetCPU által alkalmazott többi frekvenciához tartozó feszültségérték gyárinál kisebb értékre állítását, illetve a minimális frekvencia csökkentését a következőképpen lehet megtenni:

    Szükséges programok: Android SDK toolkit vagy Root Explorer, setscaling.sh

    A setscaling.sh szkriptet (esetleges módosítás után) felmásoljuk az SD kártya gyökerébe. Ezután a telefonon valami szövegszerkesztővel megnyitjuk, és ellenőrizzük, hogy a (Linux-Windows sortörés különbség miatt) nem-e maradt a szkript sorainak végén kis „téglalap”, melyeket kitörlünk, és elmentjük a fájlt.

    Root Explorer használatával:
    A fájlrendszert írhatóként nyitjuk meg (Mount R/W), a fájlt átmásoljuk a /system/xbin könyvtárba, beállítjuk a jogosultságai (User: Read/Write/Execute, Group/Others: Read/Exec), majd futtatjuk. Ha jól sikerült minden, a SetCPU ezután az új értékeket alkalmazza, amennyiben változtattunk az értékeken, úgy érdemes módosítani a profilokat.

    Android SDK-val:
    Telefonon legyen beállítva a következő: Settings-> Applications-> Development-> USB debugging

    Parancssorban a következőket adjuk ki:
    adb shell
    su
    mount -o rw,remount -t ext3 /dev/block/mmcblk1p21 /system
    cp /sdcard/setscaling.sh /system/xbin/setscaling.sh
    chmod 755 /system/xbin/setscaling.sh
    mount -o ro,remount -t ext3 /dev/block/mmcblk1p21 /system
    setscaling.sh

    Ekkor az alábbi műveleteket végeztük:
    Új Android Debug Shell indítása, root jogosultság kérés, rendszer fájlrendszer írásra újranyitása, setscaling.sh másolása, a fájl jogosultságainak beállítása, majd fájlrendszer újranyitása olvasásra, végül a szkript futtatása.
    Ha jól sikerült minden, a
    cat /proc/overclock/mpu_opps
    paranccsal láthatjuk, hogy az értékeink bekerültek a Milestone Overclock moduljába.

    Van lehetőség ezen szkript újraindítás utáni automatikus indítására, melyhez az install-recovery.sh szkriptet kell hasonló módon a /system/xbin könyvtárba másolni.

    Ajánlott oldalak:
    Teszt: [link]
    Adatlap, specifikáció: [link]
    Androidos alkalmazások fóruma - ha egy programot keresel: [link]
    Andro-id alapozó (segédletek): [link]
    XDA-Developers DEFY fórum (angol nyelvű): [link]

    Utolsó módosítás: 2011.01.04.

  • Saccco

    nagyúr

    ZTE Blade
    Pengeélen táncolva

    Rövid leírás:
    600 MHzes Qualcomm MSM7227 processzor (Többek között ez található az SE x10 miniben, LG Optimusban, HTC Legendben SE X8ban, stb.)
    512 MB RAM / 512 MB ROM
    3.5"-os kapacitív a kijelző, mely 480*800-as felbontású TFT.
    3.2 MP-es AF-es kamerával bír.
    Wifi, GPS, Bluetooth, Gyorsulásmérő.

    Gyakran Ismételt Kérdések
    FAQ / GYÍK

    Fontos!
    Aki életében most vett először androidos telefont, tegyen meg annyit a fórumozók és a saját lelki nyugságáért, hogy végignyomkodja a beállítások menüpontot a telefonban! Sok kérdésre magától is megtalálja az ember a választ. Természetesen ha nem megy azért van a fórum szívesen segítünk (azt hiszem nem csak a magam nevében mondhatom ezt).

    Fontos 2!
    A topic kezd hatalmas méreteket ölteni. Ám fent a sarokban van egy keresés ablakocska. Kérek mindenkit próbálja használni. Sok-sok információ fellelhető vele. Természetesen szívesen segítünk, ha nincs válasz.

    Milyen kijelző van a telefonban TFT/OLED ?
    A magyar T-Mobile által árult ZTE Blade, kizárólag TFT kijelzővel kerül forgalomba. OLEDes változat leginkább csak Angliában az Orange-nál kapható, illetve volt kapható mostanra ott is inkább TFT-s kapnak az emberek.

    Mennyi RAM/ROM van a készülékben?
    Minden ZTE Blade 512RAM illetve 512ROMmal hagyja el a gyártósorokat. Amelyiknél a Menü -> Feladatkezelő -> Errőforrás fül –nél nem 414 látható azt az eszközt frissítetni kell mivel szoftveresen korlátozva van. A frissítést bármely T-pontban garanciában elvégzik.

    Pixelhiba?
    Többen jelezték, hogy találkoztak pixelhibával. Sajnos jellemző hiba, sok készülék szenved tőle. Viszont többnyire nem is látszanak, illetve csak a fórumban wc-tesztként elhíresült módszerrel vehetők észre. Sok pixelhiba mentes készülék is van.

    Mi az a „gradiens hiba”?
    A kijelző valamely szürke árnyalatot kékesen jelenít meg. Szoftveres hibáról van szó. A probléma megoldása egy frissítés, melyet garanciában elvégeznek bármely T-pontban.

    Hátlap lötyögés:
    Az 512esek esetében többen tapasztalták, hogy a hangszóró oldalán lötyög a hátlap. A megoldás egyszerű kicsit erősebben kell összenyomni ezen a ponton, hogy a kis kampó beakadjon a helyére és a probléma meg is szűnik.

    Lehet-e a memóriakártyára telepíteni?
    A gyári 2.1es T-Mobile-os ROMban nem lehetséges. Ehhez szükség van egy módosított 2.1es ROMra (ilyenkor 2.1 esetén 2 partíció szükséges a memóriakártyán (fat+ext2)). Vagy a 2.2 gyárilag tudja.

    Lesz-e 2.2 hivatalos frissítés?
    Jelen állás szerint, 2011 Q1-ben várható. Valószínűleg Január környékén.

    Létezik-e 2.2 ROM?
    Igen léteznek ilyenek. Többségük egy kínából kiszivárgott 2.2es ROMon alapul (alpha4-5). Illetve van pár aminek a japánban kiadott Blade-n található 2.2 az alapja (Jellyfish).

    Honnan szerezhetek be ROM-okat?
    Dashes ROMjai. Alpha5 és JellyFish alapokon.
    Ronam 2.2 verziói (Alpha4) Lite Full
    kelzsoca által módosított Japanese_Jellyfish_RLS1 (Japán 2.2 az alapja)
    kelzsoca által módosított ROM Alpha5 alapokon
    2.2 Alpha5 Lite és Full
    sonique majdnem Full Alpha 5 (app2sd+)
    ROMok egy helyen by frozzyZTE

    Hogyan tudom ezeket feltenni?
    Tömören: szükség van egy recovery telepítésre, amiből majd fel lehet tenni a kívánt ROMot.
    Fórumtársak által készített kapcsolódó leírások:
    kelzsoca Normálisan működő recovery+SD kártya particionálása (ext2+fat32)
    wlf ROM felrakás
    syl5 A2SD
    sto1911 Komplett leírása
    Kapcsolódó részek sto1911 cikkéből:
    - Backup készítése
    - ADB telepítése
    - Clockwork Recovery telepítése
    - Rootolás
    - A2SD 2.1 alá (2.2höz is ha támogatja a ROM)
    - 3D gyorsítás bekapcsolása a GUI-hoz
    - Custom Firmware installálása
    - Gyári T-Mobil Recovery és ROM installálása

    Recovery flashelés számítógép nélkülsonique leírása – rövid és velős, haladó felhasználóknak ajánlott, illetve ha nem mennek a driverek akkor is hasznos (főleg XP-n fordul elő).

    Nem hivatalos 2.2es ROMokban nem megy a rádió, van erre megoldás?
    andorko fórumtárs megoldotta

    Szeretném megváltoztatni az alapértelmezett betűtípust a Blade-en van erre lehetőségem?
    kelzsoca leírása – csak rootolt eszközön!

    App2SD (Alpha4, Alpha5, JellyFish RLS1-3, ext2es app2sd-s 2.2)?
    Sokan nem értik, hogy hogyan is működik az app2sd alpha4en. Azért ezt írom le, mert jelenleg talán ez az egyik legjobb 2.2es ROM.
    Szükség van a kártyán 2 particióra. Az elejére kell egy FAT16/32 ezután egy ext2 (alpha4-en csak ezzel megy ext3 nem jó, jelenleg). Ha ez a particiónálás megvan akkor gyakorlatilag készen is van. Az alpha4 ha talál ext2es particiót akkor magától használatba is veszi.
    Mi lesz ilyenkor a froyo app2sd-vel? – Továbbra is működik. Viszont, ha ilyenkor bármely app át lesz mozgatva sd-re, például a marketben fellelhető sok ilyesféle appok egyikével. Akkor nem történik más, csupán az SD kártya ext2 és fat particiói között rakosgatja az adatokat.
    Mégis fogy az internal memory? – Ezzel a módszerrel sem kapunk végtelen tárhelyet. Mivel azért az appok teljes egészében nem kerülnek át még az ext2es részre sem. Így idővel így is telítődik a belső memória.
    Mi értelme az ext2es app2sd-nek Froyo-n? – Azért jobb az ext2es app2sd-t használni, mert ezt nem befolyásolja, hogy az adott app támogatja-e az SD-re telepítést.

    Hogyan tudom visszaállítani a gyári állapotot?
    agressor12 Eredeti ROM visszaállítása.

    Mi az a VM Heap?
    A VM Heap határozza meg, hogy mennyi memóriát használhat egy app a futása során. Alap esetben ez az érték 24MB. A módosított ROMoknál jellemzően 32. Gyors rendszer eléréséhez célszerű 42-48 közé belőni.

    Lehetséges-e a hangerőt növelni? Hangminőséget javítani?
    A_ScHuLcZ kiegészítése a hangminőség javítására.

    Tudtok-e ajánlani xyz programot?
    Van saját topicja: Android Appz.
    Market asztali gépen: http://www.androidzoom.com/
    Néhány ajánlott app:
    SMS kliens – Handcent SMS
    Böngésző – Dolphin Browser HD
    Mobilnet kapcsolgatásra – ApnDroid
    Hívás költség követésre – Call Meter NG
    QR kód leolvasásra – Barcode Scanner
    Videó lejátszásra – yxplayer, mvideoplayer, Rockplayer, Vplayer
    File kezelő – ES File Explorer, Astro, Root Explorer
    Rendszerfigyelő – Quick System Info
    Sebességtesztelésre – NeoCore, Quadrant

    Hogyan tudom tesztelni a telefont?
    Telefon tesztelése ux1-től. Szintén Tőle titkok.

    Használói tapasztalatok?
    sto1911 cikke a Logouton. (Általános teszt + leírások (Root ? 3D stb.))

    Miért van az, hogy 1 napja használom a telefont és már nincs pénz a kártyámon?
    Az android rendszer lételeme az internet elérés. Emiatt alapbeállításon kérdés nélkül barangol az interneten. Könnyen kikapcsolható: Beállítások -> Vezeték nélküli vez (felül) -> Mobil hálózatok (alul) -> Adatkapcsolat(felül, valami hasonló) pipa ki.
    Kapcsolgatni is lehet ha erre van szükség, erre célszerű a marketből leszedni az Apndroid nevezetű appot.

    Szabad/lehet-e az akkumulátort kisütni/formázni/túltölteni?
    Egy tartalmas leírás a témáról _X10Dead_ tollából(billentyűzetéből :DDD )

    Hogyan tudok saját csengőhangot/SMS hangot betenni?
    Az SD kártyán egy ilyen stuktúrát kell létrehozni:
    /sdcard/media/audio/alarms
    /sdcard/media/audio/ringtones
    /sdcard/media/audio/notifications
    Vagy Marketből is leszedhető sok erre képes app, pl RingDroid.

    Nem szeretném, hogy minden kép megjelenjen a Galleryben, mit csináljak?
    Amelyik könyvtár tartalmát nem szeretnéd viszontlátni a Galleryben oda hozz létre egy filet .nomedia névvel.

    Szeretném lementeni az eddig telepített programjaim telepítőfájlait (.apk) van erre lehetőségem?
    A marketen több app is található erre (pl: Titanium Backup, Appmonster). Az ingyenes változatok hátránya, hogy a markethez tartozó linkeket nem állítják vissza. Így az update lehetősége kiesik (illetve nem kapunk értesítést, ha lehet updatelni az adott appot).
    kelzsoca kapcsolódó leírása

    Hasznos információk a topicban vegyesen:
    Ren Hoek kolléga által összegyűjtve vol. 1
    Ren Hoek kolléga által összegyűjtve vol. 2

    Szerintetek melyiket vegyem a Blade-t vagy XYZ telefont?
    Először is ezt neked kell eldöntened. Viszont amivel általában jobb az árkategória társainál a Blade az egyrészt az 512MB RAM ez duplája a megszokottnak. Illetve a kijelző ami egyrészt 3,5 collos, másrészt 800x480 pixel felbontású ez az úgynevezett WVGA felbontás. A vetélytársak jellemzően HVGA (320x480) felbontású kijelzőkkel vannak ellátva.
    Egy kép talán jobban mutatja, hogy mit is jelent a kijelzők felbontása közötti különbség:

    [Összeállította: Saccco]

    [Utoljára módosítva: 2011. Január 4.]

    [Külön köszönet a linkelt urak munkásságáért!]

    Eredeti hsz:
    A mai naptól kezdve kapható hazánkban eme Remek kis készülék.
    36k Dominóban, ami hihetetlen jó ár.

    Rövidebb leírás:
    600-as Qualcomm processzor hajtja(ez van az x10 miniben, Optimusban, Legendben stb)
    256 MB RAM
    3.5"-os kapacitív a kijelzője, mely 480*800-as felbontású TFT. A kijelzője csodaszép!
    Anyagminőségben teljesen korrekt.
    3.2 MP-es AF-es kamerával bír.
    Van benne Wifi, GPS, Bluetooth, mozgásérzékelő stb.. Tehát minden földi jó!

    [ Szerkesztve ]

    █ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

  • Saccco

    nagyúr

    ZTE Blade
    Pengeélen táncolva

    Rövid leírás:
    600 MHzes Qualcomm MSM7227 processzor (Többek között ez található az SE x10 miniben, LG Optimusban, HTC Legendben SE X8ban, stb.)
    512 MB RAM / 512 MB ROM
    3.5"-os kapacitív a kijelző, mely 480*800-as felbontású TFT.
    3.2 MP-es AF-es kamerával bír.
    Wifi, GPS, Bluetooth, Gyorsulásmérő.

    Gyakran Ismételt Kérdések
    FAQ / GYÍK

    Fontos!
    Aki életében most vett először androidos telefont, tegyen meg annyit a fórumozók és a saját lelki nyugságáért, hogy végignyomkodja a beállítások menüpontot a telefonban! Sok kérdésre magától is megtalálja az ember a választ. Természetesen ha nem megy azért van a fórum szívesen segítünk (azt hiszem nem csak a magam nevében mondhatom ezt).

    Fontos 2!
    A topic kezd hatalmas méreteket ölteni. Ám fent a sarokban van egy keresés ablakocska. Kérek mindenkit próbálja használni. Sok-sok információ fellelhető vele. Természetesen szívesen segítünk, ha nincs válasz.

    Milyen kijelző van a telefonban TFT/OLED ?
    A magyar T-Mobile által árult ZTE Blade, kizárólag TFT kijelzővel kerül forgalomba. OLEDes változat leginkább csak Angliában az Orange-nál kapható, illetve volt kapható mostanra ott is inkább TFT-s kapnak az emberek.

    Mennyi RAM/ROM van a készülékben?
    Minden ZTE Blade 512RAM illetve 512ROMmal hagyja el a gyártósorokat. Amelyiknél a Menü -> Feladatkezelő -> Errőforrás fül –nél nem 414 látható azt az eszközt frissítetni kell mivel szoftveresen korlátozva van. A frissítést bármely T-pontban garanciában elvégzik.
    Keresési kulcsszó: csodazip

    Pixelhiba?
    Többen jelezték, hogy találkoztak pixelhibával. Sajnos jellemző hiba, sok készülék szenved tőle. Viszont többnyire nem is látszanak, illetve csak a fórumban wc-tesztként elhíresült módszerrel vehetők észre. Sok pixelhiba mentes készülék is van.

    Mi az a „gradiens hiba”?
    A kijelző valamely szürke árnyalatot kékesen jelenít meg. Szoftveres hibáról van szó. A probléma megoldása egy frissítés, melyet garanciában elvégeznek bármely T-pontban.
    Keresési kulcsszó: csodazip

    Hátlap lötyögés:
    Az 512esek esetében többen tapasztalták, hogy a hangszóró oldalán lötyög a hátlap. A megoldás egyszerű kicsit erősebben kell összenyomni ezen a ponton, hogy a kis kampó beakadjon a helyére és a probléma meg is szűnik.

    Lehet-e a memóriakártyára telepíteni?
    A gyári 2.1es T-Mobile-os ROMban nem lehetséges. Ehhez szükség van egy módosított 2.1es ROMra (ilyenkor 2.1 esetén 2 partíció szükséges a memóriakártyán (fat+ext2)). Vagy a 2.2 gyárilag tudja.

    Lesz-e 2.2 hivatalos frissítés?
    Jelen állás szerint, 2011 Q1-ben várható. Valószínűleg Január környékén.

    Létezik-e 2.2 ROM?
    Igen léteznek ilyenek. Többségük egy kínából kiszivárgott 2.2es ROMon alapul (alpha4-5). Illetve van pár aminek a japánban kiadott Blade-n található 2.2 az alapja (Jellyfish).

    Honnan szerezhetek be ROM-okat?
    Dashes ROMjai. Alpha5 és JellyFish alapokon.
    Ronam 2.2 verziói (Alpha4) Lite Full
    kelzsoca által módosított Japanese_Jellyfish_RLS1 (Japán 2.2 az alapja)
    kelzsoca által módosított ROM Alpha5 alapokon
    2.2 Alpha5 Lite és Full
    sonique majdnem Full Alpha 5 (app2sd+)
    ROMok egy helyen by frozzyZTE

    Hogyan tudom ezeket feltenni?
    Tömören: szükség van egy recovery telepítésre, amiből majd fel lehet tenni a kívánt ROMot.
    Fórumtársak által készített kapcsolódó leírások:
    kelzsoca Normálisan működő recovery+SD kártya particionálása (ext2+fat32)
    wlf ROM felrakás
    syl5 A2SD
    sto1911 Komplett leírása
    Kapcsolódó részek sto1911 cikkéből:
    - Backup készítése
    - ADB telepítése
    - Clockwork Recovery telepítése
    - Rootolás
    - A2SD 2.1 alá (2.2höz is ha támogatja a ROM)
    - 3D gyorsítás bekapcsolása a GUI-hoz
    - Custom Firmware installálása
    - Gyári T-Mobil Recovery és ROM installálása

    Recovery flashelés számítógép nélkülsonique leírása – rövid és velős, haladó felhasználóknak ajánlott, illetve ha nem mennek a driverek akkor is hasznos (főleg XP-n fordul elő).
    ux1 – Valóban korrekt USB Driver x32 és x64 Win7-hez

    Nem hivatalos 2.2es ROMokban nem megy a rádió, van erre megoldás?
    andorko fórumtárs megoldotta

    Szeretném megváltoztatni az alapértelmezett betűtípust a Blade-en van erre lehetőségem?
    kelzsoca leírása – csak rootolt eszközön!

    App2SD (Alpha4, Alpha5, JellyFish RLS1-3, ext2es app2sd-s 2.2)?
    Sokan nem értik, hogy hogyan is működik az app2sd alpha4en. Azért ezt írom le, mert jelenleg talán ez az egyik legjobb 2.2es ROM.
    Szükség van a kártyán 2 particióra. Az elejére kell egy FAT16/32 ezután egy ext2 (alpha4-en csak ezzel megy ext3 nem jó, jelenleg). Ha ez a particiónálás megvan akkor gyakorlatilag készen is van. Az alpha4 ha talál ext2es particiót akkor magától használatba is veszi.
    Mi lesz ilyenkor a froyo app2sd-vel? – Továbbra is működik. Viszont, ha ilyenkor bármely app át lesz mozgatva sd-re, például a marketben fellelhető sok ilyesféle appok egyikével. Akkor nem történik más, csupán az SD kártya ext2 és fat particiói között rakosgatja az adatokat.
    Mégis fogy az internal memory? – Ezzel a módszerrel sem kapunk végtelen tárhelyet. Mivel azért az appok teljes egészében nem kerülnek át még az ext2es részre sem. Így idővel így is telítődik a belső memória.
    Mi értelme az ext2es app2sd-nek Froyo-n? – Azért jobb az ext2es app2sd-t használni, mert ezt nem befolyásolja, hogy az adott app támogatja-e az SD-re telepítést.

    Hogyan tudom visszaállítani a gyári állapotot?
    Módszer 1 - agressor12 Eredeti ROM visszaállítása.
    Módszer 2 - Keresési kulcsszó: csodazip

    Mi az a VM Heap?
    A VM Heap határozza meg, hogy mennyi memóriát használhat egy app a futása során. Alap esetben ez az érték 24MB. A módosított ROMoknál jellemzően 32. Gyors rendszer eléréséhez célszerű 42-48 közé belőni.

    Lehetséges-e a hangerőt növelni? Hangminőséget javítani?
    A_ScHuLcZ kiegészítése a hangminőség javítására.

    Tudtok-e ajánlani xyz programot?
    Van saját topicja: Android Appz.
    Market asztali gépen:
    - http://www.androidzoom.com/
    - http://www.appbrain.com/ <- Ajánlott
    Néhány ajánlott app:
    SMS kliens – Handcent SMS
    Böngésző – Dolphin Browser HD, Opera Mobile
    Mobilnet kapcsolgatásra – ApnDroid
    Hívás költség követésre – Call Meter NG
    QR kód leolvasásra – Barcode Scanner
    Videó lejátszásra – yxplayer, mvideoplayer, Rockplayer
    File kezelő – ES File Explorer, Astro, Root Explorer
    Rendszerfigyelő – Quick System Info
    Sebességtesztelésre – NeoCore, Quadrant, Linpack

    Hogyan tudom tesztelni a telefont?
    Telefon tesztelése ux1-től. Szintén Tőle titkok.

    Használói tapasztalatok?
    sto1911 cikke a Logouton. (Általános teszt + leírások (Root ? 3D stb.))

    Miért van az, hogy 1 napja használom a telefont és már nincs pénz a kártyámon?
    Az android rendszer lételeme az internet elérés. Emiatt alapbeállításon kérdés nélkül barangol az interneten. Könnyen kikapcsolható: Beállítások -> Vezeték nélküli vez (felül) -> Mobil hálózatok (alul) -> Adatkapcsolat(felül, valami hasonló) pipa ki.
    Kapcsolgatni is lehet ha erre van szükség, erre célszerű a marketből leszedni az Apndroid nevezetű appot.

    Szabad/lehet-e az akkumulátort kisütni/formázni/túltölteni?
    Egy tartalmas leírás a témáról _X10Dead_ tollából(billentyűzetéből :DDD )

    Hogyan tudok saját csengőhangot/SMS hangot betenni?
    Az SD kártyán egy ilyen stuktúrát kell létrehozni:
    /sdcard/media/audio/alarms
    /sdcard/media/audio/ringtones
    /sdcard/media/audio/notifications
    Vagy Marketből is leszedhető sok erre képes app, pl RingDroid.

    Nem szeretném, hogy minden kép megjelenjen a Galleryben, mit csináljak?
    Amelyik könyvtár tartalmát nem szeretnéd viszontlátni a Galleryben oda hozz létre egy filet .nomedia névvel.

    Szeretném lementeni az eddig telepített programjaim telepítőfájlait (.apk) van erre lehetőségem?
    A marketen több app is található erre (pl: Titanium Backup, Appmonster). Az ingyenes változatok hátránya, hogy a markethez tartozó linkeket nem állítják vissza. Így az update lehetősége kiesik (illetve nem kapunk értesítést, ha lehet updatelni az adott appot).
    kelzsoca kapcsolódó leírása

    Hasznos információk a topicban vegyesen:
    Ren Hoek kolléga által összegyűjtve vol. 1
    Ren Hoek kolléga által összegyűjtve vol. 2

    Szerintetek melyiket vegyem a Blade-t vagy XYZ telefont?
    Először is ezt neked kell eldöntened. Viszont amivel általában jobb az árkategória társainál a Blade az egyrészt az 512MB RAM ez duplája a megszokottnak. Illetve a kijelző ami egyrészt 3,5 collos, másrészt 800x480 pixel felbontású ez az úgynevezett WVGA felbontás. A vetélytársak jellemzően HVGA (320x480) felbontású kijelzőkkel vannak ellátva.
    Egy kép talán jobban mutatja, hogy mit is jelent a kijelzők felbontása közötti különbség:

    [Összeállította: Saccco]

    [Utoljára módosítva: 2011. Január 5.]

    [Külön köszönet a linkelt urak munkásságáért!]

    Eredeti hsz:
    A mai naptól kezdve kapható hazánkban eme Remek kis készülék.
    36k Dominóban, ami hihetetlen jó ár.

    Rövidebb leírás:
    600-as Qualcomm processzor hajtja(ez van az x10 miniben, Optimusban, Legendben stb)
    256 MB RAM
    3.5"-os kapacitív a kijelzője, mely 480*800-as felbontású TFT. A kijelzője csodaszép!
    Anyagminőségben teljesen korrekt.
    3.2 MP-es AF-es kamerával bír.
    Van benne Wifi, GPS, Bluetooth, mozgásérzékelő stb.. Tehát minden földi jó!

    █ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

  • ABE

    őstag

    Motorola DEFY személyre szabott ROM - ahogy én csinálom

    Lehet, hogy valakinek még mindig nem teljesen érthető, hogyan is működnek a ROM-al kapcsolatos módosítások, így leírtam részletesen, én hogyan végzem a ROM cseréjét és testreszabását. Fontos elmondani, hogy ez a leírás arra vonatkozik, hogy minden beállítást és telepített programot veszni hagyok, úgymond nulláról szabom személyre a telefont, így a legtisztább a dolog (utólag nincs esetleg megmagyarázhatatlan force close, ilyesmi...).
    Mielőtt belevágnál, olvasd el ezt: [link]

    0. Előkészület
    A legelső lépés az akku feltöltése. Fontos, hogy teljesen feltöltve, vagy legalábbis közel fullon legyen az akku, így nem érhet meglepetés. Még egy apró dolog, bár ez inkább az én heppem: ha új szoftvert rakok a telefonra, mindig formázom a memóriakártyát is előtte, persze a számomra fontos dolgok lementése után.

    1. Cuccok letöltése
    A szükséges letöltendő cuccok (olyan sorrendben írom, ahogy szükség lesz rá):

    - Motorola Handset USB Driver
    - RSD Lite 4.9
    - 2.34.1-es Blur-mentes ROM
    - z4root
    - Clockwork MOD recovery
    - Frozen Eclair (a 2.34-hez való)
    - Titanium Backup (ez elérhető a Marketről is)

    Letöltés után feltelepítem a Motorola drivereket és az RSD Lite-ot a gépre, a lista utolsó négy elemét pedig felmásolom a memóriakártyára. Megjegyzem, hogy 64 bites Win7 rendszer van a gépemen, de régebbi Windowsokkal is működik az RSD Lite és a Motorola driver.

    2. Gyári ROM választás
    Mielőtt nekilátnék a ROM cseréjének, a régi szoftvert lenullázom, a Settings/Privacy menüpontban nyomok egy Factory data reset-et. A telefon újraindul, de nem kezdem el beállítgatni, hanem kikapcsolom. Belépek a gyári recoverybe, ami a következő módon történik: akkut kiveszem, akkut visszarakom, majd nyomva tartom a hangerő növelő és a bekapcsoló gombot egyszerre. Amint a képernyő háttérvilágítása feléled (kb. 3 másodpercnyi gombnyomás után), elengedem a gombokat, és egy fekete képernyő fogad, bal felső sarokban a felirat: Bootloader

    Ekkor összekötöm az USB kábellel a gépet és a telefont, és hagyom, hogy a Windows telepítgesse a szükséges drivereket (feltéve, hogy ez az első alkalom, hogy ilyen módban kapcsoltam össze őket). Ha rendben végzett a dologgal, elindítom az RSD Lite-ot, sikeres kapcsolat esetén a program érzékeli a telefon jelenlétét - Status: Connected... Ezután a Filename ablakban kikeresem a letöltött .sbf fájlkiterjesztésű gyári 2.34.1-es ROM-ot, majd rányomok a Start gombra. Ez eltart ~5 percig, és amint végzett, automatikusan újraindul a telefon. Az újraindítás még további 2-3 perc, csak akkor húzom le a telefont a kábelről, amikor a programban a result fül alatt megjelenik a PASS felirat. Ha esetleg azt írja ki a program, hogy manuálisan indítsam újra a telefont, holott az már újraindult, akkor sincs gond, nyugodtan le lehet húzni a kábelről.

    Tehát ebben az állapotban a 2.34.1-es jelölésű, "fél-bluros", hivatalos, közép-európai (CCE) ROM van a telefonon, ami olyan, mintha most vettük volna ki a dobozból a telefont. Aki mondjuk 2.21-es ROM-ról váltott erre, és nem is akar mást, csak a Blur szolgáltatások eltűntetését, az akár meg is állhat itt. Mivel én többet szeretnék kihozni a telefonból, nem is szenvedek a mindenféle beállításokkal egyelőre, hanem továbblépek a hármas pontra.

    3. Rootolás
    A következő lépés a telefon rootolása, ez nagyon egyszerű: első lépésként a Settings/Applications menüpont alatt pipát rakok az Unknown sources ponthoz (a felugró ablakra OK-t nyomok), ezzel engedélyezem a letöltött alkalmazások telepítését. Majd ugyanitt, a Development menüpontban bepipálom az USB debugging módot, ami a rootolás miatt szükséges. Ezután telepítem a z4root-ot a memóriakártyáról (File Managerből elérhető a memóriakártya), s amint települt a program, el is indítom (Open). Kiválasztom a Permanent root opciót, így folyamatos marad a hozzáférés. Szöszöl pár másodpercig a program, s amint végez, automatikusan újraindul a telefon, és megjelenik a menüben a Superuser. Itt pl. be lehet állítani, hogy ha egy program teljes jogosultságot kap, akkor küldjön-e üzenetet, illetve lehet ellenőrizni, hogy mely programoknak van teljes hozzáférése. A lényeg, hogy innentől kezdve már rootolt telefonom van, tehát jöhet a custom recovery felrakása.

    4. Okosított recovery telepítése
    Ahhoz, hogy tudjak "főzött" cuccokat telepíteni, illetve lementeni az aktuális ROM-ot, felrakom a Clockwork MOD recovery-t (custom recovery). Ez szintén egyszerű művelet, ennek a telepítőjét is a memóriakártyáról telepítem, és onnantól kezdve megjelenik a menüben a System Recovery nevű ikon. A System Recovery felületébe belépve kiválasztom az Install Recovery System-et, s amikor Superuser jogosultságot kér, engedélyezem neki (Allow). Innentől kezdve már lehetőség van belépni a módosított recoverybe (Recovery Boot).Tudni kell, hogy ez a recovery nem írja felül a gyárit, tehát bármi gond lenne, a 2. pontban említet módszerrel bármikor visszarakható a gyári, tiszta ROM, vagy törölhető a Clockwork MOD Recovery.

    5. Frozen Eclair-t a népnek!
    Megvan hát a rootolás, van custom recovery, most jöhet egy kis rendszergyorsítás, mégpedig a Frozen Eclair személyében. Kiválasztom a Recovery Boot opciót, ami a custom recoverybe visz, bal felső sarokban: GoAPK Defy Recovery. A felület kezelése egyszerű: a hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépkedni, a bekapcsoló gomb rövid megnyomásával pedig belépni egy-egy menüpontba, vagy kiválasztani valamit. Kiválasztom, hogy Install zip from SDCARD, utána Choose zip from sdcard, és megkeresem a korábban felmásolt FrozenEclairDefy_V2.34.1.zip-et. Ezzel a frissítéssel kb. 1 perc alatt végez is, majd jöhet a Reboot system now. Újraindul a telefon, az első ilyen boot több percet is igénybe vesz, nem kell aggódni. Ha felállt a rendszer, nincs más hátra, mint a z4root-ban kiválasztani a Reroot opciót, és az automatikus újraindítás után van egy jó kis alap rendszer. Ekkor már beállítok pár alap dolgot, mint pl. Google account, hálózati hozzáférések, hogy a Market elérhető legyen.

    Megjegyzem, hogy akármely főzött ROM is kerülne fel, ugyanez a menet, tehát univerzális a módszer. Még valami: a frozen eclair felrakása után a FrozenEclairDefy_V2.34.1.zip törölhető a memóriakártyáról, csak a frissítés erejéig van szükség rá.

    6. Pusztuljon a férgese!
    Jöhet a testreszabás, amikor is eltávolítom azokat a programokat, amikre nincs szükségem. Figyelem! Az én listám az én igényeimnek megfelelően van összeállítva, megbízhatóan működik, de lehet, hogy olyat is kitöröltem belőle, ami másnak viszont hasznos lehet.

    Mielőtt gyomlálni kezdenék, felrakom az ingyenes LauncherPro homescreent (felületet) a Marketről, így abból kisebb eséllyel van gond, ha véletlenül olyan cuccot törlök, ami a Blur felülethez kapcsolódik. Ezt a felületet használom, mert ingyenes, gyors, és jól személyre szabható, de természetesen mindenki válasszon saját ízlése szerint. Feltelepítem a memóriakártyáról vagy a Marketről a Titanium Backup-ot, első indításkor engedélyezem neki a Superuser hozzáférést. Ha ezzel megvagyok, bootolok a custom recoverybe, és készítek egy biztonsági mentést, mielőtt nekiállok gyomlálni: Backup & Restore/Backup (ez az úgynevezett nandroid backup). Így ha valamit elrontanék, gyorsan vissza tudom állítani a kiindulási állapotot. Olyankor a custom recoverybe visszalépve először egy wipe cache majd wipe data cuccost nyomok, és ha ez megvan, akkor a Backup & Restore menüben pár perc alatt visszaállítom (restore) az elmentett kiinduló állapotot. A recovery ezeket a mentéseket a goapkrev/backup könyvtárban tárolja.

    Tehát a lista, hogy miket távolítottam el:

    3G mobile hotspot, AdService, Alarm & Timer, Android Live Wallpapers, Browser, Browser Plugin, Browser Message, Calculator, CarDock, Connected Music Player, Contacts unconnected, DLNA, DlnaSystemService, ESMusica, Greek keyboard, HipHopOfficial, Home screen tips, Kindle, Kodak perfect touch, Live Wallpaper Picker, Magic Smoke Wallpapers, Manage SIM card, Media share, Messages, MotoBlur Calendar, Music Visualisation Wallpapers, MySpace, Phone Portal, Quickoffice, QuickContact, Revolver TV, SIM Toolkit, Sound recorder, Sticky Note, Toggle widgets, TrueCountry, TTS Service, Universal inbox, Weather, Work Contacts

    Van még pár olyan program, amit törölhetnék, mert működik a telefon nélkülük is, de azzal már megnyirbálnám a funkciókat is, esetleg a stabilitást veszélyeztetném, vagy rosszabb esetben be is lassulna a rendszer. Megjegyzés: frozen eclair nélkül nem okoz gondot az alap felület (home és desk home) eltávolítása, viszont frozen eclair használatával eltávolítás után belassul a rendszer, legalábbis a tapasztalatok ezt mutatták eddig.

    És mit kaptam eredményül? Egy olyan rendszert, ami gyors, és nincsenek benne a számomra felesleges programok és szolgáltatások. Érzésre is kellemesebb használni, a gyárinál szerintem gördülékenyebb.

    A sebesség összehasonlítására Quadrant adatokkal tudok szolgálni:
    - túlhúzás nélkül (800MHz-en) átlagban 1200 körüli eredmények
    - túlhúzva (1200MHz-en) átlagban 1550-1600 közötti értékek

    [ Szerkesztve ]

  • ABE

    őstag

    Motorola DEFY – Mindent a szoftver cseréjéről, recoveryről, főzött ROM-ról...

    Figyelem!
    A ROM-ok csere-beréjét mindenki saját felelősségére végezze, ha valamiben nem biztos, kérdezzen, vagy ne is álljon neki a dolognak. A leírtakat többen is végrehajtottuk már a fórumban, tehát kipróbált dolgok, s habár nem egyszerű elrontani a telefont, senki nem vállal felelősséget azért, ha mégis károsodik a készülék. Fontos, hogy bármilyen ROM cserének csak feltöltött akkuval álljunk neki, ugyanis a ROM csere/lementés nagyon szívja az akkut, és nyilván senki nem akarja, hogy a folyamat közben adja meg magát a cucc.

    - Miként tudok ROM-ot (szoftvert) cserélni?
    Alapvetően két lehetőség van: stock ROM (hivatalos gyári) cserélgetése, vagy custom ROM (főzött, házilag barkács) felrakása. Az előbbihez az RSD Lite nevű program kell alapvetően, utóbbihoz a custom recovery.

    - ROM cserével lehet függetleníteni a telefont?
    Nem lehetséges a szoftver cseréjével a függetlenítés.

    - RSD Lite használata (gyári ROM-ok cseréje):
    Innen letölthetőek az eddigi hivatalos (stock) ROM-ok. Mindegyikben van angol nyelv, a 2.51-es ROM-ról nem lehet visszalépni, rootolása nehezebb: [link] A leginkább ajánlott talán a 2.34-es ROM, ami kellően gyors, és kevés benne a sallang. Ezeket a fájlokat az RSD Lite nevű programmal lehet felrakni, előtte még szükség lesz a Motorola Handset driverekre is. A ROM csere nem bonyolult: első lépésként fel kell telepíteni a drivereket és az RSD Lite-ot. Ezután be kell lépni a telefon saját recoveryjébe (akku ki, akku be, hangerő növelő gomb és bekapcsoló gomb nyomva tart egyszerre, míg felvillan a képernyő világítás), majd az USB kábellel a géphez kell csatlakoztatni a telefont. Ha a Motorola driverek rendesen telepítve lettek, akkor a Windows benyögi, hogy ilyen-olyan eszközök sikeresen telepítve. Szóval ezután jöhet az RSD Lite program, érzékelni fogja, hogy a telefon csatlakoztatva van. Ki kell választani a szimpatikus ROM-ot (figyelem, csak a gyáriak közül), majd start. Elszöszöl vele pár percig, a végén automatikusan feláll a rendszer, és ennyi.

    Figyelem! A félreértések elkerülése érdekében: a stock ROM-ok számozása (2.21, 2.34, 2.51, stb.) nem az Android rendszerverzióját jelenti, hanem a Motorola saját jelölése. Nem szabad összekeverni őket, ugyanis az előbb említett számozások mind 2.1-es Android rendszert takarnak.

    - Clockwork recovery (custom recovery) telepítése:
    Rootolás után lehetőség van olyan recoveryt felrakni, ami segítségével bármilyen Defyhez készült egyedi ROM felrakható a telefonra. Innen letölthető a Clockwork MOD recovery, kártyára másolás után szimplán telepíteni kell, majd a programba belépve lehet választani, hogy ebbe a recoverybe bebootoljon a telefon. Azt tudni kell, hogy a telefon saját recoveryjét (lásd az előző pontot) nem írja felül, tehát biztonságos a használata.

    - Custom recovery használata:
    Billentyűkombináció nélkül, közvetlenül a telepített programból lehet belelépni, de itt az érintőképernyő már nem működik. A hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépegetni, és a bekapcsológombbal lehet belépni egy-egy menübe. Lehetőség van az aktuális ROM lementésére a backup menüpont alatt, biztos ami biztos alapon ajánlott.

    - Custom ROM-ra frissítés:
    A menete attól függ, hogy milyen formátumú ROM-ot töltesz le, a lényeg, hogy a custom recovery a kiindulási alap. Amivel én találkoztam, ez a ROM volt, ennek a menete: zip letölt, könyvtárba kicsomagol, az sdcard/goakprev/backup-ba bemásol a mappát. DATA/Factory reset, majd az előbb említett mappából visszaállítás (restore), és végezetül ismét DATA/Factory reset, és újraindítás. Elképzelhető akár olyan ROM is (legalábbis Spicán volt ilyen), hogy csupán egy update.zip fájlt kell frissíteni, amire van szintén külön menüpont itt.

    - ROM csere esetén megmaradnak a korábbi beállításaim/telepített programok?
    Igen, feltéve, hogy nem csináltál Factory resetet, vagy wipe data/cache-t a custom recoveryben. Egyébként ajánlott frissítés előtt a Factory data reset elvégzése a telefon Settings/Privacy menüpontjából, mivel így az esetleges misztikus hibák megelőzhetőek.

    - Hogyan tudok lementeni/visszaállítani egy ROM-ot?
    A custom recoveryben a Backup & Restore/Backup menüpont alatt lehet létrehozni „mentési pontot” (ez az úgynevezett nandroid backup). A recovery ezeket a mentéseket a goapkrev/backup könyvtárban tárolja, innen visszaállítható Backup & Restore/Restore menüpontból. Közvetlenül visszaállítás előtt ajánlott a wipe cache majd wipe data elvégzése, és közvetlenül ezután (tehát újraindítás ne legyen) jöhet a visszaállítás. Ha a visszaállítás sikerül, akkor már jöhet az újraindítás.

    - Nem reagál semmire a telefon / nem áll fel a rendszer / hülyeséget ír ki. Megöltem?
    Első lépésként próbáld kivenni majd berakni az akkut, hátha ettől észhez tér. Ha többszöri próbálkozásra sem reagál semmit, akkor az RSD Lite-os megoldással szinte biztos, hogy vissza lehet hozni a telefont az élők sorába. Ha még ez sem működik, akkor minden bizonnyal totálisan lemerült az akku, próbáld előbb feltölteni. Előfordulhat, hogy valamiért olyan állapotba került a telefon, hogy nem tölti fel az akkut, ebben az esetben máshol töltsd fel valahogy az akkut, vagy szerezz egyet kölcsönbe.

    Nem merek belevágni, veszélyesnek tűnik ez a csere-bere, módosítgatás dolog... Nem is tudom, hogy szükségem van-e erre.
    Amennyiben követed az itt leírtakat, minimális az esélye, hogy gond legyen, ugyanis szinte csak szándékosan, vagy ezeknél durvább módosításokkal lehet kinyírni szoftverese a Defyt. Ha elégedett vagy a mostani rendszereddel, és nincs meggyőző indoka a cserélgetésnek, akkor használd a telefont, ne a frissítgetéssel törődj.

    Basszus, nem áll össze a fejemben ez a ROM csere dolog, el tudnád magyarázni lépésről lépésre?
    Íme -->

    Motorola DEFY személyre szabott ROM - ahogy én csinálom

    Lehet, hogy valakinek még mindig nem teljesen érthető, hogyan is működnek a ROM-al kapcsolatos módosítások, így leírtam részletesen, én hogyan végzem a ROM cseréjét és testreszabását. Fontos elmondani, hogy ez a leírás arra vonatkozik, hogy minden beállítást és telepített programot veszni hagyok, úgymond nulláról szabom személyre a telefont, így a legtisztább a dolog (utólag nincs esetleg megmagyarázhatatlan force close, ilyesmi...).
    Mielőtt belevágnál, olvasd el ezt: [link]

    0. Előkészület
    A legelső lépés az akku feltöltése. Fontos, hogy teljesen feltöltve, vagy legalábbis közel fullon legyen az akku, így nem érhet meglepetés. Még egy apró dolog, bár ez inkább az én heppem: ha új szoftvert rakok a telefonra, mindig formázom a memóriakártyát is előtte, persze a számomra fontos dolgok lementése után.

    1. Cuccok letöltése
    A szükséges letöltendő cuccok (olyan sorrendben írom, ahogy szükség lesz rá):

    - Motorola Handset USB Driver
    - RSD Lite 4.9
    - 2.34.1-es Blur-mentes ROM
    - z4root
    - Clockwork MOD recovery
    - Frozen Eclair (a 2.34-hez való)
    - Titanium Backup (ez elérhető a Marketről is)

    Letöltés után feltelepítem a Motorola drivereket és az RSD Lite-ot a gépre, a lista utolsó négy elemét pedig felmásolom a memóriakártyára. Megjegyzem, hogy 64 bites Win7 rendszer van a gépemen, de régebbi Windowsokkal is működik az RSD Lite és a Motorola driver.

    2. Gyári ROM választás
    Mielőtt nekilátnék a ROM cseréjének, a régi szoftvert lenullázom, a Settings/Privacy menüpontban nyomok egy Factory data reset-et. A telefon újraindul, de nem kezdem el beállítgatni, hanem kikapcsolom. Belépek a gyári recoverybe, ami a következő módon történik: akkut kiveszem, akkut visszarakom, majd nyomva tartom a hangerő növelő és a bekapcsoló gombot egyszerre. Amint a képernyő háttérvilágítása feléled (kb. 3 másodpercnyi gombnyomás után), elengedem a gombokat, és egy fekete képernyő fogad, bal felső sarokban a felirat: Bootloader

    Ekkor összekötöm az USB kábellel a gépet és a telefont, és hagyom, hogy a Windows telepítgesse a szükséges drivereket (feltéve, hogy ez az első alkalom, hogy ilyen módban kapcsoltam össze őket). Ha rendben végzett a dologgal, elindítom az RSD Lite-ot, sikeres kapcsolat esetén a program érzékeli a telefon jelenlétét - Status: Connected... Ezután a Filename ablakban kikeresem a letöltött .sbf fájlkiterjesztésű gyári 2.34.1-es ROM-ot, majd rányomok a Start gombra. Ez eltart ~5 percig, és amint végzett, automatikusan újraindul a telefon. Az újraindítás még további 2-3 perc, csak akkor húzom le a telefont a kábelről, amikor a programban a result fül alatt megjelenik a PASS felirat. Ha esetleg azt írja ki a program, hogy manuálisan indítsam újra a telefont, holott az már újraindult, akkor sincs gond, nyugodtan le lehet húzni a kábelről.

    Tehát ebben az állapotban a 2.34.1-es jelölésű, "fél-bluros", hivatalos, közép-európai (CCE) ROM van a telefonon, ami olyan, mintha most vettük volna ki a dobozból a telefont. Aki mondjuk 2.21-es ROM-ról váltott erre, és nem is akar mást, csak a Blur szolgáltatások eltűntetését, az akár meg is állhat itt. Mivel én többet szeretnék kihozni a telefonból, nem is szenvedek a mindenféle beállításokkal egyelőre, hanem továbblépek a hármas pontra.

    3. Rootolás
    A következő lépés a telefon rootolása, ez nagyon egyszerű: első lépésként a Settings/Applications menüpont alatt pipát rakok az Unknown sources ponthoz (a felugró ablakra OK-t nyomok), ezzel engedélyezem a letöltött alkalmazások telepítését. Majd ugyanitt, a Development menüpontban bepipálom az USB debugging módot, ami a rootolás miatt szükséges. Ezután telepítem a z4root-ot a memóriakártyáról (File Managerből elérhető a memóriakártya), s amint települt a program, el is indítom (Open). Kiválasztom a Permanent root opciót, így folyamatos marad a hozzáférés. Szöszöl pár másodpercig a program, s amint végez, automatikusan újraindul a telefon, és megjelenik a menüben a Superuser. Itt pl. be lehet állítani, hogy ha egy program teljes jogosultságot kap, akkor küldjön-e üzenetet, illetve lehet ellenőrizni, hogy mely programoknak van teljes hozzáférése. A lényeg, hogy innentől kezdve már rootolt telefonom van, tehát jöhet a custom recovery felrakása.

    4. Okosított recovery telepítése
    Ahhoz, hogy tudjak "főzött" cuccokat telepíteni, illetve lementeni az aktuális ROM-ot, felrakom a Clockwork MOD recovery-t (custom recovery). Ez szintén egyszerű művelet, ennek a telepítőjét is a memóriakártyáról telepítem, és onnantól kezdve megjelenik a menüben a System Recovery nevű ikon. A System Recovery felületébe belépve kiválasztom az Install Recovery System-et, s amikor Superuser jogosultságot kér, engedélyezem neki (Allow). Innentől kezdve már lehetőség van belépni a módosított recoverybe (Recovery Boot).Tudni kell, hogy ez a recovery nem írja felül a gyárit, tehát bármi gond lenne, a 2. pontban említet módszerrel bármikor visszarakható a gyári, tiszta ROM, vagy törölhető a Clockwork MOD Recovery.

    5. Frozen Eclair-t a népnek!
    Megvan hát a rootolás, van custom recovery, most jöhet egy kis rendszergyorsítás, mégpedig a Frozen Eclair személyében. Kiválasztom a Recovery Boot opciót, ami a custom recoverybe visz, bal felső sarokban: GoAPK Defy Recovery. A felület kezelése egyszerű: a hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépkedni, a bekapcsoló gomb rövid megnyomásával pedig belépni egy-egy menüpontba, vagy kiválasztani valamit. Kiválasztom, hogy Install zip from SDCARD, utána Choose zip from sdcard, és megkeresem a korábban felmásolt FrozenEclairDefy_V2.34.1.zip-et. Ezzel a frissítéssel kb. 1 perc alatt végez is, majd jöhet a Reboot system now. Újraindul a telefon, az első ilyen boot több percet is igénybe vesz, nem kell aggódni. Ha felállt a rendszer, nincs más hátra, mint a z4root-ban kiválasztani a Reroot opciót, és az automatikus újraindítás után van egy jó kis alap rendszer. Ekkor már beállítok pár alap dolgot, mint pl. Google account, hálózati hozzáférések, hogy a Market elérhető legyen.

    Megjegyzem, hogy akármely főzött ROM is kerülne fel, ugyanez a menet, tehát univerzális a módszer. Még valami: a frozen eclair felrakása után a FrozenEclairDefy_V2.34.1.zip törölhető a memóriakártyáról, csak a frissítés erejéig van szükség rá.

    6. Pusztuljon a férgese!
    Jöhet a testreszabás, amikor is eltávolítom azokat a programokat, amikre nincs szükségem. Figyelem! Az én listám az én igényeimnek megfelelően van összeállítva, megbízhatóan működik, de lehet, hogy olyat is kitöröltem belőle, ami másnak viszont hasznos lehet.

    Mielőtt gyomlálni kezdenék, felrakom az ingyenes LauncherPro homescreent (felületet) a Marketről, így abból kisebb eséllyel van gond, ha véletlenül olyan cuccot törlök, ami a Blur felülethez kapcsolódik. Ezt a felületet használom, mert ingyenes, gyors, és jól személyre szabható, de természetesen mindenki válasszon saját ízlése szerint. Feltelepítem a memóriakártyáról vagy a Marketről a Titanium Backup-ot, első indításkor engedélyezem neki a Superuser hozzáférést. Ha ezzel megvagyok, bootolok a custom recoverybe, és készítek egy biztonsági mentést, mielőtt nekiállok gyomlálni: Backup & Restore/Backup (ez az úgynevezett nandroid backup). Így ha valamit elrontanék, gyorsan vissza tudom állítani a kiindulási állapotot. Olyankor a custom recoverybe visszalépve először egy wipe cache majd wipe data cuccost nyomok, és ha ez megvan, akkor a Backup & Restore menüben pár perc alatt visszaállítom (restore) az elmentett kiinduló állapotot. A recovery ezeket a mentéseket a goapkrev/backup könyvtárban tárolja.

    Tehát a lista, hogy miket távolítottam el:
    3G mobile hotspot, AdService, Alarm & Timer, Android Live Wallpapers, Browser, Browser Plugin, Browser Message, Calculator, CarDock, Connected Music Player, Contacts unconnected, DLNA, DlnaSystemService, ESMusica, Greek keyboard, HipHopOfficial, Home screen tips, Kindle, Kodak perfect touch, Live Wallpaper Picker, Magic Smoke Wallpapers, Manage SIM card, Media share, Messages, MotoBlur Calendar, Music Visualisation Wallpapers, MySpace, Phone Portal, Quickoffice, QuickContact, Revolver TV, SIM Toolkit, Sound recorder, Sticky Note, Toggle widgets, TrueCountry, TTS Service, Universal inbox, Weather, Work Contacts

    Van még pár olyan program, amit törölhetnék, mert működik a telefon nélkülük is, de azzal már megnyirbálnám a funkciókat is, esetleg a stabilitást veszélyeztetném, vagy rosszabb esetben be is lassulna a rendszer. Megjegyzés: frozen eclair nélkül nem okoz gondot az alap felület (home és desk home) eltávolítása, viszont frozen eclair használatával eltávolítás után belassul a rendszer, legalábbis a tapasztalatok ezt mutatták eddig.

    És mit kaptam eredményül? Egy olyan rendszert, ami gyors, és nincsenek benne a számomra felesleges programok és szolgáltatások. Érzésre is kellemesebb használni, a gyárinál szerintem gördülékenyebb. A sebesség összehasonlítására Quadrant adatokkal tudok szolgálni:
    - túlhúzás nélkül (800MHz-en) átlagban 1200 körüli eredmények
    - túlhúzva (1200MHz-en) átlagban 1550-1600 közötti értékek

    [ Szerkesztve ]

  • ABE

    őstag

    Motorola DEFY - gyakran ismételt kérdések

    Mielőtt belemennénk a konkrét kérdésekbe és válaszokba: a Defy egy Android rendszerű okostelefon, ennek megfelelően kis beletanulást igényel, ha minden funkcióját ki akarod használni, és a saját ízlésednek megfelelően szeretnéd testreszabni. Ennek első lépése, hogy a használati útmutatót elolvasod, illetve a telefon beállításait, opcióit végigböngészed. Hidd el, sokkal hamarabb, és sokkal több kérdésedre kapsz választ, ha foglalkozol egy kicsit a telefonnal, és nem a fórumba rohansz egyből minden egyes apró problémával. A topikban már elég sok tapasztalat összegyűlt a több ezer hozzászólás alatt, és sok kérdésre érkezett már válasz, ezekből egy esszencia van kigyűjtve a következő sorokban. Ha valamit nem találsz benne, először használd a fórum keresőjét, ez sokszor hamarabb vezet eredményre, mintha megvárnád, míg valaki reagál. Továbbá fórumtársaidat is megtiszteled azzal, ha nem kell sokadjára is ugyanazokat a kérdéseket megválaszolniuk...

    - Milyen színekben létezik a telefon?
    Van tisztán fekete verzió, illetve a fehér. Ez utóbbinál a telefon közepe fehér csak, a többi része fekete.

    - Hol érdemes venni a telefont?
    Az árak folyamatosan változnak, ezért érdemes böngészni a netet a legjobb ajánlat után.

    - Szolgáltatónál függetlenül kapom a telefont?
    Volt olyan visszajelzés a fórumban, miszerint a T-Mobile-os telefon elfogadja bármely szolgáltató kártyáit, de ez még nem garancia arra, hogy te is függetlenként fogod megkapni akár ott, akár másik szolgáltatónál.

    - Hogyan tudom függetleníteni a telefont?
    A szolgáltatótól tudsz vásárolni függetlenítő kódot. Illegális megoldásokról nem beszélünk ezen a fórumon...

    - Milyen garancia jár a telefonhoz?
    Alapvetően két lehetőség van: gyári, 2 év (HU) garanciás telefon, ez a drágább. A másik lehetőség a GSM boltos (EU) garancia, ami általában 1 év teljeskörű jótállást jelent, de a garanciális javítást saját szervizben oldja meg a bolt. Érdemes figyelni arra, hogy előfordul, hogy ugyan a GSM bolt honlapján 24 hónap garancia szerepel, de ez saját, 12 hónap teljeskörű, és plusz 12 hónap szoftvergaranciát jelent. Ezeknek a feltételeknek minden esetben ajánlott utánakérdezni, a biztonság kedvéért a szolgáltatós telefonoknál is.

    - Ezt, vagy egy másik telefont vegyek?
    Neked kell eldöntened, hogy mi a fontos, a tesztben megtalálhatóak a fontosabb tulajdonságok. Ami kiemeli a többi telefon közül, az egyrészt a sokat hangoztatott strapafon mivolta, tehát pornak, ütésnek, karcolásnak, víznek, strapálásnak jobban ellenáll. Másrészt pedig a telefon súlyát és méreteit tekintve nagyon kellemes adottságokkal rendelkezik, nem túl nagy, nem túl kicsi, kényelmes használni és hordani.

    - Mennyit bír az akku?
    Használati módtól és beállításoktól függ. Nagyon durva használattal akár pár óra alatt is le lehet meríteni (sok 3D-s játék, GPS, kamerázás), de erős használattal alapvetően kibír egy napot a telefon. Ha nincs gyötörve nagyon, 2-3 napos üzemidő is elképzelhető.

    - Van-e magyar nyelv a telefonon, vagy fel lehet-e tenni?
    Nem érhető el magyar nyelv a telefonra, sem hivatalosan, sem házilag. Egyelőre még nem tudni biztosat, de esetleg elképzelhető, hogy a 2.2-es frissítés során bele fog kerülni a magyar nyelv támogatása. Hogy mekkora az esélye? 50-50% - Vagy lesz, vagy nem...

    - Hol találok magyar nyelvű használati utasítás?
    Innen letölthető

    - Melyik Android verzió fut a telefonon? Milyen frissítések fognak érkezni?
    Egyelőre csak a 2.1-es érhető el hivatalosan Európában, Kínában viszont már 2.2-vel árulják. A Motorola az európai piacra 2011. második negyedévére ígéri a hivatalos 2.2-t (Froyo), de a 2.3-ról (Gingerbread) nincs hír.
    Ha érdekel, mi az aktuális helyzet a módosított (főzött) 2.1-es ROM-ok, vagy pl. a kínai 2.2-es ROM ügyében, itt tudsz tájékozódni: XDA fórum (angol nyelvű)

    - Érdemes felszenvedni a kínai 2.2-es ROM-ot?
    Habár van benne angol nyelv is, egyelőre nem ajánlom, mert még nem tökéletes. A rootolt verziónál nem működik a kamera, illetve térerő problémák adódnak, a nem rootolt verzió viszont eléggé lassú, és nem lehet kitörölni belőle a rengeteg Kína-specifikus programot.

    - Mi az a MotoBlur?
    Itt található róla egy angol nyelvű tájékoztató: [link] A MotoBlur alapvetően két részből áll: egyrészt jelenti a Motorola saját homescreen felületét, másrészt például olyan szolgáltatásokat, hogy a MotoBlur accounton keresztül pl. a Facebook profilt össze lehet hangolni a telefonkönyvvel.

    - Mi az a hangszóró hiba?
    A lényeg, hogy egy hibásan megtervezett forrasztás miatt a hangszóró (amelyik a fülednél van) elnémul, és csak headsetről vagy kihangosítva lehet hallani a másik felet. Ez a hiba az eddigi információk alapján főként a korai gyártású (októberi), főleg német piacra készült (szoftverben DE jelzésű) Defyknél fordul elő. Általában az egyik okozója a gyakori fülhallgató bedugás/kihúzás, de ettől függetlenül is előjöhet a hiba. A problémára már van megoldás, garanciában javítják, de sajnos ehhez szervizbe kell vinni a telefont.
    Elképzelhető egy másik ok is a hangszóró elhalkulására, erre itt találsz tippet: Hangszóró eltömődés

    - Hogyan tudom megnézni, hogy mikori gyártású a telefon, és milyen piacra készült?
    Itt egy angol nyelvű leírás az értelmezéshez: [link] A lényeg, hogy az akku alatt található egy azonosító (olyasmit kell keresni, amire példát mutatnak a linken), ebből az azonosítóból az 5. és 6. jegy mutatja meg a gyártási évet és hónapot. A szoftver típusát a Setting/About phone menüpont alatt láthatod, a DE jelzésűek a német piacra készültek.

    - Nyöszörög a hátlap, ez egyedi hiba?
    Nem egyedi hiba, gyakorlatilag mindenki találkozik ezzel, hogy erősebb nyomásra a hátlap közepe/alja nyöszörög. Ez részben a rögzítő mechanika miatt van, részben azért, mert a hátlap és az akku között van egy hézag. Megoldás, ha az akku és hátlap közé raksz valamit, ami kitámasztja a hátlapot. Figyelj oda, hogy ezzel ne feszítsd ki a hátlapot, mert a hátlapnak vízzáró szerepe van.

    - Hogyan tudom a telefont a számítógéphez csatlakoztatni?
    Amikor rákötöd a gépre a telefont, megjelenik felül az értesítési sávon egy figyelmeztetés, ott ki tudod választani, hogy milyen módban szeretnéd létrehozni a kapcsolatot.

    - Hogyan tudom letiltani a mobilnetet?
    Amennyiben abszolút nem szeretnéd, hogy legyen mobilnet a telefonodon, a következő lehetőségeid vannak:
    - Settings/Wireless&Networks/Mobile networks/Access point alatt a hozzáférési pontokat ki lehet törölni, vagy át lehet írni hibásra az adatokat.
    - Setting/Data manager/Data delivery alatt vedd ki a pipát az All mobile data elől

    Ha csak ideiglenesen szeretnéd tiltani a mobilnetet, a legegyszerűbb megoldás, ha felteszed a Marketről ingyenesen leszedhető DCSwitch vagy APNdroid nevű programokat, és kapcsolgatható widgetként kirakod a főképernyőre. Léteznek fizetős widgetek is, persze bővített funkcionalitással, mint pl. a SwitchPro Widget.

    - Hogyan tudom beállítani, hogy csak 2G hálózatot használjon a telefon?
    Setting/Wireless&Networks/Mobile networks/Select network alatt tudod megadni, hogy melyik üzemmód legyen engedélyezve.

    - Hogyan tudok gyorsan váltani a 2G és 3G között?
    Létezik erre külön program (widget) a Marketen, 3G kulcsszóra kell rákeresni. Sajnos 2.1-es Android alatt ez a widget csak annyit tesz, hogy bevisz a beállítások közé, tehát nem egy kattintásos a művelet. Ellenben 2.2 (Froyo) alatt ez már egy kattintással módosítható lesz, úgy fog működni, mint bármelyik kapcsoló.

    - Hogy lehet widgetet/ikont kirakni a főképernyőre?
    A képernyőn hosszú nyomást követően felugrik egy lista, ebből lehet választani. Az eltávolításhoz pedig hosszan kell nyomni az ikonra, és lehúzni alulra, ahol pirosra vált.

    - Hogyan tudom zseblámpaként használni a telefont?
    A Marketen a flashlight vagy a torch szavakra rákeresve többféle program is található.

    - Van valami visszajelzés a beérkező üzenetek/elmulasztott események jelzésére?
    Igen, a telefon bal felső részén van LED, ami bizonyos időközönként felvillan, ha esemény van, de ez természetesen kikapcsolható a beállítások között.

    - Elég gyér a gyári kamera szoftver, mit tehetek?
    A Camera 360 nevű alkalmazás letölthető a Marketről, aminek több funkciója van, de sajnos sok beállításhoz ez sem fér hozzá. Minőségi javulást nem feltétlenül hoz, és sajnos eléggé zabálja is az akksit.

    - Hogyan tudok megadni saját hangokat a beállításokban?
    A következő könyvtárakat kell létrehozni a memóriakártyán, és oda bemásolni a hangokat:
    Csengőhang: ringtones
    Értesítőhang: notifications
    Ébresztőhang: alarms
    Ha ezekbe a könyvtárakba helyezed a saját mp3-akat, már látni fogja a telefon is.

    - Ha rácsatlakoztatom gépre a telefont, nem a beállított hangok szólnak. Miért?
    A memóriakártyán lévő fájlokhoz ilyenkor csak a számítógépnek van hozzáférése, a telefonnak nincsen. Tehát ilyenkor az ott tárolt mp3-akat sem tudja lejátszani, így átmenetileg alapértelmezett hangokat használ. Lecsatlakoztatás után automatikusan visszaállítja a rendszer a korábban beállított hangokat.

    - Elfelejt ébreszteni a telefon, mi lehet az oka?
    Ha használsz valamilyen task killert, akkor abban ignore list-re kell tenni az ébresztő programot, különben kilövi az ébresztést is. A másik lehetőség, hogy egész egyszerűen nincs aktiválva az ébresztés.

    - Akkor nem is érdemes task killert használni?
    Erről megoszlanak a vélemények, van aki egyáltalán nem használ, de sokan élnek a lehetőséggel. Mértékkel érdemes használni, nem kell 5 percenként kilőni a programokat, de egy-egy beragadt folyamat kiiktatására jó lehet.

    - Hogyan tudok ékezeteket használni?
    A Setting/Language&keyboard/Input method alatt válaszd ki a Multi-touch beviteli módot. Ezután lehetőséged lesz az ékezetes betűk használatára, ha egy-egy magánhangzóra hosszan nyomsz. Másik megoldás pl. a Marketről az Anysoft Keyboard, ami ingyenes, és van magyar kiosztása is. Ezen kívül léteznek még más, leginkább fizetős megoldások is.

    - Honnan tudok leszedni iGO-t?
    A Nav N GO androidos termékei (iGO My Way és a Motonav) külön nem vásárolhatóak meg, csak úgy lehet hozzájuk jutni, ha a gyártó a telefonhoz megveszi a licenszet, mint pl. Samsung Spica vagy Moto XT720 esetén is történt. Nem hardveres korlátai vannak, hogy nem futhat minden készüléken, hanem a cég üzletpolitikájából adódik, hogy pl. Defyn nem működhet legálisan, hiszen a Motorola nem csomagolta hozzá. Ebből kifolyólag ebben a topikban az iGO beszerzésével kapcsolatos kérdések értelmüket vesztik, mivel wareznak számítanak.

    - Akkor milyen navigációt tudok használni?
    Ha van mobilneted, akkor a gyárilag telepített Google Maps jó lehet egyszerűbb navigációra (sajnos hangos irányítást nem tud, és netről szedi le a térképet), viszont teljes értékű, netet nem igénylő megoldás pl. a Sygic, ami 8e forint környékén beszerezhető.

    - Nem ajánlja fel MotoBlur account létrehozását a telefon, mit tegyek?
    Alapvetően két ROM fordul elő a Defyken: az egyik, amelyikben teljes értékű MotoBlur van, ez van általában a GSM boltos telefonokon, vagy van pl. a T-mobil által is forgalmazott készülékeken található "fél MotoBlur", ahol nincs account létrehozási lehetőség, és az ezzel járó sallang. Az előbbiek 2.21-es verziószámú, Blur_Version szoftverek, az utóbbiak a 2.34-es Moto_Version szoftverek. Ennek ellenőrzését a Setting/About phone menüpontban lehet elvégezni. A Blur-mentes verzió tapasztalatok szerint gyorsabb, és az akkut is jobban kíméli.

    - A telefonkönyben megjelentek a Facebook kontaktok, de nincs szükségem rájuk, mit tegyek?
    Menj a Facebook alkalmazásba, ott a settings menüben a don't sync lehetőséget válaszd, és máris eltűnnek a Facebook ismerősök a telefonkönyvből. A másik lehetőség, hogy a telefonkönyben elrejted a felesleges kontaktokat.

    - Nem tetszik a MotoBlur felület, le tudom cserélni?
    Igen, Marketről több ingyenes homescreen felület is letölthető (pl. ADW Launcher, LauncherPro), ezek általában jobban testreszabhatóak, és akár gyorsabbak is, mint a gyári felület.

    - A Marketen csak ingyenes alkalmazásokat találok, mit tehetek?
    Magyarországon egyelőre nincs fizetős Market támogatás, tehát alaphelyzetben nem lehet vásárolni, és nem is látszanak a fizetős programok. Erre született egy megoldás, mégpedig a Marketről letölthető program, a Market Enabler személyében. Ezt telepítve és elindítva a program hamis SIM kártya adatot küld a Marketen, így láthatóvá válnak a fizetős alkalmazások, és a bankkártya adatok megadása után a vásárlás is lehetséges. A Market Enabler működéséhez rootolt telefon szükséges.

    - Hogyan tudom a QR kódot használni?
    Kell hozzá egy kódolvasó, pl. a Barcode Scanner, ami ingyenesen letölthető a Marketről. A telefon kameráját használva értelmezi a kódot, és automatikusan a linkelt oldalra irányít.

    - Zavarnak a reklámok, mit tudok tenni ellenük?
    Ha rootolt telefonod van, a legegyszerűbb megoldás, ha a Marketről letöltöd az AdFree nevű programot, ez blokkolja a reklámok letöltését. Másik lehetőség, hogy amennyiben semmiféle élő hálózati kapcsolat nincsen, a reklámok nem is tudnak letöltődni a netről.

    - Mi az a rootolás?
    Pongyolán megfogalmazva: a rootolás segít hozzáférni az alapértelmezésben rejtett rendszerfájlokhoz és szolgáltatásokhoz, tulajdonképpen kibővülnek a lehetőségek a használat során.

    - Hogyan tudom rootolni a telefont?
    Innen letölthető a z4root nevű program, ezt egyszerűen a memóriakártyára kell másolni, telepíteni, majd a programot elindítva a permanent root opciót kell választani. Előtte a Setting/Applications/Developement menüben az USB debugging opciót be kell jelölni. Ha végzett, újraindul a telefon, és innentől kezdve beállítható a superuser jogosultság a programoknak (ezeket manuálisan kell engedélyezni, amikor rákérdeznek).

    - És ez nem veszélyes? Vissza tudom állítani a telefont utána, hogy ne maradjon nyoma?
    Nem veszélyes, hiszen te határozod meg, hogy mely program kap superuser jogosultságot. Mint látható, olyan egyszerű a telepítése, mint bármely programnak. Ha el akarod távolítani, mindössze annyi a dolog, hogy a z4root-ban kiválasztod az unroot opciót, majd letörlöd a programot.

    - Szeretném kitörölni a felesleges gyári programokat, hogyan tehetem meg? Miket távolíthatok el?
    A gyári alkalmazáskezelővel erre nincs lehetőség, de rootolt telefonnál pl. letölthető Marketről a Titanium Backup nevű program, amivel le lehet törölni ezeket. Próbálkozásokat követően egy nagyjából lista, hogy mit lehet büntetlenül eltávolítani: [link] Ez csak egy iránymutató lista, ROM-tól is függ, hogy konkrétan mi van a szoftverben, és igényeken/bátorságon is múlik, hogy mi kerül kigyomlálásra.
    Figyelem! Mielőtt belefognál a gyomlálásba, mindenképpen készíts biztonsági másolatot a rendszerről (bővebben a ROM szekció alatt találsz leírást), és készülj fel rá, hogy egy megfontolatlan törlés miatt teljesen megzuhanhat a rendszer. Tehát csak ésszel, megfontoltan, óvatosan törölj!

    - Lehet a CPU-t babrálni?
    Igen, az állítási lehetőségekről Vadafene írt egy összefoglalót: CPU állítgatások

    - Le tudom cserélni a telefon szoftverét?
    A szoftver cseréről, recoveryről, főzött ROM-ról mindent megtalálsz itt

    Ajánlott oldalak:

    DEFY teszt és adatlap
    Keresek egy programot, de nem találom: Androidos alkalmazások topikja
    Új vagyok az Android világában, hogyan induljak el? Andro-id alapozó (segédletek)
    Ha tudni szeretnéd a legfrissebb információkat: XDA-Developers DEFY fórum

    Utolsó módosítás: 2011.01.06.

    [ Szerkesztve ]

  • WonderCSabo

    félisten

    DivX@1.5Mbps.avi, 15 MB, DivX, 480x272, DivX 3 Low 44,1 KHz, 2 csatorna MP3, 1,5MBit/s

    Xvid_720p@3.7Mbps.avi, 69,8 MB, Xvid, 720p, XviD AdvSimple@L5, 48,0 KHz, 2 csatorna MP3, 3,7MBit/s

    BDAV_1080p@8Mbps.m2ts, 130 MB, HD TV, 1080p, AVC High@L4.1, 48,0 KHz, 6 csatorna AC-3, 8,0MBit/s -dxva

    x264_1080p@3.8Mbps.mkv, 39,6 MB, H.264 (MKV), 1080p, AVC Main@L4.0, 44,1 KHz, 2 csatorna AC-3, 3,8MBit/s -dxva

    x264_1080p@9.7Mbps.mkv, 36,3 MB, H.264, (MKV), 1080p, AVC Main@L4.0 48,0 KHz, 2 csatorna AAC, 9,7MBit/s -dxva

    x264_killa_sample.mkv, 96 MB, H.264 (MKV), 1080p, AVC High@L5.1, 48,0 KHz, 6 csatorna AC-3, 33,8MBit/s -dxva

    Quicktime_720p@14Mbps.mov, 186 MB, QuickTime, 720p, AVC Main@L4.1, 48,0 KHz, 2 csatorna PCM, 14,5MBit/s -dxva

    Quicktime_1080p@10Mbps.mov, 101 MB, QuickTime, 1080p, AVC Main@L4.0 48,0 KHz, 2 csatorna AAC, 10,0MBit/s -dxva

    MPEG_1080i@6.5Mbps.ts, 38,2 MB, H.264 (ts), 1080i, AVC High@L4.0, 48,0 KHz, 2 csatorna MPEG2 , 6,6MBit/s

    VC-1_1080p@8Mbps.wmv, 84,5 MB, WMV-HD, 1080p, VC-1 MP@HL, 48,0 KHz, 6 csatorna WMA3, 8,3MBit/s

  • Воланд

    titán

    A topicban tilos a különböző loaderek, activatorok használatával, elérhetőségével kapcsolatos mindenféle hozzászólás! Az ez ellen vétők hat órával kezdődő kitiltásban részesülnek!

    A Microsoft Windows 7. kiadása ami a Windows Server 2003-ra épül.

    Windows XP Mód

    Windows 7 újabb pluszt nyújt: gyári virtualizációs megoldást kapunk hozzá, ez a Windows XP Mód. (Utólag kell letölteni és telepíteni.) A 450 MB-os csomaggal a Windows 7-be egy komplett virtuális XP integrálható, ami az XP-n futó programok 99%-át képes futtatni – a játékokat nem számítva. Az XPM hasznos lehet a vállalatoknak (futnak a régi programok is), de az otthoni felhasználóknak is, akik izolált környezetben próbálgathatják ki a szoftvereket, anélkül, hogy a „normál” gépet veszélybe sodornák. A dolog szépséghibája annyi, hogy az XPM futtatásához 2 GB-t RAM szükségeltetik, viszont a CPU-nak nem kell tudnia a hardveres virtualizációt.
    A Windows Virtual PC és a virtuális Windows XP letölthető innen.

    Kékhalál avagy mit csináljak ha magától újraindul a gép?

    Elsőnek kapcsold ki az automatikus újraindulást kékhalál esetén (Vezérlőpult --> Rendszer --> Rendszervédelem --> Speciális --> Indítás és helyreállítás, itt kattints a Beállításokra --> Automatikus újraindítás elől vedd ki a pipát, majd okézd le). Vagy töltsd le a Nirsoft BlueScreenView programját innen, mellyel megtudod nézni azt a hibát ami miatt újraindult a gép. A lényegi információ a STOP hibakód/bugchek ami valahogy így néz ki STOP 0x000000e9. Itt tudsz a Microsoft tudástárban keresni a hibakódra.

    A Windows 7 nyelvének megváltoztatása

    A Windows 7 Ultimate/Enterprise verziója támogatja a különböző nyelvi file-ok telepítését és használatát. A Windows 7 egyéb verzióiban nem lehet nyelvet váltani a telepítés után. A telepítés előtt megengedett az operációs rendszer nyelvének cseréje, tehát nem illegális. Fontos, hogy csak és kizárólag egy nyelv lehet installálva vagyis amennyiben egy angol verzióban cserélsz nyelvet magyarra figyelni kell, hogy az angol nyelv el legyen távolítva a telepítés előtt. Itt olvashatsz részletes leírást a nyelv cseréjéről.

    Hangproblémák megoldása Creative Sound Blaster kártyáknál

    Ha gondod van a hanggal, legyen az 2.0,5.1,7.1 vagy bármi egyéb akkor itt van a Windows 7-hez való megoldás. Többeknek okozott problémát hogy nem szól a mélynyomó és egyéb gondok, itt találtok leírást, ami szerint belehet állítani rendesen.

    SB Live! series Support Pack
    SB X-Fi Series Support Pack 2.0
    SB P17X Series Support Pack 1.6

    Egyéb hanggal kapcsolatos megoldásokat itt találtok: [link]

    Aki esetleg nem boldogulna a Creative Audigy, és X-Fi driverekkel Windows 7 alatt, az innen is próbálkozhat:

    PAX Driverek - Creative Sound Blaster kártyákhoz. (Audigy, X-Fi..stb.)

    Hungary Theme Pack - Magyarország téma, ingyenesen letölthető innen

    Windows 7 verziók összehasonlítása a Microsoft oldalán megtalálható bővebben

    Windows 7 Enterprise 90 napos próbaverzió letölthető innen

    Előzmény:
    Windows 7 Archívum I.

    [ Szerkesztve ]

    "Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

  • RootRulez

    félisten

    ═════════════════════════════════════════

  • WonderCSabo

    félisten

    // ==UserScript==
    // @name Youtube Embed HD
    // @version 1.4
    // @namespace Youtube
    // @include *
    // ==/UserScript==

    trim = function(str) {
    return str.replace(/^\s\s*/, '').replace(/\s\s*$/, '');
    }

    var YTEmbedHD = {
    //Array of youtube embedded videos
    ytEmbeds : new Array(),
    //Searches the page for youtube players
    findPlayers : function() {
    var embeds = document.body.getElementsByTagName("embed");
    for(i in embeds) {
    var em = embeds[i];
    if(em != null && em.src != null && em.src.indexOf("youtube") > -1) {
    YTEmbedHD.ytEmbeds.push(em);
    }
    }
    var objects = document.body.getElementsByTagName("object");
    for(i in objects) {
    var ob = objects[i];
    if(ob != null && ob.innerHTML != null && ob.innerHTML.indexOf("embed") == -1 && ob.innerHTML.indexOf("youtube") > -1) {
    YTEmbedHD.ytEmbeds.push(ob);
    }
    }
    //If we have youtube elements, run the script!
    if(YTEmbedHD.ytEmbeds.length > 0) {
    YTEmbedHD.run();
    }
    },
    //Loads the required SWFObject
    run : function() {
    var waitForLibs, loadLibary;

    //Wait for libraries to load then call the libLoaded function
    waitForLibs = function() {
    if (typeof unsafeWindow.swfobject == 'undefined') {
    window.setTimeout(waitForLibs, 100);
    } else {
    YTEmbedHD.libLoaded();
    }
    }
    //Add a javascript libary to the page
    loadLibary = function(url, fn) {
    var head = document.getElementsByTagName('head')[0] || document.documentElement;
    var script = document.createElement('script');
    script.src = url;
    script.type = 'text/javascript';
    script.async = true;
    head.insertBefore(script, head.firstChild);
    if (typeof fn == 'function') {
    fn();
    }
    }
    //Check if the libary is already loaded on page
    if (typeof unsafeWindow.swfobject == 'undefined')
    loadLibary('http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/swfobject/2.2/swfobject_src.js', waitForLibs);
    else
    waitForLibs();
    },
    //Write a script element to the page
    addScript : function(str, fn) {
    var head = document.getElementsByTagName('head')[0] || document.documentElement;
    var script = document.createElement('script');
    script.type = 'text/javascript';
    script.innerHTML = str + "\n" + fn;
    head.insertBefore(script, head.firstChild);
    },
    //Called after the SWFObj lib has loaded
    libLoaded : function() {
    YTEmbedHD.swfobject = unsafeWindow.swfobject;
    //Function that is called when the youtube player has been replaced sucessfully
    function onYouTubePlayerReady() {
    //Get the current player and add the correct onstatechange event hander for it
    var yt = document.getElementById("ytPlayer" + YTEmbedHD.cID);
    yt.addEventListener("onStateChange", "onStateChange" + YTEmbedHD.cID);
    if(YTEmbedHD.cID == YTEmbedHD.ytEmbeds.length-1) {
    //alert("COMPLETED")
    } else {
    //alert("NEXT")
    YTEmbedHD.cID++;
    YTEmbedHD.replacePlayer();
    }
    }

    //Write this object to the page and the ready function
    YTEmbedHD.addScript("var YTEmbedHD = {}; var YT_EMBED_QUALTIY = '" + GM_getValue("qualityOrder", "1080p,720p,480p,360p,small") + "'", onYouTubePlayerReady);
    unsafeWindow.YTEmbedHD = YTEmbedHD;
    YTEmbedHD.cID = 0;
    //Start replacing players on the page
    YTEmbedHD.replacePlayer();
    },
    //Replaces the current embed element with a SWFObject to use the YoutubeAPI
    replacePlayer : function() {
    var embed = YTEmbedHD.ytEmbeds[YTEmbedHD.cID];
    var src = embed.src;
    if (src == null)
    {
    var params = embed.getElementsByTagName("param");
    for (var n = 0; n < params.length; n++)
    {
    var param = params[n];
    if (param.name == "src" || param.name == "movie")
    {
    src = param.value;
    break;
    }
    }
    }

    if (src == null)
    return;




    var ytDiv = document.createElement("div");

    var _w, _h;
    _h = embed.clientHeight;
    _w = embed.clientWidth;
    if(_w == "" || _w <= "0") _w = embed.parentNode.clientWidth;
    if(_h == "" || _h <= "0") _w = embed.parentNode.clientHeight;

    ytDiv.id = "ytDiv" + YTEmbedHD.cID;
    ytDiv.style.width = _w + "px";
    ytDiv.style.height = _h + "px";
    var embedToReplace = embed.tagName == "EMBED" ? embed.parentNode : embed;
    embedToReplace.parentNode.replaceChild(ytDiv, embedToReplace);

    //Ugh crazy thing to select the quality in the order the user specified-
    //needs re coding, like most of this. Ill do it at some point.
    function selectQuality(q) {
    var p = 0;
    var f = false;
    var pref = YT_EMBED_QUALTIY.split(",");
    for(px in pref) {
    if(pref[px] == "1080p")
    pref[px] = "hd1080";
    else if(pref[px] == "720p")
    pref[px] = "hd720"
    else if(pref[px] == "480p")
    pref[px] = "large"
    else if(pref[px] == "360p")
    pref[px] = "medium"
    }
    var find = function() {
    for(j in q) {
    if(q[j] == pref[p]) {
    f = true;
    p = j;
    break;
    }
    }
    };
    for(c = 0; c < pref.length; c++) {
    find();
    if(f == true) {
    break;
    }
    p++;
    };
    return q[p];
    }

    //Create a onStateChange function for this specific player
    YTEmbedHD.addScript(
    "var qualitySet" + YTEmbedHD.cID + " = false;" +
    "\nfunction onStateChange" + YTEmbedHD.cID + "(newState) {" +
    "\n if(qualitySet" + YTEmbedHD.cID + "==false) {" +
    "\n var yt = document.getElementById('ytPlayer" + YTEmbedHD.cID + "');" +
    "\n var q = yt.getAvailableQualityLevels();" +
    "\n var sq = ''" +
    "\n for(j in q) {" +
    "\n sq = q[j]; break;" +
    "\n }" +
    "\n if(sq != '' && qualitySet" + YTEmbedHD.cID + "==false) {" +
    "\n qualitySet" + YTEmbedHD.cID + "=true;" +
    "\n yt.setPlaybackQuality(selectQuality(q));" +
    "\n }" +
    "\n }" +
    "\n}", selectQuality);
    var params = { allowScriptAccess: "always", wmode: "transparent", allowFullScreen: "true" };
    var atts = { id: "ytPlayer" + YTEmbedHD.cID };
    //Embed the video player
    YTEmbedHD.swfobject.embedSWF(src + "&enablejsapi=1&playerapiid=ytplayer", ytDiv.id, _w, _h, "8", null, null, params, atts);
    }
    }

    createStuff = function() {
    var fill = document.createElement("div");
    fill.setAttribute("style", "position: fixed; top: 0; width: 100%; height: 100%; z-index: 2147483645; background: black; opacity: 0.6; cursor: pointer");

    var cel = function(p, elm) {
    var el = document.createElement(elm);
    p.appendChild(el);
    return el;
    }

    var addCSS = function(text) {
    var head = document.getElementsByTagName('head')[0] || document.documentElement;
    var css = document.createElement('style');
    css.type = 'text/css';
    css.innerHTML = text;
    head.insertBefore(css, head.firstChild);
    }

    var settings = document.createElement("div");
    settings.setAttribute("style", "width: 250px; border: 2px solid white;z-index: 2147483646; position: fixed; top: 0; margin-top: 100px; left: 50%;" +
    "margin-left: -150px; background: #333; -moz-border-radius: 10px; font-size: 11px; color: white; padding: 10px; font-family: Arial;" +
    "line-height: 13px;");
    var head = cel(settings, "h1");
    head.setAttribute("style", "font-size: 15px; color: white; font-family: Arial; margin: 0; padding: 5px; border: 0; border-bottom: 1px solid white; margin-bottom: 10px;");
    head.appendChild(document.createTextNode("Youtube Embed HD Settings"));
    settings.appendChild(head);

    var ctn = function(elem, text) {
    elem.appendChild(document.createTextNode(text));
    }
    ctn(settings, "Default video quality (Enter in order you wish them to be selected");

    addCSS("#ytEmbedHDList { padding: 10px; }" +
    "#ytEmbedHDList > div { border:1px solid white; padding: 3px; margin: 2px; width: 70px; float: left; clear: left;}" +
    "#ytEmbedHDList input {float: left; width: 20px; border: 1px solid white; margin-top: 2px; font-size: 11px; padding: 3px; color: white; background: #666}");


    var order = GM_getValue("qualityOrder", "1080p,720p,480p,360p,small").split(",");
    var items = [];
    var list = cel(settings, "div");
    list.id = "ytEmbedHDList";

    for(m=0;m<order.length;) {
    ctn(cel(list, "div"), order[m]);
    items[m] = cel(list, "input")
    items[m].id = order[m];
    items[m].value = ++m;
    }

    var sx = cel(settings, "br");
    var sbmt = cel(settings, "input");
    sbmt.type = "button";
    sbmt.value = "Save";
    sbmt.setAttribute("style", "margin: 20px auto 0 auto; display: block;");

    var span = null;

    sbmt.addEventListener("click", function() {
    var ord = []
    for(i in items)
    ord[items[i].value-1] = items[i].id;
    var err = false;
    for(i=0;i < items.length; i++) {
    if(ord[i]==null) {
    err = true;
    break;
    }
    }
    if(err && span == null) {
    cel(settings, "br");
    span = cel(settings, "span");
    span.style.color = "yellow";
    span.style.marginLeft = "25px";
    span.appendChild(document.createTextNode("Error invalid input"));
    } else {
    m = "";
    for(i = 0; i < 4; i++) {
    m += trim(ord[i]) + ",";
    }
    m += trim(ord[4]);
    GM_setValue("qualityOrder", m);
    YTEmbedHD.addScript("YT_EMBED_QUALTIY = '" + m + "'");
    fill.parentNode.removeChild(fill);
    settings.parentNode.removeChild(settings);
    }
    }, false);

    fill.addEventListener("click", function() {
    fill.parentNode.removeChild(fill);
    settings.parentNode.removeChild(settings);
    }, false);
    document.body.appendChild(fill);
    document.body.appendChild(settings);
    settings.focus();
    }
    GM_registerMenuCommand("Set playback quality settings", createStuff);
    setTimeout(YTEmbedHD.findPlayers, 500);

  • Wyll

    őstag

    ok

    [ Szerkesztve ]

    Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll

  • ABE

    őstag

    Motorola DEFY - gyakran ismételt kérdések, hasznos információk
    Olvasd el ezt a hozzászólást, mielőtt kérdeznél!

    Mielőtt belecsapnánk a lecsóba: a Defy egy Android rendszerű okostelefon, ennek megfelelően kis beletanulást igényel, ha minden funkcióját ki akarod használni, és a saját ízlésednek megfelelően szeretnéd testreszabni. Ennek első lépése, hogy elolvasod a használati útmutatót, illetve végigböngészed a telefon beállítási lehetőségeit és opcióit. Hidd el, sokkal hamarabb és sokkal több kérdésedre kapsz választ, ha foglalkozol egy kicsit a telefonnal, és nem a fórumba rohansz egyből minden egyes apró problémával.

    A topikban elég sok tapasztalat összegyűlt a több ezer hozzászólás alatt, sok kérdésre érkezett válasz, ezekből egy esszencia van kigyűjtve a következő sorokban. Ha valamit nem találsz benne, először használd a fórum keresőjét, ez sokszor hamarabb vezet eredményre, mintha kérdeznél. Fórumtársaidat is megtiszteled azzal, ha nem kell sokadszorra is ugyanazokat a kérdéseket megválaszolniuk. Ha mégis van megválaszolatlan kérdésed, szeretettel várunk, de a problémáddal kapcsolatban ne privátban keresd meg a tagokat, hiszen azért van a topic, hogy ott gyűljön a tudásanyag.

    - Ezt vegyem, vagy másik telefont válasszak?
    Neked kell eldöntened, hogy mi a lényeges számodra, a tesztben megtalálhatóak a fontosabb tulajdonságok. Ami kiemeli a többi telefon közül, az egyrészt a sokat hangoztatott strapafon mivolta, tehát pornak, ütésnek, karcolásnak, víznek, strapálásnak jobban ellenáll. Másrészt pedig a telefon súlyát és méreteit tekintve nagyon kellemes adottságokkal rendelkezik, nem túl nagy, nem túl kicsi, kényelmes használni és hordani.

    - Milyen színekben létezik a telefon?
    Van tisztán fekete verzió, illetve a fehér. Ez utóbbinál a telefon közepe fehér csak, a többi része fekete.

    - Hol érdemes megvenni a telefont?
    Az árak folyamatosan változnak, ezért érdemes böngészni a netet a legjobb ajánlat után.

    - Szolgáltatónál tényleg függetlenül kapom a telefont?
    Olyan visszajelzések érkeztek a fórumba, miszerint mind a T-Mobile-os, mind a Vodafone-os készülék elfogadja bármely szolgáltató kártyáit, tehát függetlenek. Ugyanakkor ez még nem garancia arra, hogy te is függetlenként fogod megkapni, hiszen változnak a készletek, elképzelhető, hogy idővel SIM lockot kapnak az újabb szállítmányból származó készülékek.

    - Eltérnek valamiben a szolgáltatós telefonok?
    A visszajelzések szerint sem külsőleg, sem a szoftvert tekintve nem különböznek.

    - Ha mégis függő telefont kapok, hogyan tudom függetleníteni?
    A szolgáltatótól tudsz vásárolni függetlenítő kódot. Illegális megoldásokról nem beszélünk ezen a fórumon.

    - Milyen garancia jár a telefonhoz?
    Több lehetőség is van:
    - Motokeres (HU) gyári 2 év garancia
    - GSM boltos (EU) garancia: általában 1 év teljeskörű garanciát jelent a bolt saját szervizében, ehhez néha hozzácsapnak plusz 1 év szoftver garanciát
    - szolgáltatói garancia: 1 vagy 2 év garancia (nem teljesen tisztázott...)
    A pontos garanciális feltételeknek minden esetben ajánlott utánakérdezni vásárlás előtt.

    - Van magyar nyelv a telefonon, vagy fel lehet tenni?
    Nem érhető el magyar nyelv a telefonra, sem hivatalosan, sem házilag. Egyelőre még nem tudni biztosat, de esetleg elképzelhető, hogy a 2.2-es frissítés során bele fog kerülni a magyar nyelv támogatása. Hogy mekkora az esélye? 50-50% - Vagy lesz, vagy nem…

    - Hol találok magyar nyelvű használati utasítás?
    Innen letölthető

    - Mi az a hangszóró hiba?
    A lényeg, hogy egy hibásan megtervezett forrasztás miatt a hangszóró (amelyik a fülednél van) elnémulhat, és csak headsetről vagy kihangosítva lehet hallani a másik felet. Ez a hiba az eddigi információk alapján a korai gyártású (október-novemberi) Defyknél fordul elő. Egyik okozója lehet a gyakori fülhallgató bedugás/kihúzás, de ettől függetlenül is előjöhet a hiba, akár pár nap után is. A problémára már van megoldás, módosítottak a konstrukción, bár nem tudjuk, hogy mikori gyártástól él ez a módosítás. Meghibásodás esetén ingyen javítják a garanciális telefont.
    Elképzelhető egy másik ok is a hangszóró elhalkulására, erre itt találsz tippet: Hangszóró eltömődés

    - Hogyan tudom megnézni, hogy mikori gyártású a telefon, és milyen piacra készült?
    Itt egy angol nyelvű leírás az értelmezéshez: [link] A lényeg, hogy az akku alatt található egy azonosító (olyasmit kell keresni, amire példát mutatnak a linken), ebből az azonosítóból az 5. és 6. jegy mutatja meg a gyártási évet és hónapot. A szoftver típusát a Settings/About phone menüpont alatt láthatod. A telefonod állapotáról megtudhatsz még hasznos infókat, ha a tárcsázóba beütöd a *#*#4636#*#* kódot.

    - Nyöszörög a hátlap, ez egyedi hiba?
    Nem egyedi hiba, gyakorlatilag mindenki találkozik ezzel, hogy nyomás hatására a hátlap közepe/alja nyöszörög, bár mindennapi használatban nem mondható zavarónak. Ez részben a rögzítő mechanika miatt jelentkezik, részben azért, mert a hátlap és az akku között van egy hézag. Javít a helyzeten, ha az akku és a hátlap közé raksz valamit, ami kicsit kitámasztja a hátlapot.

    - Mindennek ellenáll a telefon?
    Nem, ez is ugyanúgy kophat, karcolódhat, csak nehezebb megrongálni/tönkretenni, mint egy átlagos telefont. És igen, tényleg vízálló.

    - Mennyit bír az akku?
    Használati módtól és beállításoktól függ. Nagyon durva használattal akár pár óra alatt is le lehet meríteni (sok 3D-s játék / GPS / kamerázás), de erős használattal alapvetően kibír egy napot a telefon. Ha nincs gyötörve nagyon, 2-3 napos üzemidő is elképzelhető. Érintőkijelzős okostelefonok között ez korrekt értéknek mondható.

    - Melyik Android verzió fut a telefonon? Milyen frissítések fognak érkezni?
    Egyelőre csak a 2.1-es érhető el hivatalosan Európában, Kínában viszont már 2.2-vel árulják. A Motorola az európai piacra 2011. második negyedévére ígéri a hivatalos 2.2-t (Froyo), de a 2.3-ról (Gingerbread) nincs hír.
    Ha érdekel, mi az aktuális helyzet a módosított (főzött) 2.1-es ROM-ok, vagy pl. a kínai 2.2-es ROM ügyében, itt tudsz tájékozódni: XDA fórum (angol nyelvű)

    - Érdemes felszenvedni a kínai 2.2-es ROM-ot?
    Habár van benne angol nyelv is, egyelőre nem ajánlott, mert még nem tökéletes. A rootolt verziónál nem működik a kamera, illetve térerő problémák adódnak, a nem rootolt verzió viszont eléggé lassú, és nem lehet kitörölni belőle a rengeteg Kína-specifikus programot. Amint változás lesz ezen a téren, és a mindennapi használatra is alkalmas 2.2 elérhető lesz, be fog kerülni ebbe a hozzászólásba.

    - Mi az a MotoBlur?
    Itt található róla egy angol nyelvű tájékoztató: [link] A MotoBlur alapvetően két részből áll: egyrészt jelenti a Motorola saját homescreen felületét, másrészt például olyan szolgáltatásokat, hogy a MotoBlur accounton keresztül pl. a Facebook profilt össze lehet hangolni a telefonkönyvvel.

    - Nem ajánlja fel MotoBlur account létrehozását a telefon, mit tegyek?
    Alapvetően két ROM fordul elő a Defyken: az egyik, amelyikben teljes értékű MotoBlur van, ez van általában a GSM boltos telefonokon. A másik pl. a T-mobile és a Vodafone által is forgalmazott készülékeken található szoftver, amit mi "fél MotoBlur" vagy "Blur-mentes" verziónak nevezünk. Itt nincsen account létrehozási lehetőség, és az ezzel járó sallang, csak a Motorola felület. Az előbbiek 2.21-es verziószámú, Blur_Version szoftverek, az utóbbiak a 2.34-es Moto_Version szoftverek. Ennek ellenőrzését a Setting/About phone menüpontban lehet elvégezni. A Blur-mentes verzió tapasztalatok szerint gyorsabb, és az akkut is jobban kíméli.

    - A telefonkönyben megjelentek a Facebook kontaktok, de nincs szükségem rájuk, mit tegyek?
    Menj a Facebook alkalmazásba, ott a settings menüben a don’t sync lehetőséget válaszd, és máris eltűnnek a Facebook ismerősök a telefonkönyvből. A másik lehetőség, hogy a telefonkönyvben elrejted a felesleges kontaktokat.

    - Nem tetszik a MotoBlur felület, le tudom cserélni?
    Igen, Marketről több ingyenes homescreen felület is letölthető (pl. ADW Launcher, LauncherPro), ezek általában jobban testreszabhatóak, és akár gyorsabbak is, mint a gyári felület.

    - Igaz, hogy a telefon egyből felmászik a mobilnetre?
    Ha aktiváltad a Google accountodat, akkor igen, mert egyből megkezdi a szinkronizációt. Ha ezt szeretnéd elkerülni, első indításkor még ne jelentkezz be, hanem tiltsd le a mobilnetet, vagy csatlakozz WiFi hálózatra. Amikor WiFi-re kapcsolódik a telefon, automatikusan azt a hálózatot használja, és nem a mobilnetet. Mindazonáltal melegen ajánlott valamilyen net elérést biztosítani a telefonnak, hiszen úgy lehet igazán kihasználni a tudását.

    - Hogyan tudom letiltani a mobilnetet?
    Amennyiben abszolút nem szeretnéd, hogy legyen mobilnet a telefonodon, a következő lehetőségeid vannak:
    - Settings/Wireless&Networks/Mobile networks/Access point alatt a hozzáférési pontokat ki lehet törölni, vagy át lehet írni hibásra az adatokat.
    - Setting/Data manager/Data delivery alatt vedd ki a pipát az All mobile data elől

    Ha csak ideiglenesen szeretnéd tiltani a mobilnetet, a legegyszerűbb megoldás, ha felteszed a Marketről ingyenesen leszedhető DCSwitch vagy APNdroid nevű programokat, és kapcsolgatható widgetként kirakod a főképernyőre. Léteznek fizetős megoldások is, persze bővített funkcionalitással, mint pl. a SwitchPro Widget.

    - Be lehet állítani, hogy csak 2G hálózatot használjon a telefon?
    Igen, a Setting/Wireless&Networks/Mobile networks/Select network alatt tudod megadni, hogy melyik üzemmód legyen engedélyezve.

    - És hogyan tudok gyorsan váltani a 2G és 3G között?
    Létezik erre külön program (widget) a Marketen, a 2G vagy 3G kulcsszóra kell rákeresni. Sajnos androidos korlátozás miatt az ilyen widgetek csak annyit tesznek, hogy bevisznek a beállítások közé, tehát nem egy kattintásos a művelet a váltás.

    - Honnét tudok programokat letölteni?
    A Marketen rengeteg program van, köztük van pár magyar is, de alapvetően angolul érdemes keresni. A Market használatához szükség van egy Google accountra, ha van Gmail-es címed, akkor az már accountnak minősül. Ha még nem vagy regisztrálva, akkor a telefon felajánlja a regisztrációt.
    Egyéb (értsd: warez) beszerzési források emlegetése nem a topikba való.

    - A Marketen csak ingyenes alkalmazásokat találok, mit tehetek?
    Magyarországon egyelőre nincs fizetős Market támogatás, tehát alaphelyzetben nem lehet vásárolni, és nem is látszanak a fizetős programok. Erre született egy megoldás, mégpedig a Marketről letölthető program, a Market Enabler személyében. Ezt telepítve és elindítva a program hamis SIM kártya adatot küld a Marketen, így láthatóvá válnak a fizetős alkalmazások, és a bankkártya adatok megadása után a vásárlás is lehetséges. A Market Enabler működéséhez rootolt telefon szükséges.

    - Hogyan tudom átmásolni a névjegyeket?
    SIM kártyáról való másoláshoz van a menüben a SIM Manager, ott tudod importálni a névjegyeket. Ha korábban Androidos rendszert használtál, akkor a Google accountodhoz automatikusan hozzászinkronizálja a neveket. Amennyiben másik rendszerről térsz át, ez a program ajánlott: Google Sync

    - Miként tudok widgetet/ikont kirakni a főképernyőre?
    A képernyőn hosszú nyomást követően felugrik egy lista, ebből lehet választani. Az eltávolításhoz pedig hosszan kell nyomni az ikonra, és lehúzni alulra, ahol pirosra vált.

    - Nem akar csatlakozni a számítógéphez a telefon, mit tegyek?
    Amikor rákötöd a gépre a telefont, megjelenik felül az értesítési sávon egy figyelmeztetés, a kis sávot le kell húzni, és ott ki tudod választani, hogy milyen módban szeretnéd létrehozni a kapcsolatot.

    - Van valami visszajelzés a beérkező üzenetek/elmulasztott események jelzésére?
    Igen, a telefon bal felső részén van LED, ami bizonyos időközönként felvillan, ha esemény van, de ez természetesen kikapcsolható a beállítások között.

    - Hogyan tudom feloldani a billentyűzárat?
    A bekapcsoló gomb rövid megnyomásával előjön egy csúszka, azt kell elhúzni, és ismét aktív lesz a képernyő. A lezárási időt a Settings/Sound&display/Screen timeout menüpont alatt tudod megadni. Ha szeretnéd, hogy a hangerőszabályzó gombbal fel tudd éleszteni a telefont, akkor a Marketről a No Lock nevű programot szedd le.

    - Hogyan tudok váltani a programok között?
    A home gombot (balról a második érintőgomb) hosszan megnyomva felugrik egy lista a legutóbb futtatott programokról.

    - Lehet zseblámpaként használni a telefont?
    A Marketen a flashlight vagy a torch szavakra rákeresve többféle program is található.

    - Elég gyér a gyári kamera szoftver, mit tehetek?
    A Camera 360 nevű alkalmazás letölthető a Marketről, aminek több funkciója van, de sajnos sok beállításhoz ez sem fér hozzá. Minőségi javulást nem feltétlenül hoz, és sajnos eléggé zabálja is az akksit.

    - Tényleg csak VGA felbontásban rögzít a kamera?
    Igen, állítólag hardveres korlátai vannak a 720p felvételnek, így nem érdemes azzal kalkulálni, hogy Froyo alatt fejlődés lesz (a kínai 2.2-es ROM-ban sincs ilyen téren változás).

    - Le tud játszani a telefon DivX-et?
    Igen, erre képes pl. a RockPlayer (van több alternatíva is), ami még a 720p-s videókat is bírja, ha engedélyezve van a programban a hardveres gyorsítás.

    - Mennyire erős a telefon, szépen futnak rajta a játékok?
    Eddig nem érkezett visszajelzés lassúsággal kapcsolatban, pl. Angry Birds, Asphalt 5 szépen futnak, és nem sikerült még olyanba belefutni, hogy valamivel ne birkózott volna meg. Itt egy kis összehasonlítás: Quadrant eredmények

    - Hogyan tudok megadni saját hangokat a beállításokban?
    A következő könyvtárakat kell létrehozni a memóriakártyán, és oda bemásolni a hangokat:
    Csengőhang: ringtones
    Értesítőhang: notifications
    Ébresztőhang: alarms
    Ha ezekbe a könyvtárakba helyezed a saját mp3-akat, már látni fogja a telefon is.

    - Ha rácsatlakoztatom gépre a telefont, nem a beállított hangok szólnak. Miért?
    A memóriakártyán lévő fájlokhoz ilyenkor csak a számítógépnek van hozzáférése, a telefonnak nincsen. Tehát ilyenkor az ott tárolt mp3-akat sem tudja lejátszani, így átmenetileg alapértelmezett hangokat használ. Lecsatlakoztatás után automatikusan visszaállítja a rendszer a korábban beállított hangokat.

    - Elfelejt ébreszteni a telefon, mi lehet az oka?
    Ha használsz valamilyen task killert, akkor abban ignore list-re kell tenni az ébresztő programot, különben kilövi az ébresztést is. A másik lehetőség, hogy egész egyszerűen nincs aktiválva az ébresztés.

    - Akkor nem is érdemes task killert használni?
    Erről megoszlanak a vélemények, van aki egyáltalán nem használ, de sokan élnek a lehetőséggel. Mértékkel érdemes használni, nem kell 5 percenként kilőni a programokat, de egy-egy beragadt folyamat kiiktatására jó lehet.

    - Hogyan tudok ékezeteket használni?
    A Setting/Language&keyboard/Input method alatt válaszd ki a Multi-touch beviteli módot. Ezután lehetőséged lesz az ékezetes betűk használatára, ha egy-egy magánhangzóra hosszan nyomsz. Másik megoldás pl. a Marketről az Anysoft Keyboard, ami ingyenes, és van magyar kiosztása is. Ezen kívül léteznek még más, leginkább fizetős megoldások is.

    - Honnan tudok leszedni iGO-t?
    A Nav N GO androidos termékei (iGO My Way és a Motonav) külön nem vásárolhatóak meg, csak úgy lehet hozzájuk jutni, ha a gyártó a telefonhoz megveszi a licenszet, mint pl. a Samsung Galaxy Spica, vagy a Motorola XT720 esetén is történt. Nem hardveres korlátai vannak, hogy nem futhat minden készüléken, hanem a cég üzletpolitikájából adódik, hogy pl. Defyn használni nem legális, hiszen a Motorola nem csomagolta hozzá. Ebből kifolyólag ebben a topikban az iGO beszerzésével kapcsolatos kérdések értelmüket vesztik, mivel wareznak számítanak.

    - Akkor milyen navigációt tudok használni?
    Ha van mobilneted, akkor a gyárilag telepített Google Maps jó lehet egyszerűbb navigációra (sajnos hangos irányítást nem tud, és netről szedi le a térképet). Teljes értékű, netet nem igénylő megoldás pl. a Sygic, ami 8e forint környékén beszerezhető, de ezen kívül is léteznek alternatívák (Google a barátod).

    - Hogyan tudom a QR kódot használni?
    Kell hozzá egy kódolvasó, pl. a Barcode Scanner, ami ingyenesen letölthető a Marketről. A telefon kameráját használva értelmezi a kódot, és automatikusan a linkelt oldalra irányít.

    - Nem működik a flash, miért?
    Flash támogatás csak 2.2-es rendszertől lesz. Addig is fél megoldás gyanánt meg lehet próbálkozni a Skyfire nevű böngészővel, ami képes lejátszani némely weboldalakon a videókat.

    - Zavarnak a reklámok, mit tudok tenni ellenük?
    Ha rootolt telefonod van, a legegyszerűbb megoldás, ha a Marketről letöltöd az AdFree nevű programot, ez blokkolja a reklámok letöltését. Másik lehetőség, hogy amennyiben semmiféle élő hálózati kapcsolat nincsen, a reklámok nem is tudnak letöltődni a netről.

    - Mi az a rootolás?
    Pongyolán megfogalmazva: a rootolás segít hozzáférni az alapértelmezésben rejtett rendszerfájlokhoz és szolgáltatásokhoz, tulajdonképpen kibővülnek a lehetőségek a használat során.

    - Hogyan tudom rootolni a telefont?
    Innen letölthető a z4root nevű program, ezt egyszerűen a memóriakártyára kell másolni, telepíteni, majd a programot elindítva a permanent root opciót kell választani. Előtte a Setting/Applications/Developement menüben az USB debugging opciót be kell jelölni. Ha végzett, újraindul a telefon, és innentől kezdve beállítható a superuser jogosultság a programoknak (ezeket manuálisan kell engedélyezni, amikor rákérdeznek).

    - És ez nem veszélyes? Vissza tudom állítani a telefont utána, hogy ne maradjon nyoma?
    Nem veszélyes, hiszen te határozod meg, hogy mely program kap superuser jogosultságot. Mint látható, olyan egyszerű a telepítése, mint bármely programnak. Ha el akarod távolítani, mindössze annyi a dolog, hogy a z4root-ban kiválasztod az unroot opciót, majd letörlöd a programot.

    - Szeretném kitörölni a felesleges gyári programokat, hogyan tehetem meg? Miket távolíthatok el?
    A gyári alkalmazáskezelővel erre nincs lehetőség, de rootolt telefonnál pl. letölthető Marketről a Titanium Backup nevű program, amivel le lehet törölni ezeket. Próbálkozásokat követően egy nagyjából lista, hogy mit lehet büntetlenül eltávolítani: [link] Ez csak egy iránymutató lista, ROM-tól is függ, hogy konkrétan mi van a szoftverben, és igényeken/bátorságon is múlik, hogy mi kerül kigyomlálásra.
    Figyelem! Mielőtt belefognál a gyomlálásba, mindenképpen készíts biztonsági másolatot a rendszerről (bővebben a ROM szekció alatt találsz leírást), és készülj fel rá, hogy egy megfontolatlan törlés miatt teljesen megzuhanhat a rendszer. Tehát csak ésszel, megfontoltan, óvatosan törölj!

    - Szeretném lementeni a telepített programok mentéseit, hogyan tehetem meg?
    Erre szintén a Titanium Backup a megoldás, a memóriakártyára elmenti a programok telepítőjét és az adatokat is, így később könnyen visszaállíthatóak. Ha nem rootolt a telefonod, akkor a Marketről szintén letölthető az Appmonster nevű program ajánlható, ez ugyan csak a programok .apk telepítőfájljait menti ki, de így később manuálisan is telepíthetőek a Marketről letöltött szoftverek.

    - Lehet a CPU-t babrálni?
    Igen, az állítási lehetőségekről Vadafene írt egy összefoglalót: CPU állítgatások
    Kiegészítés: SetVsel - Overclocking/Undervolting Helper és egy jótanács

    - Hogyan tudom megmérni, hogy gyorsult-e a telefonom?
    A Marketről letölthető Quadrant és Linpack tesztprogramokkal. Quadrantban általában az első mérés valamivel alacsonyabb eredményt ad, így "egy mérés nem mérés" alapon, 3-4 egymás utáni futtatás javasolt.

    - Le tudom cserélni a telefon szoftverét?
    Itt mindent megtalálsz a szoftver cseréről, recoveryről, főzött ROM-ról

    Ajánlott oldalak:

    DEFY teszt és adatlap
    Keresek egy alkalmazást, melyik program az, amelyik…? Androidos alkalmazások topikja
    Új vagyok az Android világában, hogyan induljak el? Andro-id alapozó (segédletek)
    Ha tudni szeretnéd a legfrissebb információkat: XDA-Developers DEFY fórum

    Utolsó módosítás: 2011.01.08.
    A tévedés joga fenntartva

    [ Szerkesztve ]

  • Saccco

    nagyúr

    ZTE Blade
    Pengeélen táncolva

    Rövid leírás:
    600 MHzes Qualcomm MSM7227 processzor (Többek között ez található az SE x10 miniben, LG Optimusban, HTC Legendben SE X8ban, stb.)
    512 MB RAM / 512 MB ROM
    3.5"-os kapacitív a kijelző, mely 480*800-as felbontású TFT.
    3.2 MP-es AF-es kamerával bír.
    Wifi, GPS, Bluetooth, Gyorsulásmérő.

    Gyakran Ismételt Kérdések
    FAQ / GYÍK

    Fontos!
    Aki életében most vett először androidos telefont, tegyen meg annyit a fórumozók és a saját lelki nyugságáért, hogy végignyomkodja a beállítások menüpontot a telefonban! Sok kérdésre magától is megtalálja az ember a választ. Természetesen ha nem megy azért van a fórum szívesen segítünk (azt hiszem nem csak a magam nevében mondhatom ezt).

    Fontos 2!
    A topic kezd hatalmas méreteket ölteni. Ám fent a sarokban van egy keresés ablakocska. Kérek mindenkit próbálja használni. Sok-sok információ fellelhető vele. Természetesen szívesen segítünk, ha nincs válasz.

    Milyen kijelző van a telefonban TFT/OLED ?
    A magyar T-Mobile által árult ZTE Blade, kizárólag TFT kijelzővel kerül forgalomba. OLEDes változat leginkább csak Angliában az Orange-nál kapható, illetve volt kapható mostanra ott is inkább TFT-s kapnak az emberek.

    Mennyi RAM/ROM van a készülékben?
    Minden ZTE Blade 512RAM illetve 512ROMmal hagyja el a gyártósorokat. Amelyiknél a Menü -> Feladatkezelő -> Errőforrás fül –nél nem 414 látható azt az eszközt frissítetni kell mivel szoftveresen korlátozva van. A frissítést bármely T-pontban garanciában elvégzik.
    Keresési kulcsszó: csodazip

    Pixelhiba?
    Többen jelezték, hogy találkoztak pixelhibával. Sajnos jellemző hiba, sok készülék szenved tőle. Viszont többnyire nem is látszanak, illetve csak a fórumban wc-tesztként elhíresült módszerrel vehetők észre. Sok pixelhiba mentes készülék is van.

    Mi az a „gradiens hiba”?
    A kijelző valamely szürke árnyalatot kékesen jelenít meg. Szoftveres hibáról van szó. A probléma megoldása egy frissítés, melyet garanciában elvégeznek bármely T-pontban.
    Keresési kulcsszó: csodazip

    Hátlap lötyögés:
    Az 512esek esetében többen tapasztalták, hogy a hangszóró oldalán lötyög a hátlap. A megoldás egyszerű kicsit erősebben kell összenyomni ezen a ponton, hogy a kis kampó beakadjon a helyére és a probléma meg is szűnik.

    Lehet-e a memóriakártyára telepíteni?
    A gyári 2.1es T-Mobile-os ROMban nem lehetséges. Ehhez szükség van egy módosított 2.1es ROMra (ilyenkor 2.1 esetén 2 partíció szükséges a memóriakártyán (fat+ext2)). Vagy a 2.2 gyárilag tudja.

    Lesz-e 2.2 hivatalos frissítés?
    Jelen állás szerint, 2011 Q1-ben várható. Valószínűleg Január környékén.

    Létezik-e 2.2 ROM?
    Igen léteznek ilyenek. Többségük egy kínából kiszivárgott 2.2es ROMon alapul (alpha4-5). Illetve van pár aminek a japánban kiadott Blade-n található 2.2 az alapja (Jellyfish).

    Csodazip? Az miaz?
    A csodazip segítségével lehet feloldani a maradék 256mega ramot a készülékben. Illetve megszűnik a gradiens hibaként ismert jelenség is. Telepítésével egy gyári T-s romot kapunk. (Minden addigi adat törlődik!)
    Innen letölthető.
    A telepítés:
    1. image mappa létrehozása az SD kártyán
    2. image mappába ki kell csomagolni a letöltött zip tartalmát (a zippet nem kell beletenni)
    3. Telefon kikapcs, akksi ki, simkártya ki
    4. Hang fel + Bekapcsolás nyomvatartása
    5. Zöld feliratok jelennek meg a kijelzőn – meg kell várni amíg végez
    6. image mappa törlése az SDről

    Honnan szerezhetek be ROM-okat?
    Dashes ROMjai. Alpha5 és JellyFish alapokon.
    kelzsoca által módosított ROM Alpha5 alapokon
    2.2 Alpha5 Lite és Full
    [ROM] [froyo] Japanese Jellyfish RLS5 [2011-01-07]
    ROMok egy helyen by frozzyZTE

    Hogyan tudom ezeket feltenni?
    Tömören: szükség van egy recovery telepítésre, amiből majd fel lehet tenni a kívánt ROMot.
    Fórumtársak által készített kapcsolódó leírások:
    kelzsoca Normálisan működő recovery+SD kártya particionálása (ext2+fat32)
    wlf ROM felrakás
    syl5 A2SD
    sto1911 Komplett leírása
    Kapcsolódó részek sto1911 cikkéből:
    - Backup készítése
    - ADB telepítése
    - Clockwork Recovery telepítése
    - Rootolás
    - A2SD 2.1 alá (2.2höz is ha támogatja a ROM)
    - 3D gyorsítás bekapcsolása a GUI-hoz
    - Custom Firmware installálása
    - Gyári T-Mobil Recovery és ROM installálása

    Recovery flashelés számítógép nélkülsonique leírása – rövid és velős, haladó felhasználóknak ajánlott, illetve ha nem mennek a driverek akkor is hasznos (főleg XP-n fordul elő).
    ux1 – Valóban korrekt USB Driver x32 és x64 Win7-hez

    Feltettem egy recovery-t szeretném leszedni és másikat a helyére, hogyan lehet?
    A telepített recovery-t nem kell eltávolítani. Egyszerűen az újabb vagy másik verziójú recovery-t rá kell flashelni. Úgy ahogyan anno azt is feltetted.

    Hogyan lehet témákat(framework) feltenni a ROMokra?
    Fontos, hogy nem minden téma megy fel minden ROMra! Jellemzően az egyes ROMokhoz saját témák vannak.
    A frameworköket ugyanúgy kell feltenni ahogy a ROMokat.
    Fontos!!! – Csak egy teljes boot után lehet témát telepíteni különben bootloop!
    Lépések:
    - Téma letöltése
    - zip SD kártyára másolása
    - Recovery indítása (hang le+bekapcs hosszan)
    - install zip from sd card
    - choose zip from sd
    - Kiválasztod a zippet
    - A sok no közül kiválasztod a yes-t
    - Reboot System
    - Have fun :DDD

    Honnan szedhetek le témákat?
    Témák alpha4re
    Témák alpha4-5 (FrameWork felirat alatt)
    Témák Jellyfish RLS1-5

    OC az mi?
    Az OC az overclocking rövidítése. Azt jelenti, hogy a processzort egy magasabb frekvencián járatjuk. Egyes új romokban(kernelben) már támogatott (Pl JellyFish RLS5).
    Használatához szükség van a SetCPU appra a marketből.
    A túlhúzás rövidítheti a telefon élettartamát! Csak saját felelősségre!

    Nem hivatalos 2.2es ROMokban nem megy a rádió, van erre megoldás?
    andorko fórumtárs megoldotta

    Szeretném megváltoztatni az alapértelmezett betűtípust a Blade-en van erre lehetőségem?
    kelzsoca leírása – csak rootolt eszközön!

    App2SD (Alpha4-5, JellyFish RLS1-5, ext2es app2sd-s 2.2)?
    Sokan nem értik, hogy hogyan is működik az app2sd alpha4en. Azért ezt írom le, mert jelenleg talán ez az egyik legjobb 2.2es ROM.
    Szükség van a kártyán 2 particióra. Az elejére kell egy FAT16/32 ezután egy ext2 (alpha4-en csak ezzel megy ext3 nem jó, jelenleg). Ha ez a particiónálás megvan akkor gyakorlatilag készen is van. Az alpha4 ha talál ext2es particiót akkor magától használatba is veszi.
    Mi lesz ilyenkor a froyo app2sd-vel? – Továbbra is működik. Viszont, ha ilyenkor bármely app át lesz mozgatva sd-re, például a marketben fellelhető sok ilyesféle appok egyikével. Akkor nem történik más, csupán az SD kártya ext2 és fat particiói között rakosgatja az adatokat.
    Mégis fogy az internal memory? – Ezzel a módszerrel sem kapunk végtelen tárhelyet. Mivel azért az appok teljes egészében nem kerülnek át még az ext2es részre sem. Így idővel így is telítődik a belső memória.
    Mi értelme az ext2es app2sd-nek Froyo-n? – Azért jobb az ext2es app2sd-t használni, mert ezt nem befolyásolja, hogy az adott app támogatja-e az SD-re telepítést.

    Hogyan tudom visszaállítani a gyári állapotot?
    Módszer 1 - agressor12 Eredeti ROM visszaállítása.
    Módszer 2 - Keresési kulcsszó: csodazip

    Mi az a VM Heap?
    A VM Heap határozza meg, hogy mennyi memóriát használhat egy app a futása során. Alap esetben ez az érték 24MB. A módosított ROMoknál jellemzően 32. Gyors rendszer eléréséhez célszerű 42-48 közé belőni.

    Lehetséges-e a hangerőt növelni? Hangminőséget javítani?
    A_ScHuLcZ kiegészítése a hangminőség javítására.

    Tudtok-e ajánlani xyz programot?
    Van saját topicja: Android Appz.
    Market asztali gépen:
    - http://www.androidzoom.com/
    - http://www.appbrain.com/ <- Ajánlott
    Néhány ajánlott app:
    SMS kliens – Handcent SMS
    Böngésző – Dolphin Browser HD, Opera Mobile
    Mobilnet kapcsolgatásra – ApnDroid
    Hívás költség követésre – Call Meter NG
    QR kód leolvasásra – Barcode Scanner
    Videó lejátszásra – yxplayer, mvideoplayer, Rockplayer
    File kezelő – ES File Explorer, Astro, Root Explorer
    Rendszerfigyelő – Quick System Info
    Sebességtesztelésre – NeoCore, Quadrant, Linpack

    Hogyan tudom tesztelni a telefont?
    Telefon tesztelése ux1-től. Szintén Tőle titkok.

    Használói tapasztalatok?
    sto1911 cikke a Logouton. (Általános teszt + leírások (Root ? 3D stb.))

    Az örök kérdés Task killer kell/nem?
    Tippek, trükkök, tévhitek: A Task Killer

    Miért van az, hogy 1 napja használom a telefont és már nincs pénz a kártyámon?
    Az android rendszer lételeme az internet elérés. Emiatt alapbeállításon kérdés nélkül barangol az interneten. Könnyen kikapcsolható: Beállítások -> Vezeték nélküli vez (felül) -> Mobil hálózatok (alul) -> Adatkapcsolat(felül, valami hasonló) pipa ki.
    Kapcsolgatni is lehet ha erre van szükség, erre célszerű a marketből leszedni az Apndroid nevezetű appot.

    Vettem egy új nagyobb memóriakártyát, elég csak mindent átmásolnom a régiről?
    Ha nem használtál ext particiót akkor elég csak mindent átmásolnod az új kártyára.
    Ha volt ext particiód akkor egy több lépéses folyamat áll előtted.
    1. Csinálj backupot recoveryben (régi kártyára)
    2. Másolj át mindent az új kártyára, majd tedd bele a telefonba.
    3. Indítsd a telefont recovery módban.
    4. Backup and Restore menüben válaszd az Advanced Restore-t
    5. Restore sd-ext, ezzel készen is vagy.
    Nem árt, ha a telefont nem kapcsolod be az sd nélkül. Összekeveredhetnek a dolgok. Szerencsére a folyamathoz nem is kell bekapcsolni a telefont (recoveryn túl).

    Szabad/lehet-e az akkumulátort kisütni/formázni/túltölteni?
    Egy tartalmas leírás a témáról _X10Dead_ tollából(billentyűzetéből :DDD )

    Hogyan tudok saját csengőhangot/SMS hangot betenni?
    Az SD kártyán egy ilyen stuktúrát kell létrehozni:
    /sdcard/media/audio/alarms
    /sdcard/media/audio/ringtones
    /sdcard/media/audio/notifications
    Vagy Marketből is leszedhető sok erre képes app, pl RingDroid.

    Nem szeretném, hogy minden kép megjelenjen a Galleryben, mit csináljak?
    Amelyik könyvtár tartalmát nem szeretnéd viszontlátni a Galleryben oda hozz létre egy filet .nomedia névvel.
    Ez egy olyan fájl aminek csak kiterjesztése van. Létrehozása: Pl total commanderrel Shift+F4 az ablakba beírod .nomedia. A tartalma nem számít. Elmented és készen is vagy.

    Szeretném lementeni az eddig telepített programjaim telepítőfájlait (.apk) van erre lehetőségem?
    A marketen több app is található erre (pl: Titanium Backup, Appmonster). Az ingyenes változatok hátránya, hogy a markethez tartozó linkeket nem állítják vissza. Így az update lehetősége kiesik (illetve nem kapunk értesítést, ha lehet updatelni az adott appot).
    kelzsoca kapcsolódó leírása

    Hasznos információk a topicban vegyesen:
    Ren Hoek kolléga által összegyűjtve vol. 1
    Ren Hoek kolléga által összegyűjtve vol. 2

    Szerintetek melyiket vegyem a Blade-t vagy XYZ telefont?
    Először is ezt neked kell eldöntened. Viszont amivel általában jobb az árkategória társainál a Blade az egyrészt az 512MB RAM ez duplája a megszokottnak. Illetve a kijelző ami egyrészt 3,5 collos, másrészt 800x480 pixel felbontású ez az úgynevezett WVGA felbontás. A vetélytársak jellemzően HVGA (320x480) felbontású kijelzőkkel vannak ellátva.
    Egy kép talán jobban mutatja, hogy mit is jelent a kijelzők felbontása közötti különbség:

    [Összeállította: Saccco]

    [Utoljára módosítva: 2011. Január 8.]

    [Külön köszönet a linkelt urak munkásságáért!]

    Eredeti hsz:
    A mai naptól kezdve kapható hazánkban eme Remek kis készülék.
    36k Dominóban, ami hihetetlen jó ár.

    Rövidebb leírás:
    600-as Qualcomm processzor hajtja(ez van az x10 miniben, Optimusban, Legendben stb)
    256 MB RAM
    3.5"-os kapacitív a kijelzője, mely 480*800-as felbontású TFT. A kijelzője csodaszép!
    Anyagminőségben teljesen korrekt.
    3.2 MP-es AF-es kamerával bír.
    Van benne Wifi, GPS, Bluetooth, mozgásérzékelő stb.. Tehát minden földi jó!

    [ Szerkesztve ]

    █ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

  • tomy_cz

    senior tag

    Samsung Galaxy 3 (GT-I5800)
    GYIK

    A telefon specifikációjával kapcsolatban mindent megtalálsz a fórumban a “Témaindító írás: ...” linkre kattintva.

    Milyen tokot és fóliát használjak a telefonhoz?
    Tok és fólia teszt DeFranco fórumtárstól, waccamár véleménye és ajánlása pedig itt és itt olvasható.

    „SIM kártya eltávolítva, kérem indítsa újra a telefont!” – Megoldása lehet, a PIN kód bekérésének tiltása (Beállítások-Hely és biztonság-SIMkártya zár beállítása), vagy a SIM kártya érintkezőinek megtisztítása radírral, vagy kontakt spray-el.
    Egyébként firmware probléma is lehet, amit a 2.2-es verzió remélhetőleg majd megold...

    ”Milyen program ami...” - Hangzik a szokásos kérdés, van saját topicja, méghozzá itt: Android appz - szoftver kibeszélő topic
    Ha netről szeretnél letölteni Android programokat és nem a Marketből, akkor a http://www.androidzoom.com/ oldalról teheted meg.

    Hogyan tudok saját csengőhangot beállítani?
    - Csinálj az SD kártya gyökérkönyvtárába egy ringtones mappát és abba tedd a csengőhangokat. Értesítőhang esetében notifications, ébresztőhang estében pedig alarms nevű mappa létrehozása szükséges.
    - Erre a RingDroid nevű progi is megfelelő.

    Szeretném lementeni az eddig telepített programjaim telepítőfájlait (.apk) van erre lehetőségem?
    Igen, méghozzá itt olvashatod kelzsoca írását.

    Hasznos Android programok: (A teljesség igénye nélkül, arra van külön topic!)
    - App-ajánló a topicból: Bővebben itt.
    - Advanced Task Killer: Arra szolgál, hogy a háttérben feleslegesen futó alkalmazásokat leállítsd, és ezzel meghosszabbítsd az üzemidőt. Marketről vagy innen ingyenesen letöltheted. Megosztja a felhasználók véleményét, ésszerűen kell használni.A használatáról itt és itt is találsz leírást.

    Nem szeretném, hogy minden kép megjelenjen a Galleryben, mit csináljak?
    Amelyik könyvtár tartalmát nem szeretnéd viszontlátni a Galleryben oda hozz létre egy fájlt .nomedia névvel.

    Nem csatlakozik a Wifi hálózatra, illetve ledobál - Álltsd a routeredet B/G szabványra és ne N-en használd.

    Telepíthetek a microSD kártyára programot? - A 2.1-es rom, alapból nem képes rá, a 2.2 tudni fogja. A 2.1-es rom esetében a leírást a megoldáshoz itt találod.

    Nem sikerül a Samsung Kies programmal csatlakozni a telefonhoz – Megoldás lehet erre az alábbi leírás:
    Akinek USB problémája van (nem csatlakozik PC-hez)
    1. Tárcsázd a következőt: *#7284# ezzel elindítod a PhoneUtil alkalmazást.
    2. Az USB résznél váltsd át MODEM-re majd vissza PDA-ra.
    3. Zárd be az alkalmazást.
    Ha ez sem működik akkor Factory reset. Kérdés, hogy megéri-e?!
    A Samsunk Kies program segítségével lehetséges hivatalos ROM frissítést is végrehajtanod a telefonon. Jelenleg hivatalosan a 2.1-es a legfrissebb verzió. A Samsung nem nyilatkozik a 2.2-ről, de valószínű, hogy megkapjuk, a 2011-es év első negyedévében...

    Alternatívák a Kies programra:
    - Android Manager Wifi (Free): Ez természetesen nem támogatja a hivatalos ROM frissítést, de minden egyéb mást (Telefonkönyv, SMS, stb..) szinkronizálhatsz. Leírás és ismertető
    - Kies AIR: Bővebben...
    - Myphone Explorer: Rövid ismertető...
    - On Air: FTP kapcsolat létrehozásához a telefon és a pc-d között. Bővebben...

    Fut az IGO 8 a telefonon?
    Hivatalos verzió a telefonra egyelőre nincs...amíg nem jelenik meg hivatalos iGo verzió a telefonra, addig a különböző iGo másolatok bárminemű említése Tilos a topikban.

    Alternatívák Navigációra:
    Navigon!, NDrive!, Copilot, Sygic

    A GPS nem talál műholdat. – Megoldás lehet a GPS Booster Lite nevű program letöltése a Marketből ingyenesen. Keress rá így: gps opt vagy octy
    Az esetek nagy arányában segít!

    Milyen Android verzió érhető el a telefonhoz?
    Alapból Android 2.1 - Eclair-el került forgalomba a telefon, elméletileg hivatalosan is megkapja a 2.2-t (Froyo). Egyelőre nincs dátum a megjelenésével kapcsolatban, ellenben 2.2-es romok elérhetőek az alábbi linken: http://www.samfirmware.com/ A samfirmware.com-on található romok több felhasználó véleménye alapján nem ajánlottak, még annak ellenére sem, hogy ezek a romok elvileg hivatalos teszt verziók!
    Helyette a forum.xda-developers.com oldalt használd.

    Firmware frissítés: 2.2 Froyo (Saját felelősségre!) Az alábbi oldalak nyújtanak ebben segítséget:
    Samsung Galaxy 3 root, GPS fix, frissítés
    Galaxy 3 Froyo
    forum.xda-developers
    balkoger kolléga leírása a Firmware frissítésről Kies program segítségével. (Saját felelősségre!) ITT található.

    Egy felhasználói vélemény a 2.2-es firmware frissítésről: balkoger

    Akkumulátor töltöttség hibás jelzése:
    A telefonnak úgymond meg kell tanulnia az akkumulátor állapotot. Új állapotában lehetséges, hogy hamar 50% környékén töltőért kívánkozik, de egy idő után ez helyreáll. Más esetben firmware hiba is lehet, főleg a T-mobile-os gyári verziók esetében.

    Miért nem működik az ébresztés?
    Ne tessék meglepődni, hogy a telefon kikapcsolt állapotában nem fog megszólalni az ébresztés, mert a telefon ilyet nem tud. Kapcsold repülő módba a telót, így nem merül annyira és reggelre meglesz az ébresztés.

    Factory Reset: *2767*3855#
    Figyelem! Ezzel minden beállítást és adatot leszed! Visszaállíthatatlanul. (Telefonszámok, sms-ek, minden!) Érdemes SD kártyára lementeni a dolgokat!

    A telefon csörög, rezeg, de nem lehet felvenni - a hívásfogadó képernyő néhány másodperccel később jelenik meg, nincs megoldás. A telefon első csöngetési hangja is halkabb, mint az utána következők. Erre sincs magyarázat.

    Adatforgalom letiltása: Legegyszerűbben a Marketben megtalálható APNdroiddal (Free) oldható meg, így nem kell attól tartanod, hogy a folyamatos adatszinkronizáció miatt felszökik a telefonszámlád. :)

    Live wallpaper: (Mozgó háttérképek) A készülék gyárilag nem támogatja, Root* kell hozzá, és néhány egyéb művelet. Itt megtalálható: [link] Android 2.2-ben már alapból benne lesz.
    *Root: Rendszergazda jogosultság szerzése. Elvégzése egy klikkel: z4root.apk (marketen nincs!)

    Android Market Error: - Ha a Marketben a “Download Unsuccesfull” hibaüzenetet kapod, akkor ezek a teendőid:
    Navigálj ide: Beállítások-Alkalmazások-Alkalmazások kezelése, itt menj a Market-ra (ha nem látod akkor Menü-Szűrő-Összeset mutat) majd Cache ürítése. Utána csináld meg ugyanezt a Download Manager nevű alkalmazással is illetve ha szükséges akkor még a Google Apps, Google Talk-al.

    Szervízkódok:
    *#1234# - Firmware verzió lekérdezése
    Bővebben szépen összegyűjtve cooldongo által ebben a hozzászólásban.

    Kisebb “élménybeszámolók” a készülékről, felhasználóktól. :)
    Egyik és Másik

    Keresés a topicban!!! : Mivel elég sok hozzászólás van a topicban, és ebből adódóan sokmindent kitárgyaltunk, a lap tetején, jobb oldalon érdemes használni a keresőt! Csak a Galaxy 3 témán belül keres, így kiszűrheted a lényeget, és nem teszel fel olyan kérdést, amit már megoldottunk.

    Az #1 hozzászólást összegyűjtötte: tomy_cz és pető bá’
    Ezennel is Nagy Köszönet a fórumtársaknak akik megosztották hasznos tapasztalataikat!
    Utoljára módosítva: 2011. jan. 08.

    Az eredeti #1 hozzászólás:

    ez gyors volt.. :)
    Érdekes, h amennyire gördülékenynek tűnt mindenhol a gép, a kétujjas nagyításnál már eléggé akadozott - ennek mi lehet az oka?
    amúgy ennyi pénzért ez kegyetlen jó vétel... :K

    - írta bolondember

    [ Szerkesztve ]

    http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=tomy_cz

  • WonderCSabo

    félisten

    Hogyan rakhatjuk a füleket az ablak fejlécbe Firefox 4-ben?

    Figyelem: A 20100108 nightly build óta a fülek már alapból az ablak fejlécben vannak, így a userstyle alkalmazása szükségtelen, sőt hibás működéshez vezet!

    1. Nyissuk meg ezt a linket Windows Vista / 7-hez.
    Ezt Windows XP-hez.
    2. Ha van működő Stylish kiegészítőnk, installáljuk a linkelt stylet és engedélyezzük.
    3. Ha nincs, így járjunk el:
    - Nyissuk meg a profilmappánkat (helye az első hsz-ben le van írva)
    - A profilmappán belüli chrome mappát nyissuk meg (vagy ha nincs hozzuk létre)

    - Ha van ilyen mappánk, akkor a benne lévő userChrome.css-t nyissuk vmilyen szövegszerkesztővel. Ha nincs userChrome.css, akkor a mappában lévő userChrome-example.css-t nevezzük át, és azt nyissuk meg.
    - Adjuk hozzá a linkelt style kódját (show code), majd mentsük el.

    - Ha nincs ilyen mappánk, hozzuk létre.
    - Hozzunk benne létre egy userChrome.css nevű egyszerű szöveges fájlt (pl. átnevezni egy txt-t)
    Másoljuk bele a linkelt style kódját (show code) majd mentsük el a fájlt.

    4. Indítsuk újra a Firefoxot.

    Fülek az ablak fejlécben nem maximalizált ablakban

    Ha az ablak nem maximalizált és szeretnénk, hogy úgy is a fejlécben legyenek a fülek, akkor a fentebb leírt módon alkalmazzuk ezt a userstylet! (csak 20100108 nightly builddel vagy újabbal működik)

  • ABE

    őstag

    Motorola DEFY - gyakran ismételt kérdések, hasznos információk
    Olvasd el ezt a hozzászólást, mielőtt kérdeznél!

    Mielőtt belecsapnánk a lecsóba: a Defy egy Android rendszerű okostelefon, ennek megfelelően kis beletanulást igényel, ha minden funkcióját ki akarod használni, és a saját ízlésednek megfelelően szeretnéd testreszabni. Ennek első lépése, hogy elolvasod a használati útmutatót, illetve végigböngészed a telefon beállítási lehetőségeit és opcióit. Hidd el, sokkal hamarabb és sokkal több kérdésedre kapsz választ, ha foglalkozol egy kicsit a telefonnal, és nem a fórumba rohansz egyből minden egyes apró problémával.

    A topikban elég sok tapasztalat összegyűlt a több ezer hozzászólás alatt, sok kérdésre érkezett válasz, ezekből egy esszencia van kigyűjtve a következő sorokban. Ha valamit nem találsz benne, először használd a fórum keresőjét, ez sokszor hamarabb vezet eredményre, mintha kérdeznél. Fórumtársaidat is megtiszteled azzal, ha nem kell sokadszorra is ugyanazokat a kérdéseket megválaszolniuk. Ha mégis van megválaszolatlan kérdésed, szeretettel várunk, de a problémáddal kapcsolatban ne privátban keresd meg a tagokat, hiszen azért van a topic, hogy ott gyűljön a tudásanyag.

    [ Szerkesztve ]

  • .bruszli.

    aktív tag

    :Y

    [ Szerkesztve ]

    ...ja és szóljatok ha kell olcsón egy kanna besugárzott hangya !

  • mitya221

    tag

    LG Optimus GT540
    Android olcsón, gyorsan

    Az utóbbi időkben elszaporodtak az olyan kérdések, melyekre rég választ adtunk, ezért úgy döntöttünk, hogy készítünk nektek egy összefoglaló írást. Ki fogunk térni a telefon hardveres, szoftveres tulajdonságaira, lesz szó szoftverfrissítésről, app2sd-ről, rootolásról, de lesz szó az APN beállításáról is. A későbbiekben ezt a hozzászólást 1.HSZ-nek fogjuk nevezni. Remélem sok, számodra fontos információt fogsz most megtudni, és arra kérlek, hogy mielőtt elkezdenéd tanulmányozni a topikot, olvasd el ezt az összefoglalót, mert lehet, hogy kérdésedre a választ itt is megtalálod.

    Android
    Az Androidról annyit tudni érdemes, hogy jelenleg a leg gyorsabban teret hódító mobil operációs rendszer. Fejlesztését az Android Inc. kezdte meg, melyet később a Google felvásárolt. Ebből következtethetünk, hogy minden telefon alapeleme a Google integráció. A Galériától egészen a névjegyzékig megtalálhatók a Google eszköztár egyes elemei (GMail, Picasa, GTalk). Az Androidnak 7 fő, kiadott verziója van. Ebből 4 található meg a jelenleg piacon lévő készülékeken. A mi kis telefonunkon, Magyarországon hivatalosan 2.1 található.

    Néhány szó a telefonról
    Az LG GT540 Optimus az LG második Androidos telefonja. Az első a GW620-as volt. A telefont az olcsó Androidos telefonok közé tartozik. Jelenlegi kártyafüggetlen ára 45000 Ft, míg kártyásan 36000 Ft-ért lehet megvásárolni (Vodafone, T-mobile, Telenor), azonban az áránál sokkal többet ér. A többi Androidos telefon közül különleges külseje emeli ki. Processzorának típusa megegyezik a felső-középkategóriás HTC Legend-ben és az Xperia X10 Mini-ben találhatóval. Kijelzője 3,0”, rezisztív.

    Hardver:
    Először is, szeretnék kitérni a hardveres „problémákra”:
    • A telefon jobb oldala lötyög, ez szériahiba, gyakorlatilag mindenkinél jelen van.
    • A két érintőgomb ragasztási hiba miatt „recseg”.
    • A kijelző védő fóliát, ha nem muszáj, ne szedd le. Ha rajtahagyod, akkor eladás
    esetén, durván 5000 Ft-tal többet kérhetsz érte és a kijelző sem karcolódik.
    • Sokaknál jelentkezett az akkumulátor megrepedése. Mivel sok embernél felmerült,
    valószínű az LG rontott el valamit.
    • A hátlap könnyen karcolódik. Vigyázz rá!

    Szoftver:
    Most jöjjenek a szoftveres dolgok:
    • A GT540 mobiltelefon a T-mobil és a Telenor üzletéből már 2.1-el jön ki. A
    Vodafone tagadja a hivatalos frissítés létezését. Érdekesség, hogy a szervizen lévő
    készülékek már 2.1-el érkeznek vissza, és a ROM már az internetről is letölthető.
    • A telefonra az interneten rengetek gyári és főzött ROM megtalálható. Néhány gyárit felsorolok:

    2.1 Blatic,
    2.1 Francia,
    2.1 Görög,
    2.1 Európa,
    2.1 T-mobile Magyarország,
    2.1 Magyarország,
    2.1 Pannon Magyarország,
    2.1 Vodafone Magyarország

    • A szoftveres hibák általában megoldhatók egy szoftverfrissítéssel. További infó a
    szoftverfrissítés részben.
    • Olvashatsz a fórumon a 2.2.1-ről. Ez a Froyo egy változata GT540-re. Nem minden
    működik rajta, de a mindennapi élethez szükséges dolgok futnak rajta. További
    információt akkor teszünk itt közzé, amikor már teljes mértékben hibátlanul
    működik
    • Különböző módosított ROM-ok felrakására is van lehetőség. Erről, a recovery
    menüről és egyéb nyalánkságokról Joestone blogjában olvashatsz.

    Szoftverfrissítés:
    FONTOS! A már 2.1-el rendelkező telefonokat NEM lehet 1.6-ra visszaállítani. Ha hivatalos 1.6-ról frissítesz, akkor először mindenképpen az egyik, fentebb linkelt ROM-ot válaszd (egyébként elveszíted a bootanimációt). Recovery engedélyezett. módosított ROM-ról nem lehet egyelőre visszaállni módosítatlan ROM-ra (további információ Joestone blogjában).
    A frissítés menete:
    ● Első lépésként letöltjük a Flashert.
    ● Ezután letöltjük azt a ROM-ot, amelyre szeretnénk frissíteni
    ● Telefonodon kapcsoljuk be a Beállítások (Settings) -> Alkalmazások (Applications) -> Fejlesztés (Development) -> USB Hibaelhárítás módot (USB debugging).
    ● Csomagold ki a Flashert, majd indítsd el a Windows Enablert. Az óra melletti ikonra (a
    számítógépeden, a tálcán) kattintunk rá (oda lesz írva, hogy ON).
    ● Indítsd el a Flashert. Határozd meg a patch-et a ROM-hoz. Nyomd meg a Startot, majd várj az értesítésre, hogy készen van a frissítés. Ezután a telefon újraindul és KÉSZ.
    Vizuális típusoknak készült egy leírás mely lépésről lépésre képekkel mutatja a frissítés menetét. A leírás elérhető itt.

    Root:

    Egy átlagos Android felhasználónak ez semmit sem mond, azonban aki egy kicsit jártas az Android, vagy a Linus világában, már nem jelent gondot. A root segítségével SuperUser jogot kapunk. Ezáltal gyakorlatilag azt csinálunk a telefonunkkal, amit akarunk. Egyes programok például csak rootolt telefonon hajlandóak elfutni. Ilyen például az app2sd-is, melyről majd egy kicsit később fogok írni.
    Az 1.6 OS rootolása nagyon egyszerű:
    ● Csak telepítsük fel telefonunkra az Universal Androot nevű alkalmazást. Nyomjunk rá a Root gombra és KÉSZ. Ha esetleg megunjuk a rootolást, akkor az unrootra nyomva „rootalaníthatjuk” készülékünket. A program erről a linkről tölthető le.
    A 2.1 OS rootolása már egy kicsit bonyolultabb (működik mindkettő ROM esetében):
    ● A telefonunkban kapcsoljuk be Settings (Beállítások) -> Applications (Alkalmazások) -> Development (Fejlesztés) -> USB debugging (USB hibaelhárítás) módot. Kössük össze a telefon és a számítógépet USB kábellel. Töltsük le az egyklikkes root-ot. A letöltött file-t csomagoljuk ki, majd kattintsunk a root.bat file-ra. A telefon újraindul és KÉSZ. Ha megunjuk a root-ot, akkok az unrootra kattintva visszafordíthatjuk a műveletet. Az egyklikkes root innen tölthető le. Erről az oldarról pedig az autorootapp2sd-t töltheted le, használatához adb interface szükséges, melyhez a PcSuite telepítése szükséges (app2sd-ről a következő részben, vagy Joestone blogjában kaphatsz több infót).

    APP2SD:
    Sajnos csak az Android 2.2 engedi meg hivatalosan, hogy a programokat az SD kártyára telepítsük.
    Azonban egy kis munkával, akár 1.6-on és 2.1-en is működik. FONTOS! Az app2sd használatához rootolt telefon szükséges. Részletesebb leírást itt olvashatsz.
    Ext2 beállítása 1.6 és 2.1 esetén:
    ● Először töltsük le a MiniTool Partition
    Wizard
    nevű programot.
    ● Telepítsük, majd indítsuk el.
    ● Kiválasztod a kártya sorát, majd a felső sorban rákattintassz a Delete nevű gombra.
    FONTOS! Ez a művelet minden adatot töröl a kártyáról.
    ● A Delete gomb mellet, most egy Create gomb vált aktívvá. Kattints rá. - Most be kell
    állítani néhány adatot:
    Partition Label: tetszőlegesen beírhatsz valamit
    Create As: válaszd ki a Primary-t
    File System: FAT vagy FAT 32, attól függ mi volt a delete előtt.
    A Drive letter-t és a Clustert nem kell változtatni.
    Size and Location: itt a csúszkát húzd a kívánt méretre. Megjegyzés: a majdani
    partíció, amit a telefon programjainak szánsz, bármekkora méret lehet, de 300-500 MB
    bőven elég, ennek megfelelően állítsd a csuszkát.
    ● Kattints az OK gombra.
    ● Válaszd ki az Unallocated sorra, majd kattints a Create gombra. Kattints a Yes
    gombra.
    ● Adatokat kell megadnod:
    Partition Label: tetszőlegesen beírhatsz valamit
    Create As: válaszd ki a Primary-t
    File System: Ext2
    A Drive letter-t és a Clustert nem kell változtatni.
    Size and Location: ezt sem kell változtatni már.
    ● Klikk az OK-ra.
    ● Bal felső sorban kattint az Apply gombra. Yes, majd vár. Ha kész akkor OK és
    kilépsz.

    App2sd beállítása 1.6 esetén:
    ● Letöltöd a Marketről a Gscript Lite alkalmazást.
    ● Majd letöltöd az app2sd scriptet
    tartalmazó állományt.

    ● Ezt a két mappát felrakod az SD kártyára.
    ● A Gscript Lite alkalmazást elindítod. Menü gomb -> Add script -> Load file -> válaszd
    ki az a2sd.sh-t -> Save. Ezután futtasd a scriptet, ehhez szimplán rá kell tapiznod.
    ● Ezután ha mindent jól csináltál ezt kell látnod: "A programok az Ext2 particióra
    másolódnak". Egy idő múlva pedig megjelenik a "Kész, újraindítás szükséges" felirat
    is. Egy idő múlva pedig megjelenik a "Kész, újraindítás szükséges" felirat is.
    Újraindíthatod a telefont és KÉSZ.

    App2sd 2.1 esetén:
    ● Joestone jóvoltából elérhető az 1 klikkes roothoz hasonló program, melynek
    segítségével 1 klikkel beállíthatod az app2sd-t (a 3-as pont csak Class6 vagy gyorsabb
    kártyával javasolt). Használatához az ext2-re szükség van.

    Mobilnet beállítása Vodafone előfizetés esetén:
    Setting > Wireless & networks > Mobile network settings > Access Point Names > New APN
    És itt az APN mezőbe írd ezt: internet.vodafone.net
    Meg a Name mezőbe írj valamilyen tetszőleges nevet, én azt írtam, hogy voda.
    A többit hagyd gyárilag.
    Majd ha megvan, itt tudod bekapcsolni: Setting > Wireless & networks > Mobile network > Enable
    Ha pedig szeretnéd kapcsolgatni (szerintem nem menne mindig) is mondjuk egy widget-el, akkor ezt ajánlom.
    A többi szolgáltató APN beállítása pedig itt érhető el.
    Ha nem akarod kézzel beállítani:
    Készült egy kis program ami automatikusan beállítja a 3G és MMS beállításokat attól függően, milyen kártya van a telefonban (köszönjük Joestone :D). Bekapcsolod a telefonon az USB hibakeresési (debugging) módot. Letöltöd a zip fájlt kicsomagolod és az apnset.bat fájlt elindítod. A telefon újraindulása után bemész a beállításokba, megkeresed az apn settings részt. Itt az új 2.1 esetében egy üres lista van. Megnyomod a menü gombot és restore default. Láss csodát, magára szedi az internet és az MMS használatához szükséges beállításokat. A francia romon nem működik.
    [a fájl innen tölthető le]

    Felhasznált és ajánlott irodalom
    - Joestone blogja – információ és segédlet a recovery menü, a Black ROM illetve az overlock felrakásához
    - Beluudj blogja – Egyedi ROM és SKINEK
    - Az 1.HSZ előző generációja
    - Az LG Optimus GT540 használati útmutatója
    -
    Köszönet joestone, DLDKox, Naras, darál0w és beluudj kollégáknak az általuk készített leírásokért és programokért.

    Ha bármi más kérdésed van, írd meg egy hozzászólásban, és amint tudunk, segítünk!

    Készítette: mitya221

    [ Szerkesztve ]

  • Saccco

    nagyúr

    ZTE Blade
    Pengeélen táncolva

    Rövid leírás:
    600 MHzes Qualcomm MSM7227 processzor (Többek között ez található az SE x10 miniben, LG Optimusban, HTC Legendben SE X8ban, stb.)
    512 MB RAM / 512 MB ROM
    3.5"-os kapacitív a kijelző, mely 480*800-as felbontású TFT.
    3.2 MP-es AF-es kamerával bír.
    Wifi, GPS, Bluetooth, Gyorsulásmérő.

    Gyakran Ismételt Kérdések
    FAQ / GYÍK

    Fontos!
    Aki életében most vett először androidos telefont, tegyen meg annyit a fórumozók és a saját lelki nyugságáért, hogy végignyomkodja a beállítások menüpontot a telefonban! Sok kérdésre magától is megtalálja az ember a választ. Természetesen ha nem megy azért van a fórum szívesen segítünk (azt hiszem nem csak a magam nevében mondhatom ezt).

    Fontos 2!
    A topic kezd hatalmas méreteket ölteni. Ám fent a sarokban van egy keresés ablakocska. Kérek mindenkit próbálja használni. Sok-sok információ fellelhető vele. Természetesen szívesen segítünk, ha nincs válasz.

    Milyen kijelző van a telefonban TFT/OLED ?
    A magyar T-Mobile által árult ZTE Blade, kizárólag TFT kijelzővel kerül forgalomba. OLEDes változat leginkább csak Angliában az Orange-nál kapható, illetve volt kapható mostanra ott is inkább TFT-s kapnak az emberek.

    Mennyi RAM/ROM van a készülékben?
    Minden ZTE Blade 512RAM illetve 512ROMmal hagyja el a gyártósorokat. Amelyiknél a Menü -> Feladatkezelő -> Errőforrás fül –nél nem 414 látható azt az eszközt frissítetni kell mivel szoftveresen korlátozva van. A frissítést bármely T-pontban garanciában elvégzik.
    Keresési kulcsszó: csodazip

    Pixelhiba?
    Többen jelezték, hogy találkoztak pixelhibával. Sajnos jellemző hiba, sok készülék szenved tőle. Viszont többnyire nem is látszanak, illetve csak a fórumban wc-tesztként elhíresült módszerrel vehetők észre. Sok pixelhiba mentes készülék is van.

    Mi az a „gradiens hiba”?
    A kijelző valamely szürke árnyalatot kékesen jelenít meg. Szoftveres hibáról van szó. A probléma megoldása egy frissítés, melyet garanciában elvégeznek bármely T-pontban.
    Keresési kulcsszó: csodazip

    Miért van az, hogy 1 napja használom a telefont és már nincs pénz a kártyámon?
    Az android rendszer lételeme az internet elérés. Emiatt alapbeállításon kérdés nélkül barangol az interneten. Könnyen kikapcsolható: Beállítások -> Vezeték nélküli vez (felül) -> Mobil hálózatok (alul) -> Adatkapcsolat(felül, valami hasonló) pipa ki.
    Kapcsolgatni is lehet ha erre van szükség, erre célszerű a marketből leszedni az Apndroid nevezetű appot.

    Hátlap lötyögés:
    Az 512esek esetében többen tapasztalták, hogy a hangszóró oldalán lötyög a hátlap. A megoldás egyszerű kicsit erősebben kell összenyomni ezen a ponton, hogy a kis kampó beakadjon a helyére és a probléma meg is szűnik.

    Használói tapasztalatok?
    sto1911 cikke a Logouton. (Általános teszt + leírások (Root ? 3D stb.))

    Lehet-e a memóriakártyára telepíteni?
    A gyári 2.1es T-Mobile-os ROMban nem lehetséges. Ehhez szükség van egy módosított 2.1es ROMra (ilyenkor 2.1 esetén 2 partíció szükséges a memóriakártyán (fat+ext2)). Vagy a 2.2 gyárilag tudja.

    Hogyan tudok saját csengőhangot/SMS hangot betenni?
    Az SD kártyán egy ilyen stuktúrát kell létrehozni:
    /sdcard/media/audio/alarms
    /sdcard/media/audio/ringtones
    /sdcard/media/audio/notifications
    Vagy Marketből is leszedhető sok erre képes app, pl RingDroid.

    Lesz-e 2.2 hivatalos frissítés?
    Jelen állás szerint, 2011 Q1-ben várható. Valószínűleg Január környékén.

    Létezik-e 2.2 ROM?
    Igen léteznek ilyenek. Többségük egy kínából kiszivárgott 2.2es ROMon alapul (alpha4-5). Illetve van pár aminek a japánban kiadott Blade-n található 2.2 az alapja (Jellyfish).

    Csodazip? Az miaz?
    A csodazip segítségével lehet feloldani a maradék 256mega ramot a készülékben. Illetve megszűnik a gradiens hibaként ismert jelenség is. Telepítésével egy gyári T-s romot kapunk. (Minden addigi adat törlődik!)
    Innen letölthető.
    A telepítés:
    1. image mappa létrehozása az SD kártyán
    2. image mappába ki kell csomagolni a letöltött zip tartalmát (a zippet nem kell beletenni)
    3. Telefon kikapcs, akksi ki, simkártya ki
    4. Hang fel + Bekapcsolás nyomvatartása
    5. Zöld feliratok jelennek meg a kijelzőn – meg kell várni amíg végez
    6. image mappa törlése az SDről

    Mi az a wipe?
    Wipe az amikor mindent törölsz a telefonból. A recoveryből elérhető a wipe/factory reset menüpont alatt.

    Mi az a recovery?
    A recovery az utolsó mentsvár ha baj van. Ez a telefon vészvisszaállító helye. Az gyári recoveryvel nem lehet sok mindent kezdeni. Ezért szokás a ClockWorkModot feltenni. Amivel lehet biztonsági mentést csinálni/visszaállítani, flashelni.

    Mi az a flashelés?
    Flashelés alatt azt értjük, hogy a recoveryből felteszünk egy ROMot, vagy egy bármilyen modosítást amit csak így flashelve lehet feltenni.

    Mi az a bootloop
    Ha valami probléma történik flasheléskor vagy valamit felflashelünk amit nem kéne vagy nem úgy kéne akkor jön elő ez a jelenség. A telefon nem tud talpraállni betöltéskor megáll a betöltő képernyőn, villan majd újra. Nem tud elindulni ezért újraindul, újra és újra.

    Honnan szerezhetek be ROM-okat?
    Dashes ROMjai. Alpha5 és JellyFish alapokon.
    kelzsoca által módosított ROM Alpha5 alapokon
    2.2 Alpha5 Lite és Full
    [ROM] [froyo] Japanese Jellyfish RLS5 [2011-01-07]
    ROMok egy helyen by frozzyZTE

    Hogyan tudom ezeket feltenni?
    Tömören: szükség van egy recovery telepítésre, amiből majd fel lehet tenni a kívánt ROMot.
    Fórumtársak által készített kapcsolódó leírások:
    kelzsoca Normálisan működő recovery+SD kártya particionálása (ext2+fat32)
    wlf ROM felrakás
    syl5 A2SD
    sto1911 Komplett leírása
    Kapcsolódó részek sto1911 cikkéből:
    - Backup készítése
    - ADB telepítése
    - Clockwork Recovery telepítése
    - Rootolás
    - A2SD 2.1 alá (2.2höz is ha támogatja a ROM)
    - 3D gyorsítás bekapcsolása a GUI-hoz
    - Custom Firmware installálása
    - Gyári T-Mobil Recovery és ROM installálása

    Recovery flashelés számítógép nélkülsonique leírása – rövid és velős, haladó felhasználóknak ajánlott, illetve ha nem mennek a driverek akkor is hasznos (főleg XP-n fordul elő).
    ux1 – Valóban korrekt USB Driver x32 és x64 Win7-hez

    Feltettem egy recovery-t szeretném leszedni és másikat a helyére, hogyan lehet?
    A telepített recovery-t nem kell eltávolítani. Egyszerűen az újabb vagy másik verziójú recovery-t rá kell flashelni. Úgy ahogyan anno azt is feltetted.

    Hogyan lehet témákat(framework) feltenni a ROMokra?
    Fontos, hogy nem minden téma megy fel minden ROMra! Jellemzően az egyes ROMokhoz saját témák vannak.
    A frameworköket ugyanúgy kell feltenni ahogy a ROMokat.
    Fontos!!! – Csak egy teljes boot után lehet témát telepíteni különben bootloop!
    Lépések:
    - Téma letöltése
    - zip SD kártyára másolása
    - Recovery indítása (hang le+bekapcs hosszan)
    - install zip from sd card
    - choose zip from sd
    - Kiválasztod a zippet
    - A sok no közül kiválasztod a yes-t
    - Reboot System
    - Have fun :DDD

    Honnan szedhetek le témákat?
    Témák alpha4re
    Témák alpha4-5 (FrameWork felirat alatt)
    Témák Jellyfish RLS1-5

    OC az mi?
    Az OC az overclocking rövidítése. Azt jelenti, hogy a processzort egy magasabb frekvencián járatjuk. Egyes új romokban(kernelben) már támogatott (Pl JellyFish RLS5).
    Használatához szükség van a SetCPU appra a marketből.
    A túlhúzás rövidítheti a telefon élettartamát! Csak saját felelősségre!

    Nem hivatalos 2.2es ROMokban nem megy a rádió, van erre megoldás?
    andorko fórumtárs megoldotta

    Szeretném megváltoztatni az alapértelmezett betűtípust a Blade-en van erre lehetőségem?
    kelzsoca leírása – csak rootolt eszközön!

    App2SD (Alpha4-5, JellyFish RLS1-5, ext2es app2sd-s 2.2)?
    Sokan nem értik, hogy hogyan is működik az app2sd alpha4en. Azért ezt írom le, mert jelenleg talán ez az egyik legjobb 2.2es ROM.
    Szükség van a kártyán 2 particióra. Az elejére kell egy FAT16/32 ezután egy ext2 (alpha4-en csak ezzel megy ext3 nem jó, jelenleg). Ha ez a particiónálás megvan akkor gyakorlatilag készen is van. Az alpha4 ha talál ext2es particiót akkor magától használatba is veszi.
    Mi lesz ilyenkor a froyo app2sd-vel? – Továbbra is működik. Viszont, ha ilyenkor bármely app át lesz mozgatva sd-re, például a marketben fellelhető sok ilyesféle appok egyikével. Akkor nem történik más, csupán az SD kártya ext2 és fat particiói között rakosgatja az adatokat.
    Mégis fogy az internal memory? – Ezzel a módszerrel sem kapunk végtelen tárhelyet. Mivel azért az appok teljes egészében nem kerülnek át még az ext2es részre sem. Így idővel így is telítődik a belső memória.
    Mi értelme az ext2es app2sd-nek Froyo-n? – Azért jobb az ext2es app2sd-t használni, mert ezt nem befolyásolja, hogy az adott app támogatja-e az SD-re telepítést.

    Hogyan tudom visszaállítani a gyári állapotot?
    Módszer 1 - agressor12 Eredeti ROM visszaállítása.
    Módszer 2 - Keresési kulcsszó: csodazip

    Mi az a VM Heap?
    A VM Heap határozza meg, hogy mennyi memóriát használhat egy app a futása során. Alap esetben ez az érték 24MB. A módosított ROMoknál jellemzően 32. Gyors rendszer eléréséhez célszerű 42-48 közé belőni.

    Lehetséges-e a hangerőt növelni? Hangminőséget javítani?
    A_ScHuLcZ kiegészítése a hangminőség javítására.

    Hogyan tudom tesztelni a telefont?
    Telefon tesztelése ux1-től. Szintén Tőle titkok.

    Tudtok-e ajánlani xyz programot?
    Van saját topicja: Android Appz.
    Market asztali gépen:
    - http://www.androidzoom.com/
    - http://www.appbrain.com/ <- Ajánlott
    Néhány ajánlott app:
    SMS kliens – Handcent SMS
    Böngésző – Dolphin Browser HD, Opera Mobile
    Mobilnet kapcsolgatásra – ApnDroid
    Hívás költség követésre – Call Meter NG
    QR kód leolvasásra – Barcode Scanner
    Videó lejátszásra – yxplayer, mvideoplayer, Rockplayer
    File kezelő – ES File Explorer, Astro, Root Explorer
    Rendszerfigyelő – Quick System Info
    Sebességtesztelésre – NeoCore, Quadrant, Linpack

    Az örök kérdés Task killer kell/nem?
    Tippek, trükkök, tévhitek: A Task Killer

    Vettem egy új nagyobb memóriakártyát, elég csak mindent átmásolnom a régiről?
    Ha nem használtál ext particiót akkor elég csak mindent átmásolnod az új kártyára.
    Ha volt ext particiód akkor egy több lépéses folyamat áll előtted.
    1. Csinálj backupot recoveryben (régi kártyára)
    2. Másolj át mindent az új kártyára, majd tedd bele a telefonba.
    3. Indítsd a telefont recovery módban.
    4. Backup and Restore menüben válaszd az Advanced Restore-t
    5. Restore sd-ext, ezzel készen is vagy.
    Nem árt, ha a telefont nem kapcsolod be az sd nélkül. Összekeveredhetnek a dolgok. Szerencsére a folyamathoz nem is kell bekapcsolni a telefont (recoveryn túl).

    Szabad/lehet-e az akkumulátort kisütni/formázni/túltölteni?
    Egy tartalmas leírás a témáról _X10Dead_ tollából(billentyűzetéből :DDD )

    Nem szeretném, hogy minden kép megjelenjen a Galleryben, mit csináljak?
    Amelyik könyvtár tartalmát nem szeretnéd viszontlátni a Galleryben oda hozz létre egy filet .nomedia névvel.
    Ez egy olyan fájl aminek csak kiterjesztése van. Létrehozása: Pl total commanderrel Shift+F4 az ablakba beírod .nomedia. A tartalma nem számít. Elmented és készen is vagy.

    Szeretném lementeni az eddig telepített programjaim telepítőfájlait (.apk) van erre lehetőségem?
    A marketen több app is található erre (pl: Titanium Backup, Appmonster). Az ingyenes változatok hátránya, hogy a markethez tartozó linkeket nem állítják vissza. Így az update lehetősége kiesik (illetve nem kapunk értesítést, ha lehet updatelni az adott appot).
    kelzsoca kapcsolódó leírása

    Hasznos információk a topicban vegyesen:
    Ren Hoek kolléga által összegyűjtve vol. 1
    Ren Hoek kolléga által összegyűjtve vol. 2

    Szerintetek melyiket vegyem a Blade-t vagy XYZ telefont?
    Először is ezt neked kell eldöntened. Viszont amivel általában jobb az árkategória társainál a Blade az egyrészt az 512MB RAM ez duplája a megszokottnak. Illetve a kijelző ami egyrészt 3,5 collos, másrészt 800x480 pixel felbontású ez az úgynevezett WVGA felbontás. A vetélytársak jellemzően HVGA (320x480) felbontású kijelzőkkel vannak ellátva.
    Egy kép talán jobban mutatja, hogy mit is jelent a kijelzők felbontása közötti különbség:

    [Összeállította: Saccco]

    [Utoljára módosítva: 2011. Január 10.]

    [Külön köszönet a linkelt urak munkásságáért!]

    Eredeti hsz:
    A mai naptól kezdve kapható hazánkban eme Remek kis készülék.
    36k Dominóban, ami hihetetlen jó ár.

    Rövidebb leírás:
    600-as Qualcomm processzor hajtja(ez van az x10 miniben, Optimusban, Legendben stb)
    256 MB RAM
    3.5"-os kapacitív a kijelzője, mely 480*800-as felbontású TFT. A kijelzője csodaszép!
    Anyagminőségben teljesen korrekt.
    3.2 MP-es AF-es kamerával bír.
    Van benne Wifi, GPS, Bluetooth, mozgásérzékelő stb.. Tehát minden földi jó!

    █ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

  • Krisinto

    őstag

    Alpenfön Sella

    Ismertető:
    Tömeg(borda): 422gr
    Méret(borda): 105x78x129mm
    Ventilátor fordulatszám: 900-2200RPM
    Ventilátor: 92mm, PWM-es.
    Ventilátor zaj: 14-29,8dB(A)
    Légszállítás: 62,80m3/h
    Csapágyazás: Hydro-Bearing
    Heatpipie-ok: 3db, közvetlenül érinkezik a processzorral
    Foglalatok:Socket 775,1156, AM2, AM2(+), AM3

    Termék weboldala

  • tomy_cz

    senior tag

    Samsung Galaxy 3 (GT-I5800)
    GYIK

    A telefon specifikációjával kapcsolatban mindent megtalálsz a fórumban a “Témaindító írás: ...” linkre kattintva.

    Milyen tokot és fóliát használjak a telefonhoz?
    Tok és fólia teszt DeFranco fórumtárstól, waccamár véleménye és ajánlása pedig itt és itt olvasható.

    „SIM kártya eltávolítva, kérem indítsa újra a telefont!” – Megoldása lehet, a PIN kód bekérésének tiltása (Beállítások-Hely és biztonság-SIMkártya zár beállítása), vagy a SIM kártya érintkezőinek megtisztítása radírral, vagy kontakt spray-el.
    Egyébként firmware probléma is lehet, amit a 2.2-es verzió remélhetőleg majd megold...

    ”Milyen program ami...” - Hangzik a szokásos kérdés, van saját topicja, méghozzá itt: Android appz - szoftver kibeszélő topic
    Ha netről szeretnél letölteni Android programokat és nem a Marketből, akkor a http://www.androidzoom.com/ oldalról teheted meg.

    Hogyan tudok saját csengőhangot beállítani?
    - Csinálj az SD kártya gyökérkönyvtárába egy ringtones mappát és abba tedd a csengőhangokat. Értesítőhang esetében notifications, ébresztőhang estében pedig alarms nevű mappa létrehozása szükséges.
    - Erre a RingDroid nevű progi is megfelelő.

    Szeretném lementeni az eddig telepített programjaim telepítőfájlait (.apk) van erre lehetőségem?
    Igen, méghozzá itt olvashatod kelzsoca írását.

    Hasznos Android programok: (A teljesség igénye nélkül, arra van külön topic!)
    - App-ajánló a topicból: Bővebben itt.
    - Advanced Task Killer: Arra szolgál, hogy a háttérben feleslegesen futó alkalmazásokat leállítsd, és ezzel meghosszabbítsd az üzemidőt. Marketről vagy innen ingyenesen letöltheted. Megosztja a felhasználók véleményét, ésszerűen kell használni.A használatáról itt és itt is találsz leírást.

    Nem szeretném, hogy minden kép megjelenjen a Galleryben, mit csináljak?
    Amelyik könyvtár tartalmát nem szeretnéd viszontlátni a Galleryben oda hozz létre egy fájlt .nomedia névvel.

    Nem csatlakozik a Wifi hálózatra, illetve ledobál - Álltsd a routeredet B/G szabványra és ne N-en használd.

    Telepíthetek a microSD kártyára programot? - A 2.1-es rom, alapból nem képes rá, a 2.2 tudni fogja. A 2.1-es rom esetében a leírást a megoldáshoz itt találod.

    Nem sikerül a Samsung Kies programmal csatlakozni a telefonhoz – Megoldás lehet erre az alábbi leírás:
    Akinek USB problémája van (nem csatlakozik PC-hez)
    1. Tárcsázd a következőt: *#7284# ezzel elindítod a PhoneUtil alkalmazást.
    2. Az USB résznél váltsd át MODEM-re majd vissza PDA-ra.
    3. Zárd be az alkalmazást.
    Ha ez sem működik akkor Factory reset. Kérdés, hogy megéri-e?!
    A Samsunk Kies program segítségével lehetséges hivatalos ROM frissítést is végrehajtanod a telefonon. Jelenleg hivatalosan a 2.1-es a legfrissebb verzió. A Samsung nem nyilatkozik a 2.2-ről, de valószínű, hogy megkapjuk, a 2011-es év első negyedévében...

    Alternatívák a Kies programra:
    - Android Manager Wifi (Free): Ez természetesen nem támogatja a hivatalos ROM frissítést, de minden egyéb mást (Telefonkönyv, SMS, stb..) szinkronizálhatsz. Leírás és ismertető
    - Kies AIR: Bővebben...
    - Myphone Explorer: Rövid ismertető...
    - On Air: FTP kapcsolat létrehozásához a telefon és a pc-d között. Bővebben...

    Fut az IGO 8 a telefonon?
    Hivatalos verzió a telefonra egyelőre nincs...amíg nem jelenik meg hivatalos iGo verzió a telefonra, addig a különböző iGo másolatok bárminemű említése Tilos a topikban.

    Alternatívák Navigációra:
    Navigon!, NDrive!, Copilot, Sygic

    A GPS nem talál műholdat. – Megoldás lehet a GPS Booster Lite nevű program letöltése a Marketből ingyenesen. Keress rá így: gps opt vagy octy
    Az esetek nagy arányában segít!

    Milyen Android verzió érhető el a telefonhoz?
    Alapból Android 2.1 - Eclair-el került forgalomba a telefon, elméletileg hivatalosan is megkapja a 2.2-t (Froyo). Egyelőre nincs dátum a megjelenésével kapcsolatban, ellenben 2.2-es romok elérhetőek az alábbi linken: http://www.samfirmware.com/ A samfirmware.com-on található romok több felhasználó véleménye alapján nem ajánlottak, még annak ellenére sem, hogy ezek a romok elvileg hivatalos teszt verziók!
    Helyette a forum.xda-developers.com oldalt használd.

    Firmware frissítés: 2.2 Froyo (Saját felelősségre!) Az alábbi oldalak nyújtanak ebben segítséget:
    Samsung Galaxy 3 root, GPS fix, frissítés
    Galaxy 3 Froyo
    forum.xda-developers
    Magyar nyelvű leírások:
    -: balkoger kollega leírása itt található.
    -: hodostamas fórumtárs leírása pedig itt található.

    Egy felhasználói vélemény a 2.2-es firmware frissítésről: balkoger

    Akkumulátor töltöttség hibás jelzése:
    A telefonnak úgymond meg kell tanulnia az akkumulátor állapotot. Új állapotában lehetséges, hogy hamar 50% környékén töltőért kívánkozik, de egy idő után ez helyreáll. Más esetben firmware hiba is lehet, főleg a T-mobile-os gyári verziók esetében.

    Miért nem működik az ébresztés?
    Ne tessék meglepődni, hogy a telefon kikapcsolt állapotában nem fog megszólalni az ébresztés, mert a telefon ilyet nem tud. Kapcsold repülő módba a telót, így nem merül annyira és reggelre meglesz az ébresztés.

    Factory Reset: *2767*3855#
    Figyelem! Ezzel minden beállítást és adatot leszed! Visszaállíthatatlanul. (Telefonszámok, sms-ek, minden!) Érdemes SD kártyára lementeni a dolgokat!

    A telefon csörög, rezeg, de nem lehet felvenni - a hívásfogadó képernyő néhány másodperccel később jelenik meg, nincs megoldás. A telefon első csöngetési hangja is halkabb, mint az utána következők. Erre sincs magyarázat.

    Adatforgalom letiltása: Legegyszerűbben a Marketben megtalálható APNdroiddal (Free) oldható meg, így nem kell attól tartanod, hogy a folyamatos adatszinkronizáció miatt felszökik a telefonszámlád. :)

    Live wallpaper: (Mozgó háttérképek) A készülék gyárilag nem támogatja, Root* kell hozzá, és néhány egyéb művelet. Itt megtalálható: [link] Android 2.2-ben már alapból benne lesz.
    *Root: Rendszergazda jogosultság szerzése. Elvégzése egy klikkel: z4root.apk (marketen nincs!)

    Android Market Error: - Ha a Marketben a “Download Unsuccesfull” hibaüzenetet kapod, akkor ezek a teendőid:
    Navigálj ide: Beállítások-Alkalmazások-Alkalmazások kezelése, itt menj a Market-ra (ha nem látod akkor Menü-Szűrő-Összeset mutat) majd Cache ürítése. Utána csináld meg ugyanezt a Download Manager nevű alkalmazással is illetve ha szükséges akkor még a Google Apps, Google Talk-al.

    Szervízkódok:
    *#1234# - Firmware verzió lekérdezése
    Bővebben szépen összegyűjtve cooldongo által ebben a hozzászólásban.

    Kisebb “élménybeszámolók” a készülékről, felhasználóktól. :)
    Egyik és Másik

    Keresés a topicban!!! : Mivel elég sok hozzászólás van a topicban, és ebből adódóan sokmindent kitárgyaltunk, a lap tetején, jobb oldalon érdemes használni a keresőt! Csak a Galaxy 3 témán belül keres, így kiszűrheted a lényeget, és nem teszel fel olyan kérdést, amit már megoldottunk.

    Az #1 hozzászólást összegyűjtötte: tomy_cz és pető bá’
    Ezennel is Nagy Köszönet a fórumtársaknak akik megosztották hasznos tapasztalataikat!
    Utoljára módosítva: 2011. jan. 10.

    Az eredeti #1 hozzászólás:

    ez gyors volt.. :)
    Érdekes, h amennyire gördülékenynek tűnt mindenhol a gép, a kétujjas nagyításnál már eléggé akadozott - ennek mi lehet az oka?
    amúgy ennyi pénzért ez kegyetlen jó vétel... :K

    - írta bolondember

    http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=tomy_cz

  • .bruszli.

    aktív tag

    [ Szerkesztve ]

    ...ja és szóljatok ha kell olcsón egy kanna besugárzott hangya !

  • Cybertrone

    veterán

    Az Intel bemutatta a régóta várt Sandy Bridge generációt, melynek újszerű felépítése reform elé állítja a PC-s piacot. A rendszerszintű integráció kora hivatalosan is megkezdődött, ennek megfelelően a platform és a hozzá járó szolgáltatás kerül előtérbe. A Santa Clara-i óriáscég pontosan ezt a filozófiát követte tervezés folyamán, így a Sandy Bridge esetében a központi processzormagok mellé bekerült egy grafikus mag is. Az Intel a 32 nm-es gyártástechnológiát alkalmazza az új termékek esetében. Először a négymagos processzorok kerülnek az üzletekbe, melyek 216 mm²-es kiterjedéssel rendelkeznek, és 995 millió tranzisztorból állnak. A vállalat a későbbiek folyamán készít egy kétmagos verziót is, aminek a mérete már csak 149 mm², ezenkívül a leggyengébb megoldásokhoz egy 131 mm²-es változat is készül, amiben a grafikus magból lesz kigyomlálva a feldolgozók fele. Az utóbbi két lapkára a költséghatékonyság miatt van szükség, amint az olcsóbb Sandy Bridge processzorok megjelennek. Mivel az LGA1155-ös tokozású CPU-k szokás szerint egy fémkupakot is kapnak, így a kétmagos megoldások esetében senki sem tudja majd, hogy melyik lapkára épül a termék, de ez alapvetően lényegtelen is, mert az Intel TDP osztályra specifikálja a processzorokat, ennek megfelelően a legnagyobb lapka alkalmazása esetén a nem használt részek letiltására kerülnek, vagyis a fogyasztást ezek nem befolyásolják.

    A Sandy Bridge lapkák tehát maximum négy processzormagot tartalmaznak, melyek egy-egy 256 kB-os L2, valamint egy 8 MB-os megosztott L3 gyorsítótárat használnak, és támogatják a Hyper-Threading, illetve az új Turbo Boost 2.0 technológiát.

    A Sandy Bridge a grafikus mag oldaláról is fejlődött. Az elmúlt év elején bemutatkozott HD Graphics megújult setup motorja most is jelen van, így a rendszer a központi processzor segítsége nélkül is képes az információk megfelelő feldolgozására

    A processzorokhoz a H67-es és a P67-es vezérlőhíd lesz elérhető az asztali, Sugar Bay platformok esetében. Ezek hasonló képességekkel rendelkeznek, így támogatnak nyolc PCI Express 2.0-s csatornát, van bennük SATA 2.0 és 3.0, valamint Gigabit Ethernet vezérlő, továbbá számos USB 2.0-s portot kezelnek, és természetesen a HD hangkodek sem maradhat el. A H67-es megoldás előnye, hogy az FDI interfészen is tartja a kapcsolatot processzorral, így az ilyen alaplapokra helyezhető egy DVI, egy HDMI 1.4-es és egy DisplayPort 1.2-es kimenet is. A P67-es vezérlőt azoknak ajánlja az Intel, akik nem akarják használni a Sandy Bridge IGP-jét, mivel erre ennél a lapkánál nincs is lehetőség. Ellenben megoldható a tuning, vagyis egy megfelelő processzor esetében szép órajelre lehet szert tenni.

    A memóriavezérlő hivatalosan az 1,5 V-on üzemelő 1333 MHz-es memóriákat kezeli. A H67-es lapkakészlet esetében is lehetőség lesz némi finomhangolásra, de itt csak az IGP órajele állítható.

    Esetleges kérdések, picike előzmény a Bloomfield topikban!

    Mindenkinek nagyon jó fórumozást kívánok!

    [ Szerkesztve ]

    "Pisztolycsővel a szájában az ember magánhangzókban beszél" ~Harcosok klubja! Origin: Cybertrone, Steam:nLali85 * HTC One X white...

  • Воланд

    titán

    .

    [ Szerkesztve ]

    "Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

  • Воланд

    titán

    Intel Sandy Bridge

    2011 január 3-án az Intel útjára indította az új generációs processzorcsaládját, melyet Sandy Bridge-nek hívunk. Az új jövevények már 32nm-es gyártástechnológián készültek és a központi processzormagok mellett egy fejlett grafikus mag is található. A processzorokhoz a H67-es és a P67-es vezérlőhíd lesz elérhető az asztali, Sugar Bay platformok esetében. Fontos megemlíteni, hogy az integrált grafikus mag használata csak a H67-es lapkakészlettel szerelt alaplapokon lehetséges, míg a tuningot csak a P67-es lapkakészlet "támogatja" K (szorzózár mentes) jelzésű processzorok esetén. Az alábbi képen lévő vázlatok összefoglalják a két vezérlőhíd tulajdonságait.

    Főbb adatok (processzor):
    - LGA 1155 tokozás
    - maximum 4 processzormag
    - 256 kB-os L2 cache magonként, valamint egy 8 MB-os megosztott L3 cache (i5 esetén 6MB, i3 esetén 3MB az l3 cache mérete)
    - Hyper-Threading
    - Turbo Boost 2.0 technológia
    - kétcsatornás DDR3 memóriavezérlő (hivatalosan 1,5V-on üzemelő 1333MHz-s memóriákat támogat)
    - 16 csatornát biztosító PCI Express 2.0-s vezérlő
    - AVX utasításkészlet

    Főbb adatok (grafikus mag):
    - HD Graphics 2000 és 3000
    - AMD Fast Z Clear és Hierarchical Z eljárások támogatása
    - DirectX 10.1
    - OpenGL 3.0
    - Intel InTru 3D (3D-s Blu-ray filmek lejátszását teszi lehetővé, csak a H67-es lapkakészletnél)

    A Sandy Bridge processzorok adatai (Típus, órajel/Turbo Boost órajel, Fogyasztás (TDP), HD Graphics Turbo órajel és típus):

    i7-2600K (4 mag) 3,4/3,8 GHz 95 W 1350 MHz (3000)
    i7-2600 (4 mag) 3,4/3,8 GHz 95 W 1350 MHz (2000)
    i7-2600S (4 mag) 2,8/3,8 GHz 65 W 1350 MHz (2000)
    i5-2500K (4 mag) 3,3/3,7 GHz 95 W 1100 MHz (3000)
    i5-2500 (4 mag) 3,3/3,7 GHz 95 W 1100 MHz (2000)
    i5-2500S (4 mag) 2,7/3,7 GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i5-2500T (4 mag) 2,3/3,3 GHz 45 W 1100 MHz (2000)
    i5-2400 (4 mag) 3,1/3,4 GHz 95 W 1100 MHz (2000)
    i5-2400S (4 mag) 2,5/3,3 GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i5-2390T (2 mag) 2,7/3,5 GHz 35 W 1100 MHz (2000)
    i5-2300 (4 mag) 2,8/3,1 GHz 95 W 1100 MHz (2000)
    i3-2120 (2 mag) 3,3/- GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i3-2100 (2 mag) 3,1/- GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i3-2100T (2 mag) 2,5/- GHz 35 W 1100 MHz (2000)

    [ Szerkesztve ]

    "Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

  • Cybertrone

    veterán

    válasz Воланд #4941 üzenetére

    :R Szép, nézd el nekem hogy még kezdő vagyok, bátrokodtam megnyitni a topikot, szerintem az enyém is elviselhető! De a tied jobb! Remélem nincs harag hogy az enyém került oda :R :R :R

    "Pisztolycsővel a szájában az ember magánhangzókban beszél" ~Harcosok klubja! Origin: Cybertrone, Steam:nLali85 * HTC One X white...

  • Воланд

    titán

    .

    "Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

  • Воланд

    titán

    Intel Sandy Bridge

    2011 január 3-án az Intel útjára indította az új generációs processzorcsaládját, melyet Sandy Bridge-nek hívunk. Az új jövevények már 32nm-es gyártástechnológián készültek és a központi processzormagok mellett egy fejlett grafikus mag is található. A processzorokhoz a H67-es és a P67-es vezérlőhíd lesz elérhető az asztali, Sugar Bay platformok esetében. Fontos megemlíteni, hogy az integrált grafikus mag használata csak a H67-es lapkakészlettel szerelt alaplapokon lehetséges, míg a tuningot csak a P67-es lapkakészlet "támogatja" K (szorzózár mentes) jelzésű processzorok esetén. Ezek hasonló képességekkel rendelkeznek, melyet az alábbi képen lévő vázlatok foglalnak össze.

    Főbb adatok (processzor):
    - LGA 1155 tokozás
    - maximum 4 processzormag
    - 256 kB-os L2 cache magonként, valamint egy 8 MB-os megosztott L3 cache (i5 esetén 6MB, i3 esetén 3MB az l3 cache mérete)
    - Hyper-Threading
    - Turbo Boost 2.0 technológia
    - kétcsatornás DDR3 memóriavezérlő (hivatalosan 1,5V-on üzemelő 1333MHz-s memóriákat támogat)
    - 16 csatornát biztosító PCI Express 2.0-s vezérlő
    - AVX utasításkészlet

    Főbb adatok (grafikus mag):
    - HD Graphics 2000 és 3000
    - AMD Fast Z Clear és Hierarchical Z eljárások támogatása
    - DirectX 10.1
    - OpenGL 3.0
    - Intel InTru 3D (3D-s Blu-ray filmek lejátszását teszi lehetővé, csak a H67-es lapkakészletnél)

    A Sandy Bridge processzorok adatai (Típus, órajel/Turbo Boost órajel, Fogyasztás (TDP), HD Graphics Turbo órajel és típus):

    i7-2600K (4 mag) 3,4/3,8 GHz 95 W 1350 MHz (3000)
    i7-2600 (4 mag) 3,4/3,8 GHz 95 W 1350 MHz (2000)
    i7-2600S (4 mag) 2,8/3,8 GHz 65 W 1350 MHz (2000)
    i5-2500K (4 mag) 3,3/3,7 GHz 95 W 1100 MHz (3000)
    i5-2500 (4 mag) 3,3/3,7 GHz 95 W 1100 MHz (2000)
    i5-2500S (4 mag) 2,7/3,7 GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i5-2500T (4 mag) 2,3/3,3 GHz 45 W 1100 MHz (2000)
    i5-2400 (4 mag) 3,1/3,4 GHz 95 W 1100 MHz (2000)
    i5-2400S (4 mag) 2,5/3,3 GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i5-2390T (2 mag) 2,7/3,5 GHz 35 W 1100 MHz (2000)
    i5-2300 (4 mag) 2,8/3,1 GHz 95 W 1100 MHz (2000)
    i3-2120 (2 mag) 3,3/- GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i3-2100 (2 mag) 3,1/- GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i3-2100T (2 mag) 2,5/- GHz 35 W 1100 MHz (2000)

    Egy kis előzmény a Bloomfield topikban található.

    Készítette: Cybertrone és woland_y2k

    [ Szerkesztve ]

    "Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

  • Murderer69

    őstag

    Na akkor témázgassunk!

    Általában az emberek 2 fajta launchert használnak :

    ADW Launcher:

    az adw annyi előnnyel indúh hogy vannak hozzá előre legyártott témák is

    Launcher Pro:

    a launcher pro viszon egy fokkal jobban testreszabható

    Az áhitott WP7 style:

    itt igazából bármelyik launchert használhatjuk nem ez a lényeg....
    Ami kell hozzá Desktop Visualizer és egy pár ikon amiket erre felé keressetek [link]
    vagy saját magatoknak vágjatok ps-el tetszés szerintit!

    A méretek:

    Taskbar-al

    1x2: 110x260
    1x3: 110x395
    1x4: 110x665
    2x1: 230x125
    3x1: 350x125
    4x1: 470x125
    4x4: 470x665
    Large (3x3): 350x395
    Middle (2x2): 230x260
    Small (1x1): 110x125

    Taskbar nélkül

    1x2: 110x276
    1x3: 110x419
    1x4: 110x562
    2x1: 230x133
    3x1: 350x133
    4x1: 470x133
    4x4: 470x562
    3x3: 350x419
    2x2: 230x276
    1x1: 110x133

    Mindkét emlitett launcher-nél van lehetőségönk ikon módosításokra is azokat errefelé találjátok:

    [link]

    1-2 link kezdőknek haladóknak ötletekért: XDA
    Android forums

    Készítette Murderer69

    [ Szerkesztve ]

    https://www.flickr.com/photos/118057417@N08/

  • Def26

    félisten

    Fanboy Status: PS4:On, Xbox:On, apple:On, samsung:Off, Microsoft:Off, Audi :On,

  • Воланд

    titán

    Intel Sandy Bridge

    2011 január 3-án az Intel útjára indította az új generációs processzorcsaládját, melyet Sandy Bridge-nek hívunk. Az új jövevények már 32nm-es gyártástechnológián készültek és a központi processzormagok mellett egy fejlett grafikus mag is található. A processzorokhoz a H67-es és a P67-es vezérlőhíd lesz elérhető az asztali, Sugar Bay platformok esetében. Fontos megemlíteni, hogy az integrált grafikus mag használata csak a H67-es lapkakészlettel szerelt alaplapokon lehetséges, míg a tuningot csak a P67-es lapkakészlet "támogatja" K (szorzózár mentes) jelzésű processzorok esetén. Ezek hasonló képességekkel rendelkeznek, melyet az alábbi képen lévő vázlatok foglalnak össze.

    Főbb adatok (processzor):
    - LGA 1155 tokozás
    - maximum 4 processzormag
    - 256 kB-os L2 cache magonként, valamint egy 8 MB-os megosztott L3 cache (i5 esetén 6MB, i3 esetén 3MB az l3 cache mérete)
    - Hyper-Threading
    - Turbo Boost 2.0 technológia
    - kétcsatornás DDR3 memóriavezérlő (hivatalosan 1,5V-on üzemelő 1333MHz-s memóriákat támogat)
    - 16 csatornát biztosító PCI Express 2.0-s vezérlő
    - AVX utasításkészlet

    Főbb adatok (grafikus mag):
    - HD Graphics 2000 és 3000
    - AMD Fast Z Clear és Hierarchical Z eljárások támogatása
    - DirectX 10.1
    - OpenGL 3.0
    - Intel InTru 3D (3D-s Blu-ray filmek lejátszását teszi lehetővé, csak a H67-es lapkakészletnél)

    A Sandy Bridge processzorok adatai (Típus, órajel/Turbo Boost órajel, Fogyasztás (TDP), HD Graphics Turbo órajel és típus):

    i7-2600K (4 mag) 3,4/3,8 GHz 95 W 1350 MHz (3000)
    i7-2600 (4 mag) 3,4/3,8 GHz 95 W 1350 MHz (2000)
    i7-2600S (4 mag) 2,8/3,8 GHz 65 W 1350 MHz (2000)
    i5-2500K (4 mag) 3,3/3,7 GHz 95 W 1100 MHz (3000)
    i5-2500 (4 mag) 3,3/3,7 GHz 95 W 1100 MHz (2000)
    i5-2500S (4 mag) 2,7/3,7 GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i5-2500T (4 mag) 2,3/3,3 GHz 45 W 1100 MHz (2000)
    i5-2400 (4 mag) 3,1/3,4 GHz 95 W 1100 MHz (2000)
    i5-2400S (4 mag) 2,5/3,3 GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i5-2390T (2 mag) 2,7/3,5 GHz 35 W 1100 MHz (2000)
    i5-2300 (4 mag) 2,8/3,1 GHz 95 W 1100 MHz (2000)
    i3-2120 (2 mag) 3,3/- GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i3-2100 (2 mag) 3,1/- GHz 65 W 1100 MHz (2000)
    i3-2100T (2 mag) 2,5/- GHz 35 W 1100 MHz (2000)

    Tesztek:
    PROHARDVER!
    techPowerUp!
    bit-tech
    AnandTech
    Overclockers

    Egy kis előzmény a Bloomfield topikban található.

    Készítette: woland_y2k

    [ Szerkesztve ]

    "Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

  • Fire/SOUL/CD

    félisten

    Picture Links

    [ Szerkesztve ]

    Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

Új hozzászólás Aktív témák