Huawei Sport Headphones Lite teszt

A sportfülhallgatók között még annak ellenére sem számít nehéznek, hogy 11 órás üzemideje messze átlagon felüli, miközben kimondottan kényelmes és egyáltalán nem árazták túl.

Hirdetés

Még mindig sokan szkeptikusak a Bluetooth hangkeltőkkel kapcsolatban a hagyományos, kábeles megoldásokkal szemben, és ha teljesen őszinték vagyunk, nem is alaptalanul. Az edzéshez, sporttevékenységekhez kitalált fülhallgatóknál azonban egyértelmű előnynek tűnik, ha nincs zavaró kábel, ilyenkor hatalmas segítség, hogy nincs zavaró vezeték, amibe beleakadunk, kirántjuk a zsebünkből a mobilt, vagy egyéb baleseteket idézünk elő.

A kábelnélküliség egyértelmű előny a sportfüleseknél
A kábelmentes kapcsolat egyértelmű előny a sportfüleseknél [+]

A forrás a táskánkból, a terem egy biztonságos szegletéből, vagy néhány méteres körzeten belül gyakorlatilag bárhonnan sugározhat, a számléptetést, a szünetet és a hangerőszabályzást pedig megoldjuk a fülhallgatón lévő gombokkal. Edzés közben pedig jóval kevésbé lesz érdekes az a ma már nem is olyan nagy különbség, amit a Bluetooth-kodeken és a technológia sajátosságain elvesztünk a hangminőségből.

Alig lóg ki a fülből, akár bukósisak alá is rakható
Alig lóg ki a fülből, akár bukósisak alá is rakható [+]

A vezeték nélküli kütyük elleni másik gyakori érv az, hogy töltögetni kell őket, és természetesen pont akkor felejtjük el ezt megtenni, amikor a legnagyobb szükség lenne a zenére. Ezt a problémát a Huawei sem tudta megoldani, viszont nagyjából felezte az ezzel járó kellemetlenségeket: kényelmes, sportos karakterét nem elvesztve, 20 grammos tömeg alatt maradva tud körülbelül üzemidőt duplázni az általunk is tesztelt Meizu EP51 vagy Samsung Level Active sportfülesekhez képest. A gyakorlatban ez körülbelül azt jelenti, hogy a 11 órás megadott zenehallgatási idő a valóságban, közép feletti hangerővel is megfelel 9-10-nek. Összesen 137 mAh az akkumulátor kapacitása, normál, 1 amperes adapterrel nagyjából 1,5 óráig jelezte, hogy tölt.

Töltőfejen kívül minden van a dobozban, ami szükséges
Adapteren kívül minden van a dobozban, ami szükséges [+]

Töltőfejet a kategóriában megszokott módon nem tartalmaz a csomagolás, viszont a microUSB-kábel, illetve a keményfedelű, cipzáros tok jár hozzá. Illesztékei nem csak a hallójáratban, hanem a fülkagyló-üregben is megtámaszkodnak, így szinte biztosan nem esik ki használat közben, ráadásul a kütyü teljes belső oldala szilikonnal van borítva, a kényelemre nem lehet panasz. Négyféle méret jár hozzá, a legkisebb fülűek elképzelhetően igényelnének egy még kisebbet, az XL-es azonban tényleg hatalmas, ha valakinek pont az ellenkező oldalon szoktak problémái lenni.

A súlyeloszlás kimondottan jó, mivel nem csak az egyik oldalra került akkumulátor, hanem mindkettőre, a bal oldalin nincs semmi a gyártói feliraton kívül, jobb oldalon van a három szokásos gomb, a piros-kék led, illetve a töltőcsatlakozó. A pánt hossza állítható, érdemes hátulról felvenni és utána beállítani, akkor lesz legkevésbé zavaró. Ha épp nem hallgatjuk, hordhatjuk nyakban is, hiszen a két fülhallgatóvég mágnesesen csatlakozik egymáshoz, sem leejteni, sem össze-vissza lóbálni nem fogjuk.

Kényelmes és biztonságos a kialakítás
Kényelmes és biztonságos a kialakítás [+]

IP-védettségről nem szól a specifikáció, viszont a gyártó állításai alapján vízállósági és 1,2 méteres dobásteszten is átment, ahogy az egy ilyen kütyütől illik. Sajnos AptX vagy LDAC-kodektámogatás nincs, viszont a 11 milliméteres, dinamikus meghajtó és az SBC-párosításból elképzelhető egyik legjobb hangminőség adott, rengeteg a basszus, a legfrissebb zenéknél és keveréseknél torzításhatáron túlian sok, viszont eredeti, régebbi felvételekkel kimondottan dögös. Mesterkéltnek hangzó, de széles a tér, és a lehetőségekhez képest szeparálódnak egymástól a hangszerek.

Mágnesesen kapcsolódnak a felek
Mágnesesen kapcsolódnak a felek [+]

A telefonbeszélgetések a jobb oldalon lévő szimpla mikrofonon keresztül valósulnak meg, a nyakpántos megoldások közt korrektnek számító, de a normál telefonáláshoz képest mindenképpen emelt hangerőt igénylő érzékenységgel és minőséggel. A hol Honor, hol Huawei márkajelzésű, de mindenképpen AM61 modellszámú eszköz itthon 13-17 ezer forint körüli összegért szerezhető be, kínai webshopokból sem lenne sokkal olcsóbb megrendelni. Az áráért nyújtott teljesítménye az akkumulátort tekintve kiemelkedő, minden más szempontból korrekt, viszont a szűkös kodektámogatás, az igazán pici méretű illeszték hiánya és a közepes beszédmikrofon miatt plecsni nélkül távozik a tesztasztalról.

szentkuti11

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Azóta történt

  • Visszatér a Koss Porta Pro

    A világ egyik legnépszerűbb fejhallgatójából csináltak aptX-képes headsetet, ezzel új életet adva a 34 évre visszanyúló konstrukciónak.

  • Tronsmart Element T6 Max - elemi erővel

    Bő két évvel az első Tronsmart hangszóró megjelenése után a céget már a legjobbak között említhetjük. A T6 Max egy nagyon jó hangszóró, de otthonra túl sok lesz.

Előzmények

  • Huawei Color Band A2 - színes monokróm

    A Huawei is folytatja a költséghatékony aktivitásfigyelő termékvonalat, amelyet a Color Band A1 immár OLED kijelzővel szerelt utódja képvisel. Mellesleg elég jól.

Hirdetés