Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • -Tsaba-

    tag

    válasz fradi81 #92037 üzenetére

    Vagy kondenzációs vagy kéményes kombikazán (talán inkább kondenzációs).
    Érdemes minél lejjebb állítani a hőfokokat (elvileg annál kisebb az egységnyi gáz fogyasztás), persze nem muszáj, az is lehet hogy most jól van beállítva a lakásnak/radiátoroknak megfelelően.

    Fűtésnél azt kell mérlegelni hogy minél tovább menjen, de azért felfűtse a helyiségeket amennyire kell, és a hatásfok/gázfogyasztás dolgozik a szivattyú villamos fogyasztása ellenében. Én pl 42-55 fok között szoktam állítgatni (radiátorok vannak csak).

    Meleg víznél meg ugye el kell találni hogy minél kevesebb hideg vizet kelljen hozzá keverni, de azért meleg legyen amennyire kell, de ne kelljen túl sokat " előfolyatni". Nálam 50-55 fokon van azt hiszem.

    De itt egy konkrét leírás a kazános kézikönyvből.:

    TANÁCSOK ENERGIA MEGTAKARÍTÁSÁHOZ

    A fűtés szabályozása A kazán odairányú hőmérsékletét a rendszer típusától függően állítsa be. Fűtőtestekkel rendelkező rendszerben ajánlott a fűtővíz odairányú hőmérsékletét maximum 60°C-ra beállítani, és ezt az értéket csak akkor növelni, ha a kívánt környezeti komfortot neméri el. Padlófűtés esetén ne lépje túl a rendszer tervezője által előírt hőmérsékletet. Ajánlott külső szonda és/vagy vezérlőpanel használata az odairányú hőmérséklet automatikus beállításához az időjárási viszonyoktól vagy a belső hőmérséklettől függően. Így a készülék nem állít elő a ténylegesen szükségesnél több hőt. Úgy állítsa be a beltéri hőmérsékletet, hogy ne fűtse túl a helyiségeket. Minden foknyi túllépés körülbelül 6%-kal nagyobb energiafogyasztással jár. A beltéri hőmérsékletet a helyiségek
    használati típusához igazítsa. Például a hálószobát vagy a kevésbé használt szobákat alacsonyabb hőmérsékletre lehet fűteni. Használja az időprogramozást és az éjszakai beltéri hőmérsékletet körülbelül 5°C-kal alacsonyabbra állítsa be, mint a nappalit.
    Energiatakarékossági szempontból ennél alacsonyabb hőmérséklet nem gazdaságos. Csak hosszabb idejű távollét - például vakáció - esetén csökkentse ennél jobban a beállított hőmérsékletet. Ne takarja le a fűtőtesteket, lehetővé téve a levegő megfelelő áramlását. A helyiségek szellőztetéséhez ne hagyja félig nyitva az ablakokat, hanem rövid időre nyissa ki azokat teljesen.

    Használati melegvíz

    Jó megtakarítás érhető el, ha úgy állítja be a kívánt használati melegvíz hőmérsékletet, hogy ne kelljen hidegvízzel keverni. Minden további fűtés energiapazarlást, és nagyobb vízkőképződést okoz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák