Xplora X6 Play - luxusgyerek

Gyerekeknek szánt okosórát láttunk már párat, az Xplora a műfaj prémiummárkája igyekszik lenni, ami a termék tudásán és árán is látszik.

Bevezető

Amióta világ a világ a szülőknek a legfontosabb prioritás a gyerekkel kapcsolatban, hogy biztonságban tudják. Így vagyunk bekötve, így normális, a digitalizáció pedig lényegesen több megoldást ad a kezünkbe annak érdekében, hogy ezt a biztonságérzetet növelhessük. Egy bizonyos kor után (és abba most ne menjünk bele, hogy ez konkrétan mennyi) nyilván ott az okostelefon, mint tuti megoldás, de van egy olyan korosztály, amely már egyedül császkál, de még nincs telefonja, nekik pedig kitaláltak a cégek egy köztes megoldást, amely a gyerek-okosóra. Az már megint más kérdés, hogy ki, hogyan és mennyiért kínálja alapvetően ugyanarra a célra szánt termékét.


[+]

Láttunk már pár ilyen kütyüt. Járt nálunk MyKi, járt nálunk Imoo (ez utóbbit kifejezetten kedveltük), most egy Xplora X6 Play jutott el hozzánk, amely a cég legújabb csúcsmodellje, papíron mindent tud, sokadik generációja a termékvonalnak, elvileg kiforrott és profi megoldás, amit vaskosan aláhúz az árazás is: 82 ezer forintot kérnek érte, hogy utána még szerezzünk bele egy SIM-et is, amin van adatcsomag és hívási opció is. Sok szülő a szívéhez kap, hogy ennyiért inkább apa levetett iPhone SE-je legyen inkább, de az eltörik, lemerül, ellopják, ki lehet kapcsolni, arról nem is beszélve, hogy meg kell küzdeni a szoftverrel is, hogy a csemete ne csak a játékot és a nem kimondottan gyerekeknek szánt videókat nézegesse rajta naphosszat.


[+]

Vagyis van létjogosultsága a gyerek-okosórának, amely alapvetően kettős célt szolgál. A legfontosabb a kapcsolattartási lehetőség, mi is elérjük ifjabb kiadásunkat, ő is elérjen minket. A másik cél pedig az, hogy lássuk, hogy merre csatangol és megtaláljuk, ha elkóborol (direkt nem említve a drasztikusabb verziót). Ha ez a két alapvetés adott, akkor onnantól jönnek csak a sokadlagos paraméterek, amelyek a termék kialakítására, szoftveres felületére és extra képességeire vonatkoznak, és nyilván ez az a pont, ahol az Xplora X6 Play igyekszik többet nyújtani.

Kialakítás

Nagyon kulturált csomagolásban érkezik a masina, egy hosszúkás, újrahasznosított elemekből összeépített dobozt fogunk kapni, amelyben ott fekszik maga az óra, a kifejezetten jól kezelhető töltőpad és kapsából háromféle árnyalatú öltözet hozzá. Itt ez az óratestet körbeölelő gumiborítást és a szíjakon levő bújtatókat jelenti, ezeket lehet cserélgetni ízlés szerint. És persze lehet venni továbbiakat is jó pénzért. A töltőpad kétpines csatlakozón keresztül eteti az órát, de szerencsére jó nagy, mágnes húzza rá a terméket, el sem lehet rontani, nem csúszik le róla, kifejezetten jó megoldás.


[+]

Maga az óra viszont nem sugallja magáról egy 80 lepedős megoldás képét, de ennek nyilván meg van az oka. Egyrészt buflák. Széltében és hosszában nem túlzottan, de vaskosságát illetően még az Amazfit T-Rex 2-nél is kicsit nagyobb kiterjedésű, egy gyerek csuklóján nagynak tűnik, ám a tapasztalat az, hogy őket ez jóval kevésbé zavarja. Ennek a vaskosságnak egyértelműen az az oka, hogy az Xplora X6 Play bal felén egy ajtó mögé lehet becsúsztatni egy nanoSIM-et, ami ugyebár a telefon nélküli kommunikációt szavatolja. De van a készülékben WiFi, GPS és Bluetooth is, plusz természetesen akkumulátor, az mégsem lenne jó, ha egy nap alatt lemerülni pont egy olyan masina, amely pont adott esetben az egyetlen kapcsot jelenti a külvilág felé.


[+]

A szíj 22 mm-es és gyorskioldós, a készülék jobb oldalán pedig van egy gomb és ott találjuk a hangszórót is, míg a mikrofon az óratest felső részén kapott helyet — ebből pedig már egyértelmű, hogy a készülékkel beszélgetni is lehet. Szintén extrának számít, hogy a kijelző felett egy kamera is ücsörög, amivel fotó ls videó is készíthető. A felbontás 5 megapixel, nyilván fixfókusz és a képminőség sem lesz csodálatos, tennék ide képet, hogy látható legyen, hogy mire képes, de a telefonos alkalmazás nem hagyta, hogy kimentsem a fotót, videónál pedig erre opció sincsen.


[+]

A kijelző 1,52 inches, 360 x 400 pixeles felbontást kínál, ennyi pénzért igazán lehetne OLED, de maradunk a TFT-nél. Nem mondom, hogy minden követ megmozgattak, hogy ne legyenek kávák, a felbontás viszont ebben a méretben korrekt, a fénysűrűség is rendben van, a fekete háttér előtt zajló tevékenységek láthatósága teljesen jó, viszont a fényerőt csak manuálisan tudjuk babrálni, nincs szenzor, ami segítene ezt automatikusan kalibrálni.


[+]

Sajnos csuklómozgatással történő felébresztés sincsen, ami azért furcsa, mert amúgy az eszközben van giroszenzor, hiszen a lépésszámlálás ennek segítségével történik. Nekem az is érthetetlen, hogy a bejövő üzenet sem kelti fel az órát, ezt tehát minden egyes alkalommal, manuálisan kell megoldani az oldalsó gomb megnyomásával. A rezgés viszont számottevő, ahogyan a csengőhangot is még zajos környezetben is meghallani.

Működés

Már az első bekapcsoláshoz és beállításhoz szükség lesz SIM-re — anélkül nem fogunk tudni még a párosítási folyamatig sem eljutni. Érdemes kilőni egy telefont használva a PIN-kódot is, mert ennek bepötyögésére ugyan van mód az órán, de a tapasztalataim szerint ez összekuszálja a beállítási folyamatot. Ha készen állunk, akkor az Xplora alkalmazásra lesz még szükségünk, az óra egy QR-kódot mutat, amit a telefon kamerájával tudunk olvasni, onnantól egy regisztrációs folyamat után már össze is jön a kapcsolat, ami azzal zárul, hogy a telefonon meg kell adnunk az órában levő SIM-hez tartozó mobilszámot. Innentől tudja a rendszer, hogy mi kik vagyunk.


[+]

Az órát egy Qualcomm 2500-as chipset hajtja meg, 1 GB RAM és 8 GB belső tárhely jellemzi még a hardvert. Utóbbira a fotók, videók, számlapok és csengőhangok kapcsán lesz szükségünk, de ezek nem foglalnak sok helyet, egy darabig elég lesz a kapacitás. Némi kezdeti bizonytalankodás után összeszedte magát a felület is, korrekt sebességgel zajlanak a dolgok, amely egyébként Android 8.1 alapú, de természetesen ebből nem látszik semmi. A főképernyőről balra lépve a kontaktok közé csöppenünk, jobbra indulva az ikonos menü jön elő és lapozható tovább, fentről az értesítéseket érjük el, lentről pedig a lépésszámunk, az Xplora-tokenjeink száma (erről később) és az időjárás ugranak fel.

A menü egyszerű és egyértelmű, hívás, üzenet, kamera, galéria, lépésszámláló, vekker, naptár (csak egy havi nézet mindenféle eseményrögzítési opció nélkül), időjárás, stopper, alapfunkciós számológép és beállítások jönnek egymás után. Ha az oldalsó gombot hosszan nyomjuk, akkor jön az SOS funkció (felhívja az elsődleges kontaktot és a telefon appban is megjelenik egy riasztás), szóval látszólag minden frankó, de azért vannak kreténségek. Például a bejövő üzenet jelzése az órán egy “Új üzenet” felirat, amire koppintva bejön az értesítési ablak, ott viszont az üzenetre kattintva nem az üzenet jön elő, hanem a kontaktok. Azt is fontos tudni, hogy ha nem aktiváljuk a VoLTE szolgáltatást a SIM-en, akkor nem fog menni a telefonálás funkció. A lépésszámláló egy nulla, annyit tud, hogy a napi állapotot kiírja, de sem előzmények, sem javaslatok nincsenek, egy heti statot a telefonon a szülő meg tud azért tekinteni. Az ébresztéseket csak a szülői telefonról lehet beállítani (miért?), az értesítési tálcán pedig csak a fényerőt, a hangerőt és a Bluetooth funkciót lehet kapcsolni, a WiFi-t például nem. Van néhány ostoba félrefordítás (az elküldött üzeneteknél a státusz az, hogy “kiszállítva”), egy picit még lehetett volna reszelni a szoftveren.

Ugyanez az érzésem a telefonos alkalmazás kapcsán is. Itt alul három fülünk van (Goplay, Készülékek, Beállítások). A Goplay egy előfizetéses program, ami megnyit béna kis játékokat (kizárólag a telefonon), számlapokat és csengőhangokat tölthetünk le és versenyezhetünk más gyerekekkel lépésszám kapcsán (wow), nem nagyon éreztem, hogy az éves csomag közel 20 lepedős ára annyira vonzó lenne.

[+]

A készülékek fül alatt jönnek a fontosabb dolgok, itt adhatunk hozzá kontaktokat az órához, csak ezeket lehet hívni és üzeneteket is csak velük válthatunk, egyéb számokról érkező hívásokat és üzeneteket nem fogad az óra. Itt állíthatunk be vekkert, illetve van egy “iskola mód”, ami csak az SOS gombot és a pozíció küldését, valamint a vekkert hagyja elérhetőnek, a többi funkció nem működik. Ezt az üzemmódot időzíteni is lehet. Látjuk a lépésszámot, lekérdezhetjük az óra GPS-koordinátáit, valamint a távolból is kikapcsolhatjuk a szerkezetet. A térképes nézetnél néhány napra visszamenőleg vannak előzmények, be lehet állítani kizárólag kör alakú biztonságos zónákat, illetve van élő követés, amely folyamatosan küldi a GPS infókat a telefonra 30 percen keresztül.

[+]

A szülő és a gyermek közötti kapcsolat hívásokban és üzenetekben ölt testet. A hívásokkal nem sokat bütyköltek, sima beszédhívás jön létre, ami az alkalmazáson kívül zajlik, annyit azért megjegyez a rendszer, hogy mennyit beszélgettünk és beleírja az üzenetváltási logba. Itt jelzi az SOS eseményeket, a kikapcsolt és bekapcsolt órát, valamint az akkumulátor lemerülését is. Az óráról lehet képet, videót, előre gyártott sablont, emojit és hangüzenetet is küldeni a szülőnek, ez már 4G-n zajlik, visszafele elvileg mindez szintén rendelkezésre áll, de nálunk csak a szöveg működött, minden másra vagy azt mondta a szoftver, hogy “access denied”, vagy úgy csinált, mintha elküldené, de sosem érkezett meg. Ugyanez az access denied fogadott akkor, amikor ki akartam exportálni egy óráról kapott képet, miközben ötvenszer átnyálaztam az Xplora alkalmazás engedélykéréseit és nem találtam olyat, amit ne adtam volna meg, mondjuk speciel a tárhelyhez nem is kért.

[+]

Az üzemidő az Xplora szerint a 880 mAh-s akkuval négy nap, szerintem ennek a fele. Persze sokat nyomkodtam. Van WiFi (és tiszta röhej, hogy az órán kell bemütyürkézni a jelszót, nem lehet a távolból intézni), van Bluetooth, amit egy headsettel próbáltunk és tök rendben ment, de relatív életszerűtlennek érzem, hogy kizárólag beszélgetésekre lehet használni, azért nem tartja bent a fülében egy gyerek sem a headsetet, hogy hátha majd hív anyu. Szerintem nem lett volna gáz iskolaidőn kívül zenelejátszási lehetőséget is adni, ha már van 8GB tárhely. Szintén érthetetlen, hogy ha már van 4G és kamera, akkor miért nincs videohívási opció. És akkor ott van ez az Xplora-token dolog (Xérme néven van a szoftverben), amit lépésszámmal tudunk szerezni, hogy aztán apu telefonján valami ősprimitív játékkal játszhassunk egy kört, ez engem annyira motiválna gyerekként, mint egy tál spenót.


[+]

Nem leszek nagyon lelkes az összegzés kapcsán. Ha ennyire fontos, hogy a csemete elérhető legyen, akkor egy 100-as sorozatú Nokia és egy szögegyszerű tracker bőven megteszi és még mindig féláron vagyunk. Az Xplora X6 Play ráadásul meglehetősen méretes óra, a szoftver nem tökéletes, a távolról elérhető funkció száma véges, egy csomó kihagyott ziccer maradt. Azt mondom, hogy rendben, elfogadom, hogy a GPS és a SIM miatt nem lesz a termék egy észrevehetetlen csuklóék, tegyük fel, hogy egy ilyen bigyó ára 80 lepedő, oké. De akkor az tudjon mindent, stabilan, átgondoltan. A Bluetooth rögtön kidobható, a WiFi-re sem okvetlenül van szükség, inkább mérjen pulzust, legyen benne jutalomként néhány paraméterezhetően elérhető játék, tudjon videotelefonálni, állíthassunk be sokkal pontosabban geofencinget, az SOS funkció pedig igazán ordíttathatná a hangszórót is, ahogyan ezt amúgy minden telefonos és trackeres megoldás megteszi. Jelen formájában az Xplora X6 Play egy rossz hangsúlyokra támaszkodó gadget, ami bár hozza a műfaj legfontosabb elvárásait, de a 80 ezer forintos ár elég mellbevágó. És végeztem egy gyors kutatást, hogy amúgy ebben a szegmensben mások mit művelnek, a Garmin Bounce például felpofozza az Xplora termékét aktivitáskövetésben, de a Ticktalk 4 és a Gabb Watch 2 is jobb ajánlatnak tűnik — hozzáteszem, hogy papíron az Xplora X6 Play is érvényes ebben a műfajban, simán lehet, hogy az itt felsoroltaknak is vannak hiányosságaik, mindazonáltal nekem összességében az a benyomásom, hogy egy kissé túlméretezett, hardveresen már-már túlzásokba eső (Bluetooth, Wifi, VoLTE, nagy felbontású kijelző, kamera, akku), szoftveres szempontból pedig nem elég sokoldalú masináról van szó, amelynek megítélésén semmiképpen nem segít a hazai árazás.

Bog

Előzmények

Hirdetés