2018. október 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Vivo Y66 - innen szép nyerni

A középkategória ár/érték bajnokai közt próbál helytállni az itthon kevésbé ismert, ám Kínában és Indiában rendkívül népszerű márka terméke. Sok esélye ennek, itt nincs.

Bevezető, külső, kijelző

Korábban egyáltalán nem voltak nálunk Vivo-tesztek, az utóbbi néhány hétben, az Y55 és az X9 után viszont ez a harmadik a tesztasztalon, és valószínű, hogy a nem túl távoli jövőben egyre több ilyen eszközzel találkoznak oldalunk olvasói, hiszen a cég várhatóan nemzetközi babérokra tör. Rengeteg apró és több nagy kínai mobilgyártó próbálkozott már sikertelenül a világszintű debütálással az elmúlt években, de szerencsére pozitív példákat is említhetünk, így a kínai és indiai piacon rendkívül komoly számokat generáló, a tavalyi évhez képest jelentősen erősebbé vált Vivo előtt mostanra van pozitív példa. Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a Qualcommal közös munka hozhatja el Európába a BBK Electronics fennhatósága alá tartozó márkát.


[+]

Az eMag jóvoltából érkezett meg hozzánk az Y66, aminek dobozában a mobilon kívül szilikon tokot, microUSB-kábelt, earbud kialakítású fülhallgatót és 1,6 amperes, kínai adaptert találtunk. Az Y66 még nem egy nemzetközi piacra szánt modell, erről árulkodik a magyar nyelv és a B20-as LTE-sáv hiánya, amivel már jelentős hendikeppel indul a legtöbb konkurenshez képest, viszont mindennapi használatba vehető, nincs teleszórva lokációhoz kötött, letörölhetetlen alkalmazásokkal, bár egy-két szoftverhez inkább kínai, mintsem angol tudás szükségeltetik.


[+]

Az első ránézésre kimondottan szimpatikus, minőségi készülék már az első pillanatban felvet egy komoly kérdést: vajon hol hordja az ujjlenyomat-olvasóját? Sajnos nincs meglepetés, sehol nincs rajta, pedig a 80 ezer forint fölötti kategóriában – ahol tesztünk alanya is van – ez már teljesen alapvető extra, és bár az összeszerelésre nem lehet panasz, fémet lényegében nem találunk rajta, műanyag unibody ház és üveg előlap alkotja a kombinációt. Örömteli, hogy két SIM-ajtó van rajta, az egyik az elsődleges nanoSIM és a microSD tárolására szolgál, a másik pedig kizárólag nanoSIM-et fogad, így a 32 GB-os tárolót a dual SIM-rendszer feláldozása nélkül használhatjuk. Ez meglehetősen ritka funkció, de nem fogja megmenteni az Y66-ot.

Kijelző-teszt
Vivo Y66 Xiaomi Mi A1 Honor 6X Moto Z Play
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 576 nit 471 nit 556 nit 402 / 596 nit
Fehér fényerő (min.) 5,7 nit 1,9 nit 5,4 nit 6,5 nit
Fekete fényerő 0,50 nit 0,33 nit 0,29 nit 0 nit
Kontrasztarány 1153:1 1428:1 1952:1 végtelen
Színhőmérséklet 8076 K 7404 K 8166 / 6590 K 7739 / 7136 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A 720 x 1280 pixeles IPS panel fényerejével nincs gond, de 5,5 hüvelyken képlékenynek tűnnek a kontúrok, nem jut elég részlet a karakterekre és az ikonokra. Ezen a szinten már kevés a 267 ppi-s képpontsűrűség, noha az érintőpanel érzékenysége remek, és a technológiájához képest a betekintési szögei is rendben vannak, színkalibrációja enyhén kékes. A sztenderd, 16:9-es képarányú panel alatt és fölött markáns kávákat lehet látni, szerencsére egyik sem marad kihasználatlanul, alulra három, háttérvilágítással nem rendelkező kapacitív érintőgomb került, felülre pedig fény- és távolságérzékelő szenzor pontos, de nem túl gyors működéssel, illetve természetesen beszédhangszóró és szelfikamera is jutott a megszokott helyekre.


[+]

Szokásos rendszerben helyezték el a csatlakozókat is, alulról érkezhet a microUSB, fent pedig a 3,5 milliméteres jack. Gombok tekintetében sincs forradalom, jobb oldalra összpontosították a bekapcsolásra szolgáló, illetve a hangerőszabályzó billentyűhármast. A mono hangszóró a mobil aljáról szólal meg, ide került a mobilon látható egyetlen mikrofon is, amit videózásnál ugyanúgy használ az eszköz, mint beszélgetéseknél. Kamerapúp nincs, a hátlap általános sivárságát csak két, kizárólag díszfunkciót betöltő keresztirányú csík, illetve a márkára utaló felirat töri meg, egyéb látnivaló nincs.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

  • Vivo Y55 - nem érdemes Vivódni vele

    Lehet piaca az Ázsiában elismert Vivo olcsó modelljének, csak nem itt, nem most és nem ennyiért. A gyártót viszont ne írjuk le, csak jöttére, kelet felől egyhamar ne számítsunk.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.