Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Floyd80

    addikt

    válasz Depression #1910 üzenetére

    A cikkben egy korábbira hivatkoztak a D-vitamin kapcsán, hogy csak akkor van értelme a szedésének, ha naphiány (UV-B) vagy étkezési hiányosságok (ez csak 10-20%-ot tesz ki az egész szükségletből) miatt valóban alacsony az érték, különben árthatunk is vele. Lehet összefüggés a betegséggel, de valószínű maga a betegség csökkenti a szintjét.

    Csak akkor ajánlatos a D-vitamin-kiegészítőket szedni, ha valóban alacsony a bevitel, ha a túl alacsony értékek bizonyítottak és jobb értéket nem lehet elérni napsütéssel vagy étkezéssel. Akiknek már elegendő D-vitaminjuk van valószínűleg nem profitálnak az extra tablettákból, inkább túladagolhatjuk a D-vitamint és ezáltal nemkívánatos mellékhatásokat válthat ki, például veseköveket, vese meszesedését, szív- és érrendszeri rendellenességeket.

    Tanulmányok szerint a D-vitamin hiány növelheti az akut légúti fertőzések kockázatát. A DGE szerint azonban kérdéses, hogy a D-vitamin-kiegészítők bevitele véd-e a súlyos Covid-19 lefolyás ellen.

    Az alacsony D-vitamin-szint és a Sars-CoV-2 fertőzés megnövekedett kockázata és a betegség súlyos lefolyása közötti összefüggés valójában feltételezhető, mindazonáltal a táplálkozási szakemberek következtetése szerint jelenleg nincsenek érvek a D-vitamin kiegészítése mellett a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező embereknél a Sars-CoV-2 fertőzés megelőzése vagy a Covid-19 súlyosságának csökkentése érdekében.

    ... a D-vitamin-hiány és a Covid-19 közötti okozati összefüggés nem bizonyítható. A kórházi felvételkor mért alacsony D-vitamin-szint a Covid 19 betegség eredménye lehet, ugyanis akut, súlyos fertőzés kapcsán a D-vitamin szintje rövid távon drasztikusan csökken. A D-vitamin-hiány "az átlagosnál nagyobb mértékben fordul elő olyan betegségekben és életkörülmények között, amelyek viszont növelik a Covid 19 kockázatát, azaz idős korban, elhízás vagy 2-es típusú cukorbetegség esetében" ....a D-vitamin-hiány kockázata általában megnő azoknál az embereknél, akik ritkán vannak szabadban. Ez vonatkozik például a krónikus betegekre vagy az ellátásra szoruló emberekre, akik esetleg nem tudnak kiegyensúlyozottan étkezni. Pontosan ez a csoport amely különösen kitett a Covid-19-nek.

    Coronavirus: Belege für Vitamin-D-Wirkung gegen Covid-19 fehlen - DER SPIEGEL

    Vitamin D und COVID-19 - DGE

    "Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

Új hozzászólás Aktív témák