Hirdetés

Mi lesz a Honorral?

Eladta a Huawei a márkát. Ez egyszerűnek tűnik, de csak még tovább bonyolítja az amúgy sem triviális helyzetet.

Az eladás

Iszonyú gyorsan lezavarták a Honor eladását. Alig pár hete szellőztette meg a Huawei, hogy ezt tervezi és már meg is történt. Hát ez nem egy Google-FitBit felvásárlás tempója, az egyszer biztos. Oké, biztos már egy ideje szervezték a dolgot, de innen elég keveset látni az egészből, csak azt, hogy egyik napról a másikra a Honor már nem a Huawei tulajdona, hanem egy külön cég. Legalábbis papíron, mert hát még mindig Kína a helyszín, ahol az üzleti szereplők annyira transzparensek, mint a Kínai Nagy Fal.

Mit tudunk? Az új tulajdonost úgy hívják, hogy Shenzhen Zhixin New Information Technology Co. Hogy ki? Hát ez a cég erre jött létre, több mint 30 tulajdonosa van (elsősorban étrékesítéssel, disztribúcióval foglalkozó vállalatok), de még Shenzhen városának is van benne néhány százalékos részesedése. Az új cégbe átült a Honor eddigi vezetősége és vitték magukkal az összes munkatársat is, tehát aki eddig Honor alkalmazott volt, az mostantól Shenzhen Zhixin New Information Technology Co alkalmazott. Kéne egy rövidítés, mert ezt névjegykártyára is szívás lesz rányomtatni. SZNITC?

Eltűnik a Huawei-ből egy darab... (Huawei üzlet, Grúzia, Kutaisi)
Eltűnik a Huawei-ből egy darab... (Huawei üzlet, Grúzia, Kutaisi) [+]

Azt már csak a Reuters forrásaiból tudjuk, hogy a tranzakció 15 milliárd dollárnak megfelelő jüan bevételt hozott a Huawei-nek, ami irtó sok pénz egy olyan márkáért cserébe, amely minden idegszálával a Huawei erőforrásaira támaszkodik és a Huawei nélkül nem is létezne. Magyarán ha csak a brand értékét nézzük, akkor annak ellenére is irreális, hogy amúgy a Honor számos piacon kifejezetten népszerű — átcímkézett Huawei termékekkel.


[+]

Természetesen szokás szerint a transzfer kapcsán kiadott közleményekből körülbelül semmit nem lehet megtudni, a Huawei azt írta, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor folyamatosan elérhetetlenek számukra a mobiltelefonokhoz szükséges alkatrészek, ez a döntés segít abban, hogy a Honor túléljen. És hogy az egész bulit az a 30-nál is több értékesítéssel foglalkozó vállalat javasolta, akik most tulajdonosok lettek. Ez amúgy jópofa, kicsit nehéz lenne elképzelni, hogy az Apple, a Xiaomi, vagy a Sony mobilos üzletágát így szerezze meg egy másik cég.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Azóta történt

Hirdetés