HidrateSpark 3 - vizet iszom, vizet bizon

Telefonhoz kapcsolódó Bluetooth okoskulacsot teszteltünk, ami kiszámolja, mennyit kellene naponta inni és jelez is, hogy ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről.

Bevezető, mi ez?

Patrick Bateman napi közel húsz liter Evian vizet iszik meg az Amerikai pszichóban, részben ezzel indokolja, hogy szarul (sic!) érzi magát, de jól néz ki. Bret Easton Ellis antihőse bőven túlzásba viszi az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság iránymutatásához viszonyítva a folyadékbevitelt, abban viszont tagadhatatlanul igaza van a fikcionális bankárnak, hogy pótolni kell a szervezetünkből a mindennapok során elvesztett vizet, mert máskülönben külsőnk és belsőnk is megsínyli.

Vannak, akik azt mondják, hogy napi 3,5 liter folyadékot kellene fogyasztani.
Vannak, akik azt mondják, hogy napi 3,5 liter folyadékot kellene fogyasztani.

De mennyi legyen az annyi? Az NHS szerint alapból 6-8 pohár folyadék ajánlott naponta, a Harvardon azt mondják, 4-6 pohár (bár az amerikaiaknál nagyobb egy átlagos pohár) legyen a standard, a korábban hivatkozott ESFA szerint pedig felnőtt nőknél napi két liter, felnőtt férfiaknál két és fél liter víz kerüljön a szervezetbe 24 óra alatt. (Az ESFA egyébként kínál életkorra lebontott értékeket gyerekkortól, ebben a publikációban ezek megtalálhatók.) Abban egyetértés van, hogy az ember vízigénye függ a körülményektől, életmódtól - hőmérséklet, fizikai megterheltség, terhesség, betegségek és gyógyszerek, elfogyasztott alkohol vagy ételek - és a testi adottságoktól is - magasság, testsúly, életkor. Ahogy abban is egyetértenek a szakemberek, hogy a két, két és fél liter körüli mennyiséget nem szabad durván túllépni, mert az túlhidratáláshoz (hiponatrémiához) vezethet, az extra folyadékbevitel ugyanis meghaladja a vese nátriumkiválasztó képességét.

Világosban nem túl combos a LED-ek fényereje, gyengébb fényviszonyok között viszont jól látható módon világítanak.Világosban nem túl combos a LED-ek fényereje, gyengébb fényviszonyok között viszont jól látható módon világítanak. Világosban nem túl combos a LED-ek fényereje, gyengébb fényviszonyok között viszont jól látható módon világítanak. [+]

Az ESFA úgy számol, egy 80 kilós felnőtt testéből naponta 0,4 liter víz távozik csak a légzéssel, átlagos terhelés és hőmérséklet mellett még 0,5 liter a bőrön keresztül történő párologtatással. Remélhetőleg WC-be 1,4-1,6 liter kerül vizelettel és 0,1 széklettel. Konszenzus, hogy ha legalább ezt az elvesztett mennyiséget nem pótoljuk, elkezdünk kiszáradni, ami szomjúságérzettel (testtömegünk 0,5%-ának megfelelő vízveszteség), fáradékonysággal, fejfájással (testtömeg 1-2%-ával egyenlő vízveszteség) jár. 3% felett elkezd a száj cserepesedni, a nyáltermelés lassul, 10% környékén pedig már keringési zavarok, görcsök is jelentkezhetnek. 20% körül a vesék is leállhatnak, ez már az életveszélyes szint.

A fejfájás csak az egyik jele a dehidratálódásnak.
A fejfájás csak az egyik jele a dehidratálódásnak. (forrás: Pinterest)

Személy szerint - bár akaratomon kívül - én rendszeresen eljátszom testemmel azt, hogy a 0,5-2% körüli zónába juttatom, szimplán csak azért, mert elfelejtek inni. Pedig próbáltam már tenni ellene, nem is egyszer:

  • Tettem egy poharat az asztalomra, hogy emlékeztessen rá, ideje inni. Nem jött be, nem motivált eléggé.
  • Tettem egy kulacsot az asztalomra, meg hordoztam magammal, hogy emlékeztessen rá, igyak! Nem jött be, mert amikor kifogyott, rendszerint csak akkor töltöttem újra, ha már szomjúságot éreztem, hello, 0,5 százalék!
  • Töltöttem le több alkalmazást telefonra, amikben nyomon követhetem, mennyit iszok. Köztük egy játékot is, ahol virtuális növényt nevelhetek azzal, ha feljegyzem, ittam rendszeresen. Pont olyan sorsra jutottak a virtuális növényeim is, mint a valódiak. Jó, talán kegyesebb haláluk volt, mert nem a macska kaparta ki néhányukat.
  • Mióta van saját okosórám, bekapcsoltam rajta a vízivásra emlékeztető funkciót és azt, hogy ezt csuklóból naplózhassam is. A siker felemás, általában a Garmin által ajánlott értékek felét, ha elérem.

A kísérleteim sikertelenségét én javarészt a kellő motiváció és akaraterő hiányának - igen, a lustaságom - számlájára írom, mert akármilyen buli az első két-három napban manuálisan naplózni, hogy mennyi vizet is iszok és nézegetni róla esetleg az összehasonlításokat, pont olyan unalmas lesz péntekre, mint amilyen a lét könnyűsége. Ezek után kaptam az alkalmon, amikor jött a lehetőség, hogy a szerkesztőségből valaki kipróbáljon egy HidrateSpark 3-at, egy Bluetooth csatlakozásra képes okos kulacsot, ami megcsinálja helyettem az unalmas részeket. Vagyis az alkalmazás kiszámolja életkorom, magasságom, súlyom, aktivitásom alapján a szükségleteim, majd naplózza a napi folyadékbevitelem, azt pedig akár egyezteti is (több) egészséggel kapcsolatos alkalmazással -, sőt, még fizikailag szuggerál is rá, hogy ne hagyjam ki a prioritásaim közül a vízbevitelt, mert az edény színes fénnyel villog, ha úgy érzi, ideje inni.

Arcom, miután vizet ittam.
Arcom, miután vizet ittam.

Doboz, beállítás, app

A kulacs az iSTYLE-tól érkezett, kék színben, műanyag testtel. A Pro változat már fémből van (rozsdamentes acél), tesztünk alanya tritán műanyag, ez mosogatógépben való mosásra nem alkalmas, de a szipka / kupak rész és az alsó gyűrű igen. A 7 x 27 centiméteres, 270 grammos eszköz 592 milliliter folyadék tárolására alkalmas, a hideget a gyártó szerint hűvösen is tartja, forró vagy rostos dolgokat azonban nem szabad belé tölteni! A kupak gombnyomásra nyílik, ez és az alsó gyűrű, mely a szenzorokat és az akkumulátort (elemet) rögzíti helyén lecsavarható.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Ahhoz, hogy a kulacs okosfunkcióit kihasználhassuk, CR2477-es elemre lesz szükségünk, egy van is a dobozban. Az elem a kulacs aljába, egy kézzel nyitható csavar rögzítette fedél alá kerül, ha jól raktuk be, felvilágít a kulacs. Ezután kell a HidrateSpark alkalmazás (Android / iOS), majd egy e-mailes vagy facebookos regisztráció a belépéshez. Az appban a bal felső sarokban található ikonra nyomva csatlakoztathatjuk a kulacsunkat. Miután ráböktünk a telefonon, hogy nem vásárolni, hanem összehangolni szeretnénk egy új kulacsot, automatikusan megtalálja és összeköti a program és a kulacs magát. Azt egyébként nem tudom, mit csinál, ha több párosításra váró kulacs is van a közelben, az pedig kifejezetten nem tetszett, hogy az alkalmazás üres területeit gyakran reklámok töltik ki, hogy vegyek új kulacsot.

Az első beállításkor megjelenő lehetőségek.Az első beállításkor megjelenő lehetőségek.Az első beállításkor megjelenő lehetőségek. Az első beállításkor megjelenő lehetőségek. (forrás: Mobilaréna) [+]

A párosítás után megkérdezi a program, hol vettük új vizes társunkat. Mivel olyan lehetőség nincs, hogy a nagypatikába, kihagytam a válaszadás lehetőségét, majd a tovább gombra nyomtam. Ilyenkor megkér az alkalmazás, hogy tegyük le az üveget egy sík felületre és várjunk, amíg a szenzorok kalibrálnak. Ha ez megvan, jöhet az első feltöltés! Miután vizet kapott a cucc - szigorúan a jelzésig töltve, hogy pontosan mérhessen -, ismét jön egy sor kalibrálás, majd meg is vagyunk. Opció átírni a kulacs nevét, megszüntetni a párosítást, valamit újrakalibrálni a szenzorokat, ehhez ürítés - újratöltés és egy sík felület kell. A kifogyott víz utántöltésének pontos méréséhez is egyenes felületre ajánlja a gyártó tenni az eszközt.

A kulacsra vonatkozó instrukciók, valamint az elérhető beállítási lehetőségek csatlakoztatás után.A kulacsra vonatkozó instrukciók, valamint az elérhető beállítási lehetőségek csatlakoztatás után.A kulacsra vonatkozó instrukciók, valamint az elérhető beállítási lehetőségek csatlakoztatás után. A kulacsra vonatkozó instrukciók, valamint az elérhető beállítási lehetőségek csatlakoztatás után. (forrás: Mobilaréna) [+]

Magyar nyelven nem beszél az applikáció, de megkér minket arra, hogy adjunk neki lokáció hozzáférést és Androidon kapcsoljuk ki az akkumulátor-optimalizálást, hogy a háttérben korlátozás nélkül futhasson. A helyadatokhoz azért kér engedélyt, mert a környezetünk időjárását is figyelembe veszi, amikor kiszámolja, mennyit akar velünk itatni, valamint elmenti a kulacs és a telefon utolsó szinkronizálásának a helyét, ami alapján van egy Find My Bottle nevű kulacskereső funkció. A háttérben való folyamatos futás pedig elméletileg azért szükségeltetik, mert minden egyes alkalommal szinkronizálna a program, amikor iszunk. A gyakorlatban csak akkor frissíti a kiírt értékeket, ha megnyitjuk az appot.

A bevitt folyadékmennyiséget mutató képernyő, a manuális hozzáadás, illetve a helyadatok hozzáférését kérő értesítés.A bevitt folyadékmennyiséget mutató képernyő, a manuális hozzáadás, illetve a helyadatok hozzáférését kérő értesítés.A bevitt folyadékmennyiséget mutató képernyő, a manuális hozzáadás, illetve a helyadatok hozzáférését kérő értesítés. A bevitt folyadékmennyiséget mutató képernyő, a manuális hozzáadás, illetve a helyadatok hozzáférését kérő értesítés. (forrás: Mobilaréna) [+]

A beállítások között állíthatunk napi vízbeviteli célunkon, illetve összeköthetjük a HidrateSparkot az Apple Egészség, Fitbit, Garmin Connect, Google Fit, Under Armour Map My Fitness és Withings Health Mate programokkal. Én a Garminnal próbáltam, részletek a következő oldalon. Állítható a felkelés és lefekvés ideje, valamint az is, hogy az alkalmazás értesítés és a kulacs villogás formájában mikor szóljon, hogy innunk kellene. Az alkalmazás akkor is küld értesítést, ha a kulacs éppen nincs nálunk, tehát a HidrateSpark programja használható simán manuális víznaplózásra is. A push értesítéseket viszont rendszerszinten érdemes kikapcsolni, ha valaki nem vágyik rájuk. Én például hiába nyomtam ki az alkalmazás beállításai között, reggelente negyed óránként jöttek a push üzenetek, hogy igyak már! Appra és kulacsra vonatkozóan is beállítható, hogy érkezzen plusz értesítés akkor is, ha hátrányban vagyunk a célunkhoz képest.

Opciók az értesítésekhez.Opciók az értesítésekhez.Opciók az értesítésekhez. Opciók az értesítésekhez. (forrás: Mobilaréna) [+]

Villogással alkalmazás nélkül is jelez a kulacs. A napi emlékeztetők száma 0 és 12 között, a zöld színű villogás erőssége három fokozatban (gyenge - közepes - erős) állítható, de utóbbi ritmusa és színe nem, ez csak a Pro változatnál opció és ott is külön meg kell vásárolni 1999 forintért az appon belül a stúdió funkciót. Van még egy közösségi fül a programban, itt barátaink eredményeit láthatjuk, valamint közösségi kihívásokba jelentkezhetünk be, amikért virtuális kitűzők járnak. A program oszt egyébként random érmeket is, például első kulacsos ivászatunkért. Az első két oldal a programban a napi, valamint a havi lebontásban összeszámolt vízfogyasztásunkat mutatja. Ha akarjuk, manuálisan is rögzíthetünk bevitt folyadékmennyiséget, ezt hozzá számolja a kulacs által mértekhez, összesített eredményt kikalkulálva.

Kihívások, kitűzők és egy részletes napi ábra.Kihívások, kitűzők és egy részletes napi ábra.Kihívások, kitűzők és egy részletes napi ábra. Kihívások, kitűzők és egy részletes napi ábra. (forrás: Mobilaréna) [+]

Tapasztalatok

A HidrateSpark alkalmazása jelzi, hogy milyen külső egészségkövető programokkal képes szinkronizálni, viszont annak részletezését nem találtam az appban, hogy akkor ezek mit is csinálnak. Így megpróbáltam csatlakoztatni a Garmin Connecttel, mivel úgy tűnt, szinkronizálni fogja a vízfogyasztásomat a lépéseimet és egyéb aktivitásaimat amúgy is mérő órával. A Hidrate alkalmazása pipával jelezte, hogy megvan az összecsatlakozás, viszont utána minden alkalommal, amikor megnyitottam, kérte, hogy töltsem le a Garmin Connectet, ami le volt töltve. Itt már éreztem, hogy valami nem stimmel, szóval nekikezdtem a Garmin és a Reddit fórumain keresgélni, mi lehet a baj. Kiderült, hogy csak a Fitbit és az Apple Egészség alkalmazásokba képes a HidrateSpark az elfogyasztott vízmennyiséget bevinni, a többi támogatott programból csak a lépés és edzésadatokat nyeri ki, ami alapján állítja a napi folyadékmennyiség célt. De akkor miért jelzi úgy, mintha Garmin órákkal is működne a dolog? Lehet azért, mert a Vivoactive 3 órákhoz készült egy widget, ami a kulacsból a telefonos szinkronizáláson keresztül jelezte, éppen mennyi bevitt víznél tartunk. Gondoltam hát, megpróbálom letölteni ezt, úgyis saját órám egy Vivoactive 4-es. A widget viszont már nem elérhető, vagy régiós zár van rajta, mert számítógépről megtaláltam az amerikai Garmin IQ-ban, de a magyar régiós órámra sehogy sem tudtam letölteni. Egy szó, mint száz: ha valaki azt szeretné, hogy automatikusan szinkronizáljon a vízfogyasztása, akkor legyen iPhone-ja és / vagy Fitbitje, vagy Androidon töltse le a Fitbit alkalmazást és a Health syncet, majd kösse össze ezekkel a HidrateSparkot és a fitneszalkalmazást, amit egyébként használ. (A HidrateSpark oldalán itt megnézhető, hogy melyik programmal pontosan mit csinál a kulacs és az alkalmazás.)

A Garmin Connect alkalmazással való nem kapcsolódás képekben.A Garmin Connect alkalmazással való nem kapcsolódás képekben.A Garmin Connect alkalmazással való nem kapcsolódás képekben. A Garmin Connect alkalmazással való nem kapcsolódás képekben. (forrás: Mobilaréna) [+]

A garminos fiaskót félretéve egyébként pozitív tapasztalataim voltak a kulaccsal. A beállított esti időpontot követően éjszaka nem villogott, egy hátizsák üvegtartójába beállítva simán mért és szinkronizált anélkül is, hogy sík felületre leraktam volna. A hűtőhideg vizet 3-4 órán keresztül hűvösen tartotta, mielőtt az szobahőmérsékletűre melegedett, de a hűtőbe téve a feltöltött HidrateSpark 3-at, simán visszahűlt a benne tárolt folyadék. A kupak és a rugós nyitógomb erősen zárnak, a víz nem folyt ki, az edény felépítése és összeszerelése erős, szóval gyereknek is ideális lehet, mellette szétszedni és tisztán tartani könnyű, így a tesztünk alatt el sem szennyeződött, illetve furcsa ízeket sem produkált a belétöltött víz.

A kulacs teteje és alja.A kulacs teteje és alja. A kulacs teteje és alja. [+]

A mérések is meglehetősen pontosak voltak. Ehhez úgy tűnik, egy egyszerű kapacitív érzékelőt használ a kulacs, ami a kütyü közepén végigfutó, az alsó részből induló fehér műanyagcsőben van elrejtve a nyolc LED-del együtt. Kézzel nem szétszedhető, de egy apró csillagcsavarhúzóval nyitható a henger, aminek egyedül az alján van szigetelés, az is azért, hogy ne eresszen a kulacs. Ha nincs tele az edény, a LED-sor csak addig a magasságig villan fel, ameddig folyadékot érzékel, viszont az emlékeztető fény végigfut az egész soron. A fényerősség beltéren jól látható, erős kültéri napfényben annyira nem érzékelhető.

Az érzékelő belseje.
Az érzékelő belseje. [+]

Engem a fényes emlékeztetők személy szerint motiváltak arra, hogy több vizet igyak, ahogy az is szimpatikus volt, hogy az alkalmazás automatikusan szinkronizált. Azok közül, akik látták nálam a kulacsot, hárman biztosan úgy reagáltak, hogy “De király, egy ilyen nekem is kellene, akkor biztosan nem felejtenék el inni napközben!” Így könnyedén el tudom képzelni a 20 000 - 25 000 forint körüli árú HidrateSpark 3-at olyanoknak, akár ajándékként is, akiknek céljuk többet és tudatosabban inni, vagy csak érdeklődnek az egészségesebb életmódot segítő, ösztönző kütyük iránt. Ugyanakkor 20 - 25 ezer forint egy kulacsért nem kevés pénz szerintem, ezt az összeget pedig kellő akaraterővel simán meg tudjuk magunknak spórolni, hisz 3 - 5 ezer forintért már jó minőségű 600 milliliteres kulacsokat lehet találni, a bevitt folyadékmennyiség naplózását pedig megoldhatjuk egy ingyenes alkalmazással vagy akár egy tollal és füzettel is. A kérdés így, amit mindenkinek magának kell megválaszolnia az, hogy megvan-e kellő motiváltság hozzá, vagy a kényelem oltárán megéri feláldozni a plusz összeget, hogy meglegyen a napi két liter bevitt folyadék?

viragdani01

Előzmények

Hirdetés