Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Zenador

    csendes tag

    Sziasztok!

    Az otthoni hálózatomon az asztali gép és a laptop között gigabites LAN kapcsolatot szeretnék kiépíteni.

    A helyi hálózat a következőkből áll:
    Router: TP-Link WR1043ND gigabit
    Asztali gép: Gigabyte EP35C-DS3R alaplap Realtek PCIe GBE gigabites LAN kártyával. Legújabb driverrel (2011.06.10.). LAN 1-es porton.
    Laptop: Dell Vostro 1015 Realtek RTL8111DL gigabites LAN kártyával, legújabb driverrel. LAN 4-es porton.

    Mindkét gépen Windows 7 fut.

    CAT5e kábeleket használtam az asztali gép és a router között, valamint a router és a Dell laptop között. Ezeket lecseréltem CAT6 kábelre. A laptop és a router között kb. 2,5 méteres kábel van, az asztali gép és a router között pedig kb. fél méteres kábel van.

    A LAN2 és a LAN3-as egy régi laptop (Win 98-as, szótárgépnek használom) és az alsó szinten egy 15 méteres kábel végén egy 4 éves Fujitsu-Siemens laptop van. Ezek maradtak CAT5e kábellel,100Mbittel működnek.

    A Dell laptopot és az asztali gépet CAT6 kábellel kötöttem össze a routeren keresztül. Mindkét gépnél azt írta ki, hogy 1000 Mbit-en épült ki a hálózat, elméletileg tehát gigabites hálózatot kezel. Total Commander-ben azonban a másolás nem nőtt. Ha jól tudom, akkor a gigabites hálózatnál az elméleti végsebesség 120 MByte/sec körül van. Gondolom ez csak ideális körülmények között lehetséges, ennek ellenére azt reméltem, hogy tekintettel a kis távolságra legalább 100 MByte/sec-et elérek, mert az asztali gépemben 1TByte-os Samsung SATA HDD van és a Dell laptopban is 1 éves SATA vinyó van.

    A Total Commander-ben 40 MByte/sec sebességgel másolt mindkét irányban. Korábban a CAT5e kábellel is lényegében ugyanennyi volt a sebesség.

    Mi lehet a probléma, miért ilyen lassú a gigabites hálózat? Ha eSATA-n keresztül hozzákapcsolok az asztali gépemen egy másik vinyót, akkor 100 MByte körül másol. Az asztali gépemben tehát nem a HDD a szűk keresztmetszet.

    Másik fontos kérdésem. Mi az oka, hogy CAT5e kábellel 40 MByte/sec-et értem el? Úgy tudom, hogy CAT5e kábel csak 100 Mbitet tud, ami a gyakorlatban 12 MByte/sec körül van. Jól tudom? Nálam ezen a kábelen is 40 MByte/sec körül másol, tehát a gigabites CAT6 kábel sem gyorsabb a hálózatomban.

    A gigabites kábelhez gigabites csatlakozókat szereltem fel ("2 szinten" van bekötve a 8 vezeték). Van UTP-kábeltesztelőm is, de nem jelzet kábelhibát, mind a 8 vezeték jól van bekötve. Normális krimpelőm van, megnéztem a csatlakozót is, a vezetékek rendesen felfeküdnek a csatlakozókban. Szerintem jól sikerült a szerelés.

    Véleményem szerint 3 helyen lehet szűk keresztmetszet. A laptop vinyó ennyire lassú? Az asztali gépem LAN-kártyája ennyire lassú, vagy a laptop LAN-kártyája lehet a hunyó?

    Hogyan lehet kiszűrni a szűk keresztmetszetet?

    TP-Link WR1043ND gigabit routerrel kapcsolatban mik a tapasztalatok? Képes normális gigabites hálózatot üzemeltetni? El lehet vele érni a 100 MByte/sec körüli tempót?

    A helyi hálózaton van még egy Fujitsu Siemens Amilo Pro V3505 laptop is, ebben is gigabites LAN-kártya van, de CAT5e és CAT6 kábelen is csak 5 MByte/sec a LAN sebessége. Igaz, ez egy régi, 4 éves laptop, de normális, hogy ennyire lassú? Itt mi lehet a probléma?

    Az számít valamit, hogy "vegyes" a LAN, tehát nem mindenhol van egyformán CAT6 vezeték?

    Előre is köszönöm a segítséget!

Új hozzászólás Aktív témák