Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Pompi

MODERÁTOR

Azt hiszem valamennyire köztudott, hogy elég nagy Symbian fan vagyok, évek óta nyúzok különböző S60-as Nokiákat. Ettől függetlenül engem nem ragadott el az N95 bejelentése óta erősödő felfokozott izgalom, hogy miért arról majd később, de szerettem volna a hozzászólásom elején leszögezni, hogy nem azért írom amit írni fogok mert bele vagyok ''buzulva'' a telefonba.

Tehát a lényegre térve, a napokban 2 darab N95 is a kezemben volt, az egyik már egy használtabb darab (már a földet is megjárta egy esés következtében) a másik pedig egy vadi új. A slide holtjátéka csukott és nyitott állapotban is minimális volt, nem volt nagyobb, mint pl. a Samsung telefonok sokak által ajnározott slidja. Elég igényes vagyok ezen a téren (is), de ez a mozgás (ha lehet egyáltalán annak nevezni) simán belefér a pakliba nekem. A telefon hátsó részének anyaga nekem tetszik, kicsit gumi érzetü. Az előlap viszont tényleg kategórián aluli. Kb. olyan, mint az N80 vagy N70 ezüst előlapja, csak amig ezeken a modelleken a fémbetét mellett ebből a műanyagból egész keveset kapunk, addig az N95-ön fémbetét híján elég nagy felületü ez az anyag és ez így nem annyira minőségi. Összességében az összerakási minőség szerintem elég jó, nem mocorgott, nem nyöszörgött semmi amikor kézbe vettem.

A kijelzője óriási - legalábbis telefonos viszonylatban - viszont a felbontás igencsak kevés erre a méretre, így elég pixeles minden, főleg az N80-hoz szokott szememnek.

És, hogy miért is nem vagyok oda a telefonért annyira mint amennyire sikerült a Nokiának felhúznia jópár embert. Egyszerüen nem látom, hogy ez a modell mitől jobb és több lényegesen, mint az előző modellek, főleg pl. a közvetlen előd az N80 - amit jelenleg használok.
    Természetesen elismerem a telefon tulajdonságait, tetszik, hogy vékonyabb és mechanikailag jobban összerakott, mint az előd. A HSPDA-t a jelenlegi lefedettség mellett nem érzem nagyon szükségesnek, főleg, hogy amire a telefonról használom a netet azt a 3G is kiszolgálja.
    A kamera részről már annyi szó esett nem akarom újra előhozni a témát, személyes véleményem az, hogy ez a kamera telefonos viszonylatban jó - nem akarok megapixelekekkel foglalkozni - a legtöbb esetben monitoron nézzük a képet max 1280x1024 körüli felbontásban, ezen vagy akár előhívott 10x15cm-es papírképen legtöbb esetben jó képeket produkál. Arra már tökéletesen alkalmas - ismétlem szerintem - hogy ha nincs nálunk komolyabb fényképező akkor megörökítsünk egy-egy pillanatot.
    A GPS jó, hogy belekerült, de én pl. rendelkezek külső bluetoothos vevővel (egy normálisabb sirf III-as nettó 20 ezer forint környékén kapható), igaz ez egy külső eszköz, viszont navigálni csak az autóban szoktam ott pedig elfér, ráadásul akárhova tehetem, akár a rálátás szempontjából kedvezőbb helyre is, mint egy komplett telefont.
    Tehát számomra és azok számára akik kicsit is foglalkoznak a témával nem volt újdonság, hogy lehet navigálni egy S60-as telefonnal.
    A nagyméretü kijelző, mint már említettem nagyon jó. Lenne. De ezzel a felbontással nekem nem jön be.
    A szoftveres dolgokra nem térnék ki, persze jó, hogy alapból többet vesz fel 1 percnél (mondjuk kiváncsi lennék, hogy azok akik ezt kritizálták idáig mennyit használják ezt a funkciót) és jó a kibővített ébresztő is, de ezek eddig is megoldhatóak voltak az készülék okostelefon mivolta miatt.
    Az ára, mint minden új csúcskategóriás telefonnak elég magas, szerintem aránytalanul magas az előző modellekhez képest, jelenleg nem jó vétel, persze akit ilyen ár / érték dolgok nem zavarnak azok megveszik, nincs is ezzel semmi baj.
    Az N80 is 160 ezer környékén nyitott és most alig egy évvel később ennek kb. a feléért kapható, tehát az N95 is szépen lejebb fog menni és akkor már érdemesebb lesz beleugrani.

Összefoglalva tehát számomra nem hozta (de ezt már a bejlentés után is egyértelmü volt nekem) azt a megváltást amit egyesek - köszönhetően a Nokia marketingjének - vártak tőle - de nem azok miatt a dolgok miatt amin itt megy a szájtépés elég ronda módon (pro és kontra) a topik megnyilása óta.

Ez kikivánkozott belőlem, bocs a hosszúságért.

Feel Good Inc.

Új hozzászólás Aktív témák