Sony Ericsson MBW-100 - BT óra

Halló Kitt

Napjaink minden férfijának élete egyik meghatározó eleme volt az „Ein Mann und ein Auto” szlogenű sorozat, a Knight Rider. Emlékszem rá, hogy anno a német RTL előtt ülve izgultuk végig a számunkra akkor még érthetetlen nyelven folyó sorozatot és többen együtt szurkoltunk Kitt és David Hasselhoff párosának. A sorozat legjobb elemei azok voltak, amikor Kitt SPM (Super Pursuit Mode) fokozatra kapcsolt, vagy amikor Michael Knight az óráján keresztül beszélgetett az autóval. Az XXL GSM-től kapott Sony Ericsson órától mi is valami hasonlót vártunk.

Napjainkban, amikor egyre inkább teret hódítanak a koncepció készülékek, láttunk már igazi telefonba épített órát, láttunk olyan órákat, amikből kijelző varázsolható elő és olyat is, amelyik a falra vetíti a hívó képét. Ugyan hasonlókban nem reménykedtünk, hiszen a mai technológiák kihasználásával ezek még nem igazán hozhatóak létre olyan áron, hogy az valóban tömeggyártásra alkalmas legyen.

Jobban utánanézve az eszköznek azonban kicsit lekonyult a mosolyunk. A telefonunk kezeléséről szó sem lehet vele, hanem igazából csak egy hívásjelzőt kapunk, ami rezgéssel jelzi az olvasatlan üzeneteket, és a hívásokat. Pontosan ennyiről van szó, se több, se kevesebb. Egyébként ez alapján elgondolkodtam, hogy levédetem a hívást rezgéssel jelző fülbevaló valamint intimpiercing szabadalmát is.

Hirdetés

Kibontva az órát a hatalmas fekete dobozból egy igen exkluzív, valóban súlyos darabbal találtam magam szembe, aminek a kialakítása igen férfias. Le a kalappal a Sony Ericsson előtt, hasonlóan szép kialakítást és tetszetős számlapot igen rég láttam, meg is nyerte a saját és környezetem tetszését.

April majd megoldja

Finoman mondva sem volt bökkenőmentes a készülék használata. Az első probléma, amivel szembe találtam magam, az a lemerült és ezáltal nem járó óra volt. Rutinosan kihámoztam a töltőt a dobozból, majd elkezdtem keresni a csatlakozót. Miután minden létező helyet felfeszítettem, megszégyenülten felcsaptam a használati útmutatót, és rájöttem, hogy kifelejtettem a töltő átalakítóját, ami csipeszként illeszkedik az óra oldalára, és ezzel érintkezik a csatlakozóval. Tökéletes megoldás, csak első alkalommal egy kicsit meglepő, de utána minden további nélkül kényelmesen alkalmazható.

A második problémával párosításkor találkoztam. Először egy Motorola V3x-szel próbálkoztam, a telefon meg sem találta az órát. Majd sorban végig próbáltam minden telefont, ami otthon volt: Nokia 7373, Sharp Gxtizenakármennyi, i-mate Jaq, Samsung i600, Nokia 6230. A következő esetekből valamelyik történt meg véletlenszerűen: vagy meg sem találta a telefon az órát. Vagy megtalálta, de nem tudott kapcsolatot létesíteni. Vagy megtalálta, létrejött a kapcsolat, de azonnal megszakadt. Már azon gondolkodtam, hogy feladom a dolgot, de tettünk még egy próbát egy régi, sokat megélt K700i-vel, és láss csodát, a kapcsolat elsőre létrejött. Tanulság: Az óra csak Sony Ericsson mobilokkal működik.

Maga az óra két fő részből áll. A hagyományos számlapot az oldalsó tekerő kihúzásával állíthatjuk, ugyanúgy ahogy a normál órák esetén, azonban a digitális kijelző minden funkciója a telefonunkról veszi az információt. Ez egy OLED technológiával készülő display, nagyon fényes, minden helyzetben látható, ráadásul minden szögből is.

A felső gombot lenyomva láthatjuk a telefonunk által mutatott időt és a dátumot digitális formában, valamint itt láthatjuk az óra töltöttségét is. A középső gombbal a zenelejátszót vezérelhetjük. Egyszer lenyomva elindítja, vagy megállítja a hallgatott zenét, hosszan nyomva pedig a következő számra ugrik tovább. Egyéb zenelejátszó funkciókat nem vezérelhetünk vele. Az alsó gomb a menü elérésére szolgál, amelynek négy nagyon egyszerű menüpontja van. Az elsőben ki-be kapcsolhatjuk a Bluetooth-t. A másodikban a beérkező üzenetek értesítését kapcsolhatjuk ki-be, míg a harmadikban a Bluetooth kapcsolat megszakadásáról szóló értesítést állíthatjuk. Az utolsó menüpont a párosításra szolgál.

Hívjuk fel Devont

Egyedül magáról a működésről nem ejtettem eddig szót. Két dologra használhatjuk az MBW-100-at az idő kijelzésén és a zenelejátszó kezelésén túl. Az egyik a hívások kezelése. A bejövő hívásokat rezgéssel jelzi az óra, valamint a kijelzőn megjelenik a hívó fél száma és neve, amennyiben az a telefonkönyvben szerepel. Ilyenkor az órával két lehetőségünk van. Amennyiben a felső gombot egyszer lenyomjuk, akkor a hívást lenémítjuk. Amennyiben kétszer nyomjuk le, akkor a hívást elutasítjuk.

A másik funkció az SMS-ek jelzése. Amennyiben egy új üzenetet kapunk, világítani kezd egy boríték a kijelzőn. Sajnos sem a küldőt nem tudjuk meg, sem az üzenetet nem tudjuk elolvasni, csak az értesítést kapjuk meg.

Az akkumulátor üzemidejét sajnos nem sikerült kiderítenem, ugyanis rövid volt a teszt hozzá. Három nap folyamatosan bekapcsolt Bluetooth kapcsolat alatt egy egységnyi sem fogyott a töltöttségből.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy vajon kinek és mikor lenne hasznos az óra. Egy biztos: olyan geekeknek, akik Sony Ericsson fanok is egyben, a beszerzése kötelező. Egy olyan órát kapnak 59999 Ft-ért, amelyhez hasonlót a márkásak között sem találnak, és néhány extra funkcióra is képes lesz Sony Ericsson mobiljukkal. A hasznosság meglepő volt. Egyrészt, sosem kellett csörgésre állítanom a telefonomat, és a rezgő módot is nyugodtan kikapcsolhattam, hiszen az óra mindig rajtam volt. Megbeszéléseken is nyugodtan elutasíthattam a bejövő hívásokat, a nélkül, hogy a telefonommal kellett volna játszanom, ami néhány esetben illetlenségnek veszi ki magát.

Az első benyomásaim alapján én is hülyeségnek tartottam az egészet, azonban néhány meetinggel teletűzdelt nap után, még ha meglepő is, de:

Sony Ericsson MBW-100

Polacheck

A Sony Ericsson MBW-100-at az XXL GSM-től kaptuk.
A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

Előzmények

Hirdetés