Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Les Visiteurs / A látogatók (1980)
    Alacsony költségvetésű francia-NSZK sci-fi sorozat 1980-ból - elég archaikusan hangzik? :D Anno gyerekkoromban láttam, és még csak nem is tinédzserként, szóval túl sok mindenre nem emlékeztem belőle, de bizonyos hatások, benyomások megmaradtak, így most újranéztem részben nosztalgia okán, részben mert kíváncsi voltam, milyennek tűnik így laza 40 évvel később.
    ... és az eredmény egyáltalán nem rossz, legalábbis az első két epizódot nézve (hat van belőlük összesen). A felütés jól indítja el a dolgokat, a földönkívüliek érkezése viszonylag hatásos (pszichésen, nem vizuálisan - VFX gyakorlatilag nincs), és hőseink csetlése-botlása (ill. időnként rettenet szigorú nézése - mind control) az ismeretlen környezetben mind hihető, mind szerethető. Sokat nyom a latba, hogy a szereplők nem kreténkednek, ahogy pl. egy amerikai sorozatban jó eséllyel tennék, hanem szimplán csak emberként viselkednek, és ha hülye fejet vágnak, az azért van, mert tényleg valami sokkolóan váratlan történt velük.
    Két epizód alatt az is kiderül, hogy a sorozat inkább krimi néhány misztikus elemmel, mint sci-fi, de ezzel végül is nincs gond. Sajnos a 3. résztől kezdve látszani kezd, hogy nincs elég mondanivaló a 6x50 perchez, elindul a kor szellemének megfelelő roadmovie-zás, hőseink teljesen feleslegesen elutaznak Dél-Amerikába (mondjuk az utazás módja vicces), aztán Afrikába, hogy a nézők sárguljanak, a szereplők meg lássanak egy kis világot. A 6. rész pedig különösebb habozás nélkül hátat fordít az addigiaknak - azt a sok kreténséget, amit 5 epizód alatt gondosan sikerült elkerülni, a 6-osban mind megkapjuk egyben, és egy teljesen értelmetlen eseménysorozat végén eljutunk a végkifejletig, ami egyébiránt egészen ötletes. Szóval a végére sikerül egy kis jó szájízzel zárni a szériát.
    Kár, hogy a sorozat nem tudta végig tartani az első két epizódban hozott színvonalat - és amúgy érdekes, hogy 40 évvel később a sorozatok nagy részénél ugyanezek a problémák felmerülnek, egy kicsit más köntösben. 6 pontot akartam neki adni, de miután végigolvastam a saját irományomat, inkább csak 5/10.

    #értékelés

    [ Szerkesztve ]

    "... and with your wicked wishes we will rise again"

Új hozzászólás Aktív témák