Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Formaster

    addikt

    válasz csab2 #10793 üzenetére

    A UPC 800e kelet európai előfizetőt adott át a Canal+ nak. A Diginek sem csak a magyar piac van. A kihelyezett eszközöket gyakorlatilag kifizettetik veled, a feladás és a műhold költségek pedig az össz előfizetői számra oszlanak el. Amit piac specifikusan ki kell gazdálkodniuk, az az ügyfélszolgálat, nyilván kevesebb előfizetőhöz kevesebb ügyfélszolgát raknak.

    Az iptv-re való átállás balkáni térségekben még csak csipkerózsika álom, amíg normális kábeltévét sem tudnak sugározni a háztartások kb 1/4-ében. Így is hatalmas számokról beszélünk, közel 700e DTH előfizetés jut 3.7M háztartásra. Arról nem is beszélve, hány háztartás osztozik a beltéri egységeken.

    A jogos kérdés valóban az, hogy mi lesz a kapacitás növeléssel, a TP-k élettartamával és az üzemanyaggal. Miután ezek elfogynak, lesz-e még értelme újabbat fellőni, hozzákapcsolni, vagy átállni teljesen más holdra. A 4K még azért messze van, de 2030-ra már azzal is kell számolni.

    A megoldás szerintem a meglévő műholdcsoport bővítése lenne, ha lehetséges. Így feljuttatható további üzemanyag, korszerűsíthető a rendszer, azonban a műhold üzemeltetőjén múlik, hogy lát-e még ebben üzleti lehetőséget.

    Az is elképzelhető, hogy az elkövetkező 10 évben a DTH igazi mélyrepülésbe kezd és megmarad az ún. "csóró" opcióként. Valamivel mindig a többi szolgáltató árai alatt maradnak és kézben tartják azt a piacot, ahol nincs kiépült kábel hálózat.

    De nyugatot elnézve, itt sem halt meg a DTH. A német és svájci helyzetet látva, itt is van rá igény, pedig aztán főleg svájcban piszkosul jól ki van építve a telekommunikáció. Mégis vannak régiók, ahol nem megoldható sem a normális internet, sem a kábel eljuttása.

Új hozzászólás Aktív témák