Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • squir

    aktív tag

    válasz gyuszmó #187926 üzenetére

    "Baja lehet, ha nem viszem el?"
    Persze. Tönkreteszed. Ha nincs olajozva, nincs kenés, esetleg valami kosz-törmelék keveredett a szerkezetbe, akkor elnyíródhatnak a csapok, kitörhet fog a fogaskerékből, stb. Olajozás nélkül fém a fémen súrlódik, erősen kopik. Ha ez összejön, akkor nem szerviz kell majd neki, hanem alkatrészcsere. Értelemszerűen az drágább és vintage óra esetén nehézkesebb is lehet.

    "honnan tudom hogy aktuális e a szerviz?"
    Mikor volt utoljára szervizelve? Ha nem tudod, akkor sanszos. A mechanikus órákat illik (és kell is) 5-6 évente szervizelni. Ha sokat állt a szerkezet, akkor hamarabb is kellhet, mivel nincs az alkatrészeknek kenése (lásd fentebb). Ha a járáseltérése fél perc körül van, vagy több egy nap alatt, vagy a járástartaléka kevés (egy ilyen automatának kell tudnia 40h környéki járástartalékot. Ha 30h vagy kevesebb, akkor szerviz érett) akkor időszerű óráshoz vinni.

    Egy vintage automata szerkezet szervizelésénél szétszedi az órás az egész szerkezetet, megtisztítja az alkatrészeket, újra összerakja, olajozás, tesztelés. 5e Ft körül ha kiszámolod kb 300 Ft-os órabérben dolgozna vele. Annyiért szerintem te sem mennél el melózni... főleg szakemberként. Ez egy 25 köves, day-date (tehát komplikációs) automata szerkezet: azaz nem egy alap kézihúzós, annál bonyolultabb, munkaigényesebb.

    Teljesen korrekt ár a 18e a szervizre.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák