Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Thunderzolee #43838 üzenetére

    "Nem ismertem régebben, kicsit tartottam is tőle, kár, h a karakterisztikája ennyire megváltozik, ahogy növeljük az intenzitását az antennáknak. :/
    Egy antennának önmagában nincs se intenzitása, se jelerőssége (utóbbi fogalommal például webáruházakban lehet találkozni antennák kapcsán). Nyeresége van, az pedig attól tud növekedni, hogy fokozzuk az irányhatást, azaz csökkentjük a hatásos működési térszöget, egyre erősebben fókuszáljuk / nyaláboljuk az energiát. Tehát a nyereség növekedése mindig együtt jár a működési (tér)szögtartomány csökkenésével, ez máshogy nem megy. Az antenna passzív alkatrész, csak azt az energiát tudja lesugározni (adáskor), amit bele táplálnak, és azt sem 100%-os hatásfokkal.
    Bár a belinkelt ábra a nyalábolást próbálja szemléltetni, több részletében hibás: egyrészt a működési szög / térszög sosem egy éles határral rendelkező egyenletes tartomány (vagyis a sugárzási tartománya nem úgy néz ki, mint egy színházi spotlámpa fénye), nem úgy kell elképzelni, hogy például 25°-os szögben teljes a lefedettség, attól minimálisan eltérve meg már semmi, mert ez erősen megtévesztő, a valóságban az irányszögtől függően folyamatos átmenet van a hatásosságban. Másrészt az ábra ugyan azt sugallja, de egy 2 dBi-s dipól sem gömbsugárzó (ezért lehet 0 dBi-nél nagyobb a nyeresége), annak is van határozott iránykarakterisztikája, még ha az nem is olyan éles, mint egy nagyobb nyereségű típusé.

Új hozzászólás Aktív témák