Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Gyöször #20846 üzenetére

    Ha kiírja a műszer a teljesítmény tényezőt (cosφ, ami egy 0 és 1 közötti érték), akkor oszd el vele a W-ban mért hatásos teljesítményt és már meg is van a VA-ben mért látszólagos teljesítmény felvétel. Ez utóbbi egyébként azért fontos, mert konkrétan ez az, amit az aksidnak és a UPS-ednek ki kell szolgálnia, nem csak a W-os hatásos összetevőt. Ha jó a teljesítmény tényeződ (közel van 1-hez), akkor a hatásos teljesítmény közel azonos a látszólagos (akkumulátorból ténylegesen felvett) teljesítménnyel. Ha a teljesítmény tényeződ rossz (érezhetően alacsonyabb 1-nél), akkor a látszólagos teljesítménynek van egy meddő összetevője is (ezt "VAr"-ban fejezik ki, mint "volt-amper reaktív"), amit pl. a villanyórád már nem mér, viszont a W-os teljesítményen felül jelentősen hozzájárul az elektromos hálózat terheléséhez... és nem utolsó sorban a UPS-ed akkujának merítéséhez.

    Ha több (nagyobb kapacitású) aksit várnál el egy UPS-től, akkor érdemes mindig megnézni a kiszemelt modell adatlapját, azon szerencsés esetben ott van, hány és mekkora aksi való bele. De ez nagyjából következtethető a teljesítményéből is. Egy UPS általában 10 perces terhelésre van optimalizálva, az 0,16 óra. Max. terhelésen egy kis, 600 VA-es UPS-ben tárolt energia 600 × 0,16 = 96 VAh. Ha ezt 12 V-os aksiban tároljuk, akkor az 96 / 12 = 8 Ah kapacitást feltételez. Ebből nagyjából az következik, hogy a 600 VA-es UPS-ekben 1 db 12 V-os 7 Ah-ás aksi van. Ha a UPS kicsit erősebb, pl. 800 VA-es, abban már valószínűleg 1 db 9 Ah-ás aksi lesz. Egy 1000...1200 VA-esben már valószínűleg 2 db 7 vagy 9 Ah-ás aksi lesz. De a nagyobb rendelkezésre állásra szánt gépekben, pl. a #20836-ban fotózott rack-be szerelhető, tiszta szinuszos 1400 VA-es APC-ben már 4 db aksi fér, amik lehetnek akár 7 Ah-ások is, de én 9 Ah-sakat kértem bele, hogy tovább bírják.

    Látható tehát, hogy a VA nem lehet másodlagos. Legalábbis a belépő szinten mindenképpen érdemes vele számolni, ha nem akarsz minden vizsgált modell esetében adatlap bújással kezdeni. Annyira pedig szerintem mi sem vagyunk kellően tapasztaltak vagy elvetemültek, hogy betéve tudjuk mindegyik kommersz UPS akkukonfigurációját. :)

    Házilag persze megteheted, hogy kinyitod a UPS-t és párhuzamosan kötsz a már meglévő aksiddal egy másik ugyanolyat. De azzal megzavarhatod a UPS töltőelektronikáját, így azt csak akkor csináld, ha nagyon elszánt vagy és nem félsz kockáztatni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák