Beköltözik a házba az új Google termékfamília

Pixel óriástelefon méretes noccsal, hangszóróra biggyesztett táblagép receptkönyvvel és Chrome OS tablet opcionális billentyűzettel – így látja a Google a jelent és a jövőt.

Google Home Hub, Pixel Slate

Rick Osterloh nyitotta a 2018-as Made by Google eseményt, ahol a tavaszi, fejlesztőkre szabott I/O-val szemben a vállalat legfrissebb kütyüit leleplezte. Ám mivel még mindig egy főprofilját tekintve internetes cégről van szó, a termékvezér saját szoftvereit dicsérte. Továbblépett a fordító, hatékonyabb lett a szövegbevitel és opció a szó mellett az automatikus mondatkiegészítés. Mindennek a csúcsa persze a Google Segéd, a mélyen integrált hangasszisztens, ami a mobileszközök mellett az okosotthon, a gépjármű és a karra szerelt kütyünek is a része, ha a júzer bevásárol a támogatott eszközökből.

Rick Osterloh nyitotta meg a 2018-as Made by Google eseményt
Rick Osterloh nyitotta meg a 2018-as Made by Google eseményt [+]

Az I/O-n demózott és etikai vitákat kiváltott Duplex például hamarosan elérhető lesz – ez a Segéd hanghívó szolgáltatása, amely helyettünk intéz asztalfoglalást telefonban, zavarba ejtően természetes hanggal – valószínűleg az első városokban, ahol a Pixel mobilokon elérhető lesz, hozzáteszi majd, hogy ja, amúgy nem ember vagyok, hanem mesterséges intelligencia. Az AI rátelepedett a képeinkre is, és ennek a velejárója a tovább csiszolt HDR+ mód a Pixel telefonokon, a másodlencse nélküli portrémód vagy éppen az utólagos, szoftveres képstabilizálás.

Egyre nagyobb kontrollt kap a felhasználó saját mobilszokásai felett
Egyre nagyobb kontrollt kap a felhasználó saját mobilszokásai felett [+]

A Google+ szivárgás után persze égetőbb a biztonság, mint valaha, és a Titan Security nevű megoldás és a hardverszintű adatvédelem ellátogat az új Pixel készülékekbe, akárcsak az I/O-n prezentált Digital Wellbeing. Mosolyogja meg aki akarja, de a mobilfüggőség lassan orvosi jelenséggé válik extrém esetekben, és a szolgáltatáscsomag nemcsak a telefonhasználatot felügyeli és statisztikázza, vizuális visszacsatolásokkal jelezheti a felhasználónak, hogy túl sokat nyomogat egy apró darab üveget, mintha az élete függne tőle. Persze éppen a Google felel megannyi vonzó szolgáltatásért, és a telóról (akár távolról) immár az okosotthon és a Nest brand elemei is átlátható, összeszedett, könnyű módok kezelhetők lesznek.

A Google Home Hub
A Google Home Hub [+]

A legújabb otthoni jövevény a Google Home Hub, ami olyan, mintha egy hangszóróra egy táblagépet ragasztottak volna. A hangleadót a kijelző mögött kellemes tapintású textúra borítja négy színben, a Hub pedig inkább lespórolta a kamerát, nehogy csak azért ne kerüljön a hálószobába, mert a felhasználó fél a lencsén keresztüli megfigyeléstől Ambient EQ néven okosabb fénymérő megoldás viszont akad, ami a színeket is a környezethez igazítja, amikor pedig a júzer lefekszik és a lámpákat lekapcsolja, a Hub is nyugovóra tér. Reggel aztán a napi programot, az időjárást és a munkába vezető forgalmi adatokat ismerteti, plusz naptárhoz és a YouTube-hoz is van beépülő modulja.

A Google Home Hub
A Google Home Hub [+]

A konyhában recepteket mutat, és lépésről lépésre segít a vacsora összerakásában. Ha tésztagyúrás közben pedig csengetnek, mutatja a kinti kamera képét, és szóban lehet az illetőket beengedni, vagy egy melegebb éghajlatra elküldeni. Ennek Home View a neve, és a telefonos Google Home alkalmazásra is elérhető ez a szolgáltatáscsomag, amely minden okosotthon eszközt könnyen átlátható panelre gyűjt. A Home Hub emellett a felhasználó fotóit is képes végigpörgetni, sőt: személyek alapján rendez, a homályos, a túl sötét és az ismétlődő képeket pedig kihagyja a diavetítésből. Az ára kellemes: Amerikában 149 dollár (42 ezer forint), ide persze valószínűleg ez sem jut el, hiszen a Segéd még nem tanult meg Petőfit szavalni.

A Google Pixel Slate
A Google Pixel Slate [+]

A Google pár éve lényegében feladta a táblagépes vonalat – Androidon. Ehelyett a ChromeOS rendszerű netbookokra koncentrált, ezek pedig begyorsultak, napokig bírják egy töltéssel, tavaly óta a Play Áruház alkalmazásai telepíthetők és a Google Segéd is elérhető. Elérkezett az idő tehát visszatérni a tabletek közé: a Pixel Slate 12,3"-es panellel megáldott Chrome OS masina, ami mágnesesen cuppan rá a külön beszerezhető billentyűzetre. A felbontás 2000 x 3000 pixel, ami a 293 ppi-s képpont sűrűséggel kitűnő képélességet jelent, a technológia IPS LPTS. A 290,85 x 202,04 x 7 milliméteres masina nyolcadik generációs core m3, i5 vagy Celeron processzort futtat, 4/8/16 GB RAM és 32/64/128/256 GB-os tároló kíséretében.

A Google Pixel Slate önmagában
A Google Pixel Slate önmagában [+]

Két USB-C porttal és egy billentyűzet dokkolóval rendelkezik, telepe 48 wattórás. Az előlapon sztereó hangszórót és nagy pixelekkel megáldott szelfikamerát vet be. Ez és a hátlapi modul is 8 megapixeles. A Pixel Imprint ujjlenyomat-olvasó a bekapcsolóba lett beépítve, a házban Titan Security chip felel a biztonságért. Ahogyan a Google Home elemei és végső soron maga a Segéd us képes a családtagokat megkülönböztetni és nekik külön tartalmakat ajánlani, úgy a Pixel Slate is elkülöníthető személyes és családi környezetre, hogy mindenki kedve szerint használhassa.

A Slate billentyűzetes tokjában
A Slate billentyűzetes tokjában [+]

A táblagép 599 dolláron nyit (169 ezer forint, 4GB RAM / 32 GB-s tároló, Intel Celeron processzor) és egészen 1599 dollárig megy el a mutató (451 ezer forint 16 GB RAM, 256 GB SSD, nyolcadik generációs Core i7 processzor). A tetszőlegesen állítható szögű billentyűzetes tok, kerek, háttér világítással rendelkező gombokkal és tapipaddal 199 dollárba kerül (56 ezer forint), a Pixelbook Pen toll pedig 99 dollárba (28 ezer forint). Ezt sem várjuk hivatalos formában felbukkanni a magyar polcokon

Pixel 3 és Pixel 3 XL

Az este (bár a Google amerikai eseményén a nappal) főszereplője persze a két Pixel 3 telefon volt, és aki szereti a szenzorszigetet, nyilván minden követ megmozgat majd, hogy a méretes noccsal megáldott Pixel 3 XL-t beszerezze. A 158 x 76,4 x 7,9 milliméteres XL 6,3”-es képátlót kapott 1440 x 2960 pixeles, flexibilis OLED panellel, míg a 145,6 x 68,2 x 7,9 milliméteres Pixel 3 5,5”-eset, 1080 x 2160 pixelen, szenzorsziget nélkül. Adott a HDR támogatás és a mindig aktív kijelző.

A Pixel 3 XL nem aprózza el a bevágást
A Pixel 3 XL nem aprózza el a bevágást [+]

A Gorilla Glass 5 előlapot két, a korábbiaknál 40%-kal erélyesebb hangszóró szakítja meg mindkét phablet esetében, és hátul is ilyen üveglap fedi a párost, a szokásos, kettéosztott dizájnnal. Ne keressünk errefelé dupla kamerát: a Google maradt a szimplánál, és nem győzi dicsérni amúgy tényleg remek HDR+ módját, ami egy sor képből rak össze éles, dinamikus eredményeket, este pedig Night Sight néven a koromsötétből hoz elő látható felvételeket. Top Shot néven, akció dús téma esetében egy sor HDR+ fotó készül egymásután, és utólag ki lehet választani a legjobban sikerültet, a rendszer egyébként maga ajánl közülük egyet. És ha már optikai zoom nincs, a digitálisnak kitalálták a Super Res Zoom nevet, ami több fotó összegyúrásából igyekszik több részletet mutatni nagyításkor. Várhatóan nem szorongatja meg a teleobjektíves konkurenciát.

Maradt hátul a kettéosztott dizájn
Maradt hátul a kettéosztott dizájn [+]

A hátlapra 12,2 megapixeles kamera került, míg az előlapra két 8 megapixeles, 75, illetve 97 fokos látószöggel, hogy csoportos szelfie vagy groupie (vagy mi a búbánat ennek a bevett fantázianeve), rendben elkattintható legyen. Nemcsak a portrémód adott mindkét oldalon, mindenféle élő AR matricák a kamera elé dobhatók, így Vasember és Hulk is video bombolhatja a témát, de aki Danny Glover nagy rajongója, annak a felvételén Childish Gambino is táncra perdülhet (kár, hogy Teddy Perkins AR-figurájával nem lehet ijesztgetni a fehérnépet.)


[+]

A Duplex, vagyis a Segéd telefonos, hangalapú asztalfoglalása az új Pixeleken pár héten belül elérhető lesz, akárcsak a Call Screen nevű feature, aminek a segítségével a nemkívánatos hívást a Segéd úgyszintén hangban utasítja el. Ha pedig csak szimplán zavaró a bejövő csengő- és értesítő hang, csak le kell fordítani a Pixel 3-at, és elnémul – erre a Flip to Shhh nevet találta ki a Google, amit magyarra Fordítsd meg és fogd be! néven ajánlom fordítani. A Pixel 3 2915, a Pixel 3 XL pedig 3430 mAh-s telepet kapott, ami 18 wattos gyorstöltővel etethető Type-C porton, avagy 10 wattos Qi szabványú vezetékmentesen.

A Pixel 3 XL és a Pixel Stand oldalról
A Pixel 3 XL és a Pixel Stand oldalról [+]

Ehhez pedig ideális társ a Pixel Stand álló, Qi szabványú töltőpad, amit okosnak nevez a Google, de igazából nem az állvány az, hanem a telefon: a Pixel 3-at ráhelyezve alternatív felület jelenik meg a képernyőn az órával és adott esetben a zenelejátszó vagy az okosotthon elemeivel, lényegében a telefonból is kijelzős otthoni Google izét varázsolva. A Pixel Standen hagyott telefon reggel kijelzi és felolvassa a napi rutin releváns információit, és persze mindig kapható egy csevejre és utasításokra.

A friss Google termékcsalád
A friss Google termékcsalád [+]

A 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet kimaradt, a Segéd azonban az új, Type-C-s Pixel Bud fülesekben is figyeli a gazda szavát. A teljesítménnyel aligha lesz gond: a két új Pixelt a Snapdragon 845 hajtja meg, a 4 GB RAM bármely kiszerelésben már kevésbé jó hír. A tárhely opciók 64 és 128 GB-osak, bővítés nélkül. Az IP68-as védelemmel ellátott páros nem lesz olcsó: a támogatott európai piacokon (a magyar nem ilyen) a kisebbik Pixel 860 eurón nyit (4/64 GB, 279 ezer forint), a nagyobbik pedig 960-on (311 ezer forint). Ez újfent elég kövérre sikeredett. Az amerikai piacon a Pixel Stand ára 79 dollár (22 ezer forint).

Azóta történt

Hirdetés