Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • [CS]Blade2

    addikt

    válasz SOAD19 #52323 üzenetére

    A hétvégén 14.655 találat volt ugye. Most be kell dobnom egy számot hasraütésszerűen: a következő napokban, hetekben, hónapokban közülük végül 150-en fognak meghalni.
    Tegyük fel, hogy többet teszteltünk volna a hétvégén. Aki szarul lett, az ugye így is 100%-ban bekerült a kórházba, és így is 100%-ban meglett a 14.655-ből is a 150 halott. Na most, sok teszttel megtaláltunk volna még 10.000 tünetmentest, akiket karanténba rakunk. Itt jönne be a képbe amit írsz, hogy 1-2 vagy X hét múlva kevesebb fertőzöttből kevesebb beteg kerül kórházba, mert nem kapja el a vírust.
    Ebben az esetben viszont enyhítenénk a mai trendek alapján a korlátozásokat, de ezt mond ne számoljuk.
    Ha korábbról indítjuk meg ezt a sok tesztelést, és a mait nézzük eredménynek, akkor korábban elbírt gond nélkül az egészségügy 12.000 beteget. Ehhez képest most mennyinél vagyunk, kb. 3500-nál? A 150 halottunk felett ma tud állni több, mint 3x annyi orvos és ápoló, és úgy hal meg a szerencsétlen beteg, hogy a mellette levő két ágy simán üres.

    A teszteléssel azt értük el, hogy Józsi bácsi jövő héten nem találkozik Pistikével, mert ő tünetmentesen karanténba került. Viszont ez a Józsi bácsi, kiragadott a példából, így tudjuk róla, hogy amikor elkapja, akkor őt nagyon súlyosan fogja leteríteni és szinte biztos, hogy belehal, mert azt vizsgáljuk, aki a mostani teszt mennyiségnél ugye belehal, azt akarjuk elkerülni.
    Nézzük, hogy mi történhet egyébként vele:
    1. lehet oltatlan, és akkor van egy halvány esély rá, hogy felveszi az oltást, ami eltérítheti a haláltól, de erre kicsi az esély, mert mi a tök..ömért oltatlan még?
    2. lehet oltott, akkor azt érjük el, hogy nagy valószínűséggel később fog sorra kerülni, mondjuk 4 vagy 6 hónapnál régebbi oltással akár. Lehet, hogy ekkor pont akkor maradt volna életben, ha Pistike nem kerül karanténba.
    3. pont csak Pistikével találkozik, így megmenekül bizonytalan időre.

    Szerinted segít Józsi bácsin, hogy amikor sorra kerül, akkor 1 vagy 2000 vagy 3000 covid beteg van kórházban éppen?
    Sokszorosan több orvos, ápoló ágy és lélegeztetőgép van ennél, minden gyógyszer, minden eszköz ami magyar szinten létezik, az rendelkezésre áll ma.
    Maximum az egyes hullámok csúcsainál lehetne beszélni arról, hogy kevesebb figyelem került egy-egy betegre, de azt rohadt nehéz lenne megtippelni is, hogy hol jelenthetett volna ez pont annyit, hogy élet és halál között döntő tényezőként vehető.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák