2018. március 18., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Vivo Y66 - innen szép nyerni

A középkategória ár/érték bajnokai közt próbál helytállni az itthon kevésbé ismert, ám Kínában és Indiában rendkívül népszerű márka terméke. Sok esélye ennek, itt nincs.

Hirdet​és​

Bevezető, külső, kijelző

Korábban egyáltalán nem voltak nálunk Vivo-tesztek, az utóbbi néhány hétben, az Y55 és az X9 után viszont ez a harmadik a tesztasztalon, és valószínű, hogy a nem túl távoli jövőben egyre több ilyen eszközzel találkoznak oldalunk olvasói, hiszen a cég várhatóan nemzetközi babérokra tör. Rengeteg apró és több nagy kínai mobilgyártó próbálkozott már sikertelenül a világszintű debütálással az elmúlt években, de szerencsére pozitív példákat is említhetünk, így a kínai és indiai piacon rendkívül komoly számokat generáló, a tavalyi évhez képest jelentősen erősebbé vált Vivo előtt mostanra van pozitív példa. Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a Qualcommal közös munka hozhatja el Európába a BBK Electronics fennhatósága alá tartozó márkát.


[+]

Az eMag jóvoltából érkezett meg hozzánk az Y66, aminek dobozában a mobilon kívül szilikon tokot, microUSB-kábelt, earbud kialakítású fülhallgatót és 1,6 amperes, kínai adaptert találtunk. Az Y66 még nem egy nemzetközi piacra szánt modell, erről árulkodik a magyar nyelv és a B20-as LTE-sáv hiánya, amivel már jelentős hendikeppel indul a legtöbb konkurenshez képest, viszont mindennapi használatba vehető, nincs teleszórva lokációhoz kötött, letörölhetetlen alkalmazásokkal, bár egy-két szoftverhez inkább kínai, mintsem angol tudás szükségeltetik.


[+]

Az első ránézésre kimondottan szimpatikus, minőségi készülék már az első pillanatban felvet egy komoly kérdést: vajon hol hordja az ujjlenyomat-olvasóját? Sajnos nincs meglepetés, sehol nincs rajta, pedig a 80 ezer forint fölötti kategóriában – ahol tesztünk alanya is van – ez már teljesen alapvető extra, és bár az összeszerelésre nem lehet panasz, fémet lényegében nem találunk rajta, műanyag unibody ház és üveg előlap alkotja a kombinációt. Örömteli, hogy két SIM-ajtó van rajta, az egyik az elsődleges nanoSIM és a microSD tárolására szolgál, a másik pedig kizárólag nanoSIM-et fogad, így a 32 GB-os tárolót a dual SIM-rendszer feláldozása nélkül használhatjuk. Ez meglehetősen ritka funkció, de nem fogja megmenteni az Y66-ot.

Kijelző-teszt
Vivo Y66 Xiaomi Mi A1 Honor 6X Moto Z Play
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 576 nit 471 nit 556 nit 402 / 596 nit
Fehér fényerő (min.) 5,7 nit 1,9 nit 5,4 nit 6,5 nit
Fekete fényerő 0,50 nit 0,33 nit 0,29 nit 0 nit
Kontrasztarány 1153:1 1428:1 1952:1 végtelen
Színhőmérséklet 8076 K 7404 K 8166 / 6590 K 7739 / 7136 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A 720 x 1280 pixeles IPS panel fényerejével nincs gond, de 5,5 hüvelyken képlékenynek tűnnek a kontúrok, nem jut elég részlet a karakterekre és az ikonokra. Ezen a szinten már kevés a 267 ppi-s képpontsűrűség, noha az érintőpanel érzékenysége remek, és a technológiájához képest a betekintési szögei is rendben vannak, színkalibrációja enyhén kékes. A sztenderd, 16:9-es képarányú panel alatt és fölött markáns kávákat lehet látni, szerencsére egyik sem marad kihasználatlanul, alulra három, háttérvilágítással nem rendelkező kapacitív érintőgomb került, felülre pedig fény- és távolságérzékelő szenzor pontos, de nem túl gyors működéssel, illetve természetesen beszédhangszóró és szelfikamera is jutott a megszokott helyekre.


[+]

Szokásos rendszerben helyezték el a csatlakozókat is, alulról érkezhet a microUSB, fent pedig a 3,5 milliméteres jack. Gombok tekintetében sincs forradalom, jobb oldalra összpontosították a bekapcsolásra szolgáló, illetve a hangerőszabályzó billentyűhármast. A mono hangszóró a mobil aljáról szólal meg, ide került a mobilon látható egyetlen mikrofon is, amit videózásnál ugyanúgy használ az eszköz, mint beszélgetéseknél. Kamerapúp nincs, a hátlap általános sivárságát csak két, kizárólag díszfunkciót betöltő keresztirányú csík, illetve a márkára utaló felirat töri meg, egyéb látnivaló nincs.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Vivo Y55 - nem érdemes Vivódni vele

    Lehet piaca az Ázsiában elismert Vivo olcsó modelljének, csak nem itt, nem most és nem ennyiért. A gyártót viszont ne írjuk le, csak jöttére, kelet felől egyhamar ne számítsunk.

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rdetés​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.