- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
balojazz
aktív tag
válasz Ricardo #28099 üzenetére
Hagyjuk már ezt! A "kivéve, ha a tied..." kezdetű mondatok nettó baromságok. Statisztika. A metró veszélytelen, kivéve, ha a te lábad vágja le. Az autó veszélytelen, kivéve, ha te ütközöl. Stb. Gondolkozz statisztikailag. Ha mégsem teszed, akkor #maradjotthon, hordj FFP-t, tartsd otthon a gyerekedet magadnak. A többieket hagyd élni. Majd te védekezel. Mi is védekeztünk: alfa, 2 pfizer, a gyerekek max 9 évesek, nekünk vége van, nektek is lehet vége. Gondoskodj róla.
[ Szerkesztve ]
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
syberia
veterán
válasz balojazz #28096 üzenetére
Egy amerikai elemzésből nekem nem a jó jön át. A tünetmentes fertőzöttek harmada hetekkel, hónapokkal később is tüneteket mutattak.
Ha vakcinával immunizált populáció megfertőződhet, márpedig megfertőződhet, akkor a hosszú-covid esélye ott hogyan alakul?
Költői kérdés, nem találtam erről konkrét tanulmányt.https://howbad.info/
-
MODERÁTOR
válasz syberia #28106 üzenetére
Nem olvastam el, bocs, csak költői kérdés, ami mindig eszembe jut: honnan tudjuk a tünetmentes fertőzöttek valódi számát, ha nem tesztelünk le mindenkit, akár van tünete, akár nincs. Ráadásul azt gondolom tünetmentesen lezajlott fertőzésnek, aminek semmikor (később sem) jelentkeznek tünetei...
Nem veled kötekedem (biztos vagyok benne, hogy tudod), csak leírtam a bajom a tünetmentes fertőzöttekről szóló megállapításokkal.A kérdésedre csak közelítőleg találgatom, hogy kisebb az esély - valahol olvastam, a tudományos totyikban talán ott is van, hogy a long-osok panaszai csökkentek a védőoltás után.
Eladó játékaim, ha van éppen...(LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html
-
-
syberia
veterán
válasz koncsik #28107 üzenetére
honnan tudjuk a tünetmentes fertőzöttek valódi számát
Kérdezzük meg a mestert, ő mindent (is) tud.
azt gondolom tünetmentesen lezajlott fertőzésnek, aminek semmikor (később sem) jelentkeznek tünetei...
Nem tudjuk hogy mekkora arányban képződik mikro vérrög a tünetmentesek esetében. Ha idővel nagyobbak lesznek a vérrögök, különféle szervekbe eljutva okozhatnak szövődményeket, stroke, tüdőembólia, szívroham stb.
a long-osok panaszai csökkentek a védőoltás után
Erről én is olvastam korábban, de sajnos nem minden esetben segített a vakcina, többen visszaestek a tünetek átmeneti enyhülését követően. Erről szintén nincsenek megbízható adatok.
(#28091): Egy kislány a játszótéren összeesett...enyhén ment át rajta a covid előtte, a szülő nem tudta hogy fizikai terhelés mennyire kockázatos lehet a betegség után. Forrást nem adok.
[ Szerkesztve ]
https://howbad.info/
-
syberia
veterán
válasz koncsik #28112 üzenetére
Jókat tudsz kérdezni! A korona legveszélyesebb képesége szerintem a vérrög képződés, az pedig az összes szervet érintheti.
(gilasejtek működésének módosítása az agyban, bélflóra sejtjeinek expresszió változása stb.)Van akinél csak évek múlva lesz következménye, a többségnél feltételezhetően visszafordul a folyamat. Kérdezzük meg a Merkely-t!
[ Szerkesztve ]
https://howbad.info/
-
Jablocskov
tag
válasz syberia #28106 üzenetére
"Ha vakcinával immunizált populáció megfertőződhet, márpedig megfertőződhet, akkor a hosszú-covid esélye ott hogyan alakul?"
Bár nem kifejezetten erről szól a cikk [link], itt az esetek 19%-ban jelentkezett hosszú-covid. Azonban a vizsgálatban kevés eset szerepelt és nem is erre volt tervezve, így hosszútávú következtetéseket nem érdemes ebből levonni. -
t72killer
titán
válasz Jablocskov #28114 üzenetére
Ezerféle oltottsági szitu van, szóval csak úgy következtetést levonni, hogy "oltott" = x% longcovid nem érdemes. Van Pfizerrel, Szputnyikkal, Astrával, sinoval oltott, van rövidebb és hosszabb oltásközzel oltott, van régen és mostanában oltott, van alapból mix-el oltott, van boosteres...
Lassan ideje a "fully vaccinated" fogalmat újradefiniálni, nemcsakhogy MINIMUM 14nap legyen a második dózis után, de MAXIMUM is legyen, ~4hónap. Most ez még vastagon politika, de megfogjuk még látni a "lejárt", "érvénytelen" oltási igazolványok korát.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
senior tag
válasz balojazz #28052 üzenetére
1. Amire reagáltam az az, hogy felvetetted a közlekedési baleseteket, mint veszélyforrást, kb. ebben a kontextusban. "Mennyire kell aggódnom a suli és a covid miatt, ha már azzal meggyilkolom, ha elviszem edzésre vagy vidékre a nagyihoz?" Ezért néztem azokat a közlekedési baleseteket, ahol a gyermekhalál autóban ülve következett be.
2. "Arányítsuk a 12 hónapot a 16-hoz, a 0-13-at a 0-18-hoz, és covidék harmadannyian vannak." Mindig is utáltam a valószínűségszámítást, de ez nyilván nem ilyen egyszerű. Egyfelől a közlekedési baleset "majdnem"(*) független esemény éves viszonylatban, a covidról meg nem tudjuk. Másrészt nem ismerjük az alapszámosságot (én nem tudom hogy hány gyerek szokott utazni autóban (Amerikáról lévén szó a többség), és hogy hány gyermek kapta el a covidot (a 4,5 millió az igazolt, de nem tudom mekkora a látencia). Végezetül azt tudjuk, hogy a baleseti halál esélye kb. állandó (időben enyhén csökkenő), míg a covid halál esélye az elmúlt 14 hónapban is össze vissza változott (több variáns pusztított eltérő mortalitással, változó kontaktszám (lezárások) és védekezés (maszkviselés) mellett), a jövőben meg pláne változni fog.
3. "És igenis NAGYSÁGRENDEKKEL veszélyesebb fára mászni, biciklizni, görkorizni." Már bocs, de most megint a hasadra ütöttél, és bemondtál valamit, amit semmivel nem támasztottál alá. Ha nem haragszol, akkor ezt most nem próbálom cáfolni, de én nem hiszem el (de megpróbálhatsz meggyőzni tényekkel, ha gondolod).
4. "Még mindig áll, hogy balesetbiztosítási díjban a covid a gyerekeknél ha 10 dollár lenne, akkor az autó 30, a bicikli meg mondjuk 500." Szerintem nem áll. Úgy értem, nem fogsz tudni konkrét példát hozni, mert covidra semelyik biztosító nem köt biztosítást. És pont azért nem, mert ismeretlen a kockázata, és a biztosításnak pont az a lényege, hogy ismert kockázatokra köthető (ezért zárnak ki gondosan minden olyan káreseményt, aminek a valószínűsége nem számszerűsíthető.) De ha van ellenpéldád, akkor kíváncsi lennék rá.
5. "És te sem érted, mert nem az a fontos, hogy hány százalék kap el valamit, vagy ütközik, hanem hogy évente ezek a dolgok mindenképp megtörténnek."
(*) Attól, hogy valaki adott évben nem halt meg közlekedési balesetben, a következőben még ugyanolyan eséllyel meghalhat (fordítva nem igaz, ezért "majdnem".) Covidnál az előző fertőzés ronthat is és javíthat-e az esélyeken, nincsenek rá megbízható statisztikáink.
[ Szerkesztve ]
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
Jablocskov
tag
-
senior tag
válasz koncsik #28107 üzenetére
"honnan tudjuk a tünetmentes fertőzöttek valódi számát, ha nem tesztelünk le mindenkit, akár van tünete, akár nincs"
Ha nem tesztelünk le mindenkit (rendszeresen), akkor sehonnan. Viszont becslésünk lehet rá, ha alkalmanként vagy rendszeresen teszteljük a népesség egy statisztikailag releváns mintáját. Ilyen nálunk is volt egyszer tavaly tavasszal. A briteknél pedig hetente van ilyen több tízezres mintára. Utóbbiból tudjuk, hogy (jelenleg) kb. négyszer annyi a heti fertőzésszám (náluk), mint a hivatalos igazolt fertőzöttek száma, illetve valamelyikben olvastam, hogy kb. a fertőzések negyede tünetmentes (az utólagos tünetekről ez nem szól).''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
t72killer
titán
válasz Jablocskov #28117 üzenetére
Értem. Így viszont aggasztó, gyakorlatilag a 4 hónapnál régebben oltottakat mind boosterezni kellett volna.
#28118: nem kerestem rá, nem tudom vezetnek-e statisztikát az utazás miatt tesztelők körében. (vagy pl a magyarországi teszt-számba beleszámolják-e a napi párezer utazás miatt elvégzett PCR és antigén tesztet)?
Mo. pozitivitási rátája még igen jó, ez azt jelzi, hogy rengeteg embert tesztelnek pluszban. Persze hogy ez a full tünetmentesek teszteléséből, vagy a kb azonos rhino-s tünetek miatt elvégzett tesztek miatt van, nem tudjuk. Ha utóbbi, akkor az epic fail, ugyanis a rhino kiszorítja a covidot és definíció szerint elbújtatja/eltereli a figyelmet az esetleges koronavírus-fertőzöttekről.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz radi8tor #28120 üzenetére
Abszolúte. Mo.-on az lenne az ideális, ha szeptember közepére (=3hét múlva) a népesség nagyrésze boosterezve lenne. Oltatlanokkal pedig nem vacakolnék, alapból az irodalom szerinti, raktáron lévő leghatékonyabb mixet ajánlanám nekik (vektor + mRNS, ilyen sorrendben). A sulit óvatosan el kellene kezdeni, de TERVEZETTEN, IDŐBEN BEJELENTVE beiktatni pl október első 2 hetére majd november utolsó 2 hetére egy-egy szünetet általános lockdown-nal és masszív tesztelési kampánnyal megerősítve.
-
senior tag
válasz radi8tor #28039 üzenetére
>Minden gyerek el fogja kapni a covidot
>>Ezek azért nagyon erős kijelentések. Minden ember se fogja elkapni, hát még minden gyerek.A "Minden ember se fogja elkapni, hát még minden gyerek." is egy nagyon erős kijelentés, ha már itt tartunk. (Amúgy az én kijelentésem kontextusa inkább az "autóbalesetet szenvedéshez" viszonyítva értendő, illetve korábban számtalanszor elhangzott "minek rettegni, úgyis mindenki előbb-utóbb elkapja" kontextusban, azaz nem én találtam ki... )
Komolyra fordítva. A Delta variánsról az az állítás hangzott el, hogy olyan fertőző, mint a bárányhimlő. A bárányhimlőről pedig azt tudjuk, hogy mérsékelt égöv alatt szinte mindenki elkapta (amikor még nem volt ellene oltás ('95 előtt)), és 90% még 15 éves kor előtt. (forrás1, forrás2) Ezért nem életszerűtlen feltételezni, hogy a coviddal is ez lesz a helyzet (ha nem lesz többé védekezés). A bárányhimlővel ellentétben a covid javára szól, hogy többször is el lehet kapni, azaz nem lesz olyan hatás, hogy helyi közösségekben (pl. iskola), idővel lokális nyájimmunitás alakul ki (ami részben magyarázhatja, hogy a bárányhimlőt miért nem kapja el mindenki gyermekkorában).
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz t72killer #28119 üzenetére
"Mo. pozitivitási rátája még igen jó, ez azt jelzi, hogy rengeteg embert tesztelnek pluszban."
Nem feltétlen. (Tényleg utálom a valszámot, miért marad mégis mindig rám... ) Korábban volt rá utalás, hogy az orvosok csak a súlyos tüneteket mutatókat küldik tesztre, és azt is tudjuk, hogy nagyon kevés a teszt. Emiatt feltételezhetjük, hogy az elvégzett tesztek nagy része nem a covid gyanús esetek felkutatását (tünetes, vagy kontak kontakt) szolgálja, hanem általánosak (műtét előtti teszt, utazás előtti teszt, kötelező munkahelyi teszt, hipochonder teszt , stb.) azaz inkább a teljes népességre vonatkozó statisztikai jellegű adatokat szolgáltatnak.''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
Jablocskov
tag
válasz t72killer #28119 üzenetére
A 4 hónappal kapcsolatban egy érdekesség.
Tegnap volt szó arról a tanulmányról amiben megállapították, hogy az áttöréses fertőzöttekben magas lehet a vírusszint. [link]Az ábrán a pozitív PCR minták Ct értéke látható több mint 14 nappal a második beadott vakcina dózis után eltelt hónapok függvényében. A piros pontok az Astra, a kékek a Pfizer vakcinát kapott mintákat jelentik. A Ct>30 érték azt jelenti, hogy a mintában alacsony volt a vírusszint, a Ct<30 pedig magas vírusszintet jelent. Ebből jól látszik, hogy Pfizer vakcina mintegy két hónapig magas szintű védelmet nyújt. Az esetleges áttöréses fertőzéseknél is alacsony a vírusszint, ebben az időszakban a vakcina az átvitelt is valószínűleg jól blokkolja. Ez összhangban van az Izraeli tapasztalatokkal is. Azonban két hónap után gyorsan nő a vírusszint a mintákban, ekkor már nő a vírus átadásának lehetősége is.
-
t72killer
titán
válasz Jablocskov #28127 üzenetére
Ebből nekem elsőre az jött le, hogy az AZ rövid úton elvérzett.
#28126: nekem napi 10e+ tesztszám rémlik (pl worldometersen tegnapi mínusz tegnalelőtti total tests adat), ami lehetne jobb, de nem kevés a napi <200 esethez képest. Viszont ha kifejezetten a rhino-s tünetekre harapnak, akkor a covidosokat nem fogják megtalálni.
-
Drizzt
nagyúr
válasz t72killer #28128 üzenetére
Rövid úton igen, de hosszú távon tényleg kiegyenlítődik a Pfizerrel a hatása. Egyébként másik tanulmányban Campbell mostani videójában szintén hasonlóra jutottak(Pfizer elején nagyon hatékony, pár héttel a második dózis után, Az védelme meg akkor még nem épül ki teljesen, s 3-4 hónapos távon kb. ugyanakkora hatékonyságot hoznak.). Az ábra egyébként tök jó és tök érdekes.
I am having fun staying poor.
-
-
Ringman
nagyúr
As Chinese Vaccines Stumble, U.S. Finds New Opening in Asia
Several Southeast Asian nations are raising doubts about the efficacy of China’s vaccines. [link]Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Z.É.T.
őstag
Megint egy kis magyarázó Dobson Szabolcs fb csoportjából
A statisztikai trükkjei: Izraelben pár napja 515 beteg volt kórházban COVID-19 miatt és kb 60%-uk (301 fő) kétszer volt oltva Pfizerrel. Hát akkor hogyan mondhatjuk, hogy a vakcina mégis olyan hatásos?
Az említett adatok igazak, azonban a valóságot mégsem tükrözik. Ugyanis olyan torzító tényezőket tartalmaznak, amelyeknek gyakorlatlan szemmel nam vagyunk tudatában. Így például az oltatlan emberek túlnyomó része (85,7%-a) fiatal. Az idősebbek pedig bármely felsőlégúti fertőzés esetén jóval nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba. Pédául az 50 év felettieknél ez a kockázat több, mint 20-szereos az 50 év alattiakhoz képest, míg a 90 év felettieknél több, mint 1600-szoros (!!!) a 12-15 évesekhez képest.
A jelenlegi magas izraeli átoltottsági ráta mellett (a 12 év feletieknél csaknem 80%) a vakcináció hatásossága a súlyos esetek megelőzésében általánosságban 67,5%-nak adódik. Ám ez önmagában megint félrevezető, mert nem veszi figyelembe az életkori csoportokat.vagyis azt, hogy az idős emberek kórházba kerülési kockázata nagyobb, illetve, hogy az oltottak aránya is nagyobb közöttük (több, mint 90% a fiatalabbak koörében fennálló 73%-kal szemben).
Ha szétbontjuk a teljes népességet két csoportra (50 év alattiek, illetve felettiek), akkor azt láthatjuk egyszerű számítás után, hogy 50 év alatt a vakcina hatásossága a súlyos betegség megelőzésében 91,8%-os, míg az 50 év felettieknél 85,2%-os. Vagyis mindkettő jóval magasabb, mint az összeborított népességre számolt 67,5%.
Ennek a jelenségnek az oka a Simpson paradoxon. Ezt mutatja a mellékelt ábra.Tegyük fel, hogy a függőleges tengelyen egy adott gyógyulási valószínűséget látunk, míg a vízszintes tengely a növekvő gyógyszeradagot mutatja.
A bal oldali ábrán, a teljes népességet vizsgálva úgy tűnik, mintha a növekvő dózissal nőne a gyógyulás valószínűsége, tehát a gyógyszer hatásos.
Ámde, ha a jobb oldali szcenáriót nézzük, ahol külön értékeljük a piros pontos idősebb és a kék pontos fiatalabb csoportot, akkor éppen fordított a helyzet, vagyis a növekvő gyógyszeradag rontja a gyógyulás valószínűségét, tehát a gyógyszer káros. Ennek a jelenségnek az oka az, hogy a fiatalabbak körében mind a dózis, mind a gyógyulási valószínűség nagyobb, mint az idősebbeknél.A vakcinákra visszatérve, az időseknél mind az átoltottság, mind pedig a súlyos lefolyás kockázata jelentősen eltér a fiatalokétól. Emiatt kaptunk olyan eredményt, hogy a kor figyelembe nem vétele esetén a hatásosság a súlyos esetek megelőzésében csak 67,5% volt. A kórházban kezelt súlyos esetek zöme
Ha még tovább finomítjuk a korcsoportokat a durva 50 alatti – 50 feletti csoportok helyett, akkor még pontosabb eredményekhez juthatunk.
A fenti durva százalékos adatok helyett sokkal pontosabb a 100 ezer főre jutó fertőzési arányokkal számolni.Ezt mutatja a másik ábra az augusztus 19-i állapot szerint (www.izraelinfo.com).
Hivatkozás: https://www.covid-datascience.com/post/israeli-data-how-can-efficacy-vs-severe-disease-be-strong-when-60-of-hospitalized-are-vaccinatedhttps://www.flowsummithungary.com/optin/?rh=zYegzbWcaw
-
t72killer
titán
válasz Z.É.T. #28136 üzenetére
Nagyon egyszerű párhuzam: x%-ban immunizált* társadalomból van most 515 kórházi páciens, az előző körökben <<x%-ban immunizáltból volt jóval több. Miközben a delta inkább súlyosabb, mint enyhébb variáns. Makró szinten szerintem így lehet legegyszerűbben és legérthetőbben értékelni az oltás hatékonyságát, a finomságok (ebből az 515ből mennyi az immunhiányos, mennyit oltottak 6hónapnál régebben, stb) persze még jöhetnek utána.
*azt sem szabad elfelejteni, hogy még egy 1vakcinás országban is, mint Izrael, alapból legalább 5féle immunizáltsági állapot van: 1 egyáltalán nem immunizált, 2 vuhanival fertőződött, 3 egyszer oltott, 4 kétszer oltott, 5 deltán átesett. Mivel kezdték a boostert, már van náluk 6. kategória, a boosterezett, illetve vannak vuhani vagy alfa fertőzés után oltottak és oltás után vuhanival vagy alfával találkozók (természetes booster).
Jó lenne azt is tudni, hogy vajon a deltával történő találkozás milyen hatékonysággal véd meg egy újabb kör deltától? Mert látni az igencsak degradáló publikációkat, hogy a vakcináknál "mennyire gyengébb" a természetes immunizáció, viszont nem láttam még sehol, hogy deltán átesettek antitest-hatékonyságát mérték volna. Pedig ilyenből UK-ben is 10millió feletti lehet, köztük sok olyan, akinek ez volt az első kapcsolata az antigénnel (gyerekek-fiatalok), indiában pedig esélyesen 100milliós nagyságrend lehet az a populáció, akinek a delta volt az első kontakt az egész covid-történettel, szóval lenne alapanyag amin lehet dolgozni.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Those anti-COVID plastic barriers probably don’t help and may make things worse
(A boltokban, hivatalokban, munkahelyeken, iskolákban, stb. emelt műanyag vagy egyéb anyagból készült válaszfalak többet ártanak, mint használnak (mert gátolják a légáramlást, és olyan helyeket hoznak létre, ahol a vírus feldúsul.))''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
-
kolopele
nagyúr
[link]
Bátyám és sógornőm már felvették Pécsen a Pfizert, nekem még nem lehet a Modernát mert nem telt el 3 hónap sem a 2. oltás óta. Még azért kell 3 hónapnak eltelnie legalább.[ Szerkesztve ]
-
Csatravi
senior tag
Berobbanhat a járvány a hosszú hétvége után?
Az Egyenes Beszéd vendége Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos. -
PuMbA
titán
Covid-19 and sport: Government data shows mass participation events can happen 'safely'
"Data from 37 trial events, including the British Grand Prix and Wimbledon, found case numbers were "largely in line with or below" community infection rates during the four-month programme."
Angliában már túl vannak a dolgokon. Minden tömegrendezvény továbbra is mehet, mert nem okoznak berobbanásokat és ugyanolyan lassan terjed a fertőzés velük, mint nélkülük
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 3 akku, garancia, tartozékok (45)
- Tripltek 9 Pro masszív drónos táblagép 1300 nit tartós fényerővel!
- DJI Mini 3 pro drón kiegészítők - táska, propellervédő, ND Filter szett
- DJI FPV Fly more combo + sok tartozék
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett + Freewell Mega 16 Filter Pack (46)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest