2018. június 19., kedd

Gyorskeresés

TP-Link HS110 – egyszerű belépő egy okosabb otthonba

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbáltuk a TP-Link okosotthonos termékcsaládjának távolról vezérelhető, egyszerűen kezelhető elektromos csatlakozóját. Okostelefonos alkalmazás is tartozik hozzá.

Bevezetés

Ha szeretnénk lakásunkban távirányíthatóvá tenni a konnektorokat, de nem szeretnénk a meglévőket kiszerelni és lecserélni (ami nemcsak drága, de előfordul, hogy vésést is igényel, ha nem elég mély a falba épített doboz), akkor a legegyszerűbb megoldás egy vezérelhető dugaljadapter beszerzése lesz. Ilyen a tesztelt TP-Link HS110 is, aminek fő vonzereje, hogy az egyik legolcsóbb ilyen termék a piacon.

A kínai cég nemrég kezdett foglalkozni lakás automatizálásához használható eszközökkel, és a már meglévő, felhőből kezelhető kamerák mellé dugaljakat, kapcsolókat és LED-es fényforrásokat is kínál. Itt tényleg az egyszerűségről szól minden, kezdve azzal, hogy a vezérléshez közvetlenül a WLAN hálózathoz, azon át pedig az internetre csatlakozik, és a TP-Link által biztosított felhőn keresztül a telefonunkról tudjuk irányítani, nincs tehát külön központi egység (hub), amely mondjuk a WLAN-Z-Wave fordítást ellátná.

Hirdetés

Külső

Nem mondanánk, hogy a TP-Link túlbonyolította a HS110 dizájnját, de ez nem baj, a készülék így tulajdonképpen bármilyen stílusú lakásba beilleszthető.

TP-Link HS-110 TP-Link HS-110 TP-Link HS-110
TP-Link HS-110 [+]

Méretei az alábbi ábrán láthatóak, ezzel kapcsolatban a fontos az, hogy az egy dobozba illeszkedő dupla kimenetek (például Prodax Classic dupla dugalj) esetén tudjuk úgy csatlakoztatni, hogy a második aljzat is szabadon marad egy vékonyabb villásdugó számára. A vastagabb változat már nem biztos, hogy használható – a nálunk előforduló, tipikusan monitorokhoz, tápegységekhez járó változat mellé például már csak félig lehetett bedugni a HS110-et: az érintkezés ugyan létrejött, de nem neveznénk biztonságosnak a végeredményt. Természetesen a modernebb, sorolt dobozos fali aljzatoknál ezek a problémák nem jelentkeznek, itt a HS110 nem fog a kelleténél több konnektort blokkolni.

TP-Link HS110 TP-Link HS110
TP-Link HS110 [+]

Kezelőszervből a készüléken összesen kettőt találunk: egy nagyobb, zöld és narancsszínű LED-del és ikonnal rendelkező gombot az elején és egy apróbb másikat felül. Az utóbbi a beállítás és reset gomb, míg előbbivel manuálisan is kapcsolgathatjuk a szerkezetet. Fontos még, hogy a HS110 gyerekvédelemmel és földeléssel ellátott aljzatot használ.

Üzembe helyezés

A HS110-nél nemcsak a vezérlés, de a beállítás teljes folyamata is telefonon keresztül történik, nincs webes felület. Ehhez a Kasa nevű alkalmazást kell letölteni és telepíteni (iOS és Android platformra érhető el), illetve egy fiókot létrehozni benne. Ez utóbbi elhagyható, ám ekkor csak a helyi hálózatból tudjuk a készüléket vezérelni, a konnektor pedig így is, úgy is kapcsolatba lép a TP-Link szervereivel, az adatmegosztást tehát nem kerüljük el vele.

TP-Link HS110 TP-Link HS110
TP-Link HS110 [+]

Ha ez megvan, akkor már bedughatjuk a HS110-et a konnektorba, amely első lépésben egy saját WLAN hozzáférési pontot hoz létre, a Kasa alkalmazás pedig ehhez csatlakozik, és ezen keresztül végezhetjük el a beállításokat is. Ez pedig nem áll másból, mint ikont és nevet adni magának a készüléknek, illetve választani a közelben elérhető és a HS110 által látott Wi-Fi hálózatok közül. A HS110 érzékenysége ezen a területen egész jónak mondható, a noteszgépünk és telefonunk által látott, gyengébb jelerősségű WLAN hálózatokat kivétel nélkül érzékelte, legalábbis azokat, amelyek 2,4 GHz-en működtek, a készülék ugyanis csak ezt a frekvenciát ismeri, ami hátrány lehet ott, ahol a 2,4-es sáv már túlzottan foglalt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.