Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bad Pritt

    nagyúr

    válasz #75376384 #55831 üzenetére

    Captain America elsősorban nem egy katona, hanem egy szimbólum, poszterekkel, reklámokkal, folyamatos médiajelenléttel, ez volt a világháború alatt, mikor Steve Rogers hadi kötvényeket árult, ez látható a kiállításon és a modern időben ez volt John Walkerrel is.
    Isaiah Bradley egyszerűen rosszkor volt rossz helyen, nem azért kapott szérumot és lett szuperkatona, hogy küzdjön és kirakatba rakják, hanem hogy küzdjön és kísérletezzenek rajta. Ne feledjük, ez abban a korszakban történt még, mikor a feketék nem ülhettek ugyanoda a buszon, mint a fehérek, nem aludhattak ugyanabban a hotelben, nem ehettek ugyanabban az étteremben (Green Book egy remek film a témában).
    They will never let a black man be Captainn America, and no self respecting black man would ever wanna be. Ez volt Isaiah konklúziója és itt sem az első mondatrész a lényeg, hanem a második. Az az ország képtelen kimozdulni a rendszerszintű rasszizmusból és individuális szinten sincs nagy előrelépés évtizedek óta, hiába törölték el a nyilvánvalóan feketék és egyéb kisebbségek ellen hozott törvényeket. Alig egy hete lőttek le egy 20 éves srácot és az a védelem, hogy a rendőr azt hitte, sokkoló van nála... Egyszerűen érezni az iróniát az egész helyzetben.
    De ha csak a kitalált szuperhősöket nézzük, volt három az MCU-ban összesen, abból kettő amerikai side kick, a harmadik egy afrikai ország királya, minden más emberi szereplő fehér. Ha fellapozod a Marvel wikit és megnézed Isaiah Bradley leírását, ez az első két mondat: Isaiah Bradley aka the Black Captain America was one of 300 African-American soldiers who were used as test subjects at Camp Cathcart as part of the Project Rebirth's attempt to recreate the Super Soldier Serum. Bradley, the only survivor, took on the mantle of Captain America and traveled to Europe to fight in the war. És ez egy 2003-as Marvel sztori.

    Szóval én úgy érzem a sorozat jól fogta meg a problémakört, még ha kicsit felszínesen is és láthatóan nem ez a lényeg az egész sztoriban, hisz egy fél rész alatt eljutottunk odáig, hogy Sam vállalja a pajzsot és a vele járó felelősséget. Nem tudom, hogy mennyire lesz kidomborítva még a továbbiakban a téma, de el kell fogadni, hogy egy fontos része a társadalmuknak és a lehető legtöbb platformon igyekeznek párbeszédet folytatni ezzel kapcsolatban.

    Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Új hozzászólás Aktív témák