Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Freddy TNT #27952 üzenetére

    1.) A 3 és a 7km-es távok közötti szabadtéri csillapításbeli különbség 7 dB. Ennyit kell kompenzálni, ami oldalanként 3,5 dB-es antennanyereség emelést indokol. Azért ez nem egy óriási szám. Persze mindkét végponton meg lehet emelni ennyivel a teljesítményt is (7dB: ötszörös teljesítmény), csak az sokkal nehezebb, és a vételi képességen továbbra sem javít.
    2.) Én még nem láttam ilyet, de attól persze létezhet. Gyári grid és házi parabola segítségével, teljesen átlagos wifi-routerekkel 5 km-t hidaltunk át, alap teljesítményekkel. Valószínű, hogy messzebbre is ment volna, de nem teszt volt a cél. Tehát valóban elegendő lett volna 20 dBi-s grid és kisebb méretű tükörrel rendelkező paraboloid is, de ezek voltak kéznél.
    3.) Az antennának nincs érzékenysége, olyanja a vevőnek van. Az antenna nyeresége pedig mindkét irányban hatásos, tehát ha feltételezzük, hogy a nyilvános AP is ugyanolyan adóteljesítményű, mint a te kliensed, amellyel rá csatlakozol, akkor - csodák csodája :U - mindkét oldal vevőjén ugyanakkora vételi teljesítményszint lesz. Vagyis az AP ugyanolyan szintű jelet vesz tőled, mint a te kliensed a nyilvános AP felől. Hiába lesz kisebb a vételi térerő (amit sokan ugyanabban az értelemben használnak, pedig eredendően nem azonos a vevő bemenetére jutó jelszinttel!) a te kliensed környezetében, a te antennád nagyobb nyeresége ezt kompenzálni fogja.

Új hozzászólás Aktív témák