2018. január 17., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

HP iPAQ 914c - konstrukciós hiba

E havi rejtvényünk: vajon egyetlen egy apró tervezési hiba el tud rontani egy egész készüléket? Válasz a cikkünkben.

Bevezető, külső

Click to read in English!

Sokat vártunk rá. A HP még tavaly szeptemberben mutatta be új, 900-as szériába tartozó üzleti Pocket PC-jét, melynek szállítása azonban csak múlt hónap végén kezdődött meg. A dolog hátteréről nem sokat tudni, a lényeg viszont, hogy a gép kapható, a tesztpéldány pedig itt van nálunk, ezúttal is a SpeedShop jóvoltából. Fehér dobozban érkezett, töltő, adatkábel és sztereó füles volt hozzá.

HP iPAQ 914c
[+]

A gyártó nagyon jól felépítette termékportfolióját. Van ugye egy olcsó WM alapú okostelefonjuk (514 Voice Messenger), két telefonos funkciót nélkülöző PDA-juk (100-as és 200-as széria), egy korrekt felsőkategóriás kombókészülékük (614c), valamint cikkünk tárgya, a BlackBerry-vonalra építkező 914c. Vérbeli üzleti modell fektetett kijelzővel, QWERTY billentyűzettel, és ennek megfelelően igényes kialakítással. Az előlap fekete színben pompázik, csillog, kemény műanyagból készült, még ránézni is jó érzés. Oldalt ezüstös sáv fut körbe, a hátlap pedig selymes, gumiszerű anyagból készült, ami jó fogást biztosít neki. Kicsit nehéz (146 gramm), kicsit vaskos (113 x 64 x 16 mm), de sok üzleti készülék ilyen.

HP iPAQ 914c
[+]

A mérnökök csupán egyetlen egy dologra nem figyeltek oda a tervezéskor. Egy apróságra, olyasmire, ami így leírva már-már nevetségesen jelentéktelennek hat, de nem az. A készülék bal oldalán ugyanis van egy gumiból készült fedlap, mely a microSD foglalatot és a miniUSB csatlakozót védi a környezeti behatásoktól. Azaz védené, ha a gyárban egy kicsit is átgondolták volna azt, hogy hogyan működik egy efféle dolog. Az adatcsatlakozót takaró rész ugyanis csak addig van a helyén, amíg egyszer ki nem szedjük, mondjuk azért, mert fel szeretnénk tölteni a masinát. Utána vége, soha többé nem fog a helyén maradni az apró gumidarab, akármit csinálunk, ott fog lifegni. Mindez egy ilyen kaliberű üzleti gépnél gáz, nagyon gáz, arról nem is beszélve, hogy az átgondolatlanság iskolapéldája. Valószínűleg sokan nem fognak velem egyetérteni, de ez egy olyan hiba, ami az egész összképet el tudja rontani, pedig a készülék egyébként nagyon is rendben lenne. Nagy szerencse, hogy a tesztben szereplő képeket még az első töltés előtt készítettem, töltés után már az alant látható állapot vált általánossá (az alsó részt kell figyelni, a memóriakártyát takaró gumit ugyanis vissza lehet gyömöszölni a helyére).

HP iPAQ 914c
[+]

Az első töltés után. Itt még úgy-ahogy a helyén volt a gumilap...

Valószínűleg nem túl szerencsés így kezdeni egy termék bemutatását, de az a helyzet, hogy egy ilyen szintű konstrukciós hiba fölött semmiképp nem tudtam szemet hunyni, főleg egy ilyen masinánál, ami gyakorlatilag minden más szempontból rendben lenne. Felül az állapotjelző ledek társaságában találjuk a HP-logónak álcázott telefonhangszórót, alattuk terpeszkedik a 2,46 hüvelyk átlójú, fektetett QVGA kijelző. Igen, elég kicsi, az efféle kialakítás velejárója. Középtájt találjuk a fő kezelőszerveket, azaz nyolc gombot és az ötirányú d-padot, példásan jól használható. Legalul terpeszkedik a harminchét gombot tartalmazó QWERTY billentyűzet, mely alapvetően szintén kényelmes gépelést tesz lehetővé, a gond vele csupán az, hogy a kék színű Fn billentyű nagyon nehezen reagált a nyomkorászásra, mondhatni csak a nagyon határozott parancsokat fogta fel. Az ékezetes karakterek bevitele viszont jól megoldott, a kívánt betű leütése után a Sym gombot kell megnyomnunk a művelet végrehajtásához.

HP iPAQ 914c
[+]

A hátlap nem hivalkodó, véleményem szerint tökéletesen illik a készülék külsejéhez. Felül látható 3 megapixeles, autofókuszos kamera, valamint a hozzá tartozó kiegészítők (azaz a villanó és a tükör) és a kihangosító hangszórója. Ezek alá került a visszafogott méretű HP logó, legalul pedig két további emblémával találkozhatunk, melyek a készülék adatkommunikációs képességeire hívják fel a figyelmet. A stylus a bal alsó sarokban lakik, teleszkópos, de már összecsukva is nagyobb, mint sok konkurens gépnél kinyitva - azaz nagyon nagy, ami rendkívül jól használhatóvá teszi.

HP iPAQ 914c
[+]

Felül kapott helyet a bekapcsológomb, a reset-pöcök és a külső antenna csatlakozója, melyet szintén fedlap véd - ami érdekes módon klasszisokkal jobb minőségű, mint a már sokat említett oldalsó darab. Baloldalt van a hangerőszabályzó gombpáros, a hangrögzítő gyorsindítója, valamint a már kitárgyalt gumilap.

HP iPAQ 914c
[+]

Alul nincs semmi, jobbra a kamera exponálója, az OK gomb és a jog-dial került, utóbbit kissé nehéz megnyomni, de azért jó, hogy van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​rde​té​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.