Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz bkercso #2 üzenetére

    Persze lehet így is, ha a mozgás nem megy, vagy nincs kedve az embernek hozzá, akkor a magasabb kalória tartalmú dolgokat, nasikat is vissza lehet fogni. Én inkább a másik oldal vagyok, képtelen vagyok kevesebbet zabálni, mert szeretek enni, és inkább mozgok többet.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz parandroid #5 üzenetére

    Rostot érdemes többet bevinni, ha szorulásod van. A kalória deficitnél én a zsíron próbálnék spórolni a helyedben, és kiváltani valamennyi keményítővel. De nyilván nem ismerem a mostani étrendedet sem, szóval ez csak tipp. Előfordulhat, hogy túlságosan deficitben vagy most, és emiatt belassult az anyagcseréd. Egyél inkább kicsit többet és sportolj többet.

    Érdemes lenne csinálnod egy naplót arról, hogy mit eszel, és megnézni, hogy milyenek a makrók arányai benne, illetve mennyi az alkohol, fruktóz, glükóz, rost, telített zsír, telítetlen zsír, illetve az omega3 és 9 aránya a többi zsír féleséghez képest, fehérje szempontjából pedig, hogy beviszel e elég BCAA-t. Ehhez elég jól kéne ismerni az alapanyagok biokémiai összetételét, ami igazán annyira nem bonyolult, inkább csak időigényes rákeresni mindegyiknél, hogy xy biochemical composition.

    Szeretnék csinálni egy olyan webes alkalmazást, ami ezeket összeszedi, amennyire az lehetséges, és pl segít egy naplót kielemezni, vagy egy étrendet összerakni ez alapján. Lehet némi jogi gebasz a dologból, mert csak dietetikus adhat ilyen étrendi tanácsokat, de ha nem én mondok konkrét étrendet, hanem csak segítem, hogy mindenki maga állítsa össze a sajátját, akkor talán nem lehet baj. Jó lenne elvégezni egy dietetikus képzést, de annyira drága és hosszú az itthoni, illetve annyira sok töltelék tárgy van, hogy egyszerűen nem visz rá a lélek. Pedig szívesen csinálnám ezt a szakmát is.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Hieronymus #17 üzenetére

    Mielőtt komolyabban belemennénk bármilyen vitába erről, ajánlom figyelmedbe ezt a két ábrát, illetve ha kimondottan érdekel a biokémia, akkor Lívia könyve kötelező olvasmány: [link]


    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Fred23 #18 üzenetére

    Nem kell félteni annyira. Sokkal gyorsabban regenerálódik úgy, ha napi szinten csinálod. Ha most 2 naponta 5km-t kocogsz, akkor sokkal jobb minden nap 3km-t kocogni.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Fred23 #22 üzenetére

    Ja értem, ha tolsz más kardiot is mellé, akkor jó lehet így is.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Somatom #37 üzenetére

    Ha tudnál betenni egy kisebb fagyasztót a kamionba, akkor előre lefőzhetnéd, kiadagolhatnád arra a két hétre, amíg kamionozol.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Skyline15 #41 üzenetére

    Ha tudsz közben lazán beszélgetni, akkor az nem anaerob. Lehet, hogy rosszul becsülted meg a zónáidat. Jó ez így, ahogy most csinálod szerintem, ha több futást teszel be, akkor azt mondják már elkezdi ledobni az izmot a túl sok kardio miatt.

    Szerintem a kalória deficites étrendnél is lehetséges megtartani az izmot, ha elég fehérjét és szénhidrátot viszel be, de ennek jobban utána kellene még néznem. Sportolás nélkül elképzelhető, hogy a szervezet inkább megszabadul az izomtól, mert nagy energia fogyasztó, és tök felesleges ha nem használják semmire.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz UnA #45 üzenetére

    Persze, hogy igaz. Egész Európában nálunk használják a legtöbben a közösségi médiát. Bármennyire utálom én is őket, aki nincs fent, az sokat veszít marketing szempontból. Viszont ez már nagyon off itt.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Skyline15 #47 üzenetére

    Vannak hosszú futós cuccok is, azokkal -10°C-ig jó vagy kb. A 170-180 körülinél ha észrevétlen, akkor maximum az órán, pulzusmérőn lehetne állítani, hogy csipogjon, ha elérsz egy értéket, már ha támogatja, amid van. Van amúgy futós topik, ott lehet kérdezni a mestertől is: [link]

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Somatom #50 üzenetére

    Hát akkor más tartósítási módszert ajánlok. Nyereg alatt puhítás pl? :D Viccet félretéve, úgy általában ha valaki nem tud megfelelő kaját beszerezni, pl régen a hajóutaknál is, akkor valamilyen tartósítási eljárást használtak, és tartós élelmiszert vittek magukkal. Ha a fagyasztás nem működik, akkor lehet sózást, savanyítást, szárítást, füstölést, konfitálást, hőkezelést és üvegbe zárást, tartósítószereket pl szalicil, stb. használni. Szóval szinte mindenből létezik tartósított változat. Sok minden alapból kibír két hetet, pl a rizs, tészta, zöldségek jelentős része ilyenek. Sok dologból van konzerv is, pl lencséből, csicseriborsóból, babból, kukoricából ami külön jó, mert előre meg is vannak főzve és neked egyáltalán nem kell a tartósításukkal foglalkoznod. A konzerv hal szintén nagy sláger nálam.

    Ha hajlandó vagy főzni, akkor igazán nagy gond nincsen, mert csak viszel tartós alapanyagokat és abból megfőzöd, plusz esetleg kiegészíted azzal, amit helyben be tudsz szerezni frissen.

    Az edzés már érdekesebb, ha nem akarsz eltávolodni a kamiontól. Talán crossfit, jóga, ilyesmi jöhetne szóba arra a két hétre, nagyon esetleg súlyzó, vagy evezés összecsukható evezőpaddal, ha valahogy befér a kamionba. A másik két hétre meg lehet bringa, futás, úszás, amihez kedved van.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Somatom #52 üzenetére

    A pisztácia olajos mag az túl zsíros, a sör jó, de ott meg az alkohol árt meg. :D Ja hát ez is egy külön szakma. Én nem adhatok tanácsot pénzért, mert erre külön dietetikus képesítés kell. 2 milla és több év, amit nem vagyok hajlandó beletolni, vagy legalábbis nem így, hogy a fele tárgy ilyen szintű, hogy orvosi informatika meg orvosi menedzsment. Ajánlani sem tudok senkit most jó szívvel.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz D1Rect #67 üzenetére

    Ez azért ennél komplexebb téma. A lényeg itt, hogy teljesen mindegy, hogy a tápanyag növényből vagy állatból jön, ha megfelelő. Pl aminosavak közül a lizin jöhet túróból vagy lencséből. Az emésztőrendszernek tökmindegy, mindkettőből ki tudja nyerni. A zsírsavaknál is így van, viszont a hosszú omega-3, ami kifejezetten egészséges az elég ritka, és tengeri algában keletkezik, és onnan jut el a tengeri tápláléklánc nagy részére. Itthon maximum ha alga farmokat csinálunk, akkor tudjuk előállítani, egyébként csak import tengeri hal és alga lehet a forrása. A rövidebb omega-3 az van lenmagban és lenolajban, amit semmiképp nem szabad hőkezelni, mert transzzsír lesz belőle. A szervezet meg tudja hosszabbítani, hogy az alga- és halolajoshoz hasonló legyen, de lassú folyamat.

    Nem ismerem a vietnami konyhát valami nagy mélységben, de szerintem nincs olyan, hogy legegészségesebb konyha. Mindenhol van olyan dolog, amiből hiány van. Ezek lehetnek makro vagy mikrotápanyagok. A fentiek pl makrok. Mikrok terén pl egy vegánnak baromi nehéz a B-vitamin és a vas szintjének tartása, ha valaki meg ketogén, full húson van, akkor a rostok, C-vitamin hiányozni fognak. Ásványi anyagoknál még érdekesebb a kép, mert van ahol a jód teljesen hiányzik a földből, azért jódozzák a sót. A lisztbe meg úgy tudom folsavat (B9) kevernek, hogy ne legyenek idegcső záródási rendellenességek, bár ezt nem tudom, hogy nálunk is csinálják e, vagy csak az USA-ban.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz CPT.Pirk #57 üzenetére

    Én elég valószínűtlennek tartom, hogy a neked jó étrend és a vércsoportod között bármilyen összefüggés van. Vannak ilyen divatirányzatok, olyan 5 évente kitalálnak valami hülyeséget, aztán megpróbálják eladni a népnek. Van vércsoport diéta, amiről tudok, meg van pH csoda, meg franc tudja, hogy még mi. Nem kell ezekkel foglalkozni, a blog bejegyzés nagyjából lefedi a lényeget a makrok terén.

    Ez amit írsz részben genetika részben a bélflóra összetételétől függ, de nem tudom megmondani, hogy melyik milyen arányban járul hozzá.

    Neked a vérnyomásodat érdemes figyelni, ha 130 fölé megy, akkor elkezdődött az érelmeszesedés, mert túl kevés telítetlen zsírt vittél be.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Fred23 #59 üzenetére

    Ha sportolsz mellé, akkor az alkoholt leszámítva kb. olyan, mint egy energia ital, talán még jobb is, mert kevés benne a fruktóz. Az alkoholt viszont nem jó minden nap bevinni, napi 1 sör már sok, én legalábbis nem bírtam edzés mellé a nyáron. Inkább én is mentesre váltottam, abból is a meggyes soproni radlerre.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Fred23 #61 üzenetére

    Szerintem számít mindkettő. Nekem mindig csak a vékonyak tetszettek, személyiségben meg van egy típus amelyik kimondottan bejön, de nehezen leírható.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Apollyon #63 üzenetére

    Az életkorral lassul valamit az anyagcseréd, azért könnyebb elzsírosodni, ha idősebb az ember. Én idén pl rekordot döntöttem, és majdnem eltértem a 80-at, amikor nem mozogtam. Most 73 vagyok, le kéne menni 70 alá megint.

    A hús neked valszeg kell az izomtömeg megtartásához. Van erre tápkiegészítő, ami segíti. LanyUs írt valamit régebben a futós topikban, amivel meg tudja tartani a gyúrós izomtömeget minimális edzéssel, de most nem jut eszembe, hogy mi volt az. Annyira én nem vagyok ezekkel a szerekkel képben, nagyon nem vagyok azon a szinten, hogy szednem kéne bármit.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Elektrosokk #75 üzenetére

    A gyulladásos betegségek felerősödnek a szénhidráttal, főleg ha édes dolgokat is eszel. A ketonál az a gond, hogy a gyors izomrostoknak kell a szénhidrát, anélkül baromi nehéz bármiféle erőedzést csinálni. A másik, hogy érdemes lenne laborban veseértékeket mérni, mert ha túl sok fehérjét viszel be, akkor a fehérje lebontási termékek kicsinálhatják a vesét.

    Amúgy én is agyalok most, hogy a télen kipróbálom a ketot, mert nekem is gyulladásos bajom van. Esetleg tudsz bármi tanácsot adni, ami bevált vagy ételeket, étrendet mondani?

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Elektrosokk #79 üzenetére

    A maraton az egész más, azt meg tudja futni zsírból, ha megszokta, oda 1-es és 2a izomrostok kellenek inkább. Az erőedzéshez 2a, 2b kell, a 2b főleg csak szénhidráton megy el. Súlyzónál az erőedzés mondjuk ha 1-3 ismétlést tudsz csinálni pihenés nélkül, az erőállóképesség az 5-8 ismétlés az állóképesség meg 12+. De ezt csak így hasraütve, már régen olvastam róla. A kettlebellt nem csináltam sokat, talán csak fél évet, de akkor inkább az állóképességre, talán kicsit az erőállóképességre mentünk rá, pl többszáz súllyal guggolással. Gondolom ha az beedződött, akkor jött volna az erőedzés is, de addigra megszűnt az edzőterem, ahova jártam.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Elektrosokk #80 üzenetére

    Helyes, én is velük szoktam úgy 1-2 évente. Igazából nincs is más, mert ezek az osztrákok felvásárolták a teljes diagnosztikai labor szektort. Elvétve van csak 1-1 labor, ami megmaradt.

    A zab jó, sok benne a cink. Az édesburgonyának meg alacsony a glikémiás indexe, az is jó, ha gond a gyulladás. Ja hát a zsírt úgy önmagában elég nehéz bevinni, a tipikus, hogy az embert kenyérre kenni, de mivel nem fogyaszthatsz szénhidrátot, így kb. a sajtok, olajos magvak, olajbogyó maradhatnak a húson kívül, ami nem arról szól, hogy pohárból iszod az olvadt zsírt. :D Január-február környékén megpróbálkozom vele, addigra talán össze tudok szedni egy étel listát.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Elektrosokk #83 üzenetére

    Én rengeteg dolgot kipróbáltam, sok dolgot szeretek, de a futás és a mászás, amit szívesen csinálok hosszú távon, a többit csak ritkán. Ez talán inkább motivációs probléma, amikor csoportos edzés volt, akkor az segített, mert voltak fix időpontok minden hétre, amire menni kellett. Az úszás még esetleg, amit szívesen csinálnék, de csak saját medencében elbohóckodva.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz bencze #86 üzenetére

    A telített zsír elősegíti az érelmeszesedést. Még a telítetlen omega-6 is valamennyire. A transz jóval károsabb mindkettőnél ilyen szempontból.

    Főzéshez a legjobb az olivaolaj, mert sok benne az antioxidáns és omega-9 a nagy része.

    Olajban sütésnél az olivaolaj bírja úgy 1-2 órát a 140°C-ot, de folyamatosan fogynak belőle az antioxidánsok közben és keletkezik 1-2% transz zsír is ilyen módon, ami még elfogadható. Ennél magasabb hőmérsékleten már jóval gyorsabban keletkezik transz zsír, oxidálódik és polimerizálódik, illetve keletkezik belőle még ciklikus zsírsav is, meg még franc tudja mik. A lényeg, hogy nem túl egészséges dolgok.

    Ha sütni akarsz, akkor disznózsír vagy kókuszzsír jobb. Azok eléggé hőállóak, főleg a kókusz. A vaj is meg tud égni. Ezt a táblázatot érdemes nézni: [link] Minél magasabb benne a telített zsír tartalom, annál jobb sütésre, mert csak a telítetlen zsír tud transszá alakulni. Az omega-9 is egész tűrhető sütésre, az omega-6 már egy fokkal kevésbé. Ha van benne telítetlen, akkor a MUFA jó, ha magas és a PUFA jó, ha alacsony, amennyire csak lehet. A smoke point meg jobb ha magas. A táblázat alapján amúgy a kókusz a legjobb az összes közül sütéshez, pláne ha azt nézzük, hogy közepes hosszúságú telített zsírsavak vannak benne, ami egy fokkal jobb, mint a normál hosszú, bár erről is vannak újabban viták.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz UnA #88 üzenetére

    Hát ha engem kérdezel, akkor húst sütni zsírral érdemes. Süteménynél ha olyan, akkor ki lehet kenni vajjal is a formát. A margarin, olajok felejtősek erre a célra ilyen vagy olyan okból.

    A kókusz, pálma, szója, ilyesmik átutazzák az egész világot, és hozzájárulsz a környezetszennyezéshez, ha nem helyi alapanyagokat veszel. Plusz az erdőket is irtják miattuk, mert nincs elég szántóföldjük azon az éghajlaton, ahol termesztik őket. Ez ilyen amcsi globalista biznisz. A vegánságot, tejtermék ellenességet, ilyesmiket is nagyobb részt ezért találták ki, mert konkurencia nekik. Van még a kukorica és a belőle előállított glükóz-fruktóz szirup biznisz az amcsi génmódosított kukoricával, amit szintén igyekeznek áttolni mocskosabbnál mocskosabb módszerekkel. Ott a méhészek a konkurencia, illetve a módosítatlan európai kukorica, köztük a magyar is. Az EU a zsebükben van, csávázószereket, növényvédő szereket tiltanak be miattuk. A méheket ölő ázsiai lódarazsakat is sikerült betelepíteniük. Illetve próbálkoztak már azzal is, hogy a vetőmagunkba kevertek egy-két szem génmódosítottat is, hátha nem vesszük észre.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz bkercso #90 üzenetére

    Én nehezen hiszem el, hogy az esőerők felégetése, a helyén a pálmazsír termelés és a szállítás kevesebb széndioxidot juttatna a levegőbe, mint itt helyben az állattartás. A tudomány sajnos már nem szabad nyugaton, azt írnak a cikkekbe, amit a lobbi megkíván, akik meg ellene mennek a rendszernek, azokat cenzúrázzák, vagy eleve el sem jutnak a publikációig, mert nem kapnak állami ösztöndíjat. Hasonló ez a komcsi rendszerhez, amikor a kádereket beültették az egyetemekre, aztán ha valaki írt egy nekik nem tetsző cikket, akkor egyből 1000 "tudós" cáfolta meg.

    Mondjuk ezt a témát is jobb elengedni itt, mert ez már politika.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz bkercso #92 üzenetére

    Persze, ez a része igaz, de mint már írtam, itt az erdők felégetése CO2-t termel, a kiirtott erdők nem fognak CO2-t megkötni és a szállításhoz dízel kell, aminek az előállítása és felhasználása szintén CO2-t termel. Ha innen nézve hasonlítjuk össze a disznózsírt vagy a tejzsírt és a pálmazsírt, akkor már valószínűleg nagyon más a mérleg. A szójafehérjére és állati fehérjére ugyanez vonatkozik. Persze a tanulmányok szeretik ezeket a faktorokat elhanyagolni. Sőt már olyan szintre jutottak, hogy olvastam olyat is nemrég, hogy az esőerdők irtása még jót is tesz, mert a fiatal fák jobban megkötik a széndioxidát, mint az öregek. Az emberek meg vitánál lazán tudnak ilyen "tudományos" cikkekre hivatkozni, mert hát a nature vagy valamelyik folyóirat lehozta... Itt nagyjából el is lehet felejteni ezt a kérdést, mert ez már nem tudomány, hanem üzleti érdekekből létrehozott propaganda.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Hieronymus #93 üzenetére

    Nem igazán van abban konszenzus, hogy mi az optimális szénhidrát-zsír-fehérje arány.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz UnA #99 üzenetére

    +1, az elmúlt évben csináltam egy újabb kísérletet FODMAP jellegű diétával. Ha csak a fogyás számít, akkor junk fooddal is lehet edzés nélkül fogyni, ha valaki elengedi az olyan tévhiteket, mint hogy napi 3 kötelező étkezés, kötelező reggeli, tele kell ennünk magunkat, xy rokon, táplálkozási tanácsadó, divatmagazin, barátnő, stb. mondja meg, hogy nekem mi az ideális súlyom, formám és hagyjuk, hogy kajával tömjön vagy éhezzünk miatta, stb.

    Most sérülés miatt nem sportoltam 2 évig, és olyan 1 évig eleresztettem teljesen magam ilyen téren, és rekord alacsony a súlyom és a testzsírom magamhoz képest. Azt hiszem a fentiek közül ami a legjobban számít, hogy teltségérzetig esznek általában az emberek. Nálam a reggeli, ha van kedvem hozzá, akkor általában 1 szendvics. Ha nagyon zabálni akarok, akkor 2. Normál szögletes előre szeletelt toast kenyérrel, pár szelet prosciuttoval. Nem fogok jóllakni tőle, de ez nem is cél. Ebédnél sincs több fogás. Ha édességet akarok enni, akkor az az ebéd vagy elhalasztom órákkal későbbre. Nagy átlagban 1500 - 2000 kcal között lehetek valahol. Vannak erősebb napok, vannak gyengébbek. Súly terén eddig 80kg körül volt a max, most 65kg körül vagyok, ami a 15 évvel ezelőtti súlyom. Nincsenek hiánybetegséghez kapcsolódó tüneteim. Vérképet nem csináltattam mostanában. Vérnyomás 110 volt legutóbb és 120 szokott lenni. Szóval ha okoz is érelmeszesedést a sok telített zsír, nem igazán jelentkezett, ami 1 év alatt nem is várható, inkább 10-20 év kell neki.

    Jótékony hatása ennek a diétának, hogy a pénztárcám kedveli, mert jóval kevesebbet eszek, mint előtte, és megengedhetem a drágább alapanyagokat is, főleg, hogy mostanában hasonló árban vannak, mint az olcsónak mondottak. Nem válogatok túlzottan, azt eszek, amit megkívánok, amit meg nem szeretek, azt kerülöm. Ha 1 tábla csokit kívánok meg, akkor azt eszek, mint kb. fél órája. 100g, 584kcal, 41g zsír, 42g szénhidrát. Ha a napi mennyiséget nézzük, akkor 2 kis adag lecsó rizzsel, fél liter rizstej, 1 tábla csoki fogyott eddig, ami a kalóriabázis szerint 2000 kcal. Ma még fent leszek pár órát, valszeg már csak teát fogok inni, mert elég volt ennyi mára. A szénhidrátra figyelek, hogy eleget vigyek be, mert ha elfogy, attól van a kényszeres evés, a fehérje kell az izomvesztés elkerülésére így, hogy nem sportolok, úgyhogy az heti 3x van legalább hús vagy hüvelyesek formájában, a zsírral nem törődök túlzottan, inkább kerülöm a túl zsíros, olajos dolgokat, mert az emésztésem nehezen tolerálja, vagy csak keveset eszek belőlük. Ebben is vannak kivételek, pl. a lángost nem bírom, a csokit viszont igen, ha nincs benne túl sok tej.

    A rostmentes diéta után most visszavezettem pár hete a rostokat az étrendbe. Savanyú káposzta, zöldségek, savanyúságok voltak inkább a jellemzőek. Gyümölcsből paradicsom csak pizza vagy spagetti miatt, néha konzerv barack, de egyébként kerülöm őket valamiért. Tejtermékekkel is próbálkoztam, de úgy tűnik, hogy nem bírom őket. Az emésztésem sem tolerálja, és az ízületeim is be szoktak gyulladni tőlük. Talán allergia, passz. Érdekesség, hogy egy kicsit randomnak néz ki, hogy a tejtermékek közül mit viselek el, pl. a keménysajtok és a tejszín általában nem gond. Néha még a nyers tej is megy, máskor meg szinte mindenre tüneteket produkálok. Nem tudom biztosan mitől függ ez. Majd csinálok rá kísérletet. Hallottam olyan legendákat is, hogy pl. az ír tejre nem alakult ki valakinél allergiás reakció, míg a normál itthoni tejre igen. Szóval még az is lehet, hogy a tehenek takarmányától is függ, amik a tejet adják, hogy ki hogyan reagál rá. Ezt némileg alátámasztja, hogy már évek óta télen mindig rosszabbodik a helyzet.

    Összességében ez alapján meg az elmúlt 25 évben kipróbált diéták alapján azt mondom, hogy a testsúlyt leginkább az étkezési szokások határozzák meg, azon belül is az ilyen kényszer jellegű tévhitek, hogy délben kötelező ebédelni, vagy csak ilyen és olyan egészséges dolgot szabad enni, vagy teltségérzetig kell enni és kötelező jóllakni, ha a mama sütivel tukmál azt kötelező elfogadni, stb. Úgy tűnik ezek olyan mélyen gyökereznek az emberekben, hogy a legtöbb ember már azonosítja saját magát velük, és soha nem kérdőjelezi meg őket. Ezektől mentesen kb. erőfeszítés nélkül lehet fogyni. Legalábbis én úgy gondolom, hogy mindenkinél ez a helyzet. Edzeni lehet mellé, sőt jót tesz, de még az sem kötelező, és nem ok arra, hogy valaki elhízott legyen. A genetika sem az, talán ha 1/100k, akinek extrém módon hízásra hajlamosító génjei vannak, a többiek csak szeretnek sokat enni, illetve ilyenkor is jó eséllyel életmód függő a dolog. A pajzsmirigy betegség sem ok, persze az alulműködéssel könnyebben lehet hízni, de sokan fogytak le már annak ellenére is. Ha valaki a másik véglet és alacsony a súlya, akkor zsírral lehet hízni, vagy legalább tartani a súlyt. A csokit javaslom és a krémes süteményeket, pl. tiramisu. Nem kimondottan fontos egyébként hízni, edzeni, és izmot építeni talán jobb ilyen esetben. Itt is előfordulhat, hogy fejben kell először rendet rakni az illetőnél.

    A kísérlet eredménye egy másik hipotézis is, hogy nincs olyan mértékben szükségünk vitaminokra, mint sokan előadják. Valószínűleg ez összefügg azzal, hogy minél többet eszik valaki, annál több antioxidáns kell ahhoz, hogy az emésztés során keletkező oxidatív stresszt semlegesítse a szervezet. Ha keveset eszünk, akkor kevesebb antioxidáns is elég. Egyelőre ezen csak agyalok, de majd utánanézek, hogy voltak e már erre kísérletek. Ez elég jól magyarázná, hogy ilyen többnyira 1500 napi kcal-os rost és vitamin szegény étrenden sincs hiánybetegségem. Illetve ez a téma valszeg egy kicsit túl van parázva szinte mindenkinél.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz zolikaDB #104 üzenetére

    1, Akkor most te ezt a 65 kilót a FODMAP-pal érted el? Illetve mi indokolta, hogy kipróbáld?
    Olyasmi, de ez nem kimondottan fogyásra van, inkább a többi változtatás, a kisebb adagok, nincs kötelező étkezés, egy étkezés általában egy fogásból áll, max 2. Nem hagyom senkinek, hogy beleszóljon mikor mit mennyit eszek. Reflux miatt kezdtem el, valamit javított rajta.

    2, "Ha csak a fogyás számít, akkor junk fooddal is lehet edzés nélkül fogyni..."
    Mondjuk ha a legegyszerűbb modellt vesszük, akkor megvan, hogy 1 kg ember mennyi kalóriát éget el létfenntartásra. Mondjuk 70kg-os férfinak 2000kcal a napi ajánlott. 2000kcal/nap/70kg = 28.57kcal/nap/kg. Ha mondjuk 50kg-osra lefogy, akkor 50kg-os súlyra 50kg * 28.57kcal/nap/kg = 1428kcal/nap amit legalább be kell vinni, hogy ne fogyjon tovább. Ha felhízik 100kg-ra, akkor 100kg * 28.57kcal/nap/kg = 2857kcal/nap a maximum, amit bevihet, ha nem akar tovább hízni. A valóság ennél komplexebb, mert az anyagcsere sebességétől is függ az alap fogyasztás, ami az időjárástól elkezdve mindentől függ. Aztán a sport mennyisége számít, mert az is kalóriát fogyaszt, pl. napi fél óra futás 350kcal 70kg-os emberre, az is súly függő bizonyos sportoknál. Aztán a test összetételétől is függ, mert az izomszövet jóval többet fogyaszt, mint a zsírszövet. Még beleszólhat valamennyire az is, hogy mit eszik, pl. a koffein valamennyit gyorsít rajta. Aztán még az is, hogy mennyit gondolkodik, mert pl. sakkozóknál mérték, hogyha sokat agyalnak, akkor egy csomó kalóriát fogyasztanak.

    3, "Ha édességet akarok enni, akkor az az ebéd"
    Általában sütemény, fagyi, néha egy tábla csoki. Melléje még kávé. Lehet választani, hogy normálisat eszel, vagy sütit. Nekem mikor éppen milyen kedvem van, attól függ. Általában, ha kevés szénhidrátot viszel be a napokban, akkor bekapcsol valamilyen szénhidrát éhség, és akkor cukrosakat, sütit eszem, kólát iszom.

    4, "Jótékony hatása ennek a diétának, hogy a pénztárcám kedveli, mert jóval kevesebbet eszek, mint előtte..."
    Ez a szimpla kevés evés. A FODMAP kb. junk food, mert általában azt tolják, hogy az az egészséges, amiben van elég rost. A vitamin is zöldségekben, gyümölcsökben van, amik szintén rostosak. A FODMAP arra jó, hogy a rossz összetételű bélflóra kihaljon, aztán lehet újra telepíteni tejsav baktériumokkal.

    5, "Nem válogatok túlzottan, azt eszek, amit megkívánok..." Ez a fenti diéta magja?
    A fenti diétának ez a magja, a FODMAP-al elég jól összeegyeztethető, mert a rostosakat szinte sosem kívántam meg, csak a húst, sütit, krumplit, stb. Most egy ideje már visszavezettem a rostosakat, most csak a kis adagokat tartom, illetve, hogy egyfélét eszek egy étkezésnél, ritka, amikor két fogás van. A refluxon ez is segít, és úgy tűnik a FODMAP is működött, mert most kisebb a felfújódás, ami a refluxot okozza nálam. Ha a makrókat nézzük, akkor inkább szénhidrát, mint zsír alapú diéta. Ha egészségesre akarnám, nem ennyire lazára, akkor csökkentenék a cukron és növelném a keményítőt és a rostot a szénhidrátban. A zsíros résznél meg a zsírt igyekezném kiváltani olivaolajjal, ahol csak lehetséges. Egy időben csináltam ilyet is az adagok csökkentése nélkül, és akkor volt a legjobb a vérképem. Ha testépítő diétát nézünk, akkor ez a rizs + lazac/tőkehal + saláta, aminek megfelel.

    6, "pl. a keménysajtok és a tejszín általában nem gond" - ha szabad belevau, akkor ez valami enyhe laktózintolerancia lehet
    Nem logikus, mert egyszer van, egyszer nincs. Inkább diszbiózisra gyanakszom. Bár végeredményben ugyanúgy ritkán fogyasztok tejet emiatt, és hasonlóak a tüneteik.

    7, "Ezektől mentesen kb. erőfeszítés nélkül lehet fogyni. Legalábbis én úgy gondolom, hogy mindenkinél ez a helyzet."
    AZAZ? :D Mi a titkod, amihez 25 évnyi próbálkozás után jutottál hozzá?

    Ha nagyon sarkítani kéne, akkor nem eszek teltség érzetig szinte sosem, inkább gyakrabban eszek, és egy idő után összeszűkül a gyomrom. Ennél egy fokkal komplexebb pszichológiai okok feloldása, stb., de általában az emberek az egyszerű dolgokat szeretik.

    Mert az írásodban és korábbi hsz-ekben másnak épp azt mondtad, h azért nem fogy, mert keveset eszik és lelassult az anyagcseréje, a test pedig tartalékol...

    Ez is lehet egy ok. Általában a tipikus fogyókúrák azért nem működnek, mert a kalória megszorítás mellett még a szénhidrátot és az édességeket is megszorítják, aztán elég hamar kialakul egy nagyon durva éhség, aminek az az eredménye, hogy egy szép napon fogja magát a delikvens és bezabál 5000 kcalt édességből. Aztán ezt még folytatja pár napig. Utána jön a bűntudat, akkor megint pár napig éhezik, aztán ezt váltogatja, de az átlag mondjuk 2500 - 3500 kcal lesz, aztán nem fogy tőle semmit, hanem inkább még tovább hízik.

    Ha valaki sokat akar enni, és képtelen lejjebb adni az adagokat, akkor egy másik módszer, ami jól működött nálam, hogy minden nap sportoltam legalább napi fél órát, és felpörgettem az anyagcserét, de ha valaki nem akar sportolni, akkor az alacsonyabb kalória bevitel ami működik. A kettőt együtt még nem próbáltam. Az igazság az, hogy nem mertem, mert így is elég alacsony a súlyom, illetve le van sérülve a lábam, és a futáson kívül mást nem igazán szeretek.

    Szóval, kicsit tisztázd már a dolgokat, mert én épp kíváncsi vagyok, csak nem értem, mi történt veled, hogy 25 év után pikkpakk leadtad azt a fölösleget, amit 25 évig valszeg nem tudtál, és ehhez még csak nem is sportoltál, nem ettél rostokat...

    Félreérted. Többféle diétát csináltam már, szinte mindegyik sikeres volt, olyan 10kg-okat szokott változni a súlyom, de mindegyiknél szükség volt erőfeszítésre, pl. a minden napi sportot kihagyás nélkül elég nehéz volt tartani. A szénhidrát csökkentett diéta, pl. nem eszek tésztát és kenyeret, illetve sütiket szintén elég nehezen tartható volt. A cukor és édesítőszer mentes diéta szintén nem egyszerű. A zsír csökkentett minimális olivaolajos viszonylag jól tartható volt. A hagyományos kalória megszorításos diéta szintén nehezen tartható, ha az ember nagyobb adagokhoz szokott. Ezzel a jelenlegi kisebb adagos, rostmentes diétával most erőfeszítés nélkül állt be valahogy az alacsonyabb kalória bevitel is. Előtte 79kg-ról indultam, aztán már leadtam 5kg-ot, utána már nem is akartam fogyni, jó volt nekem a 73-75kg környéke, csak a FODMAP-et akartam kipróbálni, aztán mégis fogytam tovább. Az eleje szinte tisztán szénhidrát alapú volt viszonylag kevés zsírral, valamennyi fehérjével. Rizs, krumpli, tészták, bab, lencse volt az alapja, néha valami szósz, hús, ritkán olajos hal, olajbogyó, kemény sajt, stb., de azok inkább ízesítőnek voltak benne, a szénhidrát volt a lényeg, mert térfogatra abban kevesebb energia van, mint a zsírban. Olyan 65kg körül már elkezdtem aggódni, hogyha ebben az ütemben folytatom, akkor 60kg alá leesik a súlyom edzés nélkül, úgyhogy elkezdtem visszapótolni a zsírt, aztán ha már lehet, akkor a csokit, fagyit, krémtúrót, kókusztejet, tejszínt választottam, mert azokkal még kellemes is. Abból nem nagyon válogatok, amihez éppen kedvem van. Ezzel a módosítással beállt a 65kg-os súly, most azt tartom már fél éve. Szóval amit az egészséges életmód magazinok démonizálnak meg próbálnak megszorítani, hogy csoki, fagyi, stb. az egyáltalán nem lényeges fogyás szempontjából. Maximum annyi összefüggés van a kettő között, hogy azok általában zsírosabbak, és az emberek tartják a 3 fogást, hogy leves: víz+só, szilárd: fehérje+keményítő, desszert: zsír+cukor, aminél általában már a második fogás után megvan a napi ajánlott kalória bevitel, mert akkora adagokat esznek. Három fogással meg erősen túltolják. Talán mikroadagokkal lehet több fogásos étkezéseket is csinálni így, de én nem látom értelmét, mert bonyolult. Maximum gourmet éttermek szokták.

    Nyilván figyelni kell a makro és mikrotápanyagok egyensúlyára, de ezekre csak hosszú távon. Szóval simán belefér, hogy mondjuk a hét felében csak sütit eszek, a másik felében meg rendes kaját, és így is eleget be tudok vinni a jelek szerint. A másik lehetőség, hogy ebédre süti, vacsorára hús, de igazán ezeket sem tartom már, olyan napi 5x eszek most keveset. Ha éppen nem vagyok a barátnőmnél, és magamra főzök, akkor meg teljesen változó, attól függően, hogy mikor van időm rá, vagy mennyire van kedvem főzni. Ha még vitaminokat is szedek, akkor meg pláne kiesik ez a hiánybetegséges probléma. A másik, hogy inkább minőségibbet veszek mindenből, mert általában azokban több a mikrotápanyag.

    Talán így már érthető nagyjából.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz zolikaDB #106 üzenetére

    A menü:
    - egy szendvics
    - vagy fahéjas/kakaós csiga
    - vagy csokis croissant
    - vagy kis adag leves
    - vagy negyed tábla csoki / egy szelet csoki
    - vagy tortilla + szósz
    - vagy buggyantott tojás 2db + 1 kifli
    - vagy egy szelet kacsazsíros kenyér
    - vagy egy szelet mézes kenyér
    - stb.

    B menü:
    - kis adag rizs/tészta/krumpli + sült hús/zöldség/hal
    - vagy kis adag spagetti bolognai/carbonara/pestos
    - vagy 2-3 szelet kis pizza
    - vagy kis adag chilis bab
    - stb.

    Most éppen
    - reggel: A
    - tízórai: A
    - ebéd: B
    - uzsonna: A
    - vacsora: B
    - hajnali: A

    Volt, hogy egy étkezést csináltam egy nap, akkor 3-4 B volt egyben. Ilyen volt, amikor vettem délután a Tescoban egy doboz fagyit, és egyben megettem az egészet, de a 2000 kcal úgy sem volt meg.
    Volt, hogy 4-8 darab (A vagy 1/2 * B) volt egy nap, esetleg a fentinél kisebb adagokkal.

    Sokszor csináltam, hogy főztem annyit amennyi két napra elég, aztán kis adagokban napi 4-8x ettem, amikor nagyon nem volt időm. Pl. a chilis bab vagy a spagettik ilyenek.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz zolikaDB #107 üzenetére

    Tulképp a lényeg az lenne, hogy megnézd, hogy neked mi az, ami belefér a napodba, mikor érsz rá enni, aztán úgy oszd be egész napra, hogy minél kisebb adagok legyenek. Időben nekem távmunkában szinte bármelyik változat belefér. Akár napi 8x is tudok negyed óra szünetet tartani, amikor kajálok.

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák