Hirdetés

Allview A9 Plus - túlárazott frissesség

Ismét megtapasztaltuk, hogy az Android Go-koncepció életképes, viszont semmiképp nem abban az ársávban, ahol ez a termék piacra kerül.

Hirdetés

Bevezető, külső, kijelző

Az Android egyik jövője szinte biztosan az okostelefont mindenkinek koncepción áll, és a sok előzetes hír után idén tényleg elkezdtek bemutatkozni az Android Go rendszerű eszközök. A végtelenségig lecsupaszított és optimalizált rendszer életben tartja az 1/8 GB-os tárolócsomagokat és az őskövület MediaTek-rendszerchipeket, mellé viszont a korábban látottaknál lényegesen jobb felhasználói élményt ígér, és az elméletek szintjén az árak is rendkívül alacsonyan tudnak maradni. Gondolunk itt az öt számjegyű, egyessel kezdődő összegekre. Sajnos a múltkor tesztelt Nokia 1 és tesztünk mai alanya is közel dupla ennyibe kerül, ami mellett már nehéz lesz megvédeni az amúgy nem rossz alapötletet.


[+]

Az A9 Plus külseje régi és új trendek keveréke: olcsónak tűnő, egyszerű plasztikház, levehető hátlappal, cserélhető akkumulátorral, microUSB és 3,5 milliméteres jack csatlakozókkal, viszont három különálló kártyahellyel (nanoSIM + microSIM + microSD), hátlapi ujjlenyomat-olvasóval és egy olyan 18:9-es kijelzővel, aminek sarkaira még lekerekítést is gyártottak, persze csak az üvegbe, egyébként látszik, hogy mögötte is ott vannak a kijelző csücskei. Érdemben ez még annak a korszaknak a szülötte, amikor az OGS, azaz légrésmentes érintőképernyő még külön erényként szerepel a specifikációs listákon – ebben nincs ilyen, és ha az ember oldalról próbál ránézni a megjelenítőre, látja is a hézagot.


[+]

De nem csak emiatt nem érdemes oldalról vagy alulról belenézni: a hagyományos TFT betekintési szögei szintén régi időkre emlékeztetnek, konkrétan inverzbe tudnak fordulni a színek bizonyos esetekben. Egyébként egy 5,3 hüvelykes, 480 x 960 pixeles panelről beszélünk, de engem a felbontása zavart a legkevésbé, azzal értelemszerűen együtt kell élni, HD-filmezésre nem ez lesz a barátunk. A maximális fényereje mindenesetre korrekt, a színhőmérséklet sem elrugaszkodott, a helyzet inkább az, hogy az utóbbi időben rettenetesen elszoktunk az efféle panelektől.

Kijelző-teszt
Mérés Allview A9 Plus Nokia 1 Xiaomi Redmi 5A HomTom HT17 Pro
Képátló 5,3 hüvelyk 4,5 hüvelyk 5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 480 x 960 480 x 854 720 x 1280 720 x 1280
Technológia TFT LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 434 nit 270 nit 474 nit 360 nit
Fehér fényerő (min.) 13,1 nit 13,3 nit 3,5 nit 12,3 nit
Fekete fényerő 0,49 nit 0,14 nit 0,41 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 902:1 1933:1 1158:1 1094:1
Színhőmérséklet 6220 K 7487 K 7606 K + kézi K 14657 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Nem csak távolságérzékelő, hanem fénymérő is van a kategórián belül értelmezve vékony felső káván, sőt, még szelfivaku is helyet kapott a másodlagos kamera és a hangszóró környezetében. Az automatikus fényerő működik is, és bár működése nem villámgyors, jellemzően azért jól reagál a változó fényviszonyokra. A minimális fényerő viszont a kellemesnél magasabb. Az alsó káva lényegében üres, mivel a kijelző alsó sávján, virtuális formában helyezkednek el a rendszer vezérléséhez szükséges gombok. Szokásos módon három darab van, gyárilag balról jobbra haladva alkalmazásváltó, kezdőképernyőre ugrás és visszalépés, de az első és az utolsó felcserélhető.


[+]

A hátlapi ujjlenyomat-olvasó működése lomha, főleg az egyébként egyáltalán nem lassúnak érződő alaprendszerhez képest, viszont a probléma nem is ezzel, hanem a megbízhatóságával van, körülbelül 10 alkalomból 6-szor járt sikerrel az olvasás, ami még az olcsóbb mobilok mezőnyében is karcsúnak érződik. A hátlapon lévő hangszóró képes leárnyékolni magát, ha hagyományosan tesszük asztalra a mobilt, viszont erélyes hangjával felhívja magára a figyelmet. Gombok kizárólag jobb oldalt láthatók rajta, egy bekapcsoló és a jól megsozkott dupla hangerőszabályzó.


[+]

Másodlagos mikrofont hiába keresnénk a készülékházon, viszont vaku és kamerapúp jutott a hátlapra, ettől függetlenül aligha billeg a mobil, és a fogása is stabil, inkább keskenynek érződik és 150 grammos tömege sem kirívó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés